Városi Közgyűlés percről percre

A ma 10 órakor kezdődő Városi Közgyűlést is nyomon követhetik portálunkon percről percre. Szó lesz többek között a távfűtés díjának emelkedéséről is.
 
 

Városi Közgyűlés percről percre

A ma 10 órakor kezdődő Városi Közgyűlést is nyomon követhetik portálunkon percről percre. Szó lesz többek között a távfűtés díjának emelkedéséről is.
 
 
 
 
 

Városi Közgyűlés percről percre

A ma 10 órakor kezdődő Városi Közgyűlést is nyomon követhetik portálunkon percről percre. Szó lesz többek között a távfűtés díjának emelkedéséről is.

10:21 Még nem érkezett meg a polgármester.

10:35 A polgármester a rendőrségen való ma délelőtti helyszíni bejárást vázolja, ami a csúszás oka is.

10:37 Mind a 18 képviselő jelen van. A Közgyűlés határozatképes. 

10:38 Martonné Adler Ildikó (FIDESZ-KDNP) napirend előtt megkérdezte Rázsi Botond alpolgármestert, hogy a jégpálya ügyében sikerült-e intézkedni, ahogy legutóbb ígérte.

10:39 Rázsi Botond alpolgármester ígéretet tett, hogy intézkedni fog.

10:42 Első napirendi pont: az Önkormányzat 2011. évi átmeneti gazdálkodása. Habis László szerint szigorú költségvetésről van szó, takaréklángra fogják a költségeket. 18 igennel elfogadták a rendelet-tervezetet. 

10:43 Dr. Estefán Géza címzetes főjegyző kiemeli, hogy a magánszemélyeket érintően nincs változás. Felhívja a figyelmet az Iparűzési Adó címkézési lehetőségeire, az érintettek megkapják a változásokat.

10.45 18 igennel egyhangúlag elfogadták a helyi adókról szóló önkormányzati rendeletet, amely a magánszemélyeket nem érinti.

10.47 Sós István alpolgármester tisztázni szeretné, miért van szükség a távhőszolgáltatás ilyen mértékű emelésére. 

10.49 Gál Judit (FIDESZ-KDNP) szerint nehéz helyzetben van, kettősséggel kell szembenézni, mert mind a lakosság, mind a város érdekeit kell nézni. Kéri a választókerületben élőket, hogy fogadják el, hogy próbálták lejjebb vinni az alapdíjat, de sajnos meg kellett tenni ezt az áremelést, nem tudnak mást tenni. Sok felújítás várható, s szükség van az emelésre ahhoz, hogy egyáltalán lehessen távfűtés.

10.51 Habis László kiemelte, hogy tavaly nem volt alapdíj-emelés. Több tízmilliós lyukakat kell most betömni. Az önkormányzati ingatlan haszna részben a távhődíjak fedezését szolgálják. Érzékelik, hogy milyen a lakosság fizetőképessége, milyen a szociális helyzet. Jelentős problémát okoz az is, hogy még most sem a társaság valódi költségszintjéig emelik az árakat. Meg kell oldani 4500 lakás biztonságos fűtését, ehhez pedig fejlesztésekre is szükség van.

Mindemellett több mint 50 millió forinttól esett el a cég, hogy a gázmotoros kapcsolási rendszer megszűnik.

10.55 Dr. Csarnó Ákos (LMP) kérdezi, hogy ez végleges nemet jelent-e, vagy elképzelhető, hogy a jövőben még felhasználható a KÁT (kapcsolt áramtermelés).

10.59 Habis László szerint a KÁT sok városnak semmit nem hoz, Eger sem érintett. 

11.00 Császár Zoltán, független képviselő jelölt emlékszik, amikor 2009-ben azt mondták, hogy nem lesz inflációnál nagyobb mértékű emelés. Szerinte 10%-os gázáremelést (a távfűtésről van szó jelenleg!) fehér kesztyűben, szép papírba becsomagolva lenyeletni az emberek torkán elfogadhatatlan.

