30 éve családot alkotnak az EKVI munkatársai

Fennállásának 30 éves jubileumát ünnepli ebben az évben az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye, melynek tiszteletére Habis László Eger polgármestere gratulált az intézmény igazgatójának.
 
 

30 éve családot alkotnak az EKVI munkatársai

Fennállásának 30 éves jubileumát ünnepli ebben az évben az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye, melynek tiszteletére Habis László Eger polgármestere gratulált az intézmény igazgatójának.
 
 
 
 
 

30 éve családot alkotnak az EKVI munkatársai

Fennállásának 30 éves jubileumát ünnepli ebben az évben az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye, melynek tiszteletére Habis László Eger polgármestere gratulált az intézmény igazgatójának.
Az idén 30 éves intézmény igazgatója Molnár László az alapítástól kiemelkedő munkát végzett- fejtette ki Habis László. Molnár László olyan munkahelyet teremtett és igazgat, ahol nemcsak a munka minősége, hanem a munkahelyi légkör is számít. Fontos, hogy az itt dolgozók ne csak kiválóan teljesítsenek, hanem jól is érezzék magukat. – emelte ki a polgármester.
A folyamatosan fejlődő és változó cég az EKVI, feladta, hogy háttérintézménye legyen a városi intézményeknek.  Éves szinten közel 8 milliárd Ft-tal gazdálkodik. Egységes könyvelési rendszert hoztak létre, az interneten keresztül minden nyomon követhető. Közel 47 intézmény működtetése tartozik hozzájuk. Olcsón és kifogásolhatatlanul dolgoznak a szakemberek, számtalan felújítást, karbantartást végeztek az intézményekben.
Molnár László az EKVI igazgatója a következőket mondta: fontosnak tartjuk , hogy  a megszorult gazdasági környezetben kevés személyi változás történjen, ezért a dologi kiadásokban spórolunk, hogy az embereket ne kelljen kirúgni. Annak, hogy még itt vagyunk a mindennapi politikának köszönhető. Az elmúlt 30 évben a város jól el tudta különíteni a gazdasági biztonságot a politikai csatározásoktól. Eger nincs eladósodva- emelte ki az igazgató. Az intézménynél 111 fő dolgozik, melyből 33 diplomás és 14 ember több, mint 20 éve itt dolgozik. Családot alkotunk, velük együtt dolgozni  jó dolog.

Visszatekintés
 
1981-ben GAMESZ –ként alakult a mai EKVI 6 dolgozóval, a 3. sz. Általános Iskola Sertekapu út épületének egy tantermében. Feladta az alapfokú oktatási intézmények pénzügyi-könyvviteli feladatainak ellátása volt. Majd a szervezet 1986. augusztusában költözött át a Gárdonyi kerti irodaépületbe. Ha a városvezetés, egy új intézményt hozott létre, a GAMESZ keretein belül között helyezte el, hogy megerősödése után „önálló életet” élhessen. Innen indult útjára az Ifjúsági Ház és a Városi Televízió is.Végignézve a GAMESZ múltján, megtaláljuk a Dózsa Művelődési Házat, a Panakoszta-házat, Tábornokházat, a Kispréposti Palotát, Vitkovics-házat, a Szépasszonyvölgyi Szabadtéri Színpadot és a felsőtárkányi Úttörőtábort, a mai IMÓKŐ üdülőt.
Más, nem profilba vágó feladatokkal is megbirkózott a GAMESZ.1989-90-ben Eger Guide kiadása, illetve az „Imádok férjhez menni” című darab színrevitele a Szépasszonyvölgyi Szabadtéri Színpadon, vagy a Lurkó című gyermekeknek készült újság kiadása említhető meg.
1993. január 1-től a GAMESZ Városi Ellátó Szolgálat (VESZ-EGER) néven folytatta tovább tevékenységét. Jelentős változást hozott 1994. január, ekkor az általános iskolákat önállósították. A VESZ már több mint 60 fővel látta el feladatát, amely a könyvelési, karbantartói részleg és az IMÓKŐ Üdülő dolgozóit foglalta magában. 2004 júliusában átalakítás, felújítás után a VESZ a Bem tábornok u. 3. szám alatti, jelenlegi irodaépületébe költözött. 2008. augusztusában a „Minőség és megújulás” program szellemében a városi közgyűlés az egri városi intézmények integrációjáról döntött.A Megyei- és Városi Könyvtár, a Tourinform iroda kivételével az összes intézmény - megőrizve szakmai önállóságát és felelősségét - a Városi Ellátó Szolgálat jogutódjaként 2009. január 01-én létrehozott Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye (EKVI) gazdálkodási körébe került.
A tárgyi feltételek megteremtése, irodahelyiségek, számítógépes hálózat létrehozása után komplex, minden jogszabályi feltételnek eleget tevő szabályzatok kialakításával ellenőrizhetőbb gazdálkodás valósítható meg. A fenntartó szempontjából hatékonyabbá vált az intézmények finanszírozása.

Az integráció célja, hogy városi összintézményi szinten érvényesüljön a törvényesség, szabályosság és egységes módon történő gazdálkodás.
4 könyvviteli, pénzügyi csoport alakult az intézmények számviteli pénzügyi és gazdálkodási feladatainak ellátására. Jelenleg 109 dolgozóval (adminisztráció, műszaki részleg, IMÓKŐ Üdülő, egészségügyi alapellátás) működik az EKVI.

Az integráció létrehozásával Eger Város költségvetésének közel 50 %-át kezeli.
Az adminisztráció területén olyan átlátható és szabályozott rendszer került bevezetésre, amely biztonságérzetet ad az intézményeknek, másrészt permanens megfigyelést biztosít az önkormányzat számára.

A gazdálkodás lényegesen kevesebb pénzeszközt igényel.
A korszerű technológiák alkalmazásával nőtt a beépített ellenőrzés hatékonysága, a könyvviteli pénzügyi rendszer szabályossága, rugalmassága.
A rendszer erős kontrollt tud biztosítani mind a költségvetés teljesítése, mind a pénzmozgások területén.
Az integráció a vagyontárgyak egységes szemléletű és rendszerű nyilvántartását teszi lehetővé, ezzel megnőtt a vagyonvédelem hatásfoka.
Az önkormányzat megszüntette az egészségügyi alapellátás intézményét, a feladatokat az EKVI-re bízta (iskolafogászat, fogorvosi ügyelet, veszélyes hulladék kezelés, stb.)

Mivel az EKVI-nél - ellentétben az országos gyakorlattal - továbbra is megmaradt a műszaki karbantartó részleg,a Polgármesteri Hivatal összes épületének karbantartási munkáit alapfeladatként, emellett Eger város kisfelújítási munkáinak jelentős részét az EKVI végzi.
Feladatkörébe tartozik továbbá egyes intézmények, bölcsődék, óvodák, Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium és a Móra Ferenc Tagiskola és Előkészítő Szakiskola karbantartási munkái.
Egyéb intézményeknek vállalkozási alapon karbantartási munkát végez, illetve részt vesz az Önkormányzat által kiírt pályázatokon és az EVAT lakás-felújítási pályázatain.
A műszaki részleg az üzleti tevékenységéből származó nyereségét visszaforgatta az intézményhálózatra, pl. minden óvodában felújította a vizesblokkokat, egy korszerű teniszcentrumot alakított ki 4 pályával.

 

 
 
  • 1Radó István2011október20.10:02ÚjVálasz

    Szögezzük le e hír lényegét a pontosság kedvéért még egyszer:
    Az egri EKVI gondos, innovatív és főleg emberközpontú megszervezése és példaszerűen kiváló működtetése elsősorban egyetlen ember, a mindenki ,,Molnárlacija" azaz Molnár László igazgató elvitathatatlan érdeme.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!