Civilek egri ünnepe

A délelőtti előzetes programok után a hivatalos megnyitóval és a „Jó tanuló, jó sportoló” díjak átadásával vette kezdetét a XV. Eger Ünnepe programsorozat ma délután a Dobó téren. A fesztiválon 13 helyszínen, több mint 60 civil szervezet mutatkozik be.
 
 

Civilek egri ünnepe

A délelőtti előzetes programok után a hivatalos megnyitóval és a „Jó tanuló, jó sportoló” díjak átadásával vette kezdetét a XV. Eger Ünnepe programsorozat ma délután a Dobó téren. A fesztiválon 13 helyszínen, több mint 60 civil szervezet mutatkozik be.
 
 
 
 
 

Civilek egri ünnepe

A délelőtti előzetes programok után a hivatalos megnyitóval és a „Jó tanuló, jó sportoló” díjak átadásával vette kezdetét a XV. Eger Ünnepe programsorozat ma délután a Dobó téren. A fesztiválon 13 helyszínen, több mint 60 civil szervezet mutatkozik be.
Valamelyest kegyes volt az időjárás az alkalomhoz, hiszen a négy órai harangjátékra alábbhagyott az eső a Dobó téren, így a színpad előtt álló érdeklődők ernyőiket összecsukva hallgathatták az Egri Civil Kerekasztal képviselőinek köszöntőjét. Kopkáné Plachy Judit és Gál Sándor kiemelték, hogy a másfél évtizede létrehozott Eger Ünnepe széles körű összefogás eredménye, mely bemutatkozási lehetőséget kínál a civil szervezeteknek három napon keresztül. Az idei program a Tiszta Élvezet Drogellenes Nappal kezdődött illetve az Egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezésében Drogügyi Konferenciát tartottak elsősorban a város diákjainak. Habis László polgármester méltatta az egri társadalmi-, civilszervezetek szerepét, amelyek tagjai évek óta elkötelezetten dolgoznak, tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a város élhető legyen. Köszöntötte a testvérvárosok – Gyergyószentmiklós, Przemyśl és Esslingen – képviselőit, majd átadta az „Eger Megyei Jogú Város Jó Tanulója – Jó Sportolója” címeket.
 
A címet évente 6 tanuló kaphatja az elmúlt tanév kiemelkedő sporteredményei és tanulmányi eredménye alapján. Idén 10 pályázat érkezett, a Közgyűlés Vladár Veronikának, Gledura Benjaminnak, Petrás Dalmának, Antal Dórának, Tóth-Lovász Sárának és Kripkó Ádámnak ítélte a kitüntetést.
 
Az „Eger Megyei Jogú Város Jó Tanulója – Jó Sportolója” kitüntetettjei:
 
1.)  Vladár Veronika: A Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulója.
Kitűnő tanuló.
Edzője és testnevelő tanára: Leitner Tamás
A Mecman Eger Innebandy Sportegyesület floorball játékosa.
Többszörös Diákolimpiai Bajnok. Több nemzetközi torna győztes csapatának tagja.
Felnőtt Országos Bajnok csapat tagja.

2.) Gledura Benjamin: a Dr. Kemény Ferenc Általános Iskola tanulója. 
Jeles tanuló.
Edzője: Pohl Anett és Horváth József
Testnevelő tanára: Fejes Adrian
Háromszoros Európa Bajnok Sakkozó korosztályában. A HMÖSE sakkozója.
Úszásban az Integra Agria SE versenyzőjeként többszörös magyar bajnok.

3.)  Petrás Dalma: a Neumann János Középiskola és Kollégium tanulója
Kitűnő tanuló.
Edzője: Juhászné Tóth Mária
Testnevelő tanára: Herczeg Béla
Az Agria RC Eger NB-I-es röplabda csapatának tagja.
Többszörös Országos Diákolimpiai dobogós helyezett csapat kiemelkedő tagja.

4.)  Antal Dóra: a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium tanulója.
Kitűnő tanuló.
Edzője: Kelemen Attila
Testnevelő tanára: Bozóné Tóth Gabriella
A ZF Eger női vízilabda csapatának tagja. Felnőtt magyar válogatott kerettag vízilabdázó.
Felnőtt Országos Bajnokság és Magyar Kupa 3. helyezett csapat tagja.

5.)  Tóth-Lovász Sára: A Felsővárosi Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Tinódi Sebestyén Tagiskolájának tanulója.
Kitűnő tanuló.
Edzője: Horváth Tamás
Testnevelő tanára: Lohrmann Péterné
Az Egri Vasas Sportegyesület – Városi Sportiskola Judo szakosztályának sportolója. Országos Diákolimpiai Bajnok. Többszörös Nemzetközi Judo verseny győztese, dobogós helyezettje.