11.03 Gál Judit (FIDESZ-KDNP) szerint a jelenlegi helyzet se a városnak, se az EVAT Zrt-nek nem jó, de muszáj valamit lépni.

11.05 Pál György (MSZP) szerint új utakat kellene keresni, hogy fenntartható legyen a távhő helyzete. Olyan koncepciót kell kidolgozni, amely hosszútávon nyújt megoldást. Pl. napenergia felhasználása. Komoly problémákat okoz az is, hogy 1/6-odra vitték le a panelprogram támogatását. Figyelmeztet arra is, hogy a mérők felszerelése sok helyen csak drágulást hozott, például a sarki lakásokban.

Hangsúlyozza, hogy szerinte tudatos döntés volt, hogy a választási évben nem emeltek díjat. Az átlagos lakás átlagfogyasztása kb. 6000 forint az EVAT Zrt. szerint. Elmondta, hogy ilyen összegről még nem hallott, 17 000 forintos számlákat kapnak például a Töviskes utcában.

11.14 Császár Zoltán elmondja, hogy vannak önálló gondolatai, ő nem pártkatona. Gál Juditnak mondja, hogy nem az a szenzáció, hogy ő itt ül, hanem hogy ő maga, Császár Zoltán itt ül.

11.15 Csathó Csaba (FIDESZ-KDNP) szerint a biomassza erőmű felépítése mozgásteret növel. Ha a lakosságot nem hangolják ez ellen, a jövőben sokkal kevesebbet kellene emelni, vagy egyáltalán nem. Igazat ad Pál Györgynek is, a napkollektorok is hasznosak lennének.

11.18. Nagy István (MSZP) szerint a Közgyűlésnek kellene arról dönteni, hol valósul meg a biomassza erőmű, nem egy cégnek. Kérdezi, hogy miért nem az EVAT Zrt. végzi el a fejlesztést, miért egy külső cég? Így ugyanaz a helyzet áll elő, mint a gázmotoros történetnél, át kell vennie a hőt az EVAT-nak egy másik cégtől. Hangsúlyozza, hogy nem az ellenzéki képviselők kompetenciája volt eddig sem a biomassza kérdés. Annyit mondtak csak, hogy másként csinálták volna.

11.21 Habis László (FIDESZ-KDNP) szerint MSZP-s vezetés és MSZP-s cégvezetés valósította meg a gázmotoros rendszert. A panelprogramot is az MSZP-s kormány állította le, de ők minden lehetőséget megragadnak majd a helyreállításra.

11.24 Nagy István (MSZP) szerint egy rossz vezetést nem kell lemásolni, erről szólt a korábbi hozzászólása. S a gázmotoros kapcsolással csökkent a díj.

11.25 Ficzere György (FIDESZ-KDNP) elmondja, hogy az alapdíjnak évente meg kell történnie az emelésnek legalább az inflációval megegyezően. Nem tartja szerencsésnek, hogy tavaly nem emelkedett az ára, ezért most soknak tűnik a 9,5%-os áremelés.

11.27 Várkonyi György, az EVAT Zrt. igazgatója elmondta, hogy az EVAT nem a Harry Potter gonosz boszorkánya. Nem azon jár az eszük, hogyan lehetne minél nagyobb költségeket produkálni, hanem hogyan lehetne jobbá tenni a fogyasztók számára. 

Elmondja, hogy a polgármester úrral rendszeresek a hajnali és éjszakai beszélgetéseik arról, milyen előrelépéseket lehet tenni. Így voltak a KÁT-tal is, hiszen a törvény kimondta, hogy 2010. december 31-el megszűnik. Az átmeneti időben kellett volna kitalálni valamit (2007-ben született meg a törvény), ami nem történt meg, így most nehéz helyzetben vannak. Koncepció nélkül pedig nehéz bármit is megvalósítani. Az EVAT-nak már '92-ben voltak koncepciói. Előrevetíti, hogy jövőre egy komplett átvizsgálást fognak tartani a polgármesterrel.

