A 21 még mindig több, mint 19

Beszámoló a 29-i megyei közgyűlésről

5 órás vita, lökdősődés, kiabálás, sípolás után megszületett a döntés: a megyei képviselők 21-19 arányban a HospInvest Zrt-t hirdették ki győztesnek a Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet működtetésére kiírt pályázaton.

 
 

A 21 még mindig több, mint 19

Beszámoló a 29-i megyei közgyűlésről

5 órás vita, lökdősődés, kiabálás, sípolás után megszületett a döntés: a megyei képviselők 21-19 arányban a HospInvest Zrt-t hirdették ki győztesnek a Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet működtetésére kiírt pályázaton.

 
 
 
 
 

A 21 még mindig több, mint 19

Beszámoló a 29-i megyei közgyűlésről

5 órás vita, lökdősődés, kiabálás, sípolás után megszületett a döntés: a megyei képviselők 21-19 arányban a HospInvest Zrt-t hirdették ki győztesnek a Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet működtetésére kiírt pályázaton.

Február 29-én 9 órától kezdődött a Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlése, melynek valószínűleg legfontosabb kérdése, a kórház működtetése volt. Reggel hét órától már útlezárások nehezítették a forgalmat, de az igazi viszontagságok, a Megyeházánál történtek. Beléptető rendszer, fémdetektor, ásványvíz-elkobzás várt mindenkire. Mégis viszonylag csendben elkezdődött az ülés, minden képviselő bejelentkezett. Majd bejelentkeztek a tüntetők is. Asztalos Dezsőné a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról szeretett volna szólni, sikertelenül. Verebélyi György, Balázs József és Hermann István kihasználva a fokozott rendőri jelenlétet, a főkapitány képviselőjéhez Nagy Istvánhoz intézett kérdést, napirend előtt. A válaszokat talán csak a mellette ülők hallották. Megérkeztek a debreceni szimpatizánsok, a két várost éltették egy ideig vitéz Szíki Károly vezetésével.


Valamivel fél 10 után aztán Sós Tamás végre megnyitotta a napirendet. -Nehéz helyzetben van az egészségügy, nem nyújt minőségi ellátást - ismertette miért döntöttek a pályáztatás mellett. Folyamatos skandálás és füttykoncert kíséte beszédét, amely érthetetlenné vált, végül az elnök már nem is próbálta folytatni.
Dr. Tatár László ismertette a Polgári Frakció álláspontját, amely szerint mindkét beadott pályázat érvénytelen. Nem tartalmaznak ugyanis banki igazolást 2005. január elsejétől arra vonatkozóan, hogy volt-e sorbanállás, valamint mintaszerződést sem. A hiánypótlás - szerinte - nem történt meg időben. Sas Barna Attila szerint a hiánypótlás bíralati időn belül történt, a FIDESZ rosszul értelmezte a pályázati kiírást. Az ellenzék nem fogadta el a választ. Fótos Dániel, Tuzáné Takács Zsuzsanna és Herman István is bizonyítékot várt, közben megkérték Sós Tamást - aki figyelmeztette a jelenlévőket az SZMSZ betartására -, hogy a szabályzat szerint vezesse az ülést.

Csáki Zsigmond, fideszes képpviselő is hozzászólt: szerinte tíz perc szünet kellene. Sós szavazásra bocsátotta a kérdést, majd hozzátette, szerinte nem kell. Szavazás: nem lesz szünet. Az elnök felkérte a pályázókat - akik közül csak a HospInvest jelent meg - mutassák be ajánlatukat. Kis kavarodás után mégis Eger Megyei Jogú Város ajánlatáról beszélt dr. Habis László polgármester. Következett Tóth János, a HospInvest képviseletében. Először nem szólt a mikrofonja, aztán egyre hangosabban, mégis csak a névelőket lehet érteni. Ezzel szinkronban: "Kiskunhalas, nem kellesz, menj haza". A tüntetők változatos szókincsről tettek tanubizonyságot. Deé András és Herman István is szót kért, kaptak is, de ekkora már az ő szavaikat sem lehetett kivenni. Hátul lökdösődés keződött, valakit kivittek. Ismét Habis kapott szót, aki elmondta: levelet kapott az Irgalmas rendtől - amely korábban birtokolta az épületet - melyben támogatják a város törekvéseit. Eger társulást alakított 23 település részvételével, így már az ellátottak több mint fele hozzájuk tartozik, ezért a megye köteles átadni a működtetést.

Video: Dulakodás az ajtóban

Végezetül összegzésképpen azt mondta: "Egy ilyen közbeszerzést megkerülő pályázatnál lehetetlen jóhiszeműen dönteni". (Talán csak a polgármester felszólalása közben volt csönd délelőtt 9 óta). Ezután Lénárt András (MSZP) kért szót, és mint egészségügyi-bizottsági elnök elmondta, társulást nem említ az önkormányzati törvény, csak székhely-átadást. Laminé Antal Éva, Füzesabony polgármestere Habissal értett egyet, csatlakozott törekvéséhez.


Megérkezett Cser Ágnes, akit már korábban követeltek a tüntetők. Az EDDSZ elnökasszonya megpróbálta vezetni a közgyűlést és felszólította az érdekképviseletek szószólóit, jöjjenek előre. Sós Tamás rövid vita után beleegyezett. A biztonságiak ezt a folyosón nem tudták, így lökdösődés és üvöltözés kezdődött. Herman István megelégelte a dolgot. Bemutatták a 918 aláírást, amit a közalkalmazotti státusuk megtartása érdekében gyűjtöttek a kórházi dolgozók. Mánya Kristóf hozzátette: a Magyar Orvosi Kamara is Eger ajánlatát támogatja. Cser Ágnes végezetül azt mondta, ha a HospInvest nyer, minden lehetséges jogi fórumot megkeresnek.
Mindezek után lassan véget érni látszott a parttalan vita: megkezdődött a szavazás. Egy-egy voksolás előtt és után többször pontosítani kellett miről is szavaznak, szavaztak. Tatár László indítványozta a pályázatok érvénytelenítését és a név szerinti szavazást. 21-19 arányban elutasították. Eger ajánlatát szintén, ugyanilyen arányban. Végezetül a HospInvestet hirdették ki győztesnek, a már jól ismert aránnyal.


Szíki Károly petíciót kívánt benyújtani, melyet Sós Tamás engedélyezett. Valahogy mégis egy kismalac került az ülésterembe. Az állat ijedten szaladgált, a biztonságiak kergették. A közgyűlés elnöke eltanulta az ellenzék egyik kedvenc rigmusát és ő is a "szégyen az ülésteremben"-t skandálta. A tüntetők kivonultak, még egy kicsit vizsgálgatták Szíkit és a malacot, majd elindultak. A cirkusznak vége lett, a közgyűlés folytatódott.

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!