Főszerepben a civilek

Radar 2010

Milyen szerepet tölt be a város életében az Egri Civil Kerekasztal, mennyi civil szervezet létezik Egerben? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak, valamint bemutatunk két egri szervezetet is az aktualitások figyelembe vételével.
 
 

Főszerepben a civilek

Radar 2010

Milyen szerepet tölt be a város életében az Egri Civil Kerekasztal, mennyi civil szervezet létezik Egerben? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak, valamint bemutatunk két egri szervezetet is az aktualitások figyelembe vételével.
 
 
 
 
 

Főszerepben a civilek

Radar 2010

Milyen szerepet tölt be a város életében az Egri Civil Kerekasztal, mennyi civil szervezet létezik Egerben? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak, valamint bemutatunk két egri szervezetet is az aktualitások figyelembe vételével.
„Rendkívül intenzív munka folyik a civil szervezetekben, egyik rendezvény a másikat követi”, hangsúlyozta egy közelmúltban zajlott rendezvényen Habis László, Eger polgármestere. Valóban nagy számban vannak jelen ezek a szervezetek a város életében, jelentős részt vállalnak olyan programokból, amelyről talán nem is tudjuk, hogy azt civilek szervezik. A civil szervezetek szakmai programjaira ebben az évben ötmilliót ad a város, külön támogatják az Eger Ünnepe megrendezését. Napjainkban a civil kerekasztal jeleníti meg a különböző szakmai területek koordinációs egyeztető fórumát. Hogy mi is pontosan a kerekasztal tagjainak feladata, azt Gál Sándor, megyei civil koordinátortól kérdeztük.
 
Gál Sándor: Talán sokan nem tudják, de Egerben több, mint félezer civil szervezet létezik. Ennek egy része –mintegy százan – évente fórumon találkozik, ahol megválasztják a Civil Kerekasztal tagjait, a szakterületi szekciók alapján jelenik meg a képviselet. A kerekasztal jeleníti meg a különböző szakterületek – kultúra, idegenforgalom, érdekvédelem – koordinációs egyeztető fórumát olyan kérdésekben, melyekben nem speciálisan egy-egy terület tud akár szakmai vagy rendezvényszervező, mozgósító szerepet vállalni, hanem szüksége van más területekre is. A másik feladat a kommunikáció: önálló tv-műsorunk van Civil idő címmel, amely azt a célt szolgálja, hogy olyan kérdések kerüljenek a nyilvánosság elé, ami a város és a városrészek közérdeke. Forrásteremtő funkciója is van, pályázatokat ír, közös érdekeket keres. Ehhez nagyon komoly önkéntes munkát tud hozzá rendelni. Azt valljuk, hogy ez egy nyitott társaság, a fórumon és a fórumok között is bármely civil szervezet kapcsolódhat ebbe a munkába a civil kódex keretei alapján.
Radar: Van-e szerepe a civileknek a döntés előkészítésben, esetleg közvetett módon a döntéshozatalban a város ügyeit illetően?
Gál Sándor: Vegyes ez a kép. Minden bizottságban van a kerekasztalnak civil delegáltja. A munka jellegéből eltérő, hogy közvetlen döntésre milyen hatással van. A véleménynyilvánítás és a javaslattétel azért mindenhol adott. Példaként említeném a kulturális területet, ahol konkrét döntéseket is befolyásolni tudunk. Ezt tanuljuk a képviselőkkel és tanulják maguk a civilek is, de úgy gondolom, Egerben jó úton vagyunk ezen a téren.
 
2007-ben alakult meg a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete, melyhez akkor a völgyben lévő 48 pince 80%-a és minden étterem csatlakozott. Az egyesület elnöke Kiss Istvánné, az alelnökök Orosz Ibolya, Sike Tamás és Vancsó Gyula. A civil szervezet tevékenységéről Orosz Ibolyát számol be a Radarnak.
 