Szakértői véleménye szerint, ha akár 100 méterrel is arrébb építik az új rendszert, az csak plusz költségekkel járna. Minél messzebb volt. Elmondja azt is, hogy a gázmotoros kiserőműnek nem volt építési engedélye.

Az EVAT-nak nincs pénze, azért nem ők építenék az biomassza erőművet.

Várkonyi György azt is elmondja, hogy ne szégyelljék magukat azok, akik a gázmotoros kiserőmű döntését meghozzák, tízmilliós nagyságrendű összeget takarított meg vele a város, ragyogó döntés volt.

11:50 Sós István (FIDESZ-KDNP) szerint az EVAT-tal 8 évig voltak türelmesek, 1 évet kértek az EVAT-tól, nem adták meg.

11:52 Név szerint szavaznak. Az MSZP-s és a Jobbikos képviselők és Császár Zoltán (független) nemmel szavaztak, az LMP-s dr. Csarnó Ákos tartózkodik, a FIDESZ képviselői egyhangú igennel. A rendeletet elfogadták. Januártól a távfűtés alapdíja 482,72 forintra emelkedik a mostani 441 forintról.

11:55 A Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv módosításáról szavaztak, amelyet 30 napra közszemlére bocsátanak. 16 igennel fogadták el a rendeletet.

11.58 Habis László szólal fel, hogy jelenleg nem a költségvetésről tárgyalnak, hanem arról a koncepcióról a jövő évre. Minden egyes mondatát végig kell vinniük. Előre látja, hogy 2011-ben az önkormányzatok hihetetlenül nehéz helyzetben dolgoznak majd. Fel kell készülni rengeteg változásra. Az is biztos, hogy a kormányzati törekvések nem vezetnek azonnal eredményre.

12.17 Dr. Csarnó Ákos a Pénzügyi És Ügyrendi Bizottság álláspontját ismerteti. Hatékony költséggazdálkodást terveznek folytatni, s törekednek arra, hogy a civilek érdekeit is képviseljék.

12.20 Nagy István szerint a személyi jövedelemadó magasabb kulcsának csökkenése miatt hiányzó összeget semmilyen módon nem tudja majd az Önkormányzat pótolni, ezért még jobban oda kell figyelni a kiadásokra. 

12.26 Csákvári Antal elmondja, hogy Magyarországnak a GDP-hez mérten közel 80% az eladósodottsága. Fontos átgondolnunk a Kistérség problémáit, s mindent meg kell tenni a jelenlegi kintlevőségek csökkentéséért, illetve megszüntetéséért.

A jövő évben két Diákolimpiát is rendez a Város, erre külön címkét kell létrehozni a költségvetésben. 

12.37 Császár Zoltán teljes mértékben egyetért mindenki hozzászólásával a költségvetést illetően. De legközelebb azt kéri, hogy a túlzottan kifejtett országos szintű dolgokat bizottságon belül ossza meg, mert úgy érezte magát, mintha egy kormányszóvivő beszédét hallgatná.

12:45 17 igen szavazattal, 1 tartózkodással elfogadták a koncepciót.

12:50 Egyhangú igennel elfogadták az Egri kulturális és Művészeti Központ Alapító Okiratának módosítását. 

12:52 Egyhangúlag elfogadták a Heves Megyei Vízmű Zrt-be beolvadó Délborsodi Víz- és Csatornamű Kft. a heves Megyei Vízmű Zrt. végleges vagyonmérlegének és vagyonleltárának elfogadását.

12:56 Az Egri Városfejlesztési Kft. 2011. évi üzleti tervéről szavaznak. 17 igennel és 1 nemmel elfogadták.

A 2010. évi üzleti terv I-X. havi teljesítését 18 igennel egyhangúlag szavazták meg.

A Felügyelő Bizottság 2010. évi beszámolóját 17 igennel fogadták el.

Az ügyvezető prémium feladatának meghatározását 15 igennel, 2 tartózkodással és 1 nemmel fogadták el. 

