„Listaügy után „büdös-zsidózás” Egerben”

Kénytelen vagyok hozzászólni ehhez a „kényes” témához. Az aláírásomból ki fog derülni, hogy miért. Mindannyian tudjuk „a szakmában”, hogy az utóbbi időben, pártállásra való tekintettel, diszkrimináció folyik. Kitűnő színészeket nem alkalmaznak „De hát ő nem Fideszes!” - indoklással. Ez elég nagy baj.
 
 

„Listaügy után „büdös-zsidózás” Egerben”

Kénytelen vagyok hozzászólni ehhez a „kényes” témához. Az aláírásomból ki fog derülni, hogy miért. Mindannyian tudjuk „a szakmában”, hogy az utóbbi időben, pártállásra való tekintettel, diszkrimináció folyik. Kitűnő színészeket nem alkalmaznak „De hát ő nem Fideszes!” - indoklással. Ez elég nagy baj.
 
 
 
 
 

„Listaügy után „büdös-zsidózás” Egerben”

Kénytelen vagyok hozzászólni ehhez a „kényes” témához. Az aláírásomból ki fog derülni, hogy miért. Mindannyian tudjuk „a szakmában”, hogy az utóbbi időben, pártállásra való tekintettel, diszkrimináció folyik. Kitűnő színészeket nem alkalmaznak „De hát ő nem Fideszes!” - indoklással. Ez elég nagy baj.


Jómagam (hacsak az illető nem hangoztatta), nem tudtam, nem is érdekelt, hogy ki, milyen értékrend iránt elkötelezett. Ezért tudtunk jól együtt dolgozni, és mert művészeti kérdésekben egyetértettünk, vagy hasonlóan gondolkodtunk. Szeretném leszögezni: bárkinek az értékrendje tiszteletre méltó. Én például baloldalinak vallom magam, bár egyik párthoz sem tartozom, sőt, nem is értek egyet egyikkel sem minden kérdésben. A baloldaliság nem egyenlő a szocialista, vagy liberális pártokhoz való tartozással, ugyanúgy, ahogy a jobboldaliság sem felel meg mindenben a most magukat jobboldalinak valló pártok ideológiájának, főképp nem a tetteik alapján. Mindkét ideológiában vannak tiszteletre méltó gondolatok, alapvetések, és mindkettőben létezik „rossz gyakorlat”. Ilyen volt például nálunk „a létező szocializmus”.

Ami a konkrét egri botrányt illeti: ismerem Várkonyi Györgyöt és kisebb mértékben Habis László polgármester urat is. Egyikükről sem állítható, semmilyen szinten, hogy „kirekesztő”, vagy ellenséges lenne bármilyen, a várost érintő hasznos gondolattal szemben. Legfeljebb, ahogy én is tapasztaltam, nem tudják az elgondolásaikat érvényesíteni a saját „közegükben”. Sajnos. A pártközpont, és az annak minden tekintetben megfelelni akarók sok esetben erősebbek, mint ők. Várkonyi György, az idézetek tükrében is, éppen az ellen szólalt meg, hogy a helyi kulturális élet „pártalapú” legyen! Az ellen, ami – sajnos napi szlogenként – így is elhangzik:  „büdös SZDSZ-es zsidók”.  Azok között, akik ezt és az ehhez hasonló „minősítéseket” teszik, nem lesznek népszerűek. De hűek tudnak maradni a saját értékrendjüknek és meggyőződésüknek. Amivel én ugyan vitatkozom, de nem kérdőjelezem meg! És ez nagy különbség!

Ez a botrány nem Várkonyi Györgyről, nem Habis Lászlóról, még csak nem is Pataki Zsuzsáról szól, hanem azokról a pártok által delegált „illetékes elvtársakról”, akik ilyen és „még ilyenebb” gondolkodással végzik a - köz érdekében - , vállalt munkájukat.