6.)  Kripkó Ádám: a Dr. Kemény Ferenc Általános Iskola tanulója
Jeles tanuló.
Edzője: Pohl Anette
Testnevelő tanára: Fejes Adrian
Az Integra Agria Sportegyesület tehetséges úszója. Többszörös Korosztályos Magyar Bajnok.
Többszörös Diákolimpiai országos első helyezett.

 

 
 
  • 1Kisszekund2010október09.09:49ÚjVálasz

    A szelíd széltoló
    Egy civil koordinátor profilja

    Lehetséges ügybuzgalom ügyek nélkül? De még mennyire, hogy lehet.
    Gées például egy ilyenfajta tipikus önjelölt, aki magát leginkább civil koordinátornak szereti neveztetni, bár ilyen titulus és státus nem létezik, de kétségkívül jól, hitelesen hangzik. Elvégre valamit koordinálni, azt ugye csak pozitíven lehet - gondolnánk. Az ilyen tehát biztosan nem rossz ember. A baj vele igazából az, hogy nem használ senkinek, sőt, lényegében nem is nagyon árt, csak feleslegesen helyet foglal. Vagyis inkább elfoglal. Ezzel persze falaz, sőt alibitevékenységet mímel és elfed olyanokat, akik megtalálnak bizonyos közpénzforrásokat. Ő az a fajta figura, aki miatt a civil szervezeteket széles e hazánkban nem lehet igazán sehol sem komolyan venni. Persze tisztelet a kivételeknek, de azokat nem civileknek hívják, hanem sportegyesületeknek, művészegyütteseknek, bélyeggyűjtőknek stb. Ám ezek nem tartanak igényt arra, koordinálják őket. Bővebben erről a Mancs írt a közelmúltban néhány alapos tényfeltáró tanulmányt, meg persze Szabó Máté ombudsman egy tudományos írásában, ahol keresetlen nyíltsággal a Nemzeti Civil Alapot és annak pénzosztó gyakorlatát paternalistának és korruptnak titulálta. (Idézet pontosan: …az NCA posztkádári neokorporatív bürokratikus növekmény, amely a civil szektor etatizálásához vezet. Sorsát a polgári átalakulás, a civil társadalom újjászületése az 1%-ról a 100% -ra való átmenettel megpecsételi.) …majd egyszer (sic)

    De lépjünk vissza hősünkhöz, akinek konfliktuskerülése, tekintélyesen komoly semmit mondása, melyet körmondatos közhelyek pufogtatása jellemez. Lényegében tehát emblematikus figurává ,,nemesíti” a fent említett jelenségek tipikussága és előfordulásának gyakorisága. Lehetne akár jól fizetett, hivatásos fecsegő is, aki mindenhol jelen van és igazi, régi kádertempóban mondja a virtuálisat. Csak hát manapság ezt MBA-diplomás fiatal profik adják elő, némely sikeresebb politikai pártban. Gées pedig hozzájuk képest már túlkoros. Így válhatott azután hősünkből egyfajta jószándékú, tartalmatlan nyilatkozatok paneljeit bármikor elpuffogtató figura a közélet peremén a ,,civileknél”. Jól szerepel pl. a helyi tv rövid riportjaiban, ahol egy álkérdésre válaszol üres körmondatban és ezzel kiszámíthatóan felmutatja a szokásos ,,pszeudohírt”
    Voltak Géesnek is persze olykor kínos pillanatai, amikor véletlenül kiderült például, hogy az a civil szervezet, melyet képvisel, már nem is létezik. Ezt pont ő, egy ún. civil tanácskozáson mellékesen vallotta be. Senki sem kérdezte, csak úgy kiszaladt belőle. Elvégre emberből vagyunk, senki sem lódíthat magáról folyvást. Pihenni is szükséges. Mégis: majdhogynem senkinek se tűnt fel. Nem volt fontos, nem volt tétje. Amikor egyvalaki mégis ezt kifogásolta, hősünk jogos felháborodást színlelve hördült rá a kekeckedőre. Mondván, hogy most itt már aztán ne bomlasszon, destruáljon! Nahátaztán, hátaztán!

    Nos, felmerülhet a kérdés, Gées talán egy piti szélhámos? Lényegében nem, illetve alig. Csupán a szelet tolja. Mindegy, hogy milyen szelet és az se igazán számít, hogy merre. Csak az fontos, hogy valahová előre és látványosan. Láthassa mindenki, hogy ő ott van és mindig tolni akarja. Kérdés lehet az is, hogy ki fizet ezért neki havonta. Nos, ez már tényleg buta kérdés, mert mindenki tudhatná, hogy ilyeneknek, ilyen munkáért csakis egy magyar nemzetállami közhivatal fizet. Igaz nem sokat, de azt rendszeresen és teljesítménytől, munkától abszolút függetlenül. Oh tempora, oh mores.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!