Eger élen jár a múzeumpedagógiában

Három megye szakembereinek részvételével kezdődött Regionális Múzeumpedagógiai Találkozó ma délelőtt a Dobó István Vármúzeumban.
 
 

Eger élen jár a múzeumpedagógiában

Három megye szakembereinek részvételével kezdődött Regionális Múzeumpedagógiai Találkozó ma délelőtt a Dobó István Vármúzeumban.
 
 
 
 
 

Eger élen jár a múzeumpedagógiában

Három megye szakembereinek részvételével kezdődött Regionális Múzeumpedagógiai Találkozó ma délelőtt a Dobó István Vármúzeumban.

A régióban dolgozó közművelődési szakemberek találkozása hagyomány, hangsúlyozta Dr. Veres Gábor, a Dobó István Vármúzeum és a Heves Megyei Múzeumi Szervezet igazgatója köszöntőjében.
A múzeumpedagógiával foglalkozó szakemberek részvételével megrendezett találkozó célja megmutatni hol tart a múzeumpedagógia a régióban.
Káldy Mária, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ igazgatója élcsapatnak nevezte az Észak-magyarországi régió, hozzátéve, hogy Heves megye is nagyon jó helyen áll a múzeumpedagógiai munkában.
Az igazgató asszony szerint a terület legfontosabb kérdései közé tartozik a múzeumok megújulása, a gyűjtemények széles körű hasznosulása, az oktatási célú szerepvállalása, amit a múzeumpedagógiai, múzeumandragógiai tevékenység szolgál.

A rendezvény kapcsán Dr. Veres Gábor, a Dobó István Vármúzeum igazgatója beszélt az intézmény tevékenységéről és a találkozó céljáról.

Egri Szín: Hol tart ma a múzeumpedagógia?
Dr. Veres Gábor: A múzeumpedagógiában az elmúlt években nagyon sok változás történ
A legjelentősebb az, hogy létrejött a egy oktatóközpont Szentendrén, Múzeumi Oktatási és Képzési Központ néven, ahol mind a pedagógusoknak, mind a múzeumokban dolgozó múzeumpedagógiával foglalkozó szakembereknek képzéseket indítanak.
Eltelt már öt év, tehát ezeknek a képzéseknek az eredménye kell, hogy látszódjon, és látszódik is, hiszen nagyon megélénkült a múzeumokban az ilyen irányú tevékenység.
Egri Szín: Mi a jelentősége a Regionális Múzeumpedagógiai Találkozónak?
Dr. Veres Gábor: Ebben a műhelymunkában a régió szakemberei cserélnek tapasztalatot egymással, bemutatva azokat a foglalkozásokat, amelyekről úgy gondolják, hogy a legjobban sikerültek. Ezt most a más megyékből érkezett szakemberek számára prezentálják, vagyis most ők a gyerekek ebben a szituációban.
Ezeket a foglalkozásokat kielemezve, megbeszélve, még jobb módszereket lehet kialakítani ezen a téren. Igazából a tapasztalatcsere a célja ennek a találkozónak.
Egri Szín: A Dobó István Vármúzeum hogyan kapcsolódik be ebbe az országosan működő tevékenységbe?
Dr. Veres Gábor: Úgy gondolom, hogy nyugodtan dicsekedhetünk, hiszen számarányát tekintve is országosan a legtöbb ilyen jellegű foglalkozást mi szervezzük. Évente több ezer ilyen foglalkozásunk van. Ez igaz a kínálatra is, jelenleg 28 különböző témában kínálunk diákoknak foglalkozásokat.
Egri Szín: Mik a találkozó legfontosabb témája, megvitatni való kérdése?
Dr. Veres Gábor: Mindenképpen a módszertan. Az, hogy egy-egy gyűjteményhez, egy-egy tárgytípushoz milyen módszerekkel kapcsolódóan lehet a leghatékonyabban a gyerekek figyelmét fölkelteni a múzeumok iránt, és természetesen kapcsolódni az iskolai tananyaghoz is.
Egri Szín: Milyen lesz a múzeumpedagógia jövője?
Dr. Veres Gábor: Ez azon múlik, hogy ezeken a találkozókon, illetve a képzések keretében milyenek a visszacsatolások. A puding próbája - ahogy mondani szokták. Természetesen a mindennapi gyakorlatban formálódnak olyan tapasztalatok, amelyek a későbbiekben visszahatnak az oktatásra, és ezáltal a fiatal szakembergárda képzésére is.
Figyelemmel kell lennünk az iskolákra, a diákok igényeire, az iskolai tananyagra. Elkerülhetetlen a folyamatos változás és megújulás is.
Egri Szín: Honnan érkeztek a találkozóra a vendégek?
Dr. Veres Gábor: Az Észak-magyarországi régió számára hirdettük meg ezt a programot A három megye Nógrád, Borsod-Abaúj Zemplén és a házigazda Heves megye múzeumpedagógiai szakemberei vannak jelen, de a régión kívülről is érkeztek szakemberek. Például Szentendréről, az oktatási központból, a pest megyei múzeumokból és Szolnok megyéből is jöttek vendégek.
Egri Szín: Ők mivel készültek?
Dr. Veres Gábor: A mai napnak van egy programkínálata. Borsod megyéből a rudabányai múzeum mutatkozik be, Heves megyéből Egerből és Gyöngyösről lesznek előadások, Nógrád megyéből pedig Balassagyarmatról hoztak a kollégák múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!