 

Szegvári Menyhért      

(nyugdíjas, Jászai díjas színházrendező, az Egri Gárdonyi Géza színház „örökös tagja”, az egri Földszint 2. Színház egyik alapítója)

 

 

 

 
 
  • 14Bekiabáló2012május10.01:23ÚjVálasz

    Tisztelt 13-as!
    Nem vitatkozom Önnel, mert én is "többet vártam". Sajnálatos, hogy az estet óta az országos médiumokban olyan kijelentések hangzanak el, amik semmiképp nem használnak Eger jó hírének.
    "Szégyenlem, hogy egri születésű vagyok." "Na, ezt a várost ezután elkerülöm."
    Két enyhébb megszólalást idéztem.
    Valóban röviden és határozottan kellene lezárni ezt a kínos és az egriek számára hátrányos és főleg megalázó ügyet. Hiszem továbbá, hogy az egriek túlnyomó többsége nem rasszista, nem kirekesztő, hanem normális és toleráns gondolkodású polgár, ahogy az ország lakóinak többsége is.
    Szegvári Menyhért

     
  • 13Bekiabáló2012május09.20:52ÚjVálasz

    Minden tiszteletem Szegvári úré, és nemcsak művészi teljesítménye okán, de azért is, mert megszólalt ebben az ügyben (is). Nagyjából egyet is értek vele. Nagyjából. Mert valóban azok kerültek a pellengérre ebben az ügyben, akik kimondták, kigúnyolták (?) a kis helyi hatalmaskodókat, az őket mozgató gondolatokat. (ld. O.I "te mondtad"). De: vitatkozom, és- főleg Sz. M. írása óta eltelt 1-2 nap történéseinek fényében - teljesen másként látom a városvezetői felelősséget. Egri polgárként elvárnám a város polgármesterétől, hogy: 1. hogy, mint politikus az első országos sajtómegjelnés kapcsán vegye észre ezt a kommunikációs csapdahelyzetet (hogy ne "ragadjon ránk"); 2. hogy azonnal és személyesen reagáljon rá (ne az alpolgármestert küldje nyilatkozni, hogy ő vigye el ezt a negatív ügyet); 3. hogy deklarálja, hogy Egerben nincs, és nem is lesz listázás, sem politikai, sem vallási, származási alapon; 4. kérjen nyilvánosan elnézést mindazoktól, akiket ez a szerencsétlen megnyilvánulás bármilyen módon sértett, érzékenyen érintett, és bírja rá erre a két csekély értelmű gombnyomogatóját is; 5.ne bújjon holmi vizsgáló bizottság mögé, mert ezzel csak azt éri el, hogy még sokszor tűnjön fel Eger ebben a rossz színben. Mert ugye, "vétkesek közt cinkos, aki néma" - és ha egy ilyen ügyben a város első embere néma, akkor az egész város cinkosnak tűnhet.

     
  • 12Bekiabáló2012május09.20:23ÚjVálasz

    OK kedves 11-es! (9-es)

     
  • 11Bekiabáló2012május09.17:39ÚjVálasz

    Kedves 9-es!
    Úgy látszik félreérthető volt amit írtam. Én is a Tónik és Ibikék távozását várom a közéletből. Várkonyi, csak kimondta azt, amire a másik kettő gondolt. Persze el kellet volna határolódnia, de ezt nem tette, ezért nem csak cinikus, hanem cinkos is. Zsuszika, pedig a szakmai becsületét védte, már a bizottsági ülésen is. Kár, hogy a cinikus megjegyzése nem volt mindenki számára világos.

     
  • 10Bekiabáló2012május09.12:07ÚjVálasz

    Mi ez a "királyi" többes tisztelt 7-es? Téved, mert nem mindenki szavazott annak idején Orosznéra és Csákvárira, csak a narancsok.

