Tizenöt éves az Egal - Klubinterjú

Idén ünnepli fennállásának tizenötödik évfordulóját Eger ma is egyik legnépszerűbb szórakozóhelye, az Egal Klub. Az alkalom kettős ünnepet szült, hiszen közös buli keretében rendeztek koncertet a szintén tizenötödik évébe lépett Kerekes Banddel. A szerdai koncert közben sikerült mikrofonvégre kapni a klub ma is fiatalos vezetőjét, Juhász Mihályt.
 
 

Tizenöt éves az Egal - Klubinterjú

Idén ünnepli fennállásának tizenötödik évfordulóját Eger ma is egyik legnépszerűbb szórakozóhelye, az Egal Klub. Az alkalom kettős ünnepet szült, hiszen közös buli keretében rendeztek koncertet a szintén tizenötödik évébe lépett Kerekes Banddel. A szerdai koncert közben sikerült mikrofonvégre kapni a klub ma is fiatalos vezetőjét, Juhász Mihályt.
 
 
 
 
 

Tizenöt éves az Egal - Klubinterjú

Idén ünnepli fennállásának tizenötödik évfordulóját Eger ma is egyik legnépszerűbb szórakozóhelye, az Egal Klub. Az alkalom kettős ünnepet szült, hiszen közös buli keretében rendeztek koncertet a szintén tizenötödik évébe lépett Kerekes Banddel. A szerdai koncert közben sikerült mikrofonvégre kapni a klub ma is fiatalos vezetőjét, Juhász Mihályt.

Csak a közönségen és a klubvezetőn nem látszik a másfél évtized. Az elmúlt éveket leginkább a valaha itt megfordult zenészeken, alkotókon lehet észrevenni. Sokan innen indultak, és azóta más vidékeket és színpadokat is meghódítottak, vagy éppen normális felnőttek lettek.
Az 1989-ben megfogalmazódott ötletből az Ifjúsági Házban lett Más Klub, majd több éves munka eredményeként 1995. szeptember 8-án megnyílt a mai helyszín nagyszínpaddal, bárral, kiállítással.
Az eredeti elképzelések jó részéhez ragaszkodva a klubot mindvégig a kulturális sokszínűség jegyében, erőszakmentes területként vezették, ám a klub nevét 2002-ben EGAL-ra változtatták, mert a külvilág túlságosan nehezen viselte a "más" szó szexuális vonatkozású értelmezését.
A 2010-ben 15 éves, számos elismerést magáénak mondható klub vezetőjével az EGAL jelenségről beszélgettünk.

