Vigyázz, csúszik!

Speciális KRESZ az éttermekben

Milyen biztonsági szabályok vannak az éttermekben, vendéglátóhelyeken? Hogyan „teljesít” a vendéglátói szektor a munkabaleseti statisztikákban? Milyen tapasztalatok vonhatók le az ágazatot érintő ellenőrzések eredményeiből? Miért stresszes a pincér munka? Elmehet-e szezonban nyaralni a szakács? Kire vonatkozik az éttermi Kresz? Mitől védi meg viselőjét a modern szakács munkaruha? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a Munka-ügyes vendéglátással foglalkozó részében.
 
 

Vigyázz, csúszik!

Speciális KRESZ az éttermekben

Milyen biztonsági szabályok vannak az éttermekben, vendéglátóhelyeken? Hogyan „teljesít” a vendéglátói szektor a munkabaleseti statisztikákban? Milyen tapasztalatok vonhatók le az ágazatot érintő ellenőrzések eredményeiből? Miért stresszes a pincér munka? Elmehet-e szezonban nyaralni a szakács? Kire vonatkozik az éttermi Kresz? Mitől védi meg viselőjét a modern szakács munkaruha? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a Munka-ügyes vendéglátással foglalkozó részében.
 
 
 
 
 

Vigyázz, csúszik!

Speciális KRESZ az éttermekben

Milyen biztonsági szabályok vannak az éttermekben, vendéglátóhelyeken? Hogyan „teljesít” a vendéglátói szektor a munkabaleseti statisztikákban? Milyen tapasztalatok vonhatók le az ágazatot érintő ellenőrzések eredményeiből? Miért stresszes a pincér munka? Elmehet-e szezonban nyaralni a szakács? Kire vonatkozik az éttermi Kresz? Mitől védi meg viselőjét a modern szakács munkaruha? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a Munka-ügyes vendéglátással foglalkozó részében.
A vendéglátási tevékenység végzésekor a munkavállalók ki vannak téve bizonyos veszélyeknek- olvashatjuk a Nemzeti Munkaügyi Hivatal egyik munkavédelmi témájú tanulmányában. Az írás szerint a melegkonyhai munka során az alapanyag előkészítés, főzés, anyagmozgatás és tárolás, de még a takarítás és mosogatás is veszélyeket rejt, úgy mint az otthoni háztartás munkálatai, csak épp nagyban. Fontos azonban megjegyezni, hogy a közfogyasztásra szánt élelmiszer előállításánál járványügyi szempontok is megjelennek. A vendéglátásban dolgozók képzésekor az említettek miatt is fontos a munkavédelem, egészségvédelem témaköre. A Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Iskola tanulói első óráikat munka- és balesetvédelemből veszik. Gál Miklós gyakorlatvezető tanárral a vendéglátó szakmát érintő munkavédelmi kérdésekről beszélgettünk.


A közétkeztetésben, vendéglátásban dolgozók a konyhai tevékenység során égési, vágási sérüléseket szerezhetnek, de az elcsúszás és az esés is nagy bajt okozhatnak, akárcsak a túlterhelt állványok, vagy épp elhasználódott vezetékek. A konyhán biztonsági szabályok betartásával csökkenthető a balesetveszély.
 
Az éttermekben a munka- és balesetvédelem egyenlő a vendég biztonságára való odafigyeléssel. A pincér tanulók számára éppen ezért kötelező az éttermi KRESZ betartása. Erről is faggattam Gál Miklóst, a Szent Lőrinc iskola gyakorlatvezető tanárát.


A munkahelyi balesetek számának csökkentéséhez hozzájárulnak a technikai újítások, korszerű védőfelszerelések. A baleseteken túl azonban a stressz, a sok állás, a fizikai terhelés is okozhatnak egészségkárosodást.
 
 
A takarításhoz használt szerek veszélyesek lehetnek, ha azokat nem az előírásoknak megfelelően tárolják, használják. Abban az esetben, ha a tisztítószert tartalmazó edényen az eredeti címke hiányzik, akkor a tévedések elkerülésére az edényt felirattal szükséges ellátni a benne található anyag megnevezésével- ez a tanács olvasható a Munkaügyi Felügyelőség ajánlásában, mely nem csak a vendéglátó egységekben dolgozók számára lehet hasznos. A tűz- és robbanásveszélyes anyagokat hőforrásoktól, fénytől védett helyen, jól záródó, törhetetlen edényzetben elkülönítetten kell tárolni. A mosószerek, savak és lúgok, valamint egyéb maró szerek használata esetén műanyag kesztyű és védőszemüveget kell használni. A tisztasághoz azonban hozzátartozik a higiénia is- mondja Gál Miklós, a Szent Lőrinc Vendéglátó Iskola gyakorlatvezető oktatója. 


A vendéglátás területén tavaly ősszel tartott átfogó ellenőrzést az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség. A fekete foglalkoztatás arányának csökkenését, ugyanakkor más, súlyos munkaügyi jogsértések markáns jelenlétét állapították meg. A vizsgálat kiterjedt a gyorséttermek és a bevásárlóközpontokban lévő vendéglátó egységek foglalkoztatási gyakorlatára is.
 
 
A MUNKA-ÜGYES a Rádió 1 és az Egri Szín munkavédelemmel és foglalkoztatás egészségüggyel kapcsolatos, hetente jelentkező magazinja.

A műsorunkban hallhatnak a helyes és biztonságos munkavégzésről, egészségvédelemről és a különböző munkaterületek munkavédelmi előírásairól. Foglalkozunk, a védőruházat és egyéb eszközök helyes használatával. Magazinunkban szakemberek segítségével tájékoztatást nyújtunk a különböző területen dolgozók munkavégzése folytán kialakuló veszélyekről, foglalkozási megbetegedésekről. Beszámolunk a munkáltató- és a munkavállaló kötelezettségeiről, valamint hogy sérelem esetén hová fordulhatnak jogorvoslatért.
A műsort élőben meghallgathatják vasárnaponként 11-12 között a Rádió 1 Egerben, a 101.9 Mhz-en.

Addig is ha kérdésük, észrevételük van az elhangzottakkal kapcsolatban írhatnak nekünk az ismert elérhetőségek valamelyikén. E-mailt az eger@posta.radio1.hu címen, vagy sms-t a 20/969-1019-es számon. Műsorunkat meghallgathatják, illetve elolvashatják az egriszin.hu weboldalon és nyomon követhetik a facebookon. Szerkesztő-műsorvezetők: Berta Diána és Nagy Kata.

Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának támogatásával.
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!