Megszületett az Eger-Nyilatkozat

Nagyszabású nemzetközi konferenciát rendezett Eger június 17-e és 20-a között. A Külügyminisztérium a magyar soros uniós elnökséghez kötődő támogatásával szervezte meg Eger Önkormányzata és az Eszterházy Károly Főiskola Lyceum Pro Scientis Alapítványa a „Kulturális sokszínűség, érdemi párbeszéd – Hídépítés Európa és az Arab & Muszlim Világ között” című eseményt.
 
 

Megszületett az Eger-Nyilatkozat

Nagyszabású nemzetközi konferenciát rendezett Eger június 17-e és 20-a között. A Külügyminisztérium a magyar soros uniós elnökséghez kötődő támogatásával szervezte meg Eger Önkormányzata és az Eszterházy Károly Főiskola Lyceum Pro Scientis Alapítványa a „Kulturális sokszínűség, érdemi párbeszéd – Hídépítés Európa és az Arab & Muszlim Világ között” című eseményt.
 
 
 
 
 

Megszületett az Eger-Nyilatkozat

Nagyszabású nemzetközi konferenciát rendezett Eger június 17-e és 20-a között. A Külügyminisztérium a magyar soros uniós elnökséghez kötődő támogatásával szervezte meg Eger Önkormányzata és az Eszterházy Károly Főiskola Lyceum Pro Scientis Alapítványa a „Kulturális sokszínűség, érdemi párbeszéd – Hídépítés Európa és az Arab & Muszlim Világ között” című eseményt.
Az együttműködő partner az Al-Gharnati Alapítvány volt. Több mint 20 arab vendégünk volt, Katar, Szaud Arábia, Marokkó, Törökország, Tunézia, Algéria, Kuwait, Egyiptom, képviseletében. Európát Magyarország mellett a következő soros elnök, Lengyelország képviselte, valamint jelen volt egy, az arab világgal foglalkozó szakember az Amerikai Egyesült Államok képviseletében is. A soros elnökséghez kötődő magyar külpolitika egyik fontos üzenete, hogy bíznunk kell egymásban, segíteni kell az érdemi párbeszédet, törekedni kell egymás megértésére, gazdagítására azzal, hogy megosztjuk tapasztalatainkat. A konferencia is ezt a célt szolgálta. Az esemény hagyományt teremtő módon, átível a Lengyel uniós soros elnökségi periódusba is.

Az elfogadott „EGER NYILATKOZAT” alappillérrei:
Elismerjük a Nyugat és a „Muszlim világ” közötti párbeszéd fontosságát, felismerve, hogy úgy kell egymásra tekintenünk mint partnerekre, akik hajlandóak azt keresni, ami összeköt.

Az elmúlt években Európa és a „Muszlim világ” közötti párbeszéd jelentősen erősödött, a konferencián a globalizáció kihívásaira kerestünk közös válaszokat, a párbeszéd, a kölcsönös megértés jegyében. Egerben kerestük a jövőbeni együttműködés formáit is.

A tény, hogy Magyarország az unió soros elnöke, különleges jelentőséget adott a találkozásnak, azért is, mert a kultúra- és vallásközi párbeszéd az EU prioritásai közé tartozik. Közös akaratunk, hogy ez a párbeszéd segítsen megoldásokat találni az alapvető problémákra, a fenntartható gazdasági növekedés kérdéseire, a morális, gazdasági és financiális válságra.

Hisszük, hogy a tapasztalatok megosztása a kulturális együttműködés és a működő, valamint leendő kereskedelmi kapcsolatok szintén segítenek majd abban, hogy megfeleljünk a modern világ kihívásainak.

A konferencián az alábbi témák merültek fel, a következő panelekben:

a) Az ifjúság kultúraközi párbeszédében történő részvételének elősegítése.
b) Befektetés a kulturális sokszínűségbe és a kultúraközi párbeszédbe, a civil társadalom fejlesztése
c) Befektetés-ösztönzés, válság és megbízható válaszok. Iszlám finanszírozás, mint alternatív megoldás?

Eger mint házigazda részéről Habis László, az Év Polgármestere, a megyeszékhely országgyűlési képviselője hangsúlyozta: köszönettel tartozunk azért, hogy a Külügyminisztérium támogatta az egri kezdeményezést. A város katalizátora szeretne lenni a remélhetőleg most kezdődő hosszú folyamatnak, amely a kölcsönös megértést, párbeszédet szolgálja.
Eger polgármestere hozzátette: tisztában van azzal, hogy ennek a folyamatnak minden oldalon megvannak az ellenzői, ugyanakkor a vezetők felelőssége az, hogy passzivitásba menekülve tovább növelik a kockázatokat, vagy a megértést választják.
Partnerként tekintünk egymásra, célunk együttműködés létrehozása a kultúra, a gazdaság, az oktatás és a sport területén. Magyarország ebben, a kultúrák, vallások és civilizációk közötti párbeszédben hídfő szerepet kíván betölteni.
A jövőbeni párbeszéd és megértés a fiataloknál kezdődik, ennek érdekében a tervek között szerepel egy oktatási- képzési központ létrehozása és képzési programok megvalósítása Egerben – helyi, magyar és nemzetközi felsőoktatási intézmények együttműködésével.

