Közgyűlés: százalékkal drágul a távhő

Jelentősen emelkedik a távfűtés alapdíja, változnak egyes helyi adók, s elfogadták a 2011. évi költségvetési koncepciót. Vissza nem térítendő támogatást kapott a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium, valamint az Al-Gharnati Alapítvány.
 
 

Közgyűlés: százalékkal drágul a távhő

Jelentősen emelkedik a távfűtés alapdíja, változnak egyes helyi adók, s elfogadták a 2011. évi költségvetési koncepciót. Vissza nem térítendő támogatást kapott a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium, valamint az Al-Gharnati Alapítvány.
 
 
 
 
 

Közgyűlés: százalékkal drágul a távhő

Jelentősen emelkedik a távfűtés alapdíja, változnak egyes helyi adók, s elfogadták a 2011. évi költségvetési koncepciót. Vissza nem térítendő támogatást kapott a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium, valamint az Al-Gharnati Alapítvány.

Az új felállás óta először mind a 18 képviselő jelen volt a mai Városi Közgyűlésen.  Martonné Adler Ildikó (FIDESZ-KDNP) a napirendek előtt Rázsi Botond polgármestert kérdezte a jégpálya ügyében, aki korábban ígéretet tett rá, hogy intézkedik az ideiglenes áthelyezés ügyében, ha a napi átlaghőmérséklet ezt indokolja. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindjárt itt a téli szünet, emiatt is sürgető a jégpálya ügye. Az alpolgármester újból megígérte, hogy intézkedni fog.

Elsőként az Önkormányzat 2011. évi átmeneti gazdálkodásának tervezetét fogadta el a Közgyűlés. Habis László szerint egy rigorózus, szigorú költségvetésről van szó, melyben takaréklángra fogják a költségeket.

Elfogadták a helyi adókról szóló önkormányzati rendeletek módosítását is. Az adó mértéke még mindig a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben meghatározott maximális adómérték. A helyi iparűzési adóbevallásban szereplő adó összegének 10%-a, de legfeljebb 300 000 forint nyilatkozatban jelölhető, de az adózó jelölése nem lehet kisebb összegű 35 000 forintnál. Csak az az adózó tehet nyilatkozatot, akinek az éves iparűzési adóbevallásában legalább 350 000 forint adófizetési kötelezettsége keletkezett. Az ingatlanokat terhelő építményadó és telekadó is változik, de csak a hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások, biztosítási, a bolti kiskereskedelmi, távközlési, energiaellátó vállalkozási és egyéb pénzügyi tevékenység céljára szolgáló építmények után (1400 Ft/m2/év), illetve ha az alapterülete meghaladja az 500 m2-t. Ezentúl 1400 Ft/m2 adót kell fizetni évente.

A legnagyobb vitát kiváltó kérdés a távhőszolgáltatás alapdíjának 9,5%-os emelése volt. A képviselők név szerinti szavazással döntöttek a kérdésről. Az MSZP és a Jobbik képviselői, valamint Császár Zoltán (független) nemmel szavaztak, Dr. Csarnó Ákos tartózkodott, a FIDESZ képviselői pedig az áremelés mellett voksoltak. Így a jövő évtől 482,72 forintra emelkedik a hőszolgáltatás alapdíja a jelenlegi 441 forintról. Sem tavaly, sem idén nem volt áremelés, amit több képviselő is annak tudott be, hogy a választás évében senkinek nem állt érdekében árakat emelni, ezért van most szükség ekkora mértékű drágulásra.

Pál György (MSZP) szerint új utakat kell keresni, hogy a távhő helyzete fenntartható legyen a jövőben is. Ki kell dolgozni egy olyan koncepciót, amely hosszú távon nyújt megoldást, például a napenergia. Csathó Csaba (FIDESZ-KDNP) szerint a biomassza erőmű felépítése is mozgásteret növelne. Várkonyi György, az EVAT Zrt. igazgatója elmondta, hogy már 2007-ben tudták, hogy az idei év végével megszűnik a KÁT (kapcsolt áramtermelés), az átmeneti időszakban kellett volna kitalálni valamit. Megjegyezte azt is, hogy azért nem az EVAT Zrt. építené a biomassza erőművet, hanem külső vállalkozó, mert nincs rá pénzük. S figyelmeztetett arra is, hogy ha az új rendszert akár 100 méterrel is arrébb helyezik el, az csak plusz költségekkel járna.

A Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv módosításáról szavaztak, amelyet 30 napra közszemlére bocsátanak az egyeztetés lezárulta után.
 
A város 2011. évi költségvetési koncepcióját is elfogadták. Habis László szerint minden egyes pontját végig kell vinniük, s az előre látható, hogy rendkívül nehéz helyzetben dolgoznak majd az önkormányzatok jövőre. Biztos benne, hogy nem vezetnek azonnali eredményre a kormányzati törekvések. A koncepcióban szerepel, hogy gazdaságos megoldásokat kell keresni a közüzemi díjak csökkentése érdekében, például komplex energetikai pályázatok kiírásával. Nagyobb figyelmet kell fordítani a karbantartásokra, a civilekre, a s kulturális rendezvényekre.

Elfogadták a Heves Megyei Vízmű Zrt-be beolvadó Délborsodi Víz- és Csatornamű Kft. a Heves Megyei Vízmű Zrt. végleges vagyonmérlegét és vagyonleltárát, valamint a Heves Megyei Vízmű Zrt. átalakulással létrehozott társaság végleges vagyonmérlegét és vagyonleltárát is.

Megszavazták az Egri Városfejlesztési Kft., a Városgondozás Eger Kft., az Egri TISZK Kft. valamint az Agria Film Kft. 2011. évi üzleti terveit, a 2010. évi üzleti terveik I-III. negyedéves teljesítését, a Felügyelő Bizottságaik 2010. évi munkáját, valamint az ügyvezetőik 2011. évi prémium feladatának meghatározását.

A Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium számára 202.978.050 forint vissza nem térítendő támogatást szavaztak meg infrastruktúra fejlesztésre és a közoktatás térségi sajátosságaihoz igazodó szervezésre. Az Al-Gharnati Alapítvány pedig 3 millió forint működési célra szóló támogatásban részesült.

Meghosszabbították a városi kommunális hulladéklerakó telep üzemeltetésére vonatkozó megállapodást is 3 évvel. Módosították a közoktatási Önkormányzati Intézkedési Tervet, a Települési Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Tervet, mert nem feleltek meg a törvényi feltételeknek. Az önkormányzati fenntartású általános iskolák működési feltételei rendben voltak, Csákvári Antal (FIDESZ-KDNP) elmondta, hogy ebben az esetben nem kell változtatásokhoz folyamodni.

Megállapodást kötött az Önkormányzat és a TDM munkaszervezet a Szépasszonyvölgyi Látogatóközpont üzemeltetésével kapcsolatban is, elfogadták a Közgyűlés 2011. évi I. negyedévi feladattervét, valamint a 2011. évi II. negyedévi feladatterv-tervezetét, valamint a beszámolókat a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról.

Csákvári Antal (FIDESZ-KDNP) beszélt a tájékoztatók során a munkaerőpiac, a foglakoztatás és demográfiai folyamatokról Egerben. Kiderült, hogy városunkban mérsékelt a munkanélküliség, csupán 4%-os, ehhez képest az országban 12%-os. Egerben a 31-35 éves korosztály a legnépesebb, s itt a legnagyobb a munkanélküliek száma.  Nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának száma a különböző cégeknél. Átalakulás előtt áll a közfoglalkoztatás rendszere, többféle közmunka is lesz, amellyel remélhetőleg a vállalkozások is élni fognak.

