Villantson egy utolsót 2016-ban

Kikupáljuk pezsgőből

A Fúzióban pezsgőkóstolót szerveztek. Ebben a cikkben írunk arról is, hogy mit hogyan értékeltünk, de ami igazán jó fej dolog tőlünk, hogy adunk Önnek egy nagy adag muníciót, hogy pezsgős műveltségével villoghasson a szilveszteri bulin. Persze ha pofára esik, mi ott sem voltunk!
 
 

Villantson egy utolsót 2016-ban

Kikupáljuk pezsgőből

A Fúzióban pezsgőkóstolót szerveztek. Ebben a cikkben írunk arról is, hogy mit hogyan értékeltünk, de ami igazán jó fej dolog tőlünk, hogy adunk Önnek egy nagy adag muníciót, hogy pezsgős műveltségével villoghasson a szilveszteri bulin. Persze ha pofára esik, mi ott sem voltunk!
 
 
 
 
 

Villantson egy utolsót 2016-ban

Kikupáljuk pezsgőből

A Fúzióban pezsgőkóstolót szerveztek. Ebben a cikkben írunk arról is, hogy mit hogyan értékeltünk, de ami igazán jó fej dolog tőlünk, hogy adunk Önnek egy nagy adag muníciót, hogy pezsgős műveltségével villoghasson a szilveszteri bulin. Persze ha pofára esik, mi ott sem voltunk!

Szilveszter előtt 2 nappal hangulatos kis pezsgőkóstolót szerveztek a Gál Tibor Fúzióban, ahol az érdeklődők magyar borászati pincészetek pezsgőit kóstolhatták meg. Vagy talán helyénvalóbb lenne azt mondani, hogy pezsgő kísérleteit kóstolhatták meg. Mert hogy pezsgőt alkotni nem ugyanaz, mint bort készíteni. Nagyon nem. De ne szaladjunk ennyire előre, bemutatom a kóstoló kalauzait.

Sorrendben, balról jobbra:

Gál Helga, minisztériumi bor és gasztronómiai tanácsadó,
Gál Veronika, a Fúzió vendéglátói vezetője,
Koklács Kata, a Wine&Go tulajdonosa, illetve ahogy az egriek jobban ismerhetik, a Brancs Kávé- és Borkert egyik vezetője

A hölgyek rövid ismertetőt adtak a pezsgő műfajáról, az ital főbb minőségi jellemzőiről, történelmi hátteréről.


És tulajdonképpen arra jöttem rá, hogy ezek az információk mind jól jönnek Önnek, hogy a szilveszteri partin a pezsgős tudásával villoghasson. És ugyan már, miért ne szeretne?! Ehhez most jól felvértezem:

a champaign-t (magyarosan ejtve: sampéjn) hibásan használják a pezsgő szinonímájaként, mert valójában az egy francia szőlőtermő terület neve, a pezsgőnél a palackban uralkodó nyomás, az egy kategória meghatározó dolog, mint ahogy a cukortartalom szerint is kategorizálnak sorrendben a legszárazabbtól kezdve: natur brut vagy ugyanez magyarul nyers pezsgő, extra brut, brut, extra dry, minél kevesebb a cukor egy pezsgőben, az annál nemesebb, értékesebb, a pezsgő erjesztése az a palackban történik, az erős savtartalommal rendelkező szőlőből lehet jó pezsgőt készíteni, a furmint szőlőfajta például alkalmas pezsgő készítésre.

Ha a fentiek hatására a szilveszteri bulin már elég sokan állnak Ön körül, emelje a tétet, és csillogtassa pezsgővel kapcsolatos gasztro műveltségét:

a pezsgő műfajához alapvetően könnyed, gyorsan összedobható ételek illenek (gyakorlatilag minden jó, ami előkészülettel együtt 15 percen belül tálalható), az olasz és francia konyha gyors előételei mind jöhetnek, falatnyi tengeri-herkentyűk, pácolt hideg halak, kaviár, tojásos falatok, furmint alapú pezsgőhöz kifejezetten jól illik a libamáj, vagy a barack és sárgadinnye.