EgriSzín: 15 év egy zenei klub életében nem kis idő. Hogyan értékeled az elmúlt időszakot?
Juhász Mihály: Ha nagyon röviden kell összefoglalni, akkor sikeresnek értékelem. De azért a sikernek vannak fokozatai. Önmagában már az is sikeres, hogy egy ilyen klub egyáltalán létezni tud és ilyen hosszú ideig. Nem hiszem, hogy ezt a tizenöt évet jobban el tudtuk volna tölteni, mint ahogy tettük. Valószínűleg mindent ugyanígy csinálnánk újra.
Azt hiszem valami olyasmit sikerült csinálnunk, amiről mi azt hittük, hogy jó sok követőnk lesz, és tele lesz az ország hasonló tizenöt éves klubokkal. Ez nem egészen így alakult.
Egri Szín: Van valami titok a siker mögött?
Juhász Mihály: Nem tudom, hogy mi a titok. Mi ezt szívvel lélekkel és nem kis munkával csináljuk. Nem feltételezem, hogy azért nincsenek klubok nagy számban, mert nem így tették,
bár az is lehet. Igazából a lehetőség mindenki számára adott. Lehet, hogy számunkra kedvezőbben álltak a csillagok.
EgriSzín: Az is látható, hogy a fővárosi klubélethez képest a vidéki klubok kicsit háttérbe szorultak az utóbbi időben. Szerinted mi az oka, hogy Egerben mégis, mint egy bástya tartja magát az Egal?
Juhász Mihály: Ez azért van, mert mi nem adtuk föl. Bár nem tudom, hogy mások föladták-e ugyanilyen helyzetben. Az biztos, hogy ha nem lenne meg az elszántság bennünk és a szeretet az egész iránt, esetleg mi is feladhattuk volna nem egyszer mondván, hogy ez nem nagyon megy.
Az biztos, hogy vannak keserű dolgok, egyáltalán nem kedvez ennek a klubosdinak az sem, hogy a pénz ennyire átvette életünkben a hatalmat. Régen nem lehetett ilyesmit csinálni, mert valamiféle hatalmi tiltás volt, a hatalom állt a fejünk fölött, aztán ezt szép lassan a pénz uralma vette át, ami szintén nagyon meg tudja keseríteni az emberek életét.
Mi az első tíz évben körülbelül hatvan millió forintot pályáztunk össze a klubra, és ezeknek a pályázati lehetőségeknek a nagy része mára megszűnt. Sokszor érezzük mi is úgy, hogy tengődünk, de úgy gondolom, hogy nemcsak a legsikeresebb években kell helytállni, hanem bármikor.
EgriSzín: Mik azok a pozitív, segítő tényezők amik előbbre vihetik egy ilyen klub működését?
Juhász Mihály: Úgy gondoltam ezt öt-hat évvel ezelőtt is, amikor már látszott, hogy meg fog szűnni a jelentősebb pénzforrások, hogy az önkormányzati támogatás lehet a megoldás.
Az addig pályázható pénzeknek a jelentős része külföldről származott, és onnan azt mondták még mielőtt EU tag lett volna Magyarország, hogy az ő feladatuk az volt, hogy segítsék a demokráciába való átmenetet. Miután ezt megtették úgy tíz éven keresztül, már elvégezték a dolgot. Mentek tovább olyan helyekre, mint a volt Jugoszlávia, a volt Szovjetunió, ahol úgy ítélték meg, hogy ugyanezt a munkát folytatni kell. Így itt maradtunk a források nélkül.
Akkor is és most is úgy gondolom, hogy legalábbis az egyikfajta kiút mindenképpen az lehet, ha az önkormányzat támogatja az ügyet.
Egyszerűen ezt tudomásul kell venni, hogy itt van ez a mi kis világunk, ami abszolút a pénzre, a profitra épül.  Ebben a világban csak úgy élhetnek meg és léteznek bizonyos dolgok, ha azokra visszaforgatnak valamennyi pénzt.
A  legegyszerűbbnek az tűnik és a külföldi példák is ezt bizonyítják, hogy az önkormányzati feladatokból egy ilyen klub elég sok mindent ellát. Bátran merem mondani, hogy itt az elmúlt tizenöt évben az ország legjobb zenekarainak java része fellépett, többé kevésbé rendszeresen. Ez nagyon fontos dolog.
Ahol felüti a kultúra a fejét, még ha az egy rock koncert formájában történik is, úgy tűnik oda kívülről is kell szerezni pénzt. nagyon szomorú, hogy én már percek óta a pénzről beszélek.
EgriSzín: Tizenöt éve vezeted ezt a sikeres klubot. Ha te lennél s Kulturális Bizottság elnöke az önkormányzatban, hogyan viszonyulnál egy ilyen klubhoz és hogyan fejlesztenéd Eger kultúráját?
Juhász Mihály: Szerintem ez a szegmens is nagyon fontos, amit a klub képvisel. Ha ebben a helyzetben lennék, és létezne egy ilyen klub, akkor mindenképpen kötnék vele egy ellátási szerződést. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy szerződésben le vannak fektetve bizonyos feladatok, elvárások, ugyanakkor le van fektetve az is, hogy ehhez hogyan járul hozzá az önkormányzat.