A Közgyűlés végén Misz Mihály (FIDESZ-KDNP) szólalt fel a Markhot Ferenc kórház ügyében. Szerinte a dr. Sós Tamás féle Megyei Közgyűlés figyelmen kívül hagyta a város lakosságának igényeit,s kiszolgáltatta őket egy magáncégnek. Úgy véli, hogy akik feláldozták a munkahelyüket a betegekért, azok hősök, s nagyon megszenvedte ezt a megye. Egyedül Dr. Sós Tamás bűnének tartja, hogy kidobtak 800 millió forintot végkielégítésre. Nem szabadott volna elengedni a szakorvosokat és a dolgozókat, mert az emberek, akik elmentek innen, hiányoznak a kórházból. A mostani kórházvezetésnek az érdeke, hogy térjenek vissza a jó korábbi jó szakemberek. Misz Mihály a jelenlegi helyzetben az összefogást tartja a legfontosabbnak a kórházért, a betegekért.

A 10 órakor kezdődő Közgyűlés előtt a képviselők a rendőrségen voltak helyszíni bejáráson. Az erről készült összeállítást megtekinthetik:

 

 

 
 
  • 4Kisszekund2010december17.11:07ÚjVálasz

    Misz képviselő demagóg hozzászólása nálam kiverte a biztosítékot.
    Elképesztő és undorító az az üres és hazug demagógia, ahogyan kiáll és érvel a kórházat és a betegeket önként cserbenhagyó, ám a végkielégítést azért felvevő, volt kórházi alkalmazottak mellett.
    Védi és támogatja azokat a felelőtlen és ostoba embereket, akiket megtévesztett az akkori Fidesz reform- és nemzetellenes, politikai célú, populista uszítása.
    Misz, orvosként akkoriban már rég nem dolgozott a kórházban, hanem egy óriásmultinál a Fresenius Kabi alapította műveseállomáson volt nagy fizetésért, semmittevő, kezelés-felügyelő orvos. Misznek az a multi elfogadható volt, a magas fizetés jól esett, ám egy hazai magánvállalkozás, aki végre reformot akart megvalósítani az egészségügyben, az már az ördögtől való volt neki...?
    Ez bizony nem más, mint hazug, szégyenletes szemforgatás!
    Borzasztó, amikor magukat kudarcos életpályával megvertnek hitt idős emberek hirtelen kitalálják magukról, hogy ők mostantól politikusok lesznek, mint ez a Misz. Az előző egri fidesz-csoport szétverése után találták meg őt, mint gátlástalan és elvtelen, ámde hű szolgát. Vajon tud-e még a tükörbe nézni?

     
  • 3Bekiabáló2010december17.09:06ÚjVálasz

    Petrovics kapitány Úr, arról is tájékoztatta ugyan a közgyűlés tagjait, hogy amióta ő a vezető, olyan szintű elvándorlás indult meg a kapitányságról, hogy szinte nincs is tapasztalt, "idős", a bűnözőket ismerő egyenruhás rendőre? Azok, akik kint vannak az utcán, a trafizáson,bírságoláson kívül kevéshez értenek!

     
  • 2Bekiabáló2010december17.08:37ÚjVálasz

    Kedves napenergiás olcsósítók: A napenergia hasznosítása fűtésre egy csebox nagyságú lakótelepen felér azzal az ötlettel, hogy dörzsölgessük hidegben a tenyerünket. Ostobaság. Jelenleg csak fosszilis fűtőanyag képzelhető el. Akkor pedig célszerű megújuló energia növényeket használni, esetleg biomasszát. Minden alternatív megoldás kifizetődősége attól függ, hogy az adópénzekből mennyit tolnak bele. NINCS MÁS REÁLIS LEHETŐSÉG, CSAK DUMA VAN.

     
  • 1Bekiabáló2010december17.08:30ÚjVálasz

    A Fidesz eddig ördögtől való dolognak tartotta az infláció mértékét meghaladó áremeléseket. Gyurcsányi ármányt és népnyúzást kiáltott. Most, vagy a nyugdíjtolvaj Habis és bandája akar 10 százalékos inflációt, vagy hazug, képmutató módon ámították a zembereket. Esetleg mindkettő.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!