Fokozódik az influenzahelyzet

Megyénkben a 8. héten az előző héthez viszonyítva 18%-kal nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma.
 
 

Fokozódik az influenzahelyzet

Megyénkben a 8. héten az előző héthez viszonyítva 18%-kal nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma.
 
 
 
 
 

Fokozódik az influenzahelyzet

Megyénkben a 8. héten az előző héthez viszonyítva 18%-kal nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma.
A legtöbb megbetegedést az Egri, Bélapátfalvai, Pétervásárai Kistérségi Népegészségügyi Intézet, a legkevesebbet a Hatvani, Gyöngyösi Kistérségi Népegészségügyi Intézet illetékességi területéről jelezték. 2012. február 20-26. között a háziorvosi jelentések alapján Heves megyében 870-re becsülhető az influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők száma. Szűkebb hazánk kistérségi intézeteihez az influenzaszerű megbetegedések újabb halmozódásáról az elmúlt héten nem érkezett jelentés, így Heves megyében továbbra is mérsékelt az influenza-aktivitás.

A legérintettebb a 35-59 évesek (21,8%) és a 10-14 évesek (21,8%), valamint a 15-24 évesek (20,7%) korosztálya volt. Megbetegedéseket jeleztek még a 6-9 éveseknél (16,1%) a 25-34 éveseknél (12,1%) és a 3-5 éveseknél (6,9 %). Nem jelentettek megbetegedést az 1-2 évesek, valamint a 60 éven felüliek korcsoportjából.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat háziorvosai 10 betegtől küldtek be mintát virológiai vizsgálatra az Országos Epidemiológia Központ Légúti Vírus Osztályára. 2 mintából influenza B vírust mutattak ki.

Heves megye 42 000 adag felnőttek számára készült, térítésmentes influenza elleni oltóanyagot kapott. Az eddigi adatai szerint ennek közel 80%-át már felhasználták.
 
A legtöbb oltóanyagot a 65 éven felüliek oltásához használták fel (50,5%). A rizikócsoportba tartozók közül a szív- és érrendszeri betegek (17,3%), valamint a krónikus légzőszervi megbetegedésben (10,1%) szenvedők között fogyott a legtöbb oltóanyag. Ezen kívül 1564 diabéteszes és 1046 egyéb anyagcsere betegségben szenvedő beteg, valamint 139 várandós és 167 gyermekvállalást tervező nő, 1166 egészségügyi dolgozó és 458 szociális dolgozó kapott védőoltást.

A 3 év alattiak részére biztosított influenza elleni térítésmentes oltóanyag 82%-át használták fel. A rizikócsoportokhoz tartozó gyermekek közül a legtöbben (66,7%) krónikus szív- és légzőrendszeri megbetegedésben szenvedők voltak. Jelentős még a veleszületett vagy másodlagos immundeficienciában szenvedők (17,1%), valamint a vesebeteg gyermekek (8,2%) között felhasznált oltóanyag mennyisége- tájékoztatott dr. Ifj Wernigg Róbert megyei tisztifőorvos.


A légúti fertőzés esélye csökkenthető az általános személyi higiénés szabályok betartásával, különös tekintettel a kéz-higiénére, a köhögéssel, tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. Aki az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon, ezzel is véd másokat a megfertőződéstől. A gyermekeket meg kell tanítani, hogy köhögéskor vagy tüsszentéskor tartsanak zsebkendőt a szájuk elé, használjanak papírzsebkendőt, majd azt használat után dobják a szemétgyűjtőbe. Fontos a gyakori, meleg vízzel és szappannal történő kézmosás.

Influenzajárvány idején tanácsos kerülni az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), és a betegekkel való közvetlen kontaktust. Zárt terekben ajánlott gyakran és alaposan szellőztetni, valamint kerülni a zsúfolt helyeket.
 
 
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!