Dr. Kádár Zsolt református esperes ügynökmúltja

Eger kultúrájáért díjjal jutalmazták

Az idén Habis László polgármester által Pro Cultura Agriae díjjal kitüntetett Dr. Kádár Zsolt esperes neve is szerepel abban a tanulmányban, melyet a THÉMA protestáns folyóirat közölt a református egyházat érintő titkosszolgálati beszervezésekről.  „Kádár Zsolt szilvásváradi lelkész -- „Mózes Máté” 1981. XI. 27. - 1989. IX. 4. „társadalmi kapcsolatként foglalkoztatva”
 
 

Dr. Kádár Zsolt református esperes ügynökmúltja

Eger kultúrájáért díjjal jutalmazták

Az idén Habis László polgármester által Pro Cultura Agriae díjjal kitüntetett Dr. Kádár Zsolt esperes neve is szerepel abban a tanulmányban, melyet a THÉMA protestáns folyóirat közölt a református egyházat érintő titkosszolgálati beszervezésekről.  „Kádár Zsolt szilvásváradi lelkész -- „Mózes Máté” 1981. XI. 27. - 1989. IX. 4. „társadalmi kapcsolatként foglalkoztatva”
 
 
 
 
 

Dr. Kádár Zsolt református esperes ügynökmúltja

Eger kultúrájáért díjjal jutalmazták

Az idén Habis László polgármester által Pro Cultura Agriae díjjal kitüntetett Dr. Kádár Zsolt esperes neve is szerepel abban a tanulmányban, melyet a THÉMA protestáns folyóirat közölt a református egyházat érintő titkosszolgálati beszervezésekről.  „Kádár Zsolt szilvásváradi lelkész -- „Mózes Máté” 1981. XI. 27. - 1989. IX. 4. „társadalmi kapcsolatként foglalkoztatva”

„A THÉMA az egyetlen olyan szerveződés, amely programként szorgalmazza a magyarországi református egyház pártállam alatti múltjának föltárását, annak részeként a kommunista állambiztonsággal való viszony tisztázását is.” – írják magukról a lap készítői.

Az ügy érdekessége, hogy a folyóirat egy 2008-ban elhangzott előadás anyagát adja közzé, tehát egyházi berkekben régóta köztudomású tényeket közölt.


társadalmi kapcsolat


(OLYAN SZEMÉLY, AKI NEM BESZERVEZETT ÜGYNÖKE A HÁLÓZATNAK, DE RENDSZERESEN VAGY ALKALMANKÉNT KÉRÉSRE, VAGY ÖNKÉNT TÁJÉKOZTATJA A HOZZÁ INFORMÁCIÓÉRT FORDULÓ ÁLLAMBIZTONSÁGI TISZTEKET. MINTHOGY FEDŐNEVE ÁLTALÁBAN NINCS, SAJÁT POLGÁRI NEVÉT HASZNÁLJA. A TÁRSADALMI KAPCSOLATBÓL GYAKRAN VÁLT ÜGYNÖK, VAGY AZ ÜGYNÖKBİL KIZÁRÁSA UTÁN TÁRSADALMI KAPCSOLAT.)

A kulturális területen végzett kiemelkedő teljesítmények elismeréseként a közgyűlés „Pro Cultura Agriae-díjat” adományozott Dr. Kádár Zsolt esperesnek. Ennek indoklása a következőképpen hangzott:

Dr. Kádár Zsolt 1953-ban született Miskolcon. Lelkészi képesítését a debreceni Református Theológiai Akadémián szerezte, melynek elvégzése után rövid ideig szilvásváradon működött. 1988-ban került Egerbe, amikor az Egri Református Egyházközség gyülekezete hívta, és lelkészének megválasztotta. Munkásságának köszönhetően az akkor meglehetősen kicsiny gyülekezetből az Egervölgyi Református Egyházmegye legerősebb gyülekezete nőtt ki. 1998-ban theológiai doktori címet szerzett. Az Egervölgyi Református Egyházmegye esperese, a Magyar Református Egyház tudományos testületének a Doktorok Kollégiumának főtitkára. Egriségére büszke, kitüntetésnek tartja, hogy ennek a nem túl nagy, de nagyon kedves gyülekezetnek lehet a lelkipásztora. 1996-ban az ő vezetésével az egyház visszaigényelte és visszakapta a patakparti Kálvin Házat, amely az azóta eltelt időszak alatt a hitéleti és kulturális tevékenység folytatásának legendás helyszínévé vált. Az épülettel ugyanis a várost kívánták szolgálni úgy, hogy nem csak a gyülekezet hitéleti alkalmai előtt nyitották meg annak termeit, hanem a helyben élő és alkotó művészek, írók, és az egész város számára. A színvonalas rendezvényeken, hangversenyeken, kiállításokon, írótalálkozókon, könyvbemutatókon szellemi hidak épülnek itt, lélektől lélekig. Joggal állapítható meg, hogy ez a fontos intézmény maradandó értéket képvisel, hiszen eredményesen szolgálja az egyház fő hivatását, az evangelizációt, ugyanakkor a magyar művelődést is.

[cont-2961]

egriszin.hu

Reklámozd a saját oldaladat is
 

 
 
  • 16Bekiabáló2011június05.11:15ÚjVálasz
    Idézet: Bekiabáló
    Kádár úr nagy figura, szent ember, egyszer úgy kiosztott a templom bejáratánál, miközben jelentgetett.ujja kellene születni Kádár úr, a János 3-at el kellene olvasni, akkor van menekülés.
    ...

    Egyszer engem is kiiktatott a templomban, sőt kizavart, mert hogy ez egy szent hely, és a templom bejáratánál folytatta a kioktatast.

     
  • 15Bekiabáló2011április01.22:54ÚjVálasz

    Kádár úr nagy figura, szent ember, egyszer úgy kiosztott a templom bejáratánál, miközben jelentgetett.ujja kellene születni Kádár úr, a János 3-at el kellene olvasni, akkor van menekülés. Nikodemusnak sikerült. Addig csak egy undorító farizeus ez szálak.

     
  • 14Bekiabáló2010november24.14:33ÚjVálasz

    Ma fedeztem fel ezt a cikket és köszönet az írónak.
    13!
    Egyem a szíved! De velősen fogalmaztál! A barátnőmet sem értettem mit eszik ezen a duci mukin, dehát a hívek nem tudhatják hová folydogál az ő szent adományuk.Csak nevetni tudok a vakságukon mint annó a feleségén.

     
  • 13Bekiabáló2010október03.14:28ÚjVálasz

    A pap elvtárs nem csupán a múltrendszer hűséges kiszolgálója volt hanem a mai napig az, de holnap már lehet színt vált...A pénzt épp úgy kedveli mint a nőket, és a 10 parancsolatot semmibe veszi, pedig azt oly nagy áhitatossággal adja elő. Micsoda "ember"!? Nők...ugye? gyümölcs...? Na ezért nem leszek soha egyháztag!

     
  • 12Bekiabáló2010szeptember29.18:15ÚjVálasz

    Majd a "történelem ura" megdorgálja. Ne avatkozzunk a nagyok dolgába. / :-) / Azt már régóta tudjuk, hogy vannak jó spiclik meg gonosz besúgók, az egész csak attól függ, hogy melyik szekértáborhoz tartoznak. Hogy nekünk gazsulálnak-e vagy az ellenfélnek. Kétharmadoséknál ennek a megítélése igen rugalmas!

     
  • 11Bekiabáló2010szeptember28.15:13ÚjVálasz

    ez nem semmi, micsoda "lelki" vezető jutott az egri gyülekezetnek! Jól kiképzett elvtárs, ügyesen félrevezette híveit.

     
  • 10Bekiabáló2010szeptember21.22:39ÚjVálasz

    Gratulálok ahhoz, hogy ezt az infót Kádár esperesről megtaláltátok és közreadtátok. Kádár esperes, Egerben közismert szerénysége és főleg, a már-már közmondásos bizalmas közvetlensége szolgálhatott bizonyára okot annak idején, hogy elég volt őt ,,társadalmi kapcsolatként" felhasználni a csúf, komenista pártállam rendőreinek - egészen 1989 szept. 4-ig (?). Micsoda állhatatos szorgalom és kitartás! Ettől még persze ezt a díjat Eger kultúrájáért kiérdemelte, hisz a semminél - csak többet tett. Mondjuk így: tudat alatt vezekelt.

