A mai Városi Közgyűlés percről-percre

A mai közgyűlés sem múlhatott el heves, olykor értelmetlennek tűnő viták és személyeskedések nélkül. A több érdemi döntés és határozat mellett Habis László polgármesternek, az ellenzék által polgárbarátnak nem nevezhető magatartása is éles viták tárgya volt. Napirend előtti felszólalásában hivatalosan is lemondott képviselői mandátumáról Sneider Tamás.

 
 

A mai Városi Közgyűlés percről-percre

A mai közgyűlés sem múlhatott el heves, olykor értelmetlennek tűnő viták és személyeskedések nélkül. A több érdemi döntés és határozat mellett Habis László polgármesternek, az ellenzék által polgárbarátnak nem nevezhető magatartása is éles viták tárgya volt. Napirend előtti felszólalásában hivatalosan is lemondott képviselői mandátumáról Sneider Tamás.

 
 
 
 
 

A mai Városi Közgyűlés percről-percre

A mai közgyűlés sem múlhatott el heves, olykor értelmetlennek tűnő viták és személyeskedések nélkül. A több érdemi döntés és határozat mellett Habis László polgármesternek, az ellenzék által polgárbarátnak nem nevezhető magatartása is éles viták tárgya volt. Napirend előtti felszólalásában hivatalosan is lemondott képviselői mandátumáról Sneider Tamás.

9.30: Napirend előtti felszólalásában Sneider Tamás hivatalosan is lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról május 31-ei hatállyal. Indoklásában elmondta, hogy véleménye szerint a politikai álláshalmozás nem megengedhető az országban, hiszen nem lehet két vagy több tisztséget tisztességgel betölteni. Köszöni a 8 év munkáját mindenkinek, aki segítette. Habis László polgármester köszöni Sneider munkáját.
9.40: Egri TISZK Kft. ügyvezetője, Takács Zoltán megbízatásának meghosszabbításáról. Egyhangúlag meghosszabbították megbízatását.
9.45: Fizető várakozóhelyek kialakításáról: a rendezett parkolók kialakítása, karbantartása lényeges szempont a város életében. A kijelölt parkolóknál a szolgáltatás fejében fizetett összegnek megfelelő legyen a parkolóhely környezete. Felvetődött, hogy készítsenek külön parkolóterületenkénti látogatási felméréseket a kihasználtságról. Többük szerint Eger parkolásában koncepcionális problémák vannak. Ez a parkolóház létrehozásával sem fog sokkal javulni, nem beszélve arról, hogy a majdan megépülő parkolóház díjairól nem is esik szó. Császár Zoltán tanácsnok szerint a város közlekedési helyzete az adottságok miatt problémás, ezért fontos a parkolás, a parkololóhelyek rendezése.
Habis László kifogásolja azokat a vádakat, amelyeket arra alapoznak, hogy választási ígéretei között szerepelt az is, hogy olcsóbbá teszi a parkolást. Kiemelte, hogy ő azt ígérte, hogy javítja a parkolási feltételeket, amelyet végre is hajtott.
9.55: Javaslat közterület elnevezéséről. Erdélyi Éva sportolóról utcát kívánnak elnevezni. Habis szerint Erdélyi Éva kiváltképp alkalmas arra, hogy így állítsanak neki méltó emléket. A javaslatot elfogadták.
9.58: URBRACT II. program SURE projekt előterjesztése. Habis László 6 millió forintnyi összeget kíván átcsoportosítani a pályázat rendezéséhez.
10.00: Bem tábornok u. 3. számú ingatlanon lévő épület-komplexum a használati meleg víz igény energiaforrással történő előállításához pályázatot nyújt be az önkormányzat. Javaslat elfogadva.
10.10: Előterjesztésekről szavazás. Elfogadták az Egri Városgondozás Kft. 2009-es tevékenységét. Gál János könyvvizsgáló felszólalásában elmondta, hogy a Városgondozás Kft. gazdálkodásában nem talált kifogásolni valót, kéri a jelentés elfogadását. 24 igennel elfogadva.
10.15: Evat Zrt. 2009-es évi beszámolójának előterjesztése. Javaslat a Termál Kft. Felügyelő Bizottságának megszüntetésére. Sneider Tamás, mint a Felügyelő Bizottság elnöke kifogásolja azokat a felvetéseket, amelyek arra utaltak, hogy a bizottság működésképtelen lenne. Nem támogatja a megszüntetést. A bizottság megszüntetéséről szóló döntésre a következő közgyűlésen visszatérnek. Az Evat Zrt. beszámolóját elfogadták.
10.30: schoen + sandt Kft. önkormányzati tulajdonban lévő üzletrészének értékesítéséről. Előterjesztés elfogadva.