Hóvári János helyettes külügyi államtitkár zárszavában elmondta: aktívak voltak a résztvevők, nagy siker az egri konferencia, ahol a legfontosabb kérdésekről esett szó az észak-afrikai és közép-európai térség között. Aláhúzta, hogy Eger kulcsszerepet tölthet be ebben a kapcsolatban, a városnak minden évben meg kell rendeznie egy hasonló konferenciát, hogy folyamatos legyen a párbeszéd. Ezekre az eseményekre szakértőket, előadókat hívnak majd a világ minden tájáról, valamint sok egyetemista résztvevőt kívánnak bevonni, nagyobb hallgatósággal szeretnék megrendezni a következő konferenciát, hogy a párbeszéd és megértés szélesebb körű legyen. Hóvári János szerint a magyar társadalomnak meg kell értenie, hogy a világ nagyobb, mint Közép-Európa, ki kell nyitnunk külpolitikánk ablakait, még aktívabbnak kell lennünk a világ különböző kultúráival való kapcsolatokban.
 
 

 
 
  • 7Bekiabáló2011június23.19:19ÚjVálasz

    Radócska, Kisszekundoska, Urambátyámocska!
    Hát, nem egy könnyen tanuló típus maga. Tudja az úr, hogy a vitapartnerünket akkor is tiszteletben tartjuk, ha belül dühösek is vagyunk cudarul. Meg hát - hallgasson rám! - olyan férfiatlan is ez. Röhejes. Nem egyszer írták már magának, hogy ne használja a 3-aska, 5-öske, akárhányaska megszólítási formát. Higgye el, ettől nem lesz nagyobb igaza vagy meggyőzőbb az érvelése, csak tenyérbemászóbb. Nagyon rászolgált már egy (tudja, ön javasolta) f....-ba rúgásra. Persze, csak szigorúen képletesen. Ja, és az utolsó mondata teljesen értelmezhetetlen.
    :-)))D

     
  • 6Kisszekund2011június23.08:55ÚjVálasz

    3-aska, 5-öske!
    Maguk ennyire tudatlanok és tájékozatlanok avagy a fütyülve az eddig leírtakra (eseményekre és tényekre) jól esett kiereszteni egy rosszindulatú böffentést?
    Persze lehetnek aljas és alávaló, antiszemita toportyánok is... de ehhez többet kellett volna írni...

     
  • 5Bekiabáló2011június22.09:38ÚjVálasz

    Négyes számú úrhoz bekopogtatott a világvége? Vagy csak nehezet evett, attól álmodik összevissza?

     
  • 4Kisszekund2011június22.08:25ÚjVálasz

    Köszönöm tisztelt Benfentes úr a linket.
    Elolvastam. Dermesztően részletes és félelmetes.
    Arab olajpénzek Közép-kelet Európának ellen a dzsihád jegyében...
    Igaza van.
    Jönnek a Jumurdzsákok elmaradottságukkal, frusztrált gyűlöletükkel, mérhetetlen intoleranciájukkal a kora középkorból.
    Na és találnak megvehető ,,Hegedüsöket" is..., akik élesztik, szítják az antiszemitizmust és a gyűlöletet általában.

    A Jumurdzsákok egyik kezében tőr, a másikban meg dollár, euró - amíg az olajuk tart. De csak addig. Ha az is elfogy, akkor marad a sötét punnyadás, ami eddig.
    Európában meg falakat fognak építeni, egyre hosszabbat és magasabbat. Van erre már példa és működik...

     
  • 3Bekiabáló2011június21.18:52ÚjVálasz

    Na, Radó úr megint elemében van. Lehet károgni!

     
  • 2Mr Bennfentes2011június21.12:01ÚjVálasz

    De tudott: "Eger ostroma 2.0" : http://www.hetek.hu/fokusz/201104/eger_ostroma_20
    Szerintem itt nincs vége ennek a történetnek. Aki ismeri az iszlám valódi arcát, az azt is tudja, hogy az iszlám hódító vallás, amely úgy gondolkodik, hogy ahol egyszer megvetette a lábát, azt az iszlám fennhatóság részének tekinti, és soha nem adja fel. Eger tehát a muzulmán világ része az ő látásuk szerint, Nyilván nem véletlenül tartották itt ezt a konferenciát. Másrészt az iszlám szerint a "hitetlenek" felé megengedett a hazugság, a megtévesztés. Továbbá, nem lehet nem észre venni, hogy egyre több az muszlim vallású "polgár" a városban. Úgyhogy azt hiszem Egernek ideje elkezdeni aggódni.

     
  • 1Kisszekund2011június20.20:18ÚjVálasz

    Csak bejött a megyei kormánymegbízottunk keblén melengetett Al-Gharnati Alapítvány ,,bulija" ezzel a értelmetlen, valós célokat és az aktuálpolitikai történéseket lazán figyelmen kívül hagyó kamukonferencia.
    Lózungpuffogtatás és dagályos semmitmondás, ez jellemzi ezt az ún. Egri Nyilatkozatot.

    Csak egy ,,gyöngyszem": Iszlám finanszírozás, mint alternatív megoldás?
    Mi van? Talán nem elegek a Szaud-Arábiai teokrácia dollármilliárdjai a homofób, nőket elnyomó és minden más kultúrát elutasító muszlim iskoláinak világszerte?
    Tisztában van-e pl. Hóvári helyettes külügyi államtitkár az iszlám fundamentalizmussal, meg a Dzsiháddal, mint olyannal?
    Hogy-hogy nem tudott erről a nemzetközi konferenciáról semmit a hazai és nemzetközi sajtó?

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!