A Nato és Afganisztán

A Magyarországot érintő NATO események idén ősszel   megnövekedtek.  Ennek kapcsán részletezzük a hazánkat is érintő eseményeket.
 
 

A Nato és Afganisztán

A Magyarországot érintő NATO események idén ősszel   megnövekedtek.  Ennek kapcsán részletezzük a hazánkat is érintő eseményeket.
 
 
 
 
 

A Nato és Afganisztán

A Magyarországot érintő NATO események idén ősszel   megnövekedtek.  Ennek kapcsán részletezzük a hazánkat is érintő eseményeket.
Missziós szerepvállalásunkban fontos szempont a balkáni térség  stabilizációja, annak földrajzi közelsége okán, ill. a Szövetség elvárásai. Afganisztáni jelenlétünkben ez utóbbi játszik szerepet. A mintegy 200 fős Tartományi Újjáépítési Csoport /PRT/ Baghlan tartományban állomásozik a térség újjáépítésének érdekében. Egyrészt polgári feladatokat lát el az infrastuktúra fejlesztésével, iskolák, az egészségügy és utak építésével, másrészt katonai védelmi támogatást nyújt. Mindezt természetesen az afgán vezetéssel összehangolva.
Több mint 1 milliárd Ft-os fejlesztéssel a Magyar Honvédség igyekezett a csapat saját védelmét megerősíteni. Az amerikai partner 27 páncélterepjárót adott a kontingensnek, valamint speciális kiképzést biztosítanak számukra egy texasi központban. Októbertől pedig fél éven át a katonáink vezetésével irányítják a kabuli repülőteret.
A PRT jelenlegi parancsnoka úgy nyilatkozott, hogy elsősorban segíteni és nem harcolni jöttek Afganisztánba. Céljuk a tartós béke és biztonság elérése és fenntartása. A mintegy 5000 km repülőút után még 200 km-t kellett „űrbéli" tájakon autózniuk, hogy elérjék a táborukat.
Az ország földrajzi viszonyai összehasonlíthatatlanok Európával. A Himalája és a Pamír mellett hatalmas sivatagok nehezítik a mezőgazdasági munkát és a megélhetés lehetőségeit. A szélsőséges időjárás kevés csapadékkal jár együtt. Így a gazdaság komoly gondokkal küzd. A társadalmi élet fejlődésének pedig a helyi politika a legfőbb gátja. Tudatosan törekedtek a nép elbutítására, mindezt mély vallási  köntösbe burkolva. A hatalmas országban helyi „kiskirályok" őskori szokásjogokra hivatkozva zsigerelték a népet, fegyveres harcot serkentő ideológiával  tömve a fejeket. Az ország a nagyhatalmi politika kereszttüzében tengődött. Csak az elmúlt 40 évben a szovjet megszállás, majd az amerikai lerohanás következett. A káoszban pedig a legfontosabb megélhetést a drogpiac jelentette és jelenti ma is. A mintegy 5000 fős NATO haderő arra is törekszik, hogy az emberek értelmes élelmiszereket termeljenek, ne a mákot, hiszen az itt készülő drogok felhasználálásának egyik fő állomása éppen Európa lenne.
A magyar PRT-ben jelenleg 10 egri  katona szolgál egyéni beosztásban. Jövő év februárjában viszont a következő váltással mintegy 150 fő az MH 5/24-es Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj alakulatából kerül majd ki. Így megnövekszik szükebb hazánk szerepe is az afganisztáni missziós műveletekben.
 

 
 
  • 1Bekiabáló2011október16.20:40ÚjVálasz

    Magyarország kezd hasonlítani Afganisztánra "kiskirályok" "népbutítás" Ilyenekre gondoltam.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!