Nesze, semmi, fogd meg jól!

Eger száz milliót bukott azon a megnyert turisztikai pályázaton, amit a Művészetek Háza Kft. ügyvezető igazgatója végül mégsem írt alá. A turisztikai egyesületeket tömörítő TDM-et a megalakulásakor a Művészetek Háza Kft. alá vonták be. A szakmai egyesületek tulajdonviszonya nem éri el a 6 %-ot, a szavazati jog a legnagyobb tulajdonost, az EVAT Zrt.-t (ezen keresztül a várost) illeti meg.
 
 

Nesze, semmi, fogd meg jól!

Eger száz milliót bukott azon a megnyert turisztikai pályázaton, amit a Művészetek Háza Kft. ügyvezető igazgatója végül mégsem írt alá. A turisztikai egyesületeket tömörítő TDM-et a megalakulásakor a Művészetek Háza Kft. alá vonták be. A szakmai egyesületek tulajdonviszonya nem éri el a 6 %-ot, a szavazati jog a legnagyobb tulajdonost, az EVAT Zrt.-t (ezen keresztül a várost) illeti meg.
 
 
 
 
 

Nesze, semmi, fogd meg jól!

Eger száz milliót bukott azon a megnyert turisztikai pályázaton, amit a Művészetek Háza Kft. ügyvezető igazgatója végül mégsem írt alá. A turisztikai egyesületeket tömörítő TDM-et a megalakulásakor a Művészetek Háza Kft. alá vonták be. A szakmai egyesületek tulajdonviszonya nem éri el a 6 %-ot, a szavazati jog a legnagyobb tulajdonost, az EVAT Zrt.-t (ezen keresztül a várost) illeti meg.

A kipattant botrány óta felbolydult a TDM, felszínre kerültek a szervezeti, működési hibák, melyek tulajdonképpen már három éve láthatóak. Az alpolgármester egy portálunknak adott interjúban azt ígérte, ősszel újraszervezik az egészet. Eközben július végén megjelent az új TDM pályázati kiírás. 

Ez a pályázat ismét 85 %-os intenzitású, és regisztrált TDM szervezetek pályázhatnak rá. Kérdéses, hogy lesz-e, aki majd meg- és alá is írja a pályázatot. S egyáltalán megnyerik-e. A szervezet átalakítása ugyanis nem lesz egyszerű, mert egy korábban elnyert 50 milliós pályázat vállalásai a meglévő kusza szervezeti-tulajdonosi struktúrára lettek szabva, így nehéz lesz megreformálni menedzsmentet.

 Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése még 2011. szeptember 29-én hozott egy olyan határozatot, ami szerint támogatják a pályázatot. Sürgősségi indítványként tárgyalták a témát, az is elhangzott, hogy az önrész biztosítva van.

A szakmai szervezetek nagyon elégedetlenek

Harmati Péter, az Eger Hotel & Park igazgatója a szakmai egyesületeket képviselve mondta el álláspontját az Egri Színnek.

- Annak idején olyan feltétételekkel lehetett TDM-et alapítani, hogy az önkormányzat a 60%-át, a tagok pedig a 10%-át biztosítják. Ez ki lett kalkulálva abból, hogy bevonták a Művészetek Háza Kft.-be a TDM-et. A város 75 milliót ad a Művészetek Házának, nem pedig a TDM-nek. Ennek a 10 százaléka 7,5 millió forint, ennyit kell nekünk, a tagoknak befizetni.

A TDM nem önálló szervezet. A Művészetek Háza része, annak divíziója. Foglalkoznak múzeumokkal, eseményekkel, más művészeti tevékenységgel, és foglalkoznak a TDM-mel. A TDM nem egy független ernyőszervezet, ami összefogja a turizmus különböző szereplőit, mint más városokban. Itt az önkormányzat befolyása sokkal jelentősebb. Bizonyos TDM-pályázatoknál az idegenforgalmi adó 20 százalékát be kell adni. Egerben ezt a Művészetek Házába teszik. Nem plusz kiadásként jelenik meg.

Annak idején átvette a Tourinformot is a Művészetek Háza, azaz az önkormányzat a Turizmus Zrt.-től. Tehát ha azt nézem, hogy TDM-re mi fordítódik, akkor, ha nagyon szigorúan nézem, a Tourinform, amire adnak 14 milliót, még 15 milliót adnak városmarketingre, 11 milliót rendezvényekre. De a 15 millióból adni kell a Bikavér Napokra, meg adni kell a Középkori Piactérre meg egyebekre. Ez abból a 75 millióból van, amit a Művészetek Házának adnak. Az a baj, hogy a TDM-re valójában nincs pénz. Megcsináltattak ajándéktárgyakat, amikor meghatároztuk a szlogent, hogy „Eger, a sok csillagos élmény”. Most már mind elavult, mert a város közben csinált egy másik marketingtervet – magyarázza a szakember.

- Nem egyeztettek. Nem tudtunk semmit. Ezért voltunk a logón is fölháborodva, mert három ember találta ki. Azt mondták, hogy azért az a három ember, mert ha mindenkit megkérdeztek volna, nem haladtak volna előre. Ezt én értem, és egyet is értek vele, de miért az a három ember? Rázsi Botond, Ipacs Géza és a Gál Lajos. Miért nem tudtak egy turisztikai marketingest meghívni? De ezen már túlvagyunk, belementünk a dologba. Mindenbe belementünk. A korábbi ötvenmilliós pályázatot is önállóan használták föl. Meg se kérdeztek minket. Ezt TDM-re nyerték, eszközökre, abból újították föl a Tourinform irodát. És azt mondták, hogy azért tették a Művészetek Házába a TDM-et, mert ők csinálták a pályázatot. De könyörgök, egy pályázatírót megfizetek, és nem mondja meg, hogy mit csináljak. Itt meg a pályázatíró mondja meg. Ennek a pályázatnak az volt a feltétele, hogy meglesz a TDM-menedzser. Ha nem választjuk meg aTDM-menedzsert, akkor nem teljesítjük az ötvenmilliós pályázat feltételeit, és vissza kéne fizetni az ötven milliót. Csak nekünk semmi nincs a kezükben, csak a 6 százalék tulajdonrészünk. Ezért akartuk, hogy a pénzmozgások is átláthatóbbak legyenek. Ezért volt vaz, hogy márciusban kapkodás volt, hogy menedzsert válasszunk. Mi azt mondtuk, ne válasszunk TDM-menedzsert, mert akkor semmilyen adu nincs a kezünkben, hogy tisztán szeretnénk látni a költségeket. Ráadásul tavaly decemberben elhangzott, hogy írják alá a megnyert százmilliós pályázatot. Velünk ekkor sem egyeztettek, hogy mi van a pályázatban. Utána mondták, hogy megnyerték, s ebben benne van egy 30 milliós marketing, aminek egy részét TDM-re fordíthatjuk. Akkor azt kértük mi, a tagok, hogy ezt a százmilliót teljes egészében a TDM-re fordíthassuk, akkor vállaljuk az önerőt. Nem vagyunk hajlandók többet fizetni. Igen, ezt most is fönntartom. Mert ha a TDM tökéletesen működik, nem kellene többet beadni. Mert akkor lenne annyi tag - sorolja Harmati érveket.

Hol van az értelem?

Nehéz logikát találni a történetben, de próbáljunk: vegyük példának a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületét. Ennek a Művészetek Házában, ami egy önkormányzati fenntartású intézmény százezerforintos tulajdonrésze van. Ami elég faramuci helyzeteket idéz elő. Ahelyett, hogy a TDM mint turisztikai ernyőszervezet magába tömörítené a szakmai egyesületeket és az önkormányzat azon intézményeit, melyek rendezvényeivel, kiállításaival valóban vonzhat turistákat (például a Művészetek Háza, de ezen az lapon lehetne az EKMK is), helyette épp fordítva működik.

- Nem kell ebben értelmet keresni. Azért kellett belépni így, mivel eldöntötték, hogy a TDM a Művészetek Házán belül van. Ezért mondjuk azt, hogy valamelyik egyesület legyen maga a TDM. Abba az egyesületbe a többiek belépnek. De az is visszásság, ha belegondolunk, hogy a TDM-be belépnek az egyesületek. Az egyesületben vannak tagok, fizetik a tagdíjat, de csak azok TDM tagok, akik befizetik a TDM-tagdíjat is. Ha van Egri Turisztikai Egyesület vagy az Eger Idegenforgalmáért Egyesület. Ezeknek a tagjai fizetik az egyesületi tagdíjat, de nem fizetik a TDM-tagdíjat, mert nem akarnak plusz százezreket befizetni, mert nem látják egyelőre ennek az értelmét. Belegondolva: mutassuk föl, mit csinált a TDM az elmúlt három évben? Semmit. Semmi nem történt. Még a weboldalt sem sikerült elkészíteni. Elmondtuk az ötleteket, hogy honnan lehet forrásokat bevonni. Ha a 15 milliós városmarketinget megkapjuk, abból is ki kell fizetni a menedzsert, az assszisztenst, ez 5-6 millió, ehhez jön csak az egymilliós költségű Bikavér és a szintén egymilliós költségű Középkori Piactér. Mi marad? Prospektusokat kéne gyártani, de még arra sincs pénz.

Plusz tízmillió forint kellene a MűvészeteK Házának


Pataki Zsuzsa, a Művészetek Háza Kft. ügyvezető igazgatója is nyilatkozott portálunknak az ügyben.

Egri Szín: Miért nem írta alá a százmilliós pályázatot?

Pataki Zsuzsa: Mert nem láttam biztosítottnak az önerőt, így felelős vezetőként nem tehettem mást. Hitelt pedig nem vesz föl a Művészetek Háza Kft., mert nem biztosított a visszafizetés. Aláírtam volna, mert egyrészt csupa jó dolog volt benne. A Touronform irodairoda  bővítése, szolgáltatások fejlesztése. 30 millió jutott volna marketingre két évre, továbbá a Zsinagóga Galériában turisztikai információs pont kialakítására is sor kerülhetett volna ebből a pénzből. S további nagyon sok jó dolog még: például kapunyitás a Kossuth utca felé. Mennyivel jobb lenne nekem is. Ezen mindenki nyert volna, ha van önerő.


Egri Szín: Sokak szerint összemosódnak, átláthatatlanok a Művészetek Háza és a TDM pénzei.


Pataki Zsuzsa: A Művészetek Háza költségvetése egyértelmű, hiszen el kell készíteni az év végi elszámolást, az éves üzleti tervet, de negyedéves,  féléves, háromnegyed éves beszámolókat is kell készíteni. Ezeket a tagság, a felügyelő bizottság is vizsgálja és elfogadja. Ezekben részletesen látható a pénz útja. Szöveges és számszaki része is van. Minden látható az utolsó fillérig, hogy mit mire költünk. Ezt még az EVAT igazgatóságának is el kell fogadnia. Továbbá a Közgyűlésnek is.


Egri Szín: A pályázatnál az önkormányzat és a TDM tagok is ígéretet tettek arra, hogy előteretmtik az önrészt. Ön nem bízott ebben?


Pataki Zsuzsa: Sem a tagság, sem az önkormányzat nem tett ígéretet, hogy vállalja. A sokat emlegetett idegen forgalmi adó felajánlott 20 százaléka nem fordítható erre. A Művészetek Házának része a TDM. A turisztikai feladatokat végzi, a szakmai dolgokba én nem szólok bele. A Művészetek Háza nevéből is kiderül, hogy kiemelten közhasznú feladatokat is ellát, tehát az önkormányzathoz  is kötődik. Kértünk aláírás-halasztási kérelmet, de ezt a NORDA elutasította. Ezen felül az alapvető feltételek nem voltak meg. Például a 18 milliós önrész. Ügyvezetőként kértem a felügyelő bizottság álláspontját. Azt mondták, akkor írhatom alá a pályázatot, haa feltételek adottak. Az EVAT igazgatói tanácsa is felelőtlenségnek gondolta fedezet nélkül alárni a szerződést. És szerintem is: felelős vezető semmiféle szerződést nem ír alá, aminek nincs meg a fedezete. Egyszerűen azért, mert hűtlen kezelésnek nevezik, ha alákörmölsz egy szerződést, amire nincs pénz.


Egri Szín: Eger mennyire az Ön története még? Meg se fordult a fejében, hogy a botrány után itt hagyja a várost?


Pataki Zsuzsa: Szeretem a városom. 43 éve élek itt, diploma óta, 22 éve gyakorlatilag ugyanaz a munkahelyem. Eddig is a városért dolgoztam, így lesz ezután is. Nekem ez nem munka, hanem küldetés és hivatás. Itt olyan közösségben dolgozom, ahol a kollégák nem az órát nézik, hanem ugyancsak hivatástudatból, sokszor erőn felül dolgoznak a város érdekében.


Egri Szín: Mi lesz most a TDM-mel?


Pataki Zsuzsa: Nem tudom. Nincs működési költsége. Megoldásnak látnám, ha az önkormányzat a jelenlegi támogatáson túl plusz tízmillió forintot adna a MűvészeteK Házának, amit kizárólag a TDM működésére, fenntartására lehetne költeni. Ha ehhez a tagok befizetnék a 6-7 milliós tagdíjat, akkor a TDM életképes lehetne, és tudna működni. Mert ki kell mondani, jelen finanszírozási konstrukció mellett a TDM életképtelen.

 

 
 
  • 4Moderátor2012augusztus09.17:11ÚjVálasz

    Az érdemi kommenteket szívesen vesszük, azonban a "szőkenőzés" egyszerűen nem szalonképes az Egri Szín oldalán, mert kirekesztő, előítéletes és igazságtalan. Kérem, a továbbiakban mellőzzék ezt a hozzászólásokban, vagy törlöm a bejegyzést.

     
  • 3Bekiabáló2012augusztus08.23:37ÚjVálasz

    Én azért firtatnám az ügyben a nem "szőke nő", hanem inkább kopaszodó, első számú városvezető végtelen rátermettségét, körültekintő és mindig mindent mérlegelő, a politikát valamint a városvezetést egymástól tisztességesen elválasztó polgármester szerepét is. Nem kell Pataki Zsuzsát kriminalizálni! Az ő felelősségének megállapítása mellett/mögött ne maradjanak árnyékban az évek óta folyó városházi mutyizások felelősei, az ő szakmaiatlan "butaságaik". Ez az egész arcpirító gyalázat jóval, de jóval túlmutat a "szőke nőn" kedves 1-es. Ne hogy már ő egy személyben legyen minden bajnak az okozója. Persze tudom, sokan ezt szeretnék, hogy megúszhassák a város polgárai előtti tisztességes színvallást, elszámolást. Várjuk a további szereplők nevesítését, persze nem ilyen nyegle, lekezelő, szőkenőzős stílusban. /És helyesírási hibák nélkül :-) /

     
  • 2Bekiabáló2012augusztus08.22:38ÚjVálasz

    Egyetértek az 1-es hozzászólóval. Továbbá kiegészíteném még azzal, hogy feltegyek egy banális kérdést? Mondja kedves Város, meddig néz még el mindent a kedves szőke hölgynek? Miért van ő még ott? Mikor vizsgálják ki a Jung Úrék és nyilatkoznak, hogy mi volt a szerepe anno a Székhelyi ügyben. Mert azt mondták, hogy nem volt rá idő, majd később. Aztán az idő telik, bombázó marad. Miért éri meg ez a nő a Városnak még? Miért nincs egyetlen intézmény, az EKMK? Az is kultúrával és művészetekkel foglalkozik., és mégis a "Művészetek Háza" a milliomos. Hajtsák el ezt a nőt és vonják össze a két intézményt, egy igazgatóval. A TDM pedig önállóan tegye a dolgát. Hagyják már a marketing szakmát, a szakemberekre! Megoldható lenne kérem alássan???

     
  • 1Bekiabáló2012augusztus08.09:07ÚjVálasz

    Sajnos jobbann el kell hinnem egy szálodavezető (tursztikai szakember) véleményét, és állításait, mint egy onkármányzati intézményvezető szőke butaságait. Mennyivel jobb lenne nekem is. Ez elég önző álláspont. Szerintem sokkal jobb lenne, ha a szőke nő kiszállna a TDM-ből, és hagyná a város, hogy azt a szakma irányítsa, és vezesse. Az, hogy egy pénzügyi beszámolót elfogad egy EVAT, vagy egy város, csupán annak a kérdése, hogy a számok jól vannak kozmetikázva, nem pedig azt, hogy a pénz, szakmailag megalapozottan lett felhasználva. Láttunk már elfogadott állami költségvetést, és osszeomló gazdaságot nem csak kishazánkban. Végre arra kéne koncentrálni, hogy a szűkös források hasznosan legyenek felhasználva, nem pedig a költségvetés és a statisztika kozmetikálására.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!