Karácsonyi ajándék: Bezárják a gyermekotthont

Karácsony előtt alig egy hónappal emailt kapott a Szegényeket Támogató Alap Egri Alapítványa (SZETA), hogy Eger a jövőben nem kívánja a Gyermekek Átmeneti Otthona működését támogatni. A feladatot „helyettes szülőkkel” látnák el. A SZETA felháborítónak tartja mind a közlés módját, az egyeztetés hiányát, a végrehajtás azonnaliságát, illetve a döntés szakmai helyett anyagi indoklását.
 
 

Karácsonyi ajándék: Bezárják a gyermekotthont

Karácsony előtt alig egy hónappal emailt kapott a Szegényeket Támogató Alap Egri Alapítványa (SZETA), hogy Eger a jövőben nem kívánja a Gyermekek Átmeneti Otthona működését támogatni. A feladatot „helyettes szülőkkel” látnák el. A SZETA felháborítónak tartja mind a közlés módját, az egyeztetés hiányát, a végrehajtás azonnaliságát, illetve a döntés szakmai helyett anyagi indoklását.
 
 
 
 
 

Karácsonyi ajándék: Bezárják a gyermekotthont

Karácsony előtt alig egy hónappal emailt kapott a Szegényeket Támogató Alap Egri Alapítványa (SZETA), hogy Eger a jövőben nem kívánja a Gyermekek Átmeneti Otthona működését támogatni. A feladatot „helyettes szülőkkel” látnák el. A SZETA felháborítónak tartja mind a közlés módját, az egyeztetés hiányát, a végrehajtás azonnaliságát, illetve a döntés szakmai helyett anyagi indoklását.



   Nem csak az otthon gyermek lakói, de az ott dolgozók is lehetetlen helyzetbe kerülnek az egri önkormányzat döntése alapján - állítja dr. Farkas Zsuzsanna a SZETA kuratóriumi elnöke.
 
   A november 29-i egri Közgyűlés anyagaiban jól elrejtve a 29. napirendi pontban a kistérség feladatai között sorolják fel a „helyettes szülői hálózat” működtetése tevékenységet. Ez a néhány szó azonban azt jelenti, hogy egy 1998 óta működő intézményt, a Gyermekek Átmeneti Otthonát egyszerűen bezárják. Mivel ezt a feladatot eddig Eger, illetve később a kistérség úgy látta el, hogy megbízta a SZETA Egri Szervezetét azzal, hogy végezze el a munkát, így az önkormányzat most nem is kíván foglalkozni azzal, hogy mi lesz az 5-6 gondozóval, akik ott dolgoztak, illetve, hogy szakmailag elfogadható dolog-e az otthonban lakó gyermekeket kiszakítani környezetükből és helyettes szülőknél elhelyezni őket.
 
   A gazdasági érvek sem állják meg a helyüket dr. Farkas Zsuzsanna szerint, hiszen a helyettes szülőknek ugyanúgy jár fizetség az elvégzett munkáért, így az éves szinten megspórolható pénz 1-2 millió forintra tehető. Árnyalja az intézkedés hatékonyságának fokát az a tény is, hogy a mostani dolgozók, többnyire gondozói végzettséggel rendelkező roma asszonyok, immár nem ellátóként, hanem ellátottként kerülnek vissza a szociális rendszerbe. Azaz összességében többe kerül mind anyagilag, mind társadalmilag a megszüntetés, mint a fenntartás.
 
   A tervezett intézkedéssel kapcsolatban a SZETÁ-nak vannak jogi fenntartásai is. A Gyermekek Átmeneti Otthona olyan intézmény, amit minden 20.000 fő fölötti településnek működtetnie kell, a gyermekvédelmi törvény 94 § (3) bekezdés b) pontja alapján. A helyettes szülői hálózat is csak ilyen otthon felügyelete alatt működhetne. A jelenleg érvényben lévő ellátási megállapodás szerint sem, de a normálisan elvárható szakmai együttműködés szelleme szerint sem lehetne ilyen határidővel és ilyen módon felmondani a szerződést – fejtette ki a szociális szakember.
 
   Dr. Palotai Zsuzsanna, Eger Egészségügyi, Szociális és Családvédelmi Irodájának vezetője elmondta, hogy ez a döntés lényegében két dolog találkozásának eredménye. Az egyik, hogy a kistérségi normatívák, illetve a települések együttműködésének premizálása drasztikusan csökkent. A SZETA Egri Alapítványa által működtetett Gyermekek Átmeneti Otthona olyan üzemméretű intézmény, amely az ellátott, mindössze 12 gyermek után járó normatívából sosem tudott működni kiegészítő támogatás nélkül. Most még ez a normatív támogatás is csökkent, azaz az anyagi háttér a tevékenység mögül lényegében elfogyott, ráadásul ez a legdrágább szociális ellátási forma, ami a városban működik. 
 