     
  • 9Bekiabáló2012május09.12:03ÚjVálasz

    Kedves 8-as! Önöknél a farok csóválja a kutyát? Ez a gyalázatos ügy egyáltalán nem Pataki Zsuzsáról és Várkonyi Györgyről szól, már megbocsásson. Persze, értem én, hogy most gyorsan kell egy-egy bűnbak, akire aztán mindent rá lehet kenni. Véleményem szerint nem Orosznénak és Csákvárinak kell sztárügyvéd, hogy őket kimossa ebből a primitív és bűzlő mocsokból! Éppen ellenük kellene a feljelentés és a gyors, elfogulatlan vizsgálat. De addig is - ha kultúremberek - azonnal lemondanak tisztségükről, vagy lemondatja őket a T. Önkormányzat, mert szégyent hoztak Eger polgáraira.

     
  • 8Bekiabáló2012május08.20:27ÚjVálasz

    Igy nyal vissza a cinizmus! Ugye mindenki tudja, hogy P.ZS. is és V.Gy. is tudnak igen cinikus megjegyzéseket tenni. Ez alapján lehet Őket nem szeretni, de az tény, hogy most meggondolják, hogy legközelebb meddig mennek el a cinizmusban. De azt nem értem, hogy Cs.A. és O.I. miért nem szólalnak meg? most keresnek egy fityeszes sztárügyvédet? Vagy éppen egyeztetik, hogy miként mossák ki a szennyesüket?

     
  • 7Bekiabáló2012május08.18:05ÚjVálasz

    Pataki Zsuzsa mai nyilatkozatában megnevezi azt a két önkormányzati képviselőt, akik utasították, hogy mondja le Székhelyi szereplését. Egyik a Kulturális és Idegenforgalmi, másik a Humán Erőforrás Bizottság elnöke, Tanácsnoki rangban. Orosz Ibolya és Csákvári Antal. Őket mi választottuk...Ez a mai Eger története

     
  • 6Bekiabáló2012május08.11:08ÚjVálasz

    "Fenákel | 2012. május 8. | 09:24:45

    ...Nekem az ügy egy még régebbi esetet juttatott az eszembe. Még a 80-as években Eörsi István beadványt írt Aczél Györgynek, hogy vezessék be a törvényes cenzúrát. Persze, hogy provokáció volt, de félig komolyan gondolta. Az akkori helyzetben egy törvényes keretek között, normatív szabályokkal körülbástyázott, a tiltott kifejezéseket, kérdésfelvetéseket taxatíve felsoroló cenzúra sokkal kedvezőbb lett volna a korszak írói számára, mint az informális, és ezért ellenőrizhetetlenül, gyakran túlteljesítő módon működő szerkesztőségi és öncenzúra..."
    (NOL komment)

    Az idézet tőlem: Szegvári M.

     
  • 5Bekiabáló2012május08.10:43ÚjVálasz

    "Miért buzdul a fenti írással Habis és Várkonyi szolid védelmére Szegvári színházrendező úr?"

