A tánc alapjai, avagy miből lesz a cserebogár

A táncművészetet nem árt minél korábban kezdeni, hiszen már fiatalon megmutatkozik a gyerekek készsége a művészi mozgáskultúra iránt. Ennek szellemében az alapvető fogásokba avatják be az általános iskolás gyerekeket, a Parnasszus Táncművészeti Alapítvány által működtetett program keretében.
 
 

A tánc alapjai, avagy miből lesz a cserebogár

A táncművészetet nem árt minél korábban kezdeni, hiszen már fiatalon megmutatkozik a gyerekek készsége a művészi mozgáskultúra iránt. Ennek szellemében az alapvető fogásokba avatják be az általános iskolás gyerekeket, a Parnasszus Táncművészeti Alapítvány által működtetett program keretében.
 
 
 
 
 

A tánc alapjai, avagy miből lesz a cserebogár

A táncművészetet nem árt minél korábban kezdeni, hiszen már fiatalon megmutatkozik a gyerekek készsége a művészi mozgáskultúra iránt. Ennek szellemében az alapvető fogásokba avatják be az általános iskolás gyerekeket, a Parnasszus Táncművészeti Alapítvány által működtetett program keretében.

A 292 nem formális programelemet megvalósító, uniós pályázattal működő projektben a beavató táncszínház és a tánctörténeti előadások mellett, a táncművészet alapjait, a gyerekekkel megismertető foglalkozás-sorozatba nyújtottak bepillantást táncművészek az elmúlt napokban.

A 2010. november 1. és 2011. augusztus 31. között működő „Új kommunikációs csatornák kiépítése iskolák és művészetek között, kreatív táncművészek közreműködésével – a Parnasszus Táncművészeti Alapítvány vezetésével” elnevezésű projekt, két egri és négy Heves megyében található iskola partneri együttműködésével ismerteti meg általános iskolás korú gyerekekkel a táncművészetet.

A Barta Dóra és Mirkóczki Zita táncművészek által irányított nagyszabású projekt során a táncot, mint művészetet viszik közelebb a gyerekekhez. Így történik ez a Felsőtárkányi Általános Iskola diákjai esetében is, akik a helyi művelődési intézményben tanulnak táncolni, immár a nyolcadik lakalommal.

A jókedvű gyerekektől hangos Művelődési Házban, szorgalmasan sasszézó általános iskolás fiúk és lányok követik pontosan a tanárnő utasításait. Sárosi Anna táncpedagógus, a Parnasszus Táncművészeti Alapítvány uniós programjának keretében a táncművészet alapjaira tanítja az elsős és másodikos általános iskolásokat. 32 gyerek vesz részt rendszeresen a foglalkozásokon, amelyeken a Hammadi jazz technikára épülő módszerrel sajátíthatják el az alapvető fogásokat, mondta el a pedagógus.
A táncgimnasztikai alapgyakorlatokat, testképzési alapokat játékos formában ismerik és szokják meg a gyerekek, amelyekre később a modern tánc alapjait építhetik fel.
A nagyobbak számára salsát és hagyományos sztenderd táncokat tanítanak. Marczis László a Realdance Táncstúdió tánctanára mutatja be a lépéseket a harmadik osztálytól idejáró gyerekeknek. A táncos a foglalkozáson pozitív visszajelzésekről beszélt. Véleménye szerint a  gyerekeknek tetszik a tánc, szívesen tanulják. A táncot egyébként hobbi szinten bárki, bármilyen életkorban elkezdheti és csinálhatja.

A Parnasszus Táncművészeti Alapítvány a uniós forrásból megvalósuló programja
Az Európai Unió támogatásával működő program a „Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatása” című TÁMOP pályázaton, 43 millió forint támogatást nyert. A projekt célja hogy a gyerekeket jobban megismertessék a tánccal, szerethetővé tegyék azt.

 

 

 
 
  • 4Kisszekund2011január17.10:18ÚjVálasz

    Tisztelt trombitás (sic)!
    A jelenlegi hatalom stílusa, hogy józan érvek helyett becsületsértően személyeskedik, vádaskodik és másról beszél. Kár, hogy ilyen módszerrel ír, mert ezek szerint a loncsos és elfogult indulat szól magából, nem pedig a racionalitás. Én a neten csak ismerősökkel tegeződöm, kommentekben pedig soha, mert ez - már bocsánat - tahóság!
    Ami a Barta-Mirkóczki művek projektjéhez való hozzászólásaimat illeti, itt azt akartam érzékeltetni, hogy 32 gyereknek 10 hónapig táncot tanítani, gyerekenként 1 millió 387 ezerért, az nagyon jó üzlet, de baromira aránytalanul nagy támogatás.
    Mert pl. a hazai hagyományőrző néptáncmozgalom ennek a pénznek töredékéhez sem jut, pedig szerintem jobban megérdemelné.
    Szívesen vitázok tovább erről Önnel, de csak ha nem mocskolódik és ha vannak valódi érvei!

     
  • 3trombitás2011január15.19:32ÚjVálasz

    Kisszekund! Ne haragudj, hogy ezt írom, de az beírásodból az irigység, meg némi ferde hajlam vehető ki. Az már látni, hogy semmit nem értesz a tánchoz, csak úgy teszel. Ha hiányolod a fiúkat miért nem mész el és iratkozol be. Szívesen látnánk már Egerben férfi táncost balett cipőbe és testre feszülős nadrágba. De inkább ne, mert a bájos kislányok kiábrándulnának a táncból. Beírásodból szintén kivehető, hogy kellő tapasztalattal rendelkezel pályázati kamuzásban, hazug blöffnyelv használatában, mivel valószínű tudod hogyan kell csinálni és láttad az általad mocskolt Barta-Mirkóczki "művek" pályázati anyagát. A gerincedet már most jobban tennéd ha kivennéd, mert az nincs, mivel a mocskolódó beírásodhoz a nevedet és címedet nem merted adni. Tudod rendkívül kispályás vagy és neked inkább pszichológusra volna szükséged, hogy feldolgozd azt, ha valaki és nem te nyer egy uniós pályázatot.

     
  • 2Kisszekund2011január15.11:27ÚjVálasz

    292 nem formális programelemet megvalósítanak -mondják. Te Atyaúristen! Mi lehet a 291.?
    Már megint a szokásos pályázati kamuzás, hazug blöffnyelv.
    Na persze ettől még ez a kezdeményezés jó és üdvözlendő!
    A fiatalságot valahol meg kell tanítani táncolni, mert a tánc az emberi életöröm és szexualitás kifejezője, kvázi anyanyelve.
    Ha jól értem a tudósítást, akkor 43 millió Forintból 32 gyereknek tartanak táncfoglalkozást a Művházban - valameddig.
    Hát ez bizony elég kevésnek tűnik. Mármint a gyereklétszám.
    Amit meg felsoroltak tanítandókat, az meg valószínűtlenül sok.
    Elhiszem, mert miért ne, hogy pl. Hamadi dzsessztecnika úgy kell a mai kamaszoknak, mint egy falat kenyér, de azért nem ártana nekik megtanítani a csárdást, meg a forgatóst is. Hadd tudják megfogni a kislányok derekát... Mint eleink.
    43 millából ezek szerint nem jut sok a valódi célra.
    Ja igen, kell venni íróasztalt, meg laptopot, meg kivetítőt, videokamerát, színes nyomtatót is...

     
  • 1Kisszekund2011január14.10:20ÚjVálasz

    A modern balettánc tömeges és amatőrszintű oktatása közösségteremtés és közösségszervezés nélkül pusztán nem több, mint szimpla üzleti vállalkozás. Személyes tapasztalatom szerint a Barta-Mirkóczki ,,művek" működése ilyen.
    Csoportjaik - nem véletlenül - csupán kislányok bájos tömegmozgatása. Fiúk, ha vannak is, hamar etűnnek.
    Egy jó néptáncsoport hagyományművelése - szerintem - többet ér.
    Persze a dolog világos, Badóráék nem rég, komoly összegű pályázati pénzt nyertek és azok elköltését le kell ,,papírozni".

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!