"Amit Bajnai Gordon mondott, azt vegyük teljesen komolyan"

Karácsony Gergelyt, a Lehet Más a Politika frakcióvezető-helyettesét kérdeztük a lehetséges választási együttműködésről, az ökopárt helyéről, lehetőségeiről. A politikus a párt helyi szervezetének meghívására érkezett Egerbe a minap.
 
 

"Amit Bajnai Gordon mondott, azt vegyük teljesen komolyan"

Karácsony Gergelyt, a Lehet Más a Politika frakcióvezető-helyettesét kérdeztük a lehetséges választási együttműködésről, az ökopárt helyéről, lehetőségeiről. A politikus a párt helyi szervezetének meghívására érkezett Egerbe a minap.
 
 
 
 
 

"Amit Bajnai Gordon mondott, azt vegyük teljesen komolyan"

Karácsony Gergelyt, a Lehet Más a Politika frakcióvezető-helyettesét kérdeztük a lehetséges választási együttműködésről, az ökopárt helyéről, lehetőségeiről. A politikus a párt helyi szervezetének meghívására érkezett Egerbe a minap.


Egri Szín: Október 23-án létrejött az Együtt 2014 választói mozgalom. Ezt nem eleve az LMP-nek kellett volna életre hívni? Nem vesztegették el ennek a lehetőségét?

Karácsony Gergely:
Bizonyos szempontból azt gondolom, hogy az LMP is életre hívója ennek a dolognak - most függetlenül ettől a formációtól - abban az értelemben, hogy eddig a magyar politikában az LMP képviselte azt az álláspontot - miközben joggal kritizáljuk az Orbán-rendszer működését -, azt gondoljuk, hogy az Orbán-rendszer politikai hibái mögött az  elmúlt húsz év politikai hibái is ott vannak. És most úgy tűnik, egyre többen vannak ezen a véleményen. Főleg azok a politikai csoportosulások, melyek a civil szférából érkeznek a politika irányába. Sajnos nekünk meg kellett szoknunk onnantól kezdve, hogy parlamenti párt lettünk, hiába mi is civilként kezdtük a politizálást, hogy a civilek, mióta parlamenti párt lettünk, egy lépés távolságot tartanak tőlünk. Ezt én nem érzem tragédiának. a lényeg az, hogy azt az üzenetet, amit mi képviseltünk, azt egyre többen osztják, és tulajdonképpen én annak is örülök, hogy az utolsó szocialisták által megválasztott miniszterelnök is valamifajta önkritikát gyakorolt a Milla-színpadon a saját kormányzásával kapcsolatosan is. Én ezt politikai eredménynek gondolom. Az LMP által képviselt politikai véleménnyel egyre többen értenek egyet, és ez az országnak a hasznára válik attól függetlenül, hogy a politikai hasznot ki zsebeli be.

Egri Szín: Ez mind jól hangzik, de nehezen hihető, hogy ennyire nagylelkű lenne a politikai haszon tekintetében. Nyilván az az LMP érdeke, hogy ő zsebelje be a politikai hasznot.


Karácsony Gergely:
Én nem hiszem, hogy ez nagylelkűség a részemről. Ez a kezdeményezés, ami kialakult ott a Milla-színpadán, valódi politikai súlyt akkor fog kapni, ha ehhez releváns politikai pártok is csatlakoznak. Az LMP novemberi kongresszusának mérlegelnie kell a csatlakozás mellett és ellen szóló érveket. S akkor válik igazán élessé ez a történet, ha az LMP ehhez csatlakozni tud.

Egri Szín: Fog csatlakozni az LMP?

Karácsony Gergely: Erről a párt novemberi kongresszusa dönt, ezért sem szeretnék ezzel kapcsolatosan nagyon előreszaladni. Mi komolyan vesszük a párt belső demokratizmusát, ezért nem akarom ezt a döntést semmilyen módon megelőlegezni. Szerintem szólnak érvek a csatlakozás mellett és ellene is. Hogy ezeket hogyan fogjuk mérlegre tenni, ahhoz sokkal több információ kellene arról, hogy mi is a célja ennek az együttműködésnek, pontosan hogyan képzelik el ezt az együttműködést, pontosan mire vonatkozik, milyen más politikai szereplőkben gondolkodnak.

Egri Szín: Olyan túl sok szereplő nincsen. Azt lehet látni, hogy kik vannak ott, s még kik jöhetnek szóba. De úgy tűnik, hogy az LMP-nek nincs túl nagy esélye enélkül a szövetség nélkül.

 
Karácsony Gergely:
Az LMP 2010-ben is önállóan jutott be a parlamentbe viszonylag magabiztos eredménnyel. Nem gondolom azt, hogy ez 2014-ben máshogy lenne. Nekünk azt kell mérlegelnünk, hogy azokat a politikai értékeket, amelyekkel létrejöttünk: a társadalmi igazságosságot, az ökológiai fenntarthatóságot jobban tudjuk-e képviselni valamilyen politikai szövetségben, mint egyedül, saját magunk. Nem gondolom, hogy ez létkérdés az LMP számára, hogy valahova felcsatlakozzon.

Egri Szín: Szóba került a beszélgetés során, hogy ha mégis csatlakozna a szövetséghez az LMP, akkor olyan erő lehetne, ami középen tartja, és nem engedi, hogy balra csússzon ez a szövetség. De már önmagában az LMP függetlenül a szövetségtől is valahogy így próbálja pozicionálni magát. Ezért is vannak a belső törésvonalai párton belül.