Miután már mindenki a lábai előtt hever a tudásától, adja meg a kenyelemdöfést, és hanyagul dobálózzon olyan fogalmakkal mint például a „degorzsálás”. Na de erről majd később, hiszen elvileg pezsgőt kóstolni jöttünk, és Önnek most fontos olvasnivalója van.

Nos lássuk akkor, hogyan ízlettek a magyar borászatok pezsgő kalandozásai:

St. Andrea Pezsgő Extra Brut
Minimálisan opálos, sajnos elég gyengén gyöngyözik, és az is hamar elhal. Illatra sem csábító, ahogy azt egy ünnepélyes italtól elvárnánk. Ízre igazolja a címkéjére írt Brut (száraz) jelzőt, de semmi karaktere. Nem érződik a szénsavasság sem a kortyban, márpedig egy pezsgőtől ez elvárás. Megmondom őszintén, nekem a nagyszerű boraik után ez egyelőre csalódás, de tudom, hogy alázattal állnak minden termékükhöz és egy hosszú út elején járnak. Lesz még ebből nagyszerű pezsgő! Szóval a kóstolókon újra meg újra keresni fogom a találkozást a pezsgőikkel, de egyelőre a bolt polcán hagyom a St. Andrea buborékos palackjait.

Kreinbacher Brut Classic
Minimálisan opálos, nem rendelkezik azzal a „belső fénnyel”, ami emelné az ünnepélyes koccintás hangulatát. Illatra már egy fokkal jobb mint például a St. Andrea pezsgője, és ízhatásra is pezsgősebb. A szénsav itt már érezhetően jelen van. Az ízvilágát a férfiak fogják kedvelni.

Sauska Rozé Pezsgő
Szép tiszta, kristályos csillogása van, legalábbis amennyire egy rose pezsgő árnyalata ezt engedi. Illatra sem tagadja meg színét, kicsit gyakorlottabb borivók vakon is felismerhetik a rose jegyeket. A kitöltést követően a gyöngyözés pillanatok alatt elhal, azt hinnénk, hogy a szénsav ezzel távozott is, de valójában az utolsó kortyig őrzi a buborékos érzést. Érdekes jelenség! Akárhogyan is, ez inkább egy szénsavval dúsított rose bor. Ha ezt írták volna a címkére, azt mondanám tök izgalmas, de pezsgőként nekem nem adják el.

Gál Tibor Rozé Pezsgő 2013
Ez a Gál Tibor pincészet első pezsgő kísérlete, méghozzá a Pinot Noir szőlőfajtából. Aki volt már a FÚZIÓBAN borkóstolón, az nem lepődik meg ezen, hiszen tudvalevő, hogy Gál Tiborék a Pinot Noir szőlőfajta magyarországi helytartói. Pezsgőt pedig valószínűleg azért készítenek ebből a fajtából – a szokásoktól eltérően - , mert valahol külföldön már láttak erre jó példát és annak nyomába eredtek, vagy mert egyfajta virtusos pionírként nevelgetik Franciaországból örökbe fogadott gyermeküket. Na de lássuk, hogyan működik elsőre a dolog. Kitöltés után elegáns gyöngysor keletkezi az ital felszínén, de mindez csak félidőig tart, elhal. A tisztább, kristályosabb pezsgők közé tartozik. Jól felismerhető a rose illat, ami minimálisan de mégis a pezsgő irányába mutat. Van egy előnytelen utóíze, amit nehezen azonosítok, de Pinot Noir bornál is éreztem már alkalmanként hasonlót. Lehet, hogy fajta jelleg? Ízlelésre kellemesen szénsavas, de ettől ez még nem pezsgő, egyelőre. Valahol félúton van, de határozottan jó irányba áll. Ennek a kísérletnek a fejlődésére is érdemes odafigyelni, bár bennem felmerült a kérdés, hogy lehet-e egyáltalán versenyképes pezsgőt gyártani a pinot fajtából? Mindenesetre úgy nézem, hogy a Gál pincészet nekirugaszkodik a projektnek.