Hozzá kell tennem, hogy amikor egy fillért nem kapunk egy évben az önkormányzattól, bizonyos segítséget akkor is kapunk, ugyanis maga a hely, az ingatlan az önkormányzat tulajdona. Ők ingyen biztosították nekünk ezt a helyet, tehát most is így használjuk.
Ha ezt is belevesszük, akkor kicsiben működik az, amiről beszéltem, vagyis az önkormányzati segítség. Egy ellátási szerződés, nyilván ennél többet jelente.
Viszont mint kulturális bizottsági elnök én úgy gondolnám, hogy egy ilyen fajta ellátási szerződés és ilyen fajta ellátása bizonyos feladatoknak, messze a legolcsóbb megoldás
lenne egy önkormányzat számára. A legdrágább talán a saját intézmények fenntartása és dagasztása, pláne esetleg újak létrehozása.
Annál nincsen jobb megoldás, minthogy a meglévő és életképes kezdeményezéseket, amelyek esetleg még sikeresek is, az önkormányzat felkarolja. Ezzel valószínűleg színvonalat is emel, legalábbis az esetek döntő többségében, és itt már nemcsak a klubról beszélek, hanem általában Eger kulturális életéről.
Akad jó sok ember, aki így vagy úgy részt vesz a kulturális életben, még ha nem is hivatalból, nem feltétlenül a munkaidejében. Úgy gondolom, hogy ezeket az embereket kellene megfogni, felkarolni. Ha a költségvetésről beszélünk, akkor ez tényleg a töredékét jelentené azoknak a pénzeknek, mint amit egy önkormányzatnak fordítania kell az ilyen feladatokra.
EgriSzín: Mit jelentett az Egal Klub az elmúlt tizenöt évben az ifjúság számára itt Egerben?
Juhász Mihály: Azt jelentette, amiért létrehoztuk, hogy legyen alternatíva elsősorban a kommersz zenei és egyéb irányzatok mellett. Úgy gondolom, hogy attól, hogy mi nem tartozunk abba a fősodorba ami a tévében népszerű, megvannak azok az emberek, összességében nem is kevesen, akiknek erre van szükségük. Tény hogy a kommerszebb és futtatott dolgok itt nincsenek, de nem véletlenül nincsenek.
Nekünk is szükségünk van az ilyen kultúrára. Annak idején ezt a klubot többek között magunknak és a hasonszőrűeknek is hoztuk létre. Ezeknek az emberek azt jelenti a klub, hogy van egy hely, ahol biztosan számíthatnak arra, hogy folyamatosan működik. Nagyon fontosak a városban feltűnő rendezvények is, amik ebbe a kulturkörbe tartoznak. Így fontosak a fesztiválok, mint például az ArtAlom fesztivál, a Part Magazin munkája, ezek is nagyon kellenek.
Hogy a szürke hétköznapokban is folyamatosan jelen legyen ez a kultúra, azt talán mi biztosítjuk és talán ezt jelenti sokak számára ez a hely.
EgriSzín: Ilyenkor illik megkérdeznihogyan ünneplitek az évfordulót?
Juhász Mihály: Olyan rettenetes nagy durranásokról és ünneplésekről nem tudok beszámolni.
EgriSzín: Épp most dübörög a színpadon Eger egyik legnépszerűbb és leghíresebb zenekara, fantasztikus hangulat van a nézőtéren.
Juhász Mihály: Ez a Kerekes Band, akik szintén hozzátartoznak a klub életéhez, elég erősen. Eddig nem tudtuk egymásról, legalábbis nem tudatosult, hogy az Egal Klub és a zenekar nagyjából egyidős.  Ki is találtuk, hogy egy dupla születésnapi koncert legyen, mindkettőnk ünnepi születésnapja.
A klubot illetően, az évből hátralévő két és fél hónap valamilyen szinten az ünneplésé lesz.
Az előzménye az, hogy az internetem megkérdeztük a közönségünket, hogy milyen produkciókat szeretnének látni. Erre érkezett 180 kérés, ötlet, amit természetesen közel sem tudunk megvalósítani. A közeljövőben kilencven százalékban ezen kérések és ötletek alapján összeállított műsor látható.
Emellett olyan apróságok színesítik a programot, mint szombatonként a nyolc óra előtti ingyenes belépés, illetve a nagyon modern kor ritmusát felvéve egy pontgyűjtő rendszer. Ez annyiból áll, hogy ha valaki négyszer eljön és a pecséteket gyűjti, az ötödik alkalommal ingyen jöhet be szombaton. A pecsétet gyűjtők közül valaki szilveszterkor nyer egy 2011-re szóló egy éves ingyenes belépőt a klubba.

 

 

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!