Eger testvérvárosai

Radar 2010

Bemutatjuk a hevesi megyeszékhely 10 testvérvárosának mindegyikét. Megtudhatják hogy milyen programok, rendezvények valósulnak meg a 2010-es év során az együttműködések keretében és megnézzük, hogy a városok közül melyek azok, amelyekkel a legjobb kapcsolatokat ápolja Eger.
 
 

Eger testvérvárosai

Radar 2010

Bemutatjuk a hevesi megyeszékhely 10 testvérvárosának mindegyikét. Megtudhatják hogy milyen programok, rendezvények valósulnak meg a 2010-es év során az együttműködések keretében és megnézzük, hogy a városok közül melyek azok, amelyekkel a legjobb kapcsolatokat ápolja Eger.
 
 
 
 
 

Eger testvérvárosai

Radar 2010

Bemutatjuk a hevesi megyeszékhely 10 testvérvárosának mindegyikét. Megtudhatják hogy milyen programok, rendezvények valósulnak meg a 2010-es év során az együttműködések keretében és megnézzük, hogy a városok közül melyek azok, amelyekkel a legjobb kapcsolatokat ápolja Eger.

A testvérvárosok alapötlete szerint egy-egy politikailag és/vagy földrajzilag távol eső kis- vagy nagyváros partneri viszonyt alakít ki egymással, hogy az emberek közötti és a kulturális kapcsolatokat erősítsék. Magyarországon ezeket a város-párokat testvérvárosoknak, Európa más részein ikervárosoknak vagy barátság-városoknak hívják. A partnerség legkorábbi formája Európában a német Paderborn városa és a francia Le Mans között volt már 836-ban, bár a modern testvérvárosi kapcsolatot csak 1967-ben vették fel. A testvérvárosok kialakításának gyakorlata Európában a második világháború után alakult ki, abból a célból hogy az európaiakat közelebb hozza egymáshoz, elősegítse egymás jobb megértését és a határokon átívelő projektek létrejöttét. Egernek jelenleg 10 testvérvárosa van, többségükkel igen intenzív, jónak mondható a kapcsolat. Most a megállapodás aláírását vesszük alapul, és időrendben mutatjuk be a testvérvárosokat.

Pori – Finnország
Eger város legrégebbi testvérvárosi kapcsolata, 1973-ban került sor a testvérvárosi megállapodás aláírására. A tíz testvérváros közül ez az első.
Macon - Franciaország
A kapcsolat úgy jött létre, hogy az Egri Mezőgazdasági Szakközépiskolának volt már iskolai kapcsolata egy macóni, hasonló jellegű iskolával. Ezt később kiterjesztették a két városra is.
Szarzana - Olaszország
Sajnos nem túl élénk a kapcsolat, időnként vannak ugyan kulturális cserék, de ez a város a kevésbé intenzív kapcsolatokhoz tartozik. A megállapodás aláírására 1990-ben került sor.
Esslingen - Németország
A Stuttgart melletti Esslingen és Eger 1991 óta áll hivatalos kapcsolatban. Tekintettel a viszonylagos közelségre intenzív, jó az együttműködés. Sok egri általános és középiskola is kapcsolatban áll esslingeni intézményekkel. Gyakoriak a diák és tanárcserék, és mivel városunkban is sok diák tanul németül különösen hasznos, hogy anyanyelvűekkel tanulhatják a nyelvet. A sport terén is megfigyelhető a két város jó kapcsolata: a lövészek, a pólósok és a kézisek is jártak már a városban különböző tornákon.
Gyergyószentmiklós - Románia
1993-ban írták alá a megállapodást, de már évekkel korábban is jó volt a két város viszonya. Elsősorban az oktatásban és a sport területén figyelhető meg az együttműködés. Több gyergyói festő- és fotóművésznek volt már Egerben kiállítása és egriek jártak a gyergyói múzeumban.
Kutna Horá - Csehország
A Prága melletti várossal 2001 óta létezik a megállapodás. A kapcsolat születése a régi Dohánygyár működéséig nyúlik vissza. A céges kapcsolat terjedt ki városira. Autóval, busszal is gyorsan elérhető, így számos rendezvény, program köthető ide.
Przemysl - Lengyelország
A 2003-ban kötött megállapodás kiindulópontja az volt, hogy Heves megye és Przemysl járás már kapcsolatban álltak egymással azelőtt is. A lengyel városban második világháborús erődrendszer található, amelynek kiváló a viszony az egri vármúzeummal.
Csebokszári - Oroszország
A Csuvas köztársaságban található, már több évtizeddel ezelőtt létezett testvérvárosi kapcsolat, de egy idő után elhalt. 2004-ben megerősítették a megállapodást, de a nagy távolságra való tekintettel nem túl intenzív. A legjelentősebb a kamarák együttműködése.
Dolny Kubin - Szlovákia
A szlovák síparadicsom 2006 óta testvérvárosa Egernek. Több éve itt rendezik az Eger városi síbajnokságot. A kosárlabdában is megfigyelhető az együttműködés, edzőmérkőzéseken csaptak össze a csapatok többször is. A dolny kubini és az egri vízműnek több mint 30 éve volt egymásnak kapcsolata, innen jött az ötlet, hogy legyen egy hivatalos keret is az együttműködésről.
Gainesville - USA
A Georgia államban található Gainesville Eger 10. testvérvárosa. Szintén céges kapcsolatnak köszönhető a megállapodás. Nagy a távolság, mégis rendszeresek a képzőművészeti cserék és jelentős az iskolák közötti együttműködés is.