10.32: Javaslat született arról, hogy Eger testvérvárosi kapcsolatot hozzon létre Munkáccsal. Szeleczki János alpolgármester felszólalásában kiemelte, hogy Egernek 10 testvérvárosi kapcsolata van. Volt több jelentkező régebben is, de nem voltak megfelelő találkozási pontok. Iskolák, kulturális intézmények, civil szervezetek kapcsolatfelvételi lehetőségét említette, mint az együttműködés szükséges feltételeit. Elmondta, hogy Munkáccsal már régen felvetődött a testvérvárosi kapcsolat kiépítése.
Tavasszal már konzultáltak Munkácson az ottani városvezetéssel. Munkács képviselő testülete már elfogadta a szerződés tervezetét. Ha Eger is elfogadja, akkor augusztus 20-án ünnepélyesen megtörténhet a kapcsolat létrejötte. Csákvári Antal képviselő hangsúlyozta, hogy Magyarországnak és Egernek vannak adósságai az elszakított területen élőkkel szemben. Támogatja és üdvözli az előterjesztést. Azt is szorgalmazná, hogy minden magyarországi településnek legyen egy tesvérkapcsolata egy, az elszakított területeken található faluval, várossal. Eger szerinte ezzel a lépéssel példát mutat az egész országnak. Császár Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a sok testvérvárosi kapcsolatot felül kellene vizsgálni. Ha valamelyik partnerrel a kapcsolat megszakadt, szünetel, akkor azt javítsák. Nagy Imre képviselő az előterjesztés megfogalmazását méltatlannak tekinti az esemény súlyához képest. Nem látja az előterjesztés indoklását kielégítőnek. Deák Boldizsár megjegyzésében is támogatta a javaslatot. Habis László szerint is van olyan testvérvárosi kapcsolat, amely nem túl intenzív. Olyan kapcsolatok létesítését támogatja, ahol megvannak azok a szervezeti feltételek, amelyek lehetővé teszik a gyakori találkozást és együttműködést. Homa János méltatlannak nevezte azt, ahogy Nagy Imre közelített a kérdéshez. Hiszen azok, akik tisztában vannak azzal, hogy mi is történt az előző századokban Magyarországgal, azok csak támogatni tudják az ilyen előkészítéseket - fogalmazott. Fontosnak találja Lengyel Zoltán munkácsi polgármester azon lépését, amely szorgalmazza a testvérvárosi szerződés létrejöttét. Az előterjesztést elfogadták.
11.10 Az EGAL Klub üzemeltetésére kiírt pályázatról szóló javaslatot egyhangúlag megszavazta a közgyűlés. Egy évre a jelenlegi üzemeltetőé a működtetés.
11.15: Tájékoztatók elfogadása. A Polgárbarát Városháza programról beszélt Szeleczki János. Elmondta, hogy a cél ezzel  - többek között - az volt, hogy az érettségi előtt álló diákoknak is megmutassák az épületet, a képviselői munkát, és erősítsék a lokálpatrióta szellemiséget bennük. Sikeresnek nevezte a program eddigi eredményeit. Pál György a Polgárbarát Városházáról említette, hogy polgárbarátisághoz hozzátartozna az is, hogy Habis Lászlót el lehessen érni a polgároknak, illetve a hatósági ügyintézés eredményessége és gyorsasága is akadálytalanabbul működjön. Javasolja, hogy esetleg tartson a polgármester fogadóórát. Szerinte a Polgárbarát Városháza programnak nem csak annyiban kellene kimerülnie, hogy a diákokat behozzák a Városházára. Habis László azt mondta, hogy ő rendszeresen tart fogadóórát, és rendszeresen találkozik a különböző szervezetekkel. Szerinte a Városháza nem zárt, sőt, nyitottabb mint bármikor. Jánosi Zoltán szerint sem lehet elérni a polgármestert. Szeleczki szerint a Polgárbarát Városháza program nem annyiból áll, hogy az érettségi előtt álló diákokat behozzák néha. Habis azt mondta, hogy elődjének gyakorlatát folytatja, és előzetes bejelentkezés után lehetett bejutni. Nagy Imre kérte, hogy ne hasonlítsa össze a polgármester módszereit az ő gyakorlatával. Habis László viszont azt mondta, hogy Nagy Imrét gyakorlatilag bástya vette körül az ő idejében, és intézményvezetők, képviselői csoportok nem jutottak be hozzá. Nagy Imre becsületsértésnek nevezte az állításokat.
11.40: Napirend utáni felszólalások. Pál György képviselő az áradások egri következményeiről beszélt. Kezdeményezi az Eger-patak medrének átvizsgálását annak érdekében, hogy a károkat jól fel tudják mérni és megelőzhessék a későbbi nagyobb problémák kialakulását. Szó esett a tegnapi vízilabda döntőről. Gratuláltak egész éves munkájáért és eredményeiért. Habis László elmondta, hogy a továbbiakban a város minden támogatást meg fog adni az elkövetkezendő időszakra. Az egyeztetések alapján a következő héten hivatalos fogadást tartanak majd, ahol újra köszöntik a csapatot.
Horváth János vendéglátó hozzászólásában az idegenforgalommal kapcsolatban kérte a város segítségét. Problémáját tolmácsolta abban a tekintetben, hogy a késő esti órákban nincs lehetőség vacsorázni, mikor szerinte lenne erre igény. Kéri a vezetőket, hogy tegyen valamilyen intézkedést azért, hogy este is legyen pezsgő élet Egerben.
Nagy Endre József a Tihamér csomópontról beszélt. Hangsúlyozta, hogy sem gyalogosan, sem kerékpárral nem lehet közlekedni ezen a csomóponton. Pedig sokan járnak pl. a ZF-be dolgozni. Kéri, hogy a következő felújításoknál vegyék mindezt figyelembe.
szabó Pál azt a kérdést tett fel, hogy az Ifjúsági Házat 25 évre tartós bérletre odaadja egy csak részben magyar érdekeltségű család számára. Az elmúlt nyolc év legnagyobb gondja szerinte a vagyonvesztés volt. Elmondta, hogy a város egyik legszebb művelődési intézménye nem szabadna, hogy így kikerüljön az önkormányzat kezéből. Megkérdezte, hogy milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy így kiadják az épületet. Habis László válaszában elmondta, hogy az épület önkormányzati tulajdonban marad. Nyitott közintézményként működik majd a továbbiakban az Ifjúsági Ház.

 

 
 
  • 1grgbusk2010május27.18:48ÚjVálasz

    Nagyon jó ez az időrendi jelentés, gratulálok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!