Orosz Ibolya: Az egyesület megalakításának célja, mindenekelőtt az egri borvidék és a Szépasszony-völgy népszerűsítése. A völgy országosan is a legkedveltebb turisztikai célpontok egyike, itt található egy csoportban a legtöbb tufába vájt pince, ahol máig is bort készítenek, kóstoltatnak. Egyesületünk 25 tagból áll, büszkén mondhatjuk, hogy elsőként csatlakoztunk a megalakuló TDM-hez és alapító tagja is annak. Komolyan gondoljuk azt, hogy csak együtt és csak összefogva lehetséges az egri borvidék és Eger népszerűsítése.
Radar: Az egri borászokkal közösen erről volt is egyeztetés nemrégiben. Miben állapodtak meg itt?
Orosz Ibolya: Az egyesület hívta össze ezt a megbeszélést, amelynek célja több pontban fogalmazódott meg. Létrejöhet-e együttműködés, közös gondolkozás az egri borvidék és a szépasszonyvölgyi borászatok között? Létrejöhet-e egy olyan összefogás, ahol a cél egymás segítése, támogatása? Létrejöhet-e az a fajta együttműködés, melynek során nem a kirekesztés, hanem az együvé tartozás erősítése a cél? Elmondhatom, hogy nagyon jól sikerült ez az összejövetel, az egyesület tagjai kivétel nélkül jelen voltak és abban állapodtunk meg az ott résztvevő borászatokkal, hogy megismételjük a rendezvényt és bízunk benne, hogy sikeres lesz.
Radar: Mit tud tenni az egyesület az egri borok népszerűsítéséért, konkrétan milyen módon tud ebben részt vállalni?
Orosz Ibolya: A kezdetkor elhatároztuk azt is, hogy kulturális programokat szervezünk, hiszen ritkán volt példa erre a völgyben. A vendégek és az egriek is hiányolták ezt. Egy húsvéti debütálással, a jeles ünnepekhez kapcsolódóan mindig szervezünk ide valami programot. Azt vesszük észre, hogy ezek vonzzák a látogatókat, a megszokottnál is többen vannak ilyenkor a Szépasszony-völgyben, örömmel fogadják ezeket az eseményeket. Az egyesület megfogalmazta további elképzeléseit arról, hogy hangsúlyozzák a kulturális jelleget, az önkormányzat Habis László polgármesterrel az élen felkarolta ezt a kezdeményezést. Mára már minden jeles napon, hosszú hétvégeken szervezett programok zajlanak a völgyben, ahol profi rendezvényszervezők dolgoznak, nívós színvonalas együtteseket, táncosokat csábítanak ide.
Radar: A turisták között nagyon sok a külföldi. Az egyesületnek van-e valami kapcsolata határainkon túli civil szervezetekkel?
Orosz Ibolya: Ismét az alakulásunkhoz nyúlik vissza ez a kérdés, hiszen második célunk az volt, hogy hasonló külföldi egyesületekkel alakítsunk ki kapcsolatot. Ez a mai napig is a kezdeményezés szintjén van, ugyanis a sok munka és a napi rutin mellett nehéz összehozni egy olyan kapcsolatot, ami utazással jár. Viszont e-mailben, levélben és a turisták által mindenképpen tartjuk a kapcsolatot a külfölddel. Elmondhatom, hogy lengyel, német, szlovák és francia egyesületekkel is kapcsolatba kerültünk már. Ez most még sajnos csak időszakos, de szájhagyomány útján terjed a Szépasszony-völgy híre határainkon túlra is. Nyitottak vagyunk, azon dolgozunk, hogy konkrét együttműködési kapcsolatok alakuljanak ki, először a határ menti országokkal, majd a távolabbiakkal is.
 
Az Ezüstidő Szabadidős Egyesületet 2008-ban jegyezték be közhasznú szervezetként. A tagok az élethosszig tartó tanulást a generációk közötti párbeszédet, a kultúra ápolását, a magyar dalkincs népszerűsítését illetve művészeti, történelmi, irodalmi értékeink felmutatását tűzték ki célul. Hogy milyen tevékenységgel igyekeznek ezt megvalósítani azt Fűrész László elnöktől kérdeztük.
 
Fűrész László: A Bartakovics Béla Közösségi Házban van a székhelyünk, minden csütörtökön délután vannak a foglalkozásaink. Egyik sikeres sorozatunk az „Egri Tollforgatók”, itt egri írókat, költőket igyekszünk bemutatni, van egy „Egri Múltidéző” programunk, ahol úgymond a város aranylapjait idézzük fel, az „Egészség ABC”-ben egészségügyi kérdéseket taglalunk, továbbá rendkívül nagy érdeklődésre tart számot a minden második hónapban jelentkező zenés-szórakoztató összejövetelünk.
Radar: Melyek voltak a közelmúlt legjelentősebb rendezvényei az egyesület szervezésében?
Fűrész László: Szintén egy szórakoztató programot kell említenem, az „Ismert egriek más szerepben”, itt 32 személy szerepelt, volt aki verset mondott, akadt aki énekelt, esetleg valamilyen hangszeren játszott. Az „Agria Aut Art” képzőművészeti kiállítás is sok embert vonzott. Ennél olyan embereket kerestünk, akiknek ugyan nem ez a foglalkozásuk, de valamilyen képzőművészeti ágban képesek kiválót alkotni. Ha már itt tartunk, meg kell említenem az április 18-i „Találkozás egy régi szerelemmel…” című rendezvényünket, ahol nóták, táncdalok szórakoztatják majd a közönséget. Május 29-30-án megcsináljuk az első egri „Országos nóta és dalversenyt”. Két nap, két kategóriában 80-100 fellépőre számítunk.
 

 
 
  • 2Kisszekund2011január08.14:47ÚjVálasz

    Véletlenül újraolvastam Gál nyilatkozatát és döbbentem vettem észre, hogy mekkorát hazudik.
    Egerben nagyjából 60-80 ,,db" civil szervezet van bejegyezve.
    Ezek közül a fele, cca. 40-50 az aktív. A többi ,,alvó" azaz inaktív vagy már nem is létezik.
    A kérdéses időben - a nyilatkozatkor - Gál maga bevallotta, hogy ő maga sem képvisel senkit - magán kívül.

     
  • 1Kisszekund2010október08.15:22ÚjVálasz

    Gál Sándor egy tipikus önjelölt, aki magát civil koordinátornak nevezi. Nem használ senkinek, lényegében nem is nagyon árt, csak feleslegesen helyet foglal. Ő az a fajta figura, aki miatt a civil szervezeteket nem lehet igazán sehol sem komolyan venni. Konfliktuskerülő, hosszan és üresen fecsegő, mindenhol jelen lévő, igazi régi kádertempót előadó, jószándékú semmitmondást képviselő figura. Legutóbb kiderült például, hogy az a pedagósusokból álló civil szervezet, melyet képviselt, már nem is létezik. Nos, lehet, hogy Gál S. egy piti szélhámos?

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!