Támogatás koncertre, próbahelyre, lemezkiadásra

Hihetetlen, de olyan területre érkezik közpénz Egerben, amelyik eddig is a város büszkesége volt, azaz nem csókosok pénznyúló ötleteinek nyaklónélküli finanszírozása a cél, hanem létező és működő tendenciák megerősítése. Az egri zenekarok támogatásánál jobb hír nem is érkezhetett volna.

 

 
 

Támogatás koncertre, próbahelyre, lemezkiadásra

Hihetetlen, de olyan területre érkezik közpénz Egerben, amelyik eddig is a város büszkesége volt, azaz nem csókosok pénznyúló ötleteinek nyaklónélküli finanszírozása a cél, hanem létező és működő tendenciák megerősítése. Az egri zenekarok támogatásánál jobb hír nem is érkezhetett volna.

 

 
 
 
 
 

Támogatás koncertre, próbahelyre, lemezkiadásra

Hihetetlen, de olyan területre érkezik közpénz Egerben, amelyik eddig is a város büszkesége volt, azaz nem csókosok pénznyúló ötleteinek nyaklónélküli finanszírozása a cél, hanem létező és működő tendenciák megerősítése. Az egri zenekarok támogatásánál jobb hír nem is érkezhetett volna.

 

   Az állam keresnivalója a kultúrában normális esetben kimerül abban, hogy adja a pénzt. Nem megrendelő, hanem kérdés nélküli támogató. Egy egészséges közösség olyan értékeket is támogat, amely csupán a tagjai kis hányadának fontosak. Nem mérlegel, hanem ad. Az elosztást pedig az érdekeltekre bízza. A kulturális élet szereplői tökéletesen meg tudják vívni csatájukat a támogatásért, ha hagyják őket, és ha a hatalom nem avatkozik be valamelyik fél oldalán. Az Egri Ifjúsági Zenei Program (EIZP) nagyon úgy tűnik, hogy megfelel ezeknek az elveknek. Persze az ördög a részletekben szólózik, úgyhogy várjuk ki a végét.

   Az már most tagadhatatlan, hogy a kezdeményezésre büszke lehet Eger. Az elmúlt években olyan országos hírű együttesek születtek itt, mint a Kerekes Band, a Cabaret Band, az Ethnofil, a Mighty Manlifter, a Shapat Terror, a Hungariddim. De messzire viszi a város hírét a Gajdos, Herczeg Flóra, vagy Szabó Attila sikere is. És egy csomót méltatlanul kihagytam, ezért bocs. A Kaláka fesztivál, a FesztEger megtelepülésével tényleg felkerültünk a zenei térképre.

   A bandák élete a suli zenekarokkal kezdődik. Volt idő, amikor minden középiskolában legalább egy zenekar zúzott. Próbahellyel, motyóval. Aztán az elmúlt évtizedekben a srácok nem engedhették meg maguknak a hangszervásárlást, a próbaterembérlést. Eltolódott a zenekarok korfája a fiatal felnőttkor felé, akik már jövedelemmel rendelkeznek, de hobbijuk a zenélés és ezt finanszírozni is tudják. Pedig sok esetben csak egy kis segítségre lenne szükségük a srácoknak. Egy próbateremre, néha egy kis hangcuccra a bulikhoz.

   Ezen változtat az EIZP. 50 ezerért már teljes koncertcuccot lehet bérelni támogatással, de havi 10 ezerrel támogatja az Önkormányzat a próbaterem bérlést, számonként 20 ezerrel a demófelvétel készítést, de lehet nyerni koncertturné támogatást is. Szóval szépek az elképzelések. Persze valamilyen hihetetlen okból az önkormányzat által kijelölt szakmai zsűri döntését a Közgyűlésnek még jóvá kell hagynia, azaz a hülye politikusok megint csak magukban bíznak. És biztos lesz egy-két remek ötletük, hogy kit igen és kit nem kéne támogatni. Legyünk optimisták és résen!

 

Rázsi Botond alpolgármester előterjesztésének részletei:

 

Egri Ifjúsági Zenei Program

 

Az EIZP - a Nemzeti Kulturális Alap által gondozott Cseh Tamás Programhoz hasonlóan – olyan egri fiatal, amatőr zenekarokat, koncertszervezőket kíván támogatni, akik a rock, pop, jazz és világzenei műfajokban élő zenés produkciók, koncertek előadására vagy ilyen koncertek megszervezésére képesek.