    Szeretném tudni én is, hogy vajon miért teszem ezt!
    Válaszolok.
    Azért, mert olyanokat támadnak az ügy kapcsán, akik (ebben a történetben) biztosan nem az "elkövetők" voltak. Ezzel a "rendszerrel" az a baj, mint az "Aczél-rendszerrel" volt! Az ugyanis, hogy a szervilis pártkatonák túlteljesítik főnökeik vélt elvárásait.
    Ami engem illet: semmilyen "viszonyom" nincs és nem is lesz a fent említett urakkal. Szabad egri állampolgár vagyok és a jövőben sincs okom ezen változtatni. Nem köt semmilyen "elvárás", nincs semmilyen "ügyem" egyikőjükkel sem. Sőt, még a politikai meggyőződésünk sem azonos. Ez nem volt akadálya annak, hogy néhányszor beszélgessek velük kultúrát érintő kérdésekről. De a fentiek miatt úgy éreztem, meg kell szólalnom, mert ezt a jelenséget már ismerem a múltból.
    Hogy Várkonyi és Habis urak, a saját területükön követtek-e el hibákat, (lehetséges), én mint hozzá nem értő, nem tudom. De ebben az ügyben, (az ismert dokumentumok alapján), nem. És most ez a fontos.
    "...csak a szégyen ragadt ránk, egriekre vastagon."
    Ebben a dologban biztosan nem miattuk. De a botrányos "jelenség" létezik. A megkülönböztetés, a le nem írt listák világa szép csendben működik, mindannyian tudjuk. Ezt a "bilit" borította ki Várkonyi úr megnyilvánulása, ezt a csöndet törte meg megjegyzése. Azt hiszem, neki ártottam a legtöbbet azzal -"jó magyar szokás szerint"-, hogy mellette szólaltam meg. Nem keltem védelmére, mert nem hiszem, hogy rászorul. Elmondtam e furcsa (általam a régi rendszerből már jól ismert) hatalomgyakorlás anomáliáját. Mellesleg Pataki Zsuzsa is ezt tette, mikor "listát kért" azokról, akiket foglalkoztatnia tilos a hivatal "illetékes" bizottsága szerint. Ő sem gondolhatta komolyan, hogy ezt írásba fogják foglalni. Annyira azért nem "bátrak".

    Szegvári M.

     
  • 4Bekiabáló2012május08.00:44ÚjVálasz

    Furcsa ez az egész história, ámbár Egerre nézvést mindenképpen nagy, országos szégyen. Pont az egri lokálpatriotizmus emblematikus figurája, az örökös fertálymester-főkapitány, a város legnagyobb vállalata, az EVAT Rt. igazgatója, Várkonyi Gy. zsidózott egy vastagot amúgy félvállról, bölcselkedően példálódzva.
    Valószínűleg Várkonyinak is, mint oly sokaknak manapság, akiknek szájából könnyen kiszalad egy kis szalonzsidózás, ez nem gond és bátran teszik, hiszen ez ma a mindennapi közbeszéd valósága. Ami egyébként önmagában is szégyen, meg gyalázat mindőnkre nézvést ország, világ előtt.

    Furcsa ez az ügy azért is, mert miért is várt Csarnó Á. a sztorival hónapokat?
    Miért buzdul a fenti írással Habis és Várkonyi szolid védelmére Szegvári színházrendező úr?

    Természetesen egyetértek Mr Bennfentessel abban, hogy Várkonyit el kell zavarni a búsba (nyugdíjba).
    Természetesen ezt Habis polg.mester nem meri megtenni, mert ő is csak egy fideszes gombnyomogató szolga a sok közül.
    Jóslatom tehát az, hogy minden marad a régiben, változatlanul, csak a szégyen ragadt ránk, egriekre vastagon.
    A piroshajú kulturális bizottsági elnökasszony vastag sminkje nem a szégyenpír eltakarására szolgál...

     
  • 3Bekiabáló2012május08.00:30ÚjVálasz

    Hogy Várkonyi György milyen hibákat követett el, nem tudom. Ebben a történetben viszont egyértelműen azt képviselte, ami helyes. Nevezetesen, hogy ne keveredjen politika művészetek és művészek megítélésébe. Nem hiszem, ha igazak a megjelent dokumentumok, hogy az lenne a hibás, aki nyersen kimondja ezt, úgy, ahogy - sajnos - napi szinten elhangzik mindenütt. Ellenkezőleg! Várkonyi, szerintem, nem "zsidózott" és nem véleményezte az SZDSZ-t sem, hanem idézett. A mondatból ugyanis egyértelműen ez derül ki...legalábbis számomra.
    Szegvári Menyhért

     
  • 2Mr Bennfentes2012május07.23:00ÚjVálasz

    Nos! Ha most nem áll össze egy igen masszív csoport Egerben, hogy kