Kékkarácsony a Zsinagógában

Karácsonyi koncertre készül zenészbarátaival Gonda László, a megyeszerte jól ismert muzsikus. A jótékony zongorista ezúttal a kék színt és négy művésztársát választotta az ünnephez, melynek helyszínéül a Zsinagóga Galéria szolgál december 22,23-án 18 órától.
 
 

Kékkarácsony a Zsinagógában

Karácsonyi koncertre készül zenészbarátaival Gonda László, a megyeszerte jól ismert muzsikus. A jótékony zongorista ezúttal a kék színt és négy művésztársát választotta az ünnephez, melynek helyszínéül a Zsinagóga Galéria szolgál december 22,23-án 18 órától.
 
 
 
 
 

Kékkarácsony a Zsinagógában

Karácsonyi koncertre készül zenészbarátaival Gonda László, a megyeszerte jól ismert muzsikus. A jótékony zongorista ezúttal a kék színt és négy művésztársát választotta az ünnephez, melynek helyszínéül a Zsinagóga Galéria szolgál december 22,23-án 18 órától.

Vannak nyughatatlan művészek, akik lépten-nyomon a lehetőséget keresik. Gonda László zenetanár szeptemberben nagyszabású jótékonysági gálaműsorral hívta fel magára a figyelmet, amellyel egy 16 éves rákbeteg beteg fiú segítségére sietett.
A muzsikus, aki egyben a produkciók menedzsere is, most barátaival, művésztársaival rendez karácsonyi koncertet a Zsinagógában.  Mi más is vezérelhetné a sokféle produkcióban megfordult muzsikus szándékát, mint a derűs optimizmus és az igényes szórakoztatás.

Egri Szín: Nem először szervez Gonda László szórakoztató ünnepi műsort. Mi a különlegessége a mostani rendezvénynek?
Gonda László: Ez a program alapvetően igényre épül. Több ilyen programot hallhatott már az egri közönség, és nem csak az egri, hiszen a megyében is, hiszen a hevesi zeneiskola igazgatója voltam és akkor már az ilyen fajta műsorokat szerveztem három, négy alkalommal. Utána megpróbáltam ugyanezt jótékonysági céllal is összeállítani. Úgy néz ki, hogy arra nagy igény van a közönség részéről, hogy sokszínű, szórakoztató műsort lásson, halljon. Erre jó alkalom a karácsony, és azt gondoltam, hogy a karácsony egy olyan ünnep, ami kapcsán mindenki szeret adni és kapni. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha nem bögréket, csészéket és tömegtárgyakat vásárolnának az emberek ajándékba, hanem egy ilyen koncerttel ajándékoznák meg egymást, magukat. Egy karácsonyi, ünnepi hangulathoz kapcsolható műsort hallgatnának meg.
Egri Szín: Milyen ez a produkció?
Gonda László: Úgy gondoltam, hogy egy színes műsorban, ötösben összeállítunk egy Kékkarácsony elnevezésű programot.
Egri Szín: Miért kék a karácsony?
Gonda László: Furcsa a cím, nem egy megszokott karácsonyi színről van szó, habár az interneten utána néztem, miután kitaláltam ehhez a műsorhoz. A kék karácsony máshol is felbukkan, nem ebben a formában.
A kék szín a nyugalomnak, a békének a színe. Először azért gondoltam erre, mert alapvetően vonzódom a jazz-hez és a jazz-nek is a kék a színe. Legyen egy karácsonyi műsor, de legyen egy picit más, és számomra a jazz is egy picit más, mint a többi műfaj.
A többieket megkérdeztem, mit szólnátok hozzá, ha ezt a műsort, az egész hangulatot kékben próbálnánk megfesteni. Azt mondták oké, próbáljuk meg. Azt hiszem kellően kék lett. Sokszínű lett, de a kékség a többi szín között is abszolút dominál. Az a melegség, ami árad a műsorból, mindenféleképpen tükrözi a kéket.
Egri Szín: A plakáton öt ember látható. Mi alapján választottad ki a partnereket?
Gonda László: Olyanokkal kívántam ezt a programot megvalósítani, akiket nagyon szeretek. velük együtt próbálunk, együtt dolgozunk.
Egy ilyen karácsonyi műsort, ami a szeretetről szól, csak összhangban lehet megvalósítani, olyan emberekkel, akiket szeretek, tisztelek. Végül is olyan arcokat kerestem, akik abszolút különbözőek, különböző művészeti területekről jönnek, különböző stílusú előadók. Elsősorban egriekkel próbálkoztam, hiszen itt olyan értékek vannak a városban, olyan kiválóságok, akikkel érdemes összefogni és közösen színpadra lépni. Ez szerintem nagyon jól működik most is.
Nádasy Erika Domján Edit- és Príma-díjas színésznő, aki versekkel és egy nagyon érdekes meserészlettel kedveskedik. A műsor is úgy van felfűzve, hogy ő adja a gerincet. Nagyon fontos szereplő Hegyesi Hudik Margit énekművész, akivel jó néhány alkalommal dolgoztam már együtt. Ő a klasszikus vonalat képviseli.
Azt akartam, hogy legyen egy férfi is a képben. Halmos Andrást választottam, akit szintén ismerhet a közönség. Évekig együtt dolgoztunk az Eger a Marson együttesben. Most Egerben több formációban is játszik, például a Cabaret-ban. Andrissal a jazzes vonalat visszük, egy nagyon érdekes feldolgozással a Csendes éj-t is megcsináltuk. Karácsonyi sztenderdeket adunk elő még.
Csatlakozott a társasághoz ifjabb Báder Ernő. Egy 25 éves roma prímás fiúról van szó, aki igazi virtuóz hegedűs. Most a lírai énjét fogja megmutatni. Újszerű köntösbe öltöztetve dolgoztunk fel darabokat, például Bach - Gounod Ave Maria-ját. Így vagyunk ötösben, és nagyon sokszínű lett a műsor.
Egri Szín: Milyen közönséget célzol meg a műsoraiddal, kiknek ajánlod ezt a fajta szórakoztató művészetet?
Gonda László: Mindig igényes szórakozást szeretnék biztosítani, akkor is ha különböző műfajok jelennek meg.  A lényeg az, hogy legyen sokszínű és nagyon igényes. Mindenki, akit felsoroltam bizonyított már, ismerhetjük milyen kvalitású művészemberről van szó. Azt gondolom, ha az emberek megszokják, hogy szórakoztatást is kaphatnak nagyon igényes formában, akkor remélhetőleg rászoknak.
Nincs meghatározva, hogy kinek szóljon. Szólhat egy egyszerűbb, falusi embernek, meg szólhat egy komoly beosztásban lévőnek is. Egy a lényeg, hogy a művészet mindenkihez szól, a zene, a dal mindenkiben benne van. Mindenki megtalálja a neki megfelelő kikapcsolódási formát. Kortól, hovatartozástól függetlenül ez a műsor mindenkit megérinthet.
Egri Szín: Egy beteg fiú gyógyítására szerveztél nagyszabású koncertet, neves művészek részvételével szeptember 10-én, a Hotel Egerben. Hogyan sikerült a produkció, mennyire volt eredményes?
Gonda László: Nagyon jól sikerült, szinte teltház volt.  A cél az volt, hogy a Zaránkon élő 16 éves Pári Adriánnak segítsünk az alternatív gyógymódok finanszírozásával. Négyszázezer forint gyűlt össze, amit átvehettek a helyszínen.
Adriánról annyit lehet tudni, hogy alapvetően jól van. Az állapota stagnál, ez annak köszönhető, hogy tudják vinni a fiút a kezelésekre. Nagyon hosszú út vezet ahhoz, hogy meggyógyuljon, de nagyon sokan szurkolnak neki.
Az esten igazán odaadó volt minden fellépő, különös hangulat szőtte át a helyszínt, ami nagyon szépen fel volt díszítve, nagyon szép színpaddal. Kiváló hangtechnika mellett szólalhattak meg a fellépők.
Nagyon sokszínű volt a műsor és innen merítettem, hogy ez a sokszínűség nagyon fontos. Értékelte a közönség, végigülték a négyórás programot.
Azt tervezem a jövőben is, például ezzel a Kékkarácsony című programmal is, hogy ezt a sokszínűséget nyújtsam át az embereknek.
Nagyon jól sikerült az a koncert, mérhető volt az a fajta lelkesedés, szeretet, ami a helyszínen megnyilvánult. Úgy gondolom, hogy sok ilyet kell csinálni, és ha lehetőség van erre, akkor segíteni a jövőben is.
Egri Szín: Mennyire nehéz megszervezni egy ilyen nagyszabású, több szereplős műsort?
Gonda László: Ezt csak szerelemből lehet csinálni. Nagyon sok pénzbe kerül.
A Kékkarácsony című produkció annyi, hogy meg kell álmodni, és egy két próbával meg lehet oldani, hiszen mindenki tudja a feladatát. Egy összeszokott munkakapcsolatról van szó. Nem sokat próbáltunk rá, mert fölösleges. Az egész műsor varázsa fogja majd hozni azt a plusszt ami kell, hogy jól sikerüljön.
Egy nagyobb projekt, mint az előző megszervezése nagyon sok mindent igényel. Kell az, hogy mellettem álljanak segítők. A Bartakovics Béla Közösségi házból Simon Klára nagyon sokat segített.
A mostani rendezvénynek a Művészetek Háza Kft. ad otthont. Úgy gondoltam, hogy a Zsinagóga Galériában lenne érdemes megcsinálni. Én már dolgoztam ott Varró Emesével a „Vágyaink ritmusa” című darabban, és úgy érzem nagyon jó helyszín. Nagyon otthonos, egy olyan helyszín, ami karácsonyi műsorhoz megfelelő. Ott is nagy segítséget kaptam a vezetőktől.
A műsor megszervezése sem egy egyszerű dolog, hiszen sokan szerepelnek. A jótékonysági műsorban voltunk huszonegynehányan. Azt összerakni, koordinálni, kellett műsorvezető társ.
A mostani egy kisebb műsor, itt öten vagyunk.
Az sem titok, hogy ezeket a produkciókat kiajánlottuk vidékre, és jó néhány helyről visszajeleztek, hogy igény van rá. Most a napokban játszottunk Novajon, és több helyre is fogunk még menni. Úgy gondoltuk, hogy az egri közönségnek is meg kellene mutatni, ezt szeretnénk a jövőben is folytatni.
Egri Szín: Milyen célod van ezzel a kultúrmisszióddal? Hogyan tudod elhelyezni ezt a zenei világot a mai fogyasztásra épülő kulturális közegben?
Gonda László: A saját magam által megtapasztalt dolgokból kiindulva, látva azt, hogy mire van igény, ezt megpróbálom megfogalmazni.
Aktív muzsikusként emberek között járok, látom, hogy mi az ami kell. Olyan embernek tartom magam, aki szeret a művészetével, munkájával, próbál adni. Azzal is, hogy nagyon szeretek másokkal együtt alkotni.  Az én feladatom, és küldetésem ez ügyben az lehet, hogy az abszolút szórakoztató művészetet magas színvonalon műveljem. Ez a legfontosabb és ehhez keresek mindig embereket.
Azt gondolom, mindenhol szükség van arra, hogy igényes formában szórakozzunk. Azt vallom, hogy érdemes ezért tenni. Elszomorító az, amikor a kereskedelmi adókon azt látom, hogy milyen olcsó műsorok vannak, és ami van, az csak a pénzről szól. Az emberek pedig ráharapnak. Én meg azt mondom, hogy nekünk dolgozni kell, hogy értékesebb dolgokat is lássanak. Bízom benne, hogy mivel itt Egerben is bemutattam néhány műsort, színpadon is álltam jó néhány alkalommal, ezért eljönnek az emberek.

 

 
 
  • 1Kisszekund2010december19.15:58ÚjVálasz

    Biztosan egy színvonalas, művészettel teli, szép este lesz.
    Gonda Laci abszolút tehetség, tehát nyilvánvalóan magához hasonlókat hívott.
    Mindenkinek ajánljuk!

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!