 

 Az EIZP pályázati keretek között az alábbi területeken nyújt támogatást a fiatal, amatőr előadóknak:

 

 

  • próbaterem-bérlés költségei
  • koncertszervezés és -lebonyolítás költségei (terembérlés, előadói tevékenység, hirdetés)
  • koncerttechnika bérlésének költségei
  • hangfelvételek készítésének költségei
  • Akoncertszervezéssel foglalkozóknak szintén támogatást biztosít az alábbi területeken:
  • koncertszervezés és -lebonyolítás költségei
  • koncerttechnika bérlésének költségei

 

 

 A pályázatok kiírásának, benyújtásának és elbírálásának rendje:

 

  1. a pályázatot az önkormányzat évente (a keret kimerülésétől függően) 2-3 alkalommal írja ki:
  2. kiírások időpontja 2015-ben: ápr. 1., júl. 1., szükség szerinti egyéb időpont
  3. beadási határidők 2015-ben: ápr. 30., júl. 31., szükség szerinti egyéb időpont
  4. elbírálási határidők 2015-ben: máj. 15., aug. 15., szükség szerinti egyéb időpont

 

pályázatot egyesület vagy alapítvány nyújthat be

 

 

  • pályázni kizárólag az e célra létrehozott, hiánytalanul kitöltött pályázati adatlap és a szükséges mellékletek benyújtásával lehet
  • alkalmanként max. 2 millió Ft osztható fel, a támogatások fedezetéül a költségvetés II/16/10-es sora szolgál, 2015-ben összesen 4 millió Ft
  • a fenti célokra nem csak a következő beadási határidővel bezárólag, hanem egész évre vonatkozóan lehet pályázni

 

 

a pályázatokról 6 tagú, egri zenészekből álló kuratórium dönt:

 

o   Szabó Attila (elnök, a Kossuth-díjas Csík zenekar prímása)

 

o   Sohajda Péter (hangmérnök, zenész)

 

o   Gulyás László (az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola megbízott vezetője)

 

o   Nagy Péter (egri hangszerüzlet vezetője, zenész)

 

o   Gonda László (zenész, az egri Országos Bárzenész Találkozó szervezője)

 

o   Tóth Tamás (a Cseh Tamás Programban részt vevő Hungariddim zenekar basszusgitárosa)

 

a kuratórium a határozati javaslatát a pályázatok közös értékelése után hozza meg, melyet a soron következő önkormányzati közgyűlés hagy jóvá

az EIZP adminisztrációs teendőit a Humán Szolgáltatási Iroda ifjúsági referense látja el

 

 

 

   Az előadók és koncertszervezők a szükséges koncerttechnikát (színpad, hangosítás, fény, backline /dobalap, gitár-, basszusgitár erősítő/ stb.) igény szerint kibérelhetik az Egri Kulturális és Művészeti Központtól vagy harmadik féltől.

  Az EKMK a fenti eszközöket az önkormányzattól átveendő, a költségvetés II/221-es során található 12,7 millió forintból vásárolja meg. A beszerzés során ügyelnie kell arra, hogy az eszközök összhangban legyenek más hasonló eszközeivel, hogy adott esetben azokkal együtt más, az EIZP-n kívüli célokat is ki tudjanak szolgálni (pl. önkormányzati ünnepségek). Az EKMK az eszközöket az EIZP kuratóriuma által javasolt és a közgyűlés által eldöntött célokra köteles személyzettel együtt bérbe adni, működtetni és karbantartani.

 Annak érdekében, hogy az eszközökkel az EIZP céljai folyamatosan és zavartalanul megvalósíthatóak legyenek, az EKMK e célra bevonhat alvállalkozót is.

 

Koncertek támogatása:

 

 

  • zenekarok ill. koncertszervezők ingyenes rendezvényekre alkalmanként bruttó 120 ezer Ft-ig, fizetős rendezvényekre bruttó 60 ezer Ft-ig kaphatnak támogatást
  • ha a rendezvényekre az EKMK tulajdonában lévő technikát igénylik, azt az EKMK bruttó 50 ezer Ft bérleti díjért biztosítja, személyzettel együtt

 

 

 

 Próbahely bérlésének támogatása:

 

  •  zenekaronként max. bruttó 10 ezer Ft / hó igényelhető
  • Hangfelvétel készítésének támogatása:
  • zeneszámonként bruttó 20 ezer Ft, zenekaronként max. 100 ezer Ft támogatás igényelhető

 

 

Az EIZP keretében évente egy tehetségkutató verseny szervezésére is sor kerül:

 

 

  • célja, hogy felmérje a valós helyi könnyűzenei viszonyokat, és megalapozza a kuratórium későbbi döntéseit
  • díjai: 4-5 állomásos regionális turnétámogatás évente két zenekarnak (közönségdíj: előzenekar; zsűri díja: főzenekar)
  • a verseny szervezésének és a turnék támogatásának költsége kb. bruttó 500 ezer Ft, melynek fedezetéül a 4 millió Ft-os keret szolgál
  • a verseny szervezésében és a turné előkészítésében az EKMK működik közre

 

 



 

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!