dr. Sós Tamás: „Újabb támadás a nyugdíjasok ellen?”

dr. Sós Tamás országgyũlési képviselô hétfőn a Parlamentben interpellációt nyújtott be a nyugdíjrendszert érintő változások kapcsán.
 
 

dr. Sós Tamás: „Újabb támadás a nyugdíjasok ellen?”

dr. Sós Tamás országgyũlési képviselô hétfőn a Parlamentben interpellációt nyújtott be a nyugdíjrendszert érintő változások kapcsán.
 
 
 
 
 

dr. Sós Tamás: „Újabb támadás a nyugdíjasok ellen?”

dr. Sós Tamás országgyũlési képviselô hétfőn a Parlamentben interpellációt nyújtott be a nyugdíjrendszert érintő változások kapcsán.

Dr. Kövér László,
az Országgyűlés elnöke részére

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 90.§-a, és a 115. § (2) bekezdése alapján interpellációt kívánok benyújtani Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter úrhoz
 „Újabb támadás a nyugdíjasok ellen?”
címmel.
 
 
 
Tisztelt Miniszter Úr!

A Konvergencia Programban szerepelt, hogy „a finanszírozási rendszer átalakításának eredményeként minden meglévő, korhatár alatti ellátás szociális ellátássá minősül át”.
Péntek délután Lázár János és Dr. Balsa István önálló indítványt nyújtott be a Ház elé, amelyben a hatályos alkotmány szövegét módosítaná, amely szerint már nyugdíjban lévő embereknek vehetik el szerzett jogaikon alapuló ellátásukat, tulajdonukat. A szövegszerű javaslat alapján több mint 600 ezer fő 665 milliárd forintot kitevő járandóságairól van szó.
A benyújtást követő másnap egy közös közleményben Szijjártó Péter és Lázár János az alábbiakat írta: „Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy lemondhasson negyvenegynéhány éves tapasztalt, életerős emberek munkájáról; éppen ellenkezőleg: a nyugdíjkorhatár eléréséig biztosítani kell számukra a munkalehetőséget.” Azt azonban nem mondták meg, hogy pontosan kikre gondolnak és kikre nem.
Az újságok címlapon foglalkoztak az üggyel, szakértők fejezték ki döbbenetüket. A Helsinki Bizottság szerint például nemzetközi jogot sértene a nyugdíjelvonás, mivel a magyar alkotmányos aggályoktól függetlenül az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezését sértené a már megszerzett kedvezményes nyugellátás csökkentése, megvonása, vagy az érintettek számára jelentős hátrányt okozó egyéb átalakítása. A hír hallatán mi is számos módon kifejeztük tiltakozásunkat
Úgy tűnik, hogy az előterjesztők érzékelték, hogy darázsfészekbe nyúltak, mert mindezek után visszakozni kezdtek: Lázár János a javaslat napirendre vételéről szóló vitában jelezte, hogy a nyugdíjkorhatár alatti rendőrökre, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó alkotmánymódosítás.
Mi annak hiszünk, ami le van írva, ott pedig nem ez szerepel.
Azt is leírták, hogy „Minden társadalom kiemelt feladata az idősek tisztelete, megbecsülése és biztonsága. Éppen ezért a mi szociális biztonságot teremtő politikánk egyik sarokpillére lesz az idős embereket szolgáló politika. Ez számunkra nemcsak a nyugdíjas-társadalom szerzett jogokra épülő nyugellátásának védelmét, a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését jelenti, hanem olyan komplex szolgáltató rendszert, amely ennek a társadalmi rétegnek a megbecsülését és biztonságát hivatott megteremteni.” Ez egy idézet a kormányprogramból.
Hasonlóan leírták azt is, hogy „Biztosítani kell, hogy mindenki, aki ma nyugdíjat kap, a jövőben is hiánytalanul megkapja a nyugdíját.” Ez a részlet pedig Schmitt Pál 2010. január 20-i, nyugdíjasoknak írt garancialeveléből származik.

Most kiderült, hogy több mint hatszázezer nyugdíjast becsaptak. Köztük özvegyi nyugdíjasokat, öregségi nyugdíjasokat, és olyanokat, akik különböző kedvezmények révén szereztek jogosultságot. Olyan embereket, akik akár egy napja, akár egy vagy két éve már nyugdíjasok. Olyanokat akik, akár azt is vállalták, hogy csökkentett összegű ellátást kapnak, ha előbb mennek nyugdíjba. Olyanokat, akik ma már unokáikra vigyáznak. Olyanokat, akik hosszú évek megérdemelt munkája után nyugodt nyugdíjas éveiket élik.
Most ezen emberektől akarja a kormány, a Fidesz elvenni a megélhetést biztosító ellátásukat. Egyértelművé vált, hogy hazudtak a választási programjukban, amikor azt állították, hogy megvédi a szerzett jogokat.

Mindezek miatt kérdezem Miniszter Úrtól:
-    Milyen munkát fognak végeztetni azokkal, akiktől elveszik az ellátásukat?
-    Mekkora kiadáscsökkentés várnak ettől a lépéstől?
-    Kik fogják eldönteni, hogy ki munkaképes és ki nem?
-    Hogyan akarnak százezreket „felülvizsgálni”?
-    Mit gondol a saját hazugságáról a kormány és Schmitt Pál, aki garanciát vállalt, hogy megvédi a nyugdíjasokat és az ellátásaikat?
-    Milyen módon fogják újra megállapítani a nyugdíjukat azoknak, akiktől most elveszik azt, amikor betöltik a tényleges korhatárt?


Az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 41. § (1) bekezdés d) és l) pontja alapján Ön felel a szociál- és nyugdíjpolitikáért ezért kérdésem megválaszolása is az Ön feladatkörébe tartozik, ezért kérdezem Miniszter Urat.


Várom megtisztelő válaszát!


Budapest, 2011. május 17.

Dr. Sós Tamás
országgyűlési képviselő
MSZP
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!