Tokaji Nobilis Pezsgő
Ez a tétel az érlelt pezsgők közé tartozik, és klasszikusan furmint alapú. Világos aranysárga színére, akár még azt is mondhatjuk, hogy fakó. Illatra sem a pezsgő jut eszünkbe, egészen nagyokat kell szippantani a pohár tetején, hogy koccintós hangulatba kerüljünk. A gyenge kezdés után viszont nagyon kellemes meglepetésben lesz részünk, mert ízében már sokkal pezsgősebb, mint eddig vártuk volna. Legalábbis ehhez a tételsorhoz viszonyítva. Egyszóval kellemes, élvezhető, amolyan koccintgatós, beszélgetős kellék, de száraz ízvilága miatt a egyértelműen az urak kedvence lesz.

Légli Pezső Methode Traditionnelle Brut
Ebben a tételsorban talán ez az ital rendelkezik a legpezsgősebb külcsínnyel. Szépen és hosszan gyöngyözik, illatra viszont abszolút bor jelleget hordoz. Ha vakon szagolgatnám (jaj elnézést, illatolnám), akkor megesküdnék, hogy bort tartok a kezemben. Egyébként rajnai rizling alapú gyöngyital ez. Ízre elegánsan száraz jelleget mutat, szőlős gyümölcsízzel és kellemesen hordozza a szénsavas állagot, mi több, őrzi azt egészen az utolsó kortyig. Ezzel a tulajdonságával kiemelkedik ebből a sorból. Fanyar, savanykás lecsengése miatt ez a pezsgő is az uraknak kedvez.

Kreinbacher Prestige Brut
Egy klasszikust megoldás rejt a palack. 100% furmint alapú pezsgő, a somlói borvidékről. A mezőny legaranysárgább színe határozott eleganciát kölcsönöz az italnak, melyet a tételsor legintenzívebb illata egészít ki. Olyan mint egy rafinált nő. Alig észrevehetően csábítja el a férfit édeskés illatával. Mire észbe kapunk már meg is történt az első csók…korty! Valaki a Kreinbacher laborjában okkult tudományokat művel! Bár a kitöltést követően a gyöngyözést hamar elhagyja, de minden korty kellemes habos érzést kelt a szánkban. És bár nyilvánvalóan száraz, de ebből a tételsorból a hölgyeknek ez lesz a kedvence, mert egészen kerek cukorérzetet ad. Ez a pezsgő egy jó választás, egy kis kaland.

A tételek végigkóstolása után jómagam az alábbi tanulságokat vontam le:

bárki bármit mond, a Törley pezsgőmárka megállja a helyét, a pezsgőt a furmint szőlőfajtából érdemes készíteni, az eger környéki borászatok még nagyon az út elején járnak, és a kezdők merészségével kísérleteznek...mondjuk ezt izgalmas kóstolókra ad alkalmat.

Ha szorgalmasan végigolvasta a cikket, akkor tudja, hogy adósai vagyunk még a degorzsálás fogalmának magyarázatával:
A pezsgőspalackokban keletkező seprőt a rázóállványon történő forgatással és rázással továbbítják a dugó irányába. Ezt követően a palackokat degorzsálják, vagyis a palack nyílásához közel eső kis mennyiségű seprőt és pezsgőt lefagyasztják, majd a keletkezett jégdugót a palackban uralkodó mintegy 6 bar nyomással kilövetik. A degorzsálás során a távozó seprő és pezsgő mennyiségét palackonként az ún. expedíciós likőrrel pótolják. Ez különféle ízesítő anyagokat, óbort, konyakot, cukrot is tartalmazhat.


Ha szorult helyzetbe kerül, mert Önt hallgatva egy szakmabeli belekérdez a témába, vágja ki magát azzal, hogy tulajdonképpen mindegy is, hogy milyen pezsgőt iszunk, vagy, hogy hogyan készül, mert az alkalom a fontos, meg a társaság, akivel koccinthatunk.

És ha ez sem használ, még mindig a tudálékoskodó arcába löttyentheti pezsgőjét!

Ezzel a kedves gondolattal kívánunk Boldog Új Évet mindannyiuknak,
2017-ben is visszavárjuk Önöket,
hogy hasonlóan hasznos tudással vértezzük fel a legkülönbözőbb témákban!

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!