12.59 Bognár Ignác (Jobbik) felhívja a figyelmet, hogy a lakosok nem hajlandóak takarítani az utcákat, terveznek-e valamit tenni azért, valamilyen eszközt vásárolni, hogy a takarítás mégis megtörténjen?

13:01 Rittenbacher Ödön, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezető igazgatója örül neki, hogy idén mindent ki tudtak fizetni. Bognár Ignác kérdésére a városa nem, mert nem a Városgondozás feladata a járdák takarítása. Ennyi erővel bemehetnének az udvarra is segíteni. Vannak egyszerű eszközök, mint a lapát. 

13:09 Elfogadták a Városgondozás Eger Kft. 2011. évi üzleti tervét, a 2010. évi üzleti terv I-III. negyedéves beszámolóját, az ügyvezető 2011. évi prémium feladatának meghatározását, valamint a Felügyelő bizottság 2010. évi beszámolóját.

13:11 Az EVAT Zrt. részére megszavazták a tagi kölcsönt, az tőkeemelést és az Alapító okirat módosítását.

13:13 Elfogadták az Agria Film Kft. 2011. évi üzleti tervét 122.740 ezer forint tervezett bevételi és 122.129 ezer forint tervezett kiadási összeggel, 611 ezer forint eredménnyel.

13:15 Elfogadták az Egri TISZK Kft. 2011. évi üzleti tervét is.

13:18 202.978.050 forint vissza nem térítendő támogatást szavaztak meg a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégiumnak.

13:20 Megszavazták a javaslatot önkormányzati intézmények előirányzatának módosításáról, valamint az előterjesztést az önkormányzati kezességvállalásról.

13:21 Habis László azt reméli, hogy az Al-Gharnati Alapítvány olyan konferenciákat, kiállításokat szervez Egerbe, amelyből profitálhat az idegenforgalom területén.  3 millió forint működési célú támogatást szavaztak meg.

13:24 Sós István alpolgármester a városi kommunális hulladéklerakó telep üzemeltetésére vonatkozó megállapodás lejáratának meghosszabbításának támogatását kéri. 15 igennel meg is szavazzák.

13:25 Rázsi Botond alpolgármester szerint az új Önkormányzati Intézkedési Terv módosításába beépítették a jövő oktatási képét. Legfontosabb alapgondolata, hogy az iskola pedagógiai értékét meg kell őrizni, s Eger, mint iskolaváros megőrizze ezt a szerepét a régióban.

13:33 16 igennel elfogadták a módosítást.

13:34 Rázsi Botond alpolgármester elmondja, hogy a város Települési Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Tervének módosítását törvény szabályozza. 

13:35 Csákvári Antal (FIDESZ-KDNP) szerint nincs megoldva teljesen a korai fejlesztés a hátrányos helyzetű  tanulóknál.

13:38 16 igennel egyhangúlag elfogadták a módosítást.

13:39 Csákvári Antal elmondja, hogy megfelelnek a törvényi feltételeknek az önkormányzati fenntartású általános iskolák működési feltételei. Itt nincs feladat, nem kell változtatáshoz folyamodni. A körzet felülvizsgálatáról szóló előterjesztést elfogadták.

13.40 Kisebb előterjesztésről szavaztak.

13.41 Habis László elmondja, hogy a Markhot Ferenc kórház nehéz időszakon van túl, most következhet a szakmai fejlődés, amelyhez minden támogatást igyekeznek megadni. Megszavazták, hogy önkormányzati bérlakásokat kedvezményesen adják ki a kórház dolgozóinak.

13:47 Az Önkormányzat és a TDM munkaszervezet közötti megállapodás megkötésére elfogadták a javaslatot a Szépasszonyvölgyi Látogatóközpont üzemeltetésére.

13:48 Elfogadták a Közgyűlés 2011. év I. negyedévi feladattervét, valamint a 2011. év II. negyedévi feladatterv-tervezetét.

13:49 Nagy István (MSZP) azt kéri, hogy a jövőben ne kelljen írásbeli beszámolókat készíteni, mert csak rabolja mindenkinek az idejét.