Karácsony Gergely: Így pozicionálja magát, mert ez az egyik ok, amiért az LMP maga is létrejött: mert úgy éreztük, hogy kulturális értelemben ez az ország mesterségesen van megosztva a politikai elit által, és a józan ész hangja elveszett a szekértáborok küzdelmében. Én azt gondolom, hogy amit Bajnai Gordon mondott, azt vegyük teljesen komolyan. Mondjuk beszéljünk arról, hogy az Orbán-kormányt középről lehet leváltani, beszéljünk arról, hogy jobboldali meg baloldali embereknek egymásra kell találnia. Ugyanakkor azt gondolom, hogy azok a szervezetek, szereplők irányában, akik potenciálisan szóba jöhetnek a Fideszen kívüli jobbközép táborból, és érdekeltek a Fidesz-kormány leváltásában, ezekkel kapcsolatosan a közös nevezőt az LMP tudja létrehozni a Milla, a Szolidaritás és a Bajnai-féle egyesület  között. Ez lehet a mi hivatásunk, és akkor látom értelmét a részvételünknek, ha mi azt a meghirdetett középpárti helyzetet elő tudjuk segíteni. Azért, hogy ez az egész politikai platform egy olyan esetleges választási alternatívát kínáljon 2014-ben az embereknek, mely középről váltja le nem csak az Orbán-rendszert, hanem azt az MSZP-Fidesz  kétpártrendszert, ami szerintem tönkre tette ezt az országot. S ez az öldöklő küzdelem erodálta annyira 2010-ben a magyar társadalom demokratikus reflexeit és intézményeit, hogy a Fidesz, mint kés a vajon tudott átmenni a magyar alkotmányos kultúrán és rendszeren. Szerintem nem csak egyszerűen az Orbán-rendszert kell leváltani, hanem ezt a régi pártstruktúrát. S az az alternatíva, ami esetleg létre tud jönni ennek leváltása érdekében, ennek kialakításában lehet az LMP-nek kulcsszerepe, de kifejezetten abból a szándékból, hogy ez egy szekértáborokon átívelő együttműködés legyen.

Egri Szín: A szövetség önmagában nem tudná ezt a pólust bevonzani? Ehhez valóban kell az LMP?

Karácsony Gergely: Nem hiszem, hogy be tudná vonzani. Az LMP egy hosszú szerves fejlődés eredményeképpen jött létre, és be van ágyazva. Kapcsolódik azokhoz a szellemi áramlatokhoz, szereplőkhöz, akikre lehet számítani a jobbközép táborból. Szeretnék arra emlékeztetni, hogy Sólyom Lászlót 2005-ben az LMP-t alapító védegyletesek kampánya révén választották köztársasági elnökké. Vagy szeretnék arra utalni, hogy Ángyán József, aki a Fidesz egyetlen belső ellenzéke, az LMP-s rendezvényeken szokott megjelenni és nem millás rendezvényeken. Tehát ez olyan típusú erő, olyan kapcsolati háló, amit mi meg tudnánk mozgatni az ország érdekében.

Egri Szín: A Milla talán nem tudná megmozgatni ezt a kapcsolati hálót?

Karácsony Gergely: Nincs ilyenje.

Egri Szín: Mire ment az LMP a konstruktív ellenzékiséggel? Úgy tűnik, hatékonyabb volt, mikor kiment az utcára és akciókat szervezett.

Karácsony Gergely: Ahhoz hogy valaki konstruktív ellenzék legyen, ahhoz konstruktív kormánypártok is kellenek. Nem rajtunk múlt, hogy végülis olyan mértékben elmérgesedett a viszony az LMP és a Fidesz között, hogy valójában nem nagyon tudunk egymással szót érteni. Mi a végsőkig elmentünk abban, hogy értelmes vitára bírjuk a kormányzati képviselőket, ők nagy ívben tesznek arra, hogy mi milyen konstruktív javaslatokkal állunk elő. Én azt tudom ígérni, hogy ha az LMP kormányon lesz, mindent meg fogunk tenni azért, hogy az akkori kormány és az akkori ellenzék közötti viszony ne ilyen legyen.

Egri Szín: De ha egyszer nem működik a konstruktív ellenzékiség, akkor nem más módszerekkel kellene ellenzékinek lenni?

Karácsony Gergely: Már más módszerekkel dolgozunk. Bár láncolni többet nem fogunk, de a parlamenten kívüli politizálás eszközeivel is szoktunk élni elég gyakran és látványos megoldásokkal. Ma Magyarországon, az hogy a parlamentben ücsörögve képviseljük az LMP-s álláspontot, az a kötelező kör. Ennél több kell. A parlament ma nem az a hely, ahol eldőlnek a fontos dolgok. Valahol a Fidesz elnökségében vagy Orbán Viktor fejében dőlnek el a fontos dolgok. A parlament viszont igenis fontos területe annak, hogy mi igenis megvívjuk a politikai vitákat, még akkor is, ha pusztába kiáltott szó, amit elmondunk. Mert el kell mondanunk azokat a szavakat, amelyeknek a képviseletével minket megbíztak, de ugyanakkor ki kell menni az utcára is.
 
 
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!