A testvérvárosi kapcsolatokat az Európai Unió is támogatja, 1989 óta. Az Európai Önkormányzatok és Régiók Tanácsa szorosan együttműködik az Európai Bizottsággal a modern, jó minőségű testvérvárosi kezdeményezések és cserék előmozdítására, lehetőleg a közösség minél nagyobb részének bevonásával. Az együttműködés céljáról és az egri vonatkozásokról, Császár Enikő külügyi referens nyilatkozott.

Császár Enikő : „A testvérvárosi együttműködésnek az a célja, hogy a két város polgárai megismerhessék egymást, egymáshoz közelebb kerüljenek. Akkor tartalmas és jól működő egy kapcsolat, ha ezt sikerül elérni. A közelebb lévő testvérvárosokra jellemző az iskolák együttműködése illetve a kulturális kapcsolatok. Fontos megemlíteni, hogy sok egri és testvérvárosi civil szervezet talált már egymásra. Példa erre az Egri Cukorbetegek Egyesülete és egy przemysli hasonló szervezet, vagy az Életfa Környezetvédelmi Egyesület, akik már különféle pályázatok útján több testvérvárosba ellátogattak. Egymás kulturális megismerésén kívül a gazdasági együttműködés is nagyon fontos. Csebokszárinál a kamarák között létezik együttműködés és több városban jelenhettek már meg egri borászok. Az együttműködés egy kezdet, a megállapodásnak azonban önmagában nem lenne semmi értelme. Ez egy keret, melyet tartalommal kell megtölteni. Többször volt már olyan, hogy megkeresték Egert, hogy szeretnének vele testvérvárosi kapcsolatot ápolni, viszont néhányszor el kellett utasítani, mert nem volt közös kapcsolódási pont az adott várossal.”

Az elmúlt év legnagyobb testvérvárosi rendezvénye Egerben a 11. finn-magyar testvérvárosi találkozó volt. Ezt 3 évente rendezik meg, felváltva magyar és finn helyszíneken. Tavaly közel 80 várossal és 200 résztvevővel zajlott le az esemény. Ezt megelőzően 2008-ban került sor a testvérvárosok polgárainak találkozójára, ahol részt vett Egeren kívül Gyergyószentmiklós, Esslingen, Szarzana, Dolny Kubin, Kutna Horá és Przemysl városa is. Ebben az évben is számos program kapcsolódik majd a testvérvárosok együttműködéséhez.

Áprilisban a 3. Esslingeni Borfórumon ismét bemutatkozhat egy egri borászat. Idén a Gál Pincészet kapta ezt a lehetőséget.

Májusban Przemyslben mutatkozhat be Eger egy turisztikai vásár keretében. Ez egy évente visszatérő rendezvény, ahol a turisztikai, kulturális kínálatot mutathatjuk meg. A przemysli néptáncegyüttes idén harminc éves, ebből az alkalomból egy néptánc találkozót is szerveznek, amire egri néptáncosokat is meghívtak.

Szintén turisztikai bemutatkozási lehetőség májusban Kutna Horában az a konferencia, ahová a "Visegrádi négyek" országaiból hívják meg a testvérvárosokat. Ehhez hasonló volt már korábban is itt.

Május közepén Gyergyószentmiklóson nyílik majd Fejér István egri fotóművésznek kiállítása. Ezek a kiállítások egyre gyakoribbak, hiszen nem jelentenek nagy anyagi terhet a városok számára, mégis intenzív szinten tartható az együttműködés.

Számos programot az év során egyeztetünk a testvérvárosokkal, így minden bizonnyal lesznek még rendezvények, egyelőre azonban ezek azok, amelyek le vannak kötve.

 

 
 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!