13:51 Habis László azt ígéri, hogy átgondolják a dolgot a Hivatalban. 17 igennel egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

13:53 A tájékoztatókról szavaznak. Elfogadták a 2010. november havi polgármesteri és intézményvezetői hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításáról való tájékoztatót.

13:54 Csákvári Antal (FIDESZ-KDNP) beszél a munkaerőpiac, a foglakoztatás és demográfiai folyamatokról. Egerben mérsékelt a munkanélküliség véleménye szerint, 4%-os. Az országban 12%-os. A fejlesztésekhez szükség lenne pénzbeli forrásra. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról is szó kell, hogy legyen. Az ő foglalkoztatottságuk száma a cégeknél nőtt.

Átalakulás előtt áll a közfoglalkoztatás rendszere, többféle közmunka is lesz, amivel élni fognak a vállalkozások is a remények szerint.

Egerben a 31-35 éves korosztály a legnépesebb, s itt a legnagyobb a munkanélküliek száma.  

14.00 17 igennel elfogadták a munkaerőpiaci tájékoztatót.

14.02 Napirend után Orosz Lászlóné Ibolya (FIDESZ-KDNP) az Agria folyóiratból idéz. 

14.06 Misz Mihály (FIDESZ-KDNP) szerint a Sós Tamás féle Megyei Közgyűlés figyelmen kívül hagyva a város lakosságának igényeit, egy magáncégnek szolgáltatta ki a lakosságot. Elmondja, hogy ő is egy magáncégnél dolgozik, és a másodállását vesztette el a vesebeteg-gondozóban. Véleménye szerint, akik feláldozták a munkahelyüket a betegekért, azok hősök, s nagyon megszenvedte ezt a megye. Egyedül dr. Sós Tamás bűne, hogy kidobtak 800 millió forintot végkielégítésre. Nem szabadott volna elengedni a szakorvosokat és a dolgozókat. Az emberek, akik innen elmentek, hiányoznak a kórházból. A mai kórházvezetésnek az az érdeke, hogy térjenek vissza a jó szakemberek, akik addig a kórházban voltak. 

Misz Mihály szerint fogjunk össze, aláíró, nem aláíró, kórházért, betegért.

14:12 Hamza Etelka, egri polgár jelentkezett szólásra. Azt kérdezi, hogy a Heves Megyei Hírlapot támogatja-e anyagilag az Önkormányzat. Ha igen, akkor az nagy hiba, mert egy ilyen bulvárlapra kár pénzt költeni. Ha támogatja a város ezt a lapot, inkább adja oda a pénzt az Agria folyóiratnak vagy egy kórházvédőnek. Színvonalon aluli bulvárlapnak tartja, s a lakosság nagy részének nevében mer beszélni.

14:16 Habis László elmondja, hogy szerződéses kapcsolatban állnak a Heves Megyei Hírlappal, mint más városi fórumokkal is, de támogatást nem nyújtanak.

14:17 A Közgyűlés zárt ülésen folytatódik.

 

 

 
 
  • 3Bekiabáló2011január08.12:04ÚjVálasz

    Hál Istennek minden szolgáltatás árát FELEMELTÉK ,ezzel segítve Eger lakosságát!! Ezt igérték?????????????? még 3 év és kölltözés!!

     
  • 2Bekiabáló2010december26.10:01ÚjVálasz

    Gratulálunk CSÁSZÁR képviselő Úrnak,jól beszél,és mondandóját reméljük értik a pártkatonák!!!!!!!!!!!!!
    Egyébként meg utánna kell csinálni--függetlenként bejutni!!! Hajrá!!!

     
  • 1Bekiabáló2010december25.12:42ÚjVálasz

    Dr Csarnó tartózkodik-akkor minek van ott???? szégyelje magát akkor is ha a szavazata a lényegen nem változtat!!
    Misz professzor mint korházvédő olyan szépen elmondta annakidején,mit is kellene tenni--akkor most hajrá!!! csak a régi jó orvosok nem-igen mennek vissza és marad a magyar nyelvet törő doktorok hada az egri korházba!!

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!