   A másik sajnálatos tény, hogy dr. Farkas Zsuzsanna az otthont működtető SZETA képviselője az elmúlt években nem volt hajlandó, csak egy évre szóló szerződéseket kötni a közfeladat átvállalásáról, azaz az önkormányzat évről-évre bizonytalanságban maradt. Ezt az állapotot nem a hivatal, hanem az alapítvány idézte elő az irodavezető asszony szerint. Összességében volt egy ésszerűsítési kényszer, volt egy bizonytalan jövőjű megállapodás, így az önkormányzat arra az elhatározásra jutott, hogy három helyettes szülővel is meg tudja oldani ezt a feladatot.
 
   Arra a felvetésre, hogy törvényi kötelezettsége lenne az önkormányzatnak a gyermekek átmeneti otthonának a működtetése azt a választ adta, hogy sajnos sok olyan törvényi feladat lenne, amit az önkormányzatnak önállóan el kellene végezni, de a feltételek nem minden esetben adottak ehhez.

Az otthonról:



Az Otthon Felnémeten a SZETA Egri Alapítványa tulajdonát képező, tetőtér beépítésű családi házban működik, a Béke utca 60. szám alatt egy 12 férőhelyes lakóotthonnak kialakítva.
A Gyermekek Átmeneti Otthona olyan egri, Egri Kistérségben és Heves megye más településein élő gyermekeknek és fiataloknak nyújt ellátást, akiknek felügyeletét a szülők csak részben, vagy egyáltalán nem tudják megoldani, vagy ahol a gyermek a család életvezetési nehézségei miatt veszélyeztetett. 
A szakemberek segítséget nyújtanak a gyermek családjába történő visszahelyezéséhez, az elhelyezés alapjául szolgáló probléma kezeléséhez, megszüntetéséhez. 
Cél a gyermekek mielőbbi hazagondozása. A gyermek teljes körű ellátását, illetve a család segítését, komplex családgondozást végzünk. 

A teljes körű ellátás keretében a jogszabályoknak megfelelően az alábbi szolgáltatásokat biztosítjuk a hozzánk fordulóknak:
  • napi ötszöri, életkoruknak megfelelő étkezés,
  • az évszaknak megfelelő ruházat megvásárlása, tisztítása, javítása, szükség esetén cseréje,
  • személyi és környezeti higiéniájuk, és az ehhez szükséges tárgyi feltételek biztosítása,
  • egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, és gyógyszerszükséglet nyújtása,
  • a beiskolázással és a tanulmányokkal összefüggő költségek fedezése (tanszerek, osztálypénz, felzárkóztató és tehetséggondozó programok költsége).
Az iskolába járáshoz, családdal történő kapcsolattartáshoz, a baráti kapcsolatok, szabadidős programok eléréséhez helyi és helyközi utazási költség finanszírozása, annak érdekében, hogy megakadályozzuk a bentlakók szegregációját.
A gyermekek és hozzátartozóik közötti kapcsolattartás segítése, az ezzel járó posta és telefon költség fedezése.
Az ellátásban részesülő gyermekek számára a törvény által előírt, korosztályonkénti havi zsebpénz biztosítása.
 
 
 
 

 
 
  • 5fazsueger2012november27.20:52ÚjVálasz

    Dr. Palotai Zsuzsanna nem mond igazat akkor, amikor arra hivatkozik, hogy a SZETA Egri Alapítványának képviselője nem volt hajlandó több éves ellátási szerződést kötni. Beszélnie kellene többek között arról is, hogy miért is varrták a város közellátási feladatát a kistérség nyakába, így milyen plusz normatívát hívták le, és miért kellett évről-évre ideiglenes működési engedélyt kérniük. Arról is beszámolhatna, hogy mennyi bekerül egy bölcsődei vagy időskorúak otthonai férőhely a városnak.... A színházról, a sportról, az EKMK-ról már ne is beszéljünk. Az önkormányzat által működtetett intézményekben egyenként több portás, a recepciós, biztonsági őr, takarító dolgozik, mint az átmeneti gyermekotthon összes szakmai dolgozója. Jó lenne, ha jogász létére nem tekintené magát szociálpolitikai szakembernek.
    Nagyon sajnálom, hogy kénytelen vagyok Dr. Palotai Zsuzsannának, a Polgármesternek, és a Képviselő Testületnek ezúton üzenni.

    Dr. Farkas Zsuzsanna

     
  • 4Bekiabáló2012november27.20:00ÚjVálasz

    És akkor jön majd a süket KDNP duma a családokról.

     
  • 3Bekiabáló2012november27.19:21ÚjVálasz

    A gyerekekre gondol valaki? Dobálni őket innen-oda könnyű megoldás, de, hogy mi, főképpen ki lesz belőlük...érdekel ez valakit?

     
  • 2Bekiabáló2012november27.18:37ÚjVálasz

    Szerintem meg nincs a kettő között különbség! Csak ügyesen lehet takarózni, mentegetőzni a "fiskális szemléletben" a "szükségszerűséggel". És hát így tél előtt, karácsony előtt azért nehéz ám mindent a pénzre kenni. Nem volt ennek semmi előjele? Kedves Önkormányzat! áldott karácsonyt! Gyalázat!!!

     
  • 1Bekiabáló2012november27.13:22ÚjVálasz

    Ez egy olyan történet, ami nem a rossz szándékról szól, hanem a lelketlen fiskális szemléletről.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!