     
  • 9marosigizi522010szeptember19.22:15ÚjVálasz

    Ha jelenleg nincs is a parlamentben, de 1998-tól igen. 2002-ben is megválasztották, de egy idő múlva visszaadta mandátumát, mert száz százalékos polgármester akart lenni. Mindenki tudta róla, hogy ügynök múltja van. A pártja is tudta. Csak hát, van akinek elnézik ezt, s van akinek nem. Egyébként Habis is jobban tenné, ha már indul a polgármester választáson, hogy önmérsékletet tanúsítana és visszaadná országgyűlési mandátumát. Nem lehet egy fenékkel két lovat megülni, ezt már az őseink is tudták. Nem kellene ilyen mohónak lenni, mert magasról, nagyon nagyot lehet esni. Jó ha ezt nem felejti el egyik választott képviselő sem.
    Kádár Zsolt megszolgálta-e a kitüntetését? Meg, mert olyanoknak kampányolt teljes szívvel-lélekkel, mint az MSZP-s Kovács László (ennek áldást is kért az életére, munkájára) és a szintén MSZP-s Kalmár Péter. Ja, hogy a Kálvin Házban mi minden van? Azt nem mindig ő szervezi, hanem hű Szancsó Panzája a presbiter gondnoka.

     
  • 8Bekiabáló2010szeptember18.22:38ÚjVálasz

    Kaposvár polgármestere nem országgyűlési képviselő.

     
  • 7Bekiabáló2010szeptember18.22:37ÚjVálasz

    Önök azt állítják, hogy Kádár Zsolt nem szolgálta meg a kitüntetését?

     
  • 6marosigizi522010szeptember18.22:00ÚjVálasz

    az utolsó hozzászóló nagyon nem jól tudja. Sajnos bőven vannak még a parlamentben III/III-asok. Vannak a szocialisták és vannak a fideszesek soraiban is. többek között lsd. kaposvári polgármester...
    Szóval érdekes ez az országos, és az egri közéle tis az már biztos. A lokálpatrióták között is van néhány aki együtt szavaz a szocikkal, matek tanárkodása idején éltette Berkesi Andrást, és gúnyolta a nemzeti érzelmű írókat és sorolhatnám. Ideje lenni ízlelgetni a szavak jelentését, mit is jelent, hogy polgári érzelmű, mert egyenlőre ez nem fedi, azt, hogy valaki keresztény, vagy jobboldali. De a fertálymesterek közé is bekerülhet kommunista, ha beilleszkedik a nagy csapatba... Egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet, hogy a lokálpatrióták honlapján a logó egy szabadkőműves kézfogás volt. Klasszikus! Aztán egy kis idő múlva lekerült (mert túl direkt volt???) és az egri címer köré írták a loksi egyesület nevét. Milyen jogon bitorolja ez a gyülekezet az egri városi címert? S milyen megfontolás alapján választja ki Habis úr, hogy kik a tanácsadói, kiket kell kitüntetni? Megint bejön a régi közmondás igaza: madarat tolláról.....?

     
  • 5Bekiabáló2010szeptember18.16:30ÚjVálasz

    Deák Boldizsár urat Demeter Ervin egykor titokminiszter hozta fel a politikai arénába. Demeter úr használta Deák Boldizsárt csodafegyverként Habissal szemben.
    Szétverette Boldizsárral, s a hozzá közel álló hölggyel az egri fideszt, kiszoríttatta onnan Hamza Etelkát.
    Ervin úr még attól sem rettent vissza , hogy Boldizsár urat együtt fotóztassa Orbán Viktorral Egerben jártakor.
    Így bombázta szét Demeter Ervin az egri fideszt, majd amikor Boldizsár úrról kiderült, hogy ő a "Sólyom", akkor Demeter úr úgy csinált, mintha nem is látta volna soha Boldizsárt.
    Hát én csak ennyit akartam mondani. És szégyellje magát, akinek szégyellni kell.
    Csók: anyád.

     
  • 4Bekiabáló2010szeptember18.16:16ÚjVálasz

    Habisnak köze nincs a III/III-hoz. Aki országgyűlési képviselő lesz, azt átvilágítják. Volt már rá példa egy szdsz-esnél, hogy fennakadt az átvilágításon. Le is mondatták az istenadtát.

     
  • 3Bekiabáló2010szeptember17.18:57ÚjVálasz

    Miért? Ez valakinek kétséges, hogy Deák Boldizsár alias Sólyom tartótisztje Habis Úr volt, anno a megyei kereskedelmi osztályon? Hiszen akkori maszekokak kellett figyelnie......

     
  • 2Bekiabáló2010szeptember16.21:35ÚjVálasz

    III/III - S/S óriási! Giga :)
    Azért ez ciki! Pláne, hogy Lokálpatrióta jelölt volt! Bár én az első ember ügynök múltján sem lepődnék meg!

     
  • 1Bekiabáló2010szeptember16.19:53ÚjVálasz

    A III/III-at S/S-re cserélte. Nincs ebben semmi. Habis meg ápolja a "társadalmi kapcsolatot". Hajrá Eger! Hajrá Fidesz!

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!