Milyen célra vehetek fel lakáshitelt?

Laikusan rávághatnánk a választ, hogy természetesen lakás célra, különben, miért ez a neve? De ennél azért árnyaltabb a téma.
 
 

Milyen célra vehetek fel lakáshitelt?

Laikusan rávághatnánk a választ, hogy természetesen lakás célra, különben, miért ez a neve? De ennél azért árnyaltabb a téma.
 
 
 
 
 

Milyen célra vehetek fel lakáshitelt?

Laikusan rávághatnánk a választ, hogy természetesen lakás célra, különben, miért ez a neve? De ennél azért árnyaltabb a téma.

A lakáscélú hitelt nemcsak ingatlanvásárlásra vehetjük fel, hanem felújítás, bővítés kapcsán is felhasználható, sőt, akár telket is vehetünk az összegből. Korszerűsítés esetén is jó szolgálatot tehet egy lakáshitel, mivel kedvező feltételek mellett felújíthatjuk, cserélhetjük a nyílászárókat, vagy akár a fűtési rendszerünket.

A fentiek egyike sem filléres tétel, tehát akkor érdemes a lakáscélú hitelt választani, ha nagyobb beruházást tervezünk. Egy okosan megválasztott hitellel kiszámíthatóvá tehetjük a lakásvásárlást, a ház felújítást, és a családi kassza is biztonságban marad.

Ezekre a célokra fordítható a lakáshitel

Új ingatlan vásárlása

Több minden is tartozik ebbe a kategóriába: akár új lakást, új házat, ikerházat, sorházat vásárolnál egy építtetőtől, vagy te magad építed az ingatlant, az újnak számít, amennyiben előtted nem volt más tulajdonosa.

A hitelt közvetlenül erre az ingatlanra kapod, folyósításához aláírt, és a bank által elfogadott adásvételi szerződés illetve használatbavételi engedély szükséges.

Használt ingatlan vásárlása

Annyiban tér el az előzőtől, hogy az ingatlannak volt már egy előző tulajdonosa. Minden másban megegyezik a hitel felvétele, és az ingatlan típusa. Tehát kell az adásvételi, és a használatbavételi engedély is!

Építési hitel

Ha magánemberként van egy telked, és szeretnél rá építeni házat, nyaralót, vagy a meglévő ingatlanhoz építenél hozzá, és ehhez megvan a jogerős építési engedélyed, akkor igényelheted ezt a konstrukciót.

Fontos, hogy csak magyarországi terület esetén igényelhető, és az intézmények általában szakaszokban folyósítják, a felhasználásról pedig számlákat kérhetnek be, különös tekintettel, ha államilag támogatott hitelt, vagy CSOK-ot igényelsz erre a célra. Az igényléskor a tervezett költségvetést is be kell adnod.

Telek vásárlása

Magyarországon található építési telekre is kérhetsz hitelt, ha belterületen fekszik, és szerepel a földhivatali nyilvántartásban, mint lakóövezeti telek.

Adásvételi szerződésre mindenképpen szükség lesz, és jó tanács, hogy a telek kiválasztása után már bankot is válasszunk, mert eltérő dokumentációkat kérhetnek be az egyes pénzintézetek.

Nyaraló vásárlása

A telkekhez hasonlóan, csak magyarországi létesítmény lehet, ami a földhivatalban üdülőként vagy nyaralóként van nyilvántartva. Kell hozzá az adásvételi és a jogerős használatbavételi engedély is. Itt is hasznos, ha a kiválasztás után egyből bevonod a bankot a folyamatba, és kéred a segítségüket a hivatalos ügyek intézésében.

Felújítás, átalakítás, korszerűsítés

A bankok ilyen célú hitelei magyarországi ingatlanokra (lakások, sorház, ikerház, családi ház) vonatkoznak, építési engedély ezekhez nem kell, és a folyósítás szintén szakaszos, a költségvetési tervnek megfelelően. Amikre általában igényelhető ez a forma: csatorna-, víz-, elektromos-, gázrendszerek kiépítése, nyílászárók korszerűsítése, napenergiás rendszerek beépítése, fűtés kialakítás és korszerűsítés, tető szigetelés, konyhabútor csere, festés, burkolás, álmennyezet kiépítés, nem főfal bontása, mozgatása.

Ezekre a feladatokra nemcsak lakáshitelt kérhetsz, hanem jó megoldás lehet a szabadfelhasználású hitel is.

Tulajdonközösség megszüntetése céljából

Előfordulhat, hogy egy lakást vagy házat többen birtokolnak, tehát több tulajdonos van, eltérő hányadban. Ez lehet pl.öröklés után, családtagok között, vagy résztulajdonos a családi kft. Ha szeretnénk a tulajdoni hányadot megváltoztatni, vagy egyedüli tulajdonossá válni, akkor használható fel ez a hitelkonstrukció.

A lakáshitel felvételekor számoljunk azzal, hogy szükség van önerőre, és fedezetre is, ami egyrészt lehet a megvásárolni kívánt ingatlan, de más ingatlanfedezet is. A hatályos rendelkezések alapján a fedezetként felajánlott ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel hitelként. A fennmaradó részt önerőből kell pótolni, vagy ha ez nem áll rendelkezésre akkor kiegészítő fedezet is elfogadható, amely bárki tulajdonában lehet.

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!