Van élet az Egal után?

„Mikor akarja megvalósítani Eger városa a fiatalok helyben tartására elősegíteni hivatott ifjúsági- és kulturális koncepcióját?” – ez volt a fő témája Mirkóczki Zita önkormányzati képviselő interpellációjának, a november 20-i közgyűlésen. A feltett kérdésekre Habis László válaszolt. Többé-kevésbé.
 
 

Van élet az Egal után?

„Mikor akarja megvalósítani Eger városa a fiatalok helyben tartására elősegíteni hivatott ifjúsági- és kulturális koncepcióját?” – ez volt a fő témája Mirkóczki Zita önkormányzati képviselő interpellációjának, a november 20-i közgyűlésen. A feltett kérdésekre Habis László válaszolt. Többé-kevésbé.
 
 
 
 
 

Van élet az Egal után?

„Mikor akarja megvalósítani Eger városa a fiatalok helyben tartására elősegíteni hivatott ifjúsági- és kulturális koncepcióját?” – ez volt a fő témája Mirkóczki Zita önkormányzati képviselő interpellációjának, a november 20-i közgyűlésen. A feltett kérdésekre Habis László válaszolt. Többé-kevésbé.
Mirkóczki Zita interpellációja:

A 2011 márciusában elfogadott, 2016 évig szóló Ifjúság Koncepcióban a képviselőtestület Eger megtartó ereje szempontjából a város gyengeségeként állapította meg, hogy Egerben 
  • hiányoznak a célzottan a fiataloknak létrehozott szabadidős intézmények, közösségi terek; 
  • kevés lehetőségük van a fiataloknak arra, hogy alkotóképességüket kibontakoztathassák;
  • kulturális, szórakozási lehetőségeik korlátozottak.
ennek ellensúlyozására a város – a koncepció szerint:
  • kiemelt figyelmet fordít a művészeti klubok, szakkörök, alkotóműhelyek fenntartására, támogatására; 
  • kiemelt figyelmet fordít a városban élő fiatal alkotók tevékenységére, lehetőséget teremt bemutatkozásukra, alkotásaik kiállítására;
Ehhez képest a város 2012. január 1-én bezárta az Egal klubot, majd 2012 áprilisában az Egrix-et. Az Egál és az Egrix bezárásával kiebrudalt, alternatív zenét játszó, és zenei koncerteket szervező fiatalok nem adták fel, 2012 márciusában létrehozták azt AgriArt Egyesületet. A fiatal egri képzőművészeket tömörítő Part Egyesülettel közösen ígéretes tárgyalásokat folytattak az Agria Park Kft.-vel, és úgy nézett ki, hogy a volt dohánygyár területén birtokba vehetik közösségi terüket. Az ingatlanra az Önkormányzat is szemet vetett, és kiszorította onnan a fiatalokat. 
2013-évben a képviselőtestület elfogadta Eger város 2016-ig szóló kulturális koncepcióját, a fiatalokra vonatkozó alábbi tartalommal: „Teret kell biztosítani az ifjúsági kultúra azon aktuális áramlatainak, amelyek ugyan csak kis szegmenseket érintenek, de az egyes irányzatok mentorálása új rétegeket ragadhat meg.”
Ehhez képest a városvezetés nemrég a Part Egyesületet kiszorította a Kis Zsinagógából is. 
Ehhez képest a város polgármestere egyszemélyi döntéseket hoz, melyekkel sorra megakadályozza, hogy az AgriArt Egyesület megfelelő közösségi térhez jusson. 
Az AgriArt Egyesület ugyanis ez év nyarán pályázati támogatást nyert kulturális/közösségépítő programja megvalósítására, és a pályázattal pénzt arra, hogy egy megfelelő épület belső szükséges felújításait elvégezze. Bízva abban, hogy a város komolyan veszi saját koncepcióit, az egyesület több használaton kívüli, elhanyagolt állapotú épület átvételéről is egyeztetéseket kezdeményezett, ezek azonban sorra elhaltak a polgármester úr szűkszavú „nem” válaszain. 
Felvetődik a kérdés: valóban meg akarja valósítani Eger városa a fiatalok helyben tartására elősegíteni hivatott ifjúsági és kulturális koncepcióját? Milyen, az eddigieknél célravezetőbb egyeztetési útvonalakat, egyeztetési eljárást ajánl a város azoknak hozzá forduló fiataloknak, akik saját munkájukat és tehetségüket készek rendelkezésre bocsátani annak érdekében, hogy Eger a fiatalok számára vonzó, élhetőbb város legyen?
 

Habis László polgármester válaszában elmondta, hogy nem az önkormányzat hatására zárt be az Egal Klub és az Egrix, hanem az ezeket üzemeltető egyesületek önként mondtak le használati jogukról, visszaadták a városnak. Hozzátette, hogy ezek az ingatlanok biztonságtechnikai szempontból nem alkalmasak nagy létszámot befogadó szórakozóhelyként. 
A Dohánygyár ügyében a polgármester azt nyilatkozta, hogy a tervezett beruházás az Agria Park magas bérleti díjai miatt nem valósulhatott meg, tehát a projekt gazdasági realitása a kezdetektől átgondolatlan volt. 
Kiemelte a Part Egyesület ifjúsági és kulturális munkáját, és hogy ezek megvalósításához rengeteg városi támogatásban részesültek.
A város 2011-ben megnyitotta, majd 2013-ban kibővítette az IFI Pontot, ahol a különböző szakkörökön és kiállításokon túl, az amatőr egri zenekaroknak is helyet biztosítanak. 
Fontosnak tartja, hogy a közgyűlés döntött az Egri Ifjúsági Zenei Program megvalósításáról, aminek keretein belül 4 millió Ft áll majd rendelkezésre pályázati célra, és 13 millió Ft-os keretösszeget biztosítanak a koncerttechnikai eszközök megvásárlásához. Ennek kidolgozása még folyamatban van.
Megemlítette még a Forrást, a Bartakovics házat és a Vitkovics házat is, ahol egyre több ifjúsági program valósul meg, továbbá az Eszterházy Károly Főiskola is széleskörűen együttműködik a kulturális intézményekkel.
Habis László személyesen is meglátogatott több épületet, amiknél felmerült a új szórakozóhely lehetősége. Ezek azonban nem voltak olyan állapotban, hogy biztonságosan alkalmas legyen közösségi tér kialakítására, illetve a felújítások olyan összegbe kerülnének, amire az Agriart egyesületnek nincsen fedezete.
 
 
A polgármester válaszát Mirkóczki Zita képviselő nem fogadta el, mivel az nem adott választ a feltett kérdésekre, hogy milyen egyeztetési eljárással lehetne hatékonyabbá tenni az önkormányzat, és a civil szféra kommunikációját, hogy ne csak egy egyszerű nem választ kapjanak az érinettek, hanem indoklást is, illetve opciókat a sikeres együttműködésre.

Mivel a képviselőasszony nem fogadta el az indoklást, így az önkormányzatnak kellett szavaznia annak elfogadásáról. Nem történt meglepetés: 11 igen, és 5 nem szavazattal kielégítőnek találták Habis László indoklását. 
 
 
 

 
 
  • 3Bekiabáló2014november23.19:00ÚjVálasz

    Felvetődik a kérdés: valóban meg akarja valósítani Eger városa a fiatalok helyben tartására elősegíteni hivatott ifjúsági és kulturális koncepcióját?
    NEM ! és kész, a vita lezárva!

     
  • 2Bekiabáló2014november22.07:55ÚjVálasz

    A nemzet fogorvosának cége sem tett még semmit a volt Egállal. A nyitó partin meg majd az új helytartó, Turcsányi lesz a dj.

     
  • 1Bekiabáló2014november21.21:03ÚjVálasz

    Kár, hogy Habisék nem értik ezt az egészet. Meg a többit sem... Kár, hogy ők ülnek ott, ahol.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!