Habis, a Géniusz és a forradalom

Eger polgármestere is felvette az október 23-i aktuálpolitikai fonalat. A szöveg mind zagyvaságában, mind szuperlatívuszaiban méltó társa volt Orbán Viktor Európától elforduló Kossuth téri beszédének. Vannak benne „szekusok”, ostrom, Erdély, Kárpátalja, Felvidék és emberszeretet. Pontosabban EMBERszeretet.
 
 

Habis, a Géniusz és a forradalom

Eger polgármestere is felvette az október 23-i aktuálpolitikai fonalat. A szöveg mind zagyvaságában, mind szuperlatívuszaiban méltó társa volt Orbán Viktor Európától elforduló Kossuth téri beszédének. Vannak benne „szekusok”, ostrom, Erdély, Kárpátalja, Felvidék és emberszeretet. Pontosabban EMBERszeretet.
 
 
 
 
 

Habis, a Géniusz és a forradalom

Eger polgármestere is felvette az október 23-i aktuálpolitikai fonalat. A szöveg mind zagyvaságában, mind szuperlatívuszaiban méltó társa volt Orbán Viktor Európától elforduló Kossuth téri beszédének. Vannak benne „szekusok”, ostrom, Erdély, Kárpátalja, Felvidék és emberszeretet. Pontosabban EMBERszeretet.

 

Habis László, Eger polgármestere ünnepi beszéde 2012. október 23-a alkalmából. Csonkítatlan, eredeti változat:

 

OKTÓBER 23.

 

„Ti budapesti magyarok, s ti többiek, Alföldön és Dunántúl: tudjátok ti, mi az, a Himnuszt énekelni? Halljátok templomban, iskolában, ünnepélyen, gyűlésen, mindig. Gyermekeitek az iskolában tanulják. A mi fiataljaink nem hallották soha. Csak néha rádión, ha hozzájutottak, figyelték áhítattal és imádkozó szívvel a bűvös dallamot, melynek szavát csak elgondolni tudták, nem megérteni. Ha valaki mégis tudta s énekelte: bajt szerzett vele magának, családjának, falujának. Aki tudta is, magában tartotta. De élt a Himnusz mégis! Tudták, hogy van és tudták, hogy imádság.” – így fogalmaz az erdélyi származású író géniusz, a Securitate „kedvence”, Wass Albert.

Kényszerűségből emigrációban élt, de Amerikába is követte őt a „szorongató szeretet”, a 80-as években a „szekusok” többször is megpróbálták megölni, csak azért, mert aktívan írt az igazságról. Magyar állampolgárságát nem sikerült számára elfogadható, igazi örömet okozó módon rendezni.

 

Kedves ünneplő közönség! Ma a Nemzet Ünnepe van, és csupán néhány nappal vagyunk az egri történelem legdicsőbb momentumának 460. évfordulója után. Wass Albert gondolatára utalva hadd kérjem azt: vessünk számot önmagunkkal, miközben az egri várvédők áldozatára is gondolunk, és az 56-os hősökre emlékezünk: tudjuk mi, ma élő, anyaországi magyar emberek, mit is jelent pontosan, a mindennapi cselekedetek nyelvén a hűség a hazához? Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen utat jelöl ki számunkra a döntéseinkben a hazaszeretet?

Néha úgy látszik, talán kevéssé tudjuk, vagy érezzük ezt, máskor viszont megtelik a szívünk örömmel és reménnyel, hogy mégis! Küzdelmes éveket élünk minden tekintetben, de úgy látom: egyre több szép találkozás, lélekemelő pillanat bizonyítja, hogy kezdünk jó tanulóvá válni hazaszeretetből, magyarságból…

Erdély, Kárpátalja, Felvidék és a Vajdaság polgárai hosszú évtizedek óta példát mutatnak nekünk hűségből, ragaszkodásból.

A 2010 tavaszán elindított egyszerűsített honosítási eljárás keretében immár több mint 320 ezren kérték a magyar állampolgárságot. Úgy gondolom, példás ez a kötődés, ez a hazaszeretet a részükről, és helyes, nagyon is szükséges cselekedet volt a Magyar Országgyűlés részéről, hogy lehetővé tette mindezt…

 

Tisztelt egybegyűltek! Azért mondtam el ezeket a gondolatokat, mert úgy hiszem, nem megoldás az, ha önostorozóak vagyunk! 1956-ban a Magyarországon élő magyarság nagyon világosan megmutatta: igenis tudja, mit jelent a Haza, tisztában van azzal, mit diktál a hűség, s a hazaszeretet! Nekünk, 2012-ben itt élő magyar embereknek ide kell mindig visszatérnünk. S ha Egert tekintjük, úgy gondolom, nem szimbolikus az, hanem nagyon is gyakorlati jelentőségű, hogy a rendszerváltást követően a város 1956-os katonai parancsnoka, Jobb László díszpolgári címet kapott, s a Közgyűlésben tevékenykedtek olyan közéleti személyiségek, mint Mészáros György, Renn Oszkár, Bárdos Rezső és Nyerges Andor, akik fontos szerepet vállaltak 1956-ban.

 

Kedves egriek, tisztelt jelenlévő, ünneplő barátaim!

Az elnyomó diktatúra mindig olyan embert szemelnek ki ellenségnek, akinek a legnagyobb bűne az, hogy sokkal többje van, mint az aktuális hatalomnak: egyenes gerince, hite, biztos lelki alapja az élethez. Az ellenség maga a nagybetűs EMBER…csakhogy a diktatúra nem győzhet, mert a tartás, az igazságérzet, a hit, a hűség, a hazaszeretet, az EMBERI jó szándék rendíthetetlen bástyát képez, amely kiállta az évszázadok próbáját, miközben számos EMBERTELEN, elnyomásra, hatalmaskodásra épülő rendszer összeomlott!

Minden kor történelmi kor, s ezeknek az éveknek mi vagyunk a főszereplői, nekünk kell tovább írnunk Eger históriáját. Várvédő elődeink 460. évvel ezelőtti hőstette, az 1956-ban helytálló egri emberek bátor kiállása példát mutat nekünk. Az ő vállukon állunk, így hát messzire láthatunk. Ne féljünk hát cselekedni a Hazánk és Eger iránti hűségből, valamint az egymás iránti tiszteletből és szeretetből! Csak ezek lehetnek Eger megdönthetetlen bástyái, boldogulásunk, sikerünk zálogai.

 

 

 
 
  • 22Bekiabáló2012október29.23:23ÚjVálasz

    hát ja

     
  • 21Bekiabáló2012október28.21:21ÚjVálasz

    Kedves 12-es! Meglehet, azért nem "vall bármit is", mert semmi érve nincs, csak elfogultsága. És persze megveti azokat, akik nem ugyanazt fújják, mint ön. Pedig lehet, hogy minket: a "mindent jobban tudókat" elgondolkodtatnának érvelései, állításai, konkrétumokat soroló véleménye. Ha megtisztelne minket, és vitatkozna velünk. Az felnőttes viselkedés lenne. E helyett durcáskodik, és persze mélyen megvet minket...

     
  • 20Bekiabáló2012október27.22:21ÚjVálasz

    Tárgyhoz pls. - moderátor.

     
  • 19Weil Zoltán2012október27.07:38ÚjVálasz

    O tempora! O mores! Erről beszélek.

     
  • 18Bekiabáló2012október26.23:06ÚjVálasz

    Na, na, na na kedves Zoltán! Olyan ellen tiltakozik, amit itt nem mondott ki senki sem. Még azt is megnevezte, kiknek a nevében indulna. Szóval, várjuk a fejleményeket. Ezek szerint a hír nem kacsa.

     
  • 17Weil Zoltán2012október26.20:06ÚjVálasz

    Kedves Kommentelők!

    Köszönöm a megtiszteltetést, hogy van aki szerint ennél jobb beszédet tudnék írni. Természetesen ez igaz, mint ahogy igaz lenne még megszámlálhatatlan jobb ízlésű egrire. Ez nem azt jelenti, hogy aki jó gondolatokat jól fogalmaz meg, az alkalmas polgármesternek, mint ahogy a magát időnként sután kifejező politikus is lehet kitűnő városirányító. Habis Lászlónak ez a szónoklata sértően ostobára sikerült. Megosztó, érték- és képzavaros. Voltak egészen semleges, elviselhető beszédei is korábban. Az igazán aggasztó, hogy már Habis sem próbál Orbánhoz hasonlóan a kritikusan gondolkodó emberekhez szólni, hanem csak a " ...mindegy Önök úgy is mindent másképp látnak." fanokhoz. Azok meg ugye Wass Albert felől értik meg Hamupipőkét is. Szóval megköszönve aggodalmukat, és a további önsokkírozást elkerülendő, ki kell, hogy jelentsem nem én leszek az Együtt 2014 Eger győztes polgármestere.

     
  • 16Bekiabáló2012október26.13:41ÚjVálasz

    14-esnek! Ugyan minek? Önök mindig, mindent másként látnak, jobban tudnak. Tehát ugyan minek "valljak" bármit is?

     
  • 15Bekiabáló2012október26.12:58ÚjVálasz

    12-nek

    Weil Zoltánt polgármesternek javasolja?
    Biztos, hogy jó ötlet?

     
  • 14Bekiabáló2012október26.10:00ÚjVálasz

    Kedves 12-es! Ne zavartassa magát a tényektől és a hozzászólók véleményétől. Kár, hogy személyeskedő, merő jóindulatról árulkodó hozzászólásában elfelejtett szót ejteni a hír lényegéről. Ugye a cikkben taglaltakról is fog nekünk vallani? Ugyanilyen tökösen!

     
  • 13Bekiabáló2012október26.06:41ÚjVálasz

    Még szerencse, hogy nem tette bele nagyszerű beszédébe hős labdarúgóinkat, akik az országvezetés, és azemerek örömére ismét kiverték a törököt.

     
  • 12Bekiabáló2012október26.00:41ÚjVálasz

    A legközelebbi választáson válasszuk meg Weil Zoltánt polgármesternek. Ő biztos ideillőbb beszédet fog mondani.

     
  • 11Bekiabáló2012október25.11:40ÚjVálasz

    Ne találgassatok, van egy brossúra, amit a PÁRT ad ki, hogy mit kell mondani a ZEMBEREKNEK a idén. Habis abból mixelte össze, csak megfűszerezte (el is sózta) a várvédelemmel..

     
  • 10Bekiabáló2012október25.11:10ÚjVálasz

    A mi sarunk, a választók bűne, hogy Habis, a kisszerű játékos a vállunkra állt és főszereplő lett. Máskor ne hagyjuk magunkat!

     
  • 9Bekiabáló2012október25.10:23ÚjVálasz

    Ott voltam. Élőben még negyobb gáz volt.

     
  • 8Bekiabáló2012október25.10:07ÚjVálasz

    Már semminek sincs határa, az ízléstelenségnek sincs?

     
  • 7Bekiabáló2012október25.10:05ÚjVálasz

    Olyan, mint egy falvédő (nem várvédő) szöveg. Hazafias giccs, de havi kétmillióért szinte nindenki vállalná. Gerinccel vagy anélkül. Főleg anélkül. Hajrá Habis EMBER!

     
  • 6Bekiabáló2012október25.10:01ÚjVálasz

    Habis nem adhat mást, mint lényege. Akár ő írta, akár más, kifejezi azt a szétszórtságot és következetlenséget, ami jellemzi. Az arcát és hangját adta ehhez az iszonythoz, ami a jobboldali gondolatmenet paródiája. Azon se lennék meglepve, ha nagyokat röhögött volna, miközben írja ezt a szöveget, hogy ez kell nektek: várvédők, szekusok, törökök, 56-osok, bruhaha...

     
  • 5Bekiabáló2012október25.09:55ÚjVálasz

    Nem Wass Albert a bűnös, lehet nem szeretni, de írni azért tudott. Az a hunyó, aki ilyen beszébbel mások elé mer állni a nemzeti ünnepen. Sajnálom ezt az igénytelenséget.

     
  • 4Bekiabáló2012október25.09:51ÚjVálasz

    Ez a zagyva, zürzavaros duma méltatlan mind Eger városához, mind annak regnáló polgármesteréhez. Bárki a beszédíró, biztos valami csókos lehet, aki kegyelemből járta végig még az általános iskolát is.
    Az is elképzelhető persze, hogy a nagy EMBER elhitte magáról, hogy két értelmes magyar mondatot (szót) egymás mellé tud tenni. A talpnyalók elképzelhetően bemagyarázták neki, hogy szupertehetség, hiszen polgármester, képviselő és szónok egy személyben. Ja, és főleg közgazda. Kár, hogy mindegyiknek silány. Visszafoghatná magát, eddig sem szerény volt, csak józan. De már elkapta a kétharmados mámor. Az a kiindulópontja, mint nagy MESTERÉNEK, OV-nek. Nem tetszik? Le vagytok sajnálva!
    Azért a földön kéne járni, mert valószínűleg évek múltán is itt él majd. Feltéve, ha nem megy külföldre ő is ebből a tönkretett városból és országbó, amiről most oly giccsesen beszél..

     
  • 3Bekiabáló2012október23.21:40ÚjVálasz

    Nem is sejti Habis, eredeti szándéka ellenére mennyire beletrafált - egyébként nagyon kusza, szuper dagályos, hazzaffyaskodó - szájmenésével a reá és tartóira jellemző, nagyon találó lényegi állításba: "Az elnyomó diktatúra mindig olyan embert szemel ki (így helyes az alany és állítmány egyeztetése!) ellenségnek, akinek sokkal többje van, mint az aktuális hatalomnak: egyenes gerince, hite, biztos lelki alapja az élethez." Így igaz. Ezzel egyet lehet érteni. Kár, hogy nem önkritikának és a mai narancsuralmi rendszer kritikájának szánta. Pedig ezer százalékra illik erre a mai, már nem sokáig regnáló EMBERTELEN bagázsra.

     
  • 2Bekiabáló2012október23.20:13ÚjVálasz

    Jó ég! De szégyellem, hogy egri vagyok. Hogy jön 56-hoz az egri ostrom, Wass Albert, ez a háborús bűnős, antiszemita rongyíró???!!! Habis fejében jönnek ők össze csak.

     
  • 1Bekiabáló2012október23.19:51ÚjVálasz

    Fogadjunk, hogy nem tudja Habis László, hogy ezzel a dumával mi a baj. MIK VELE A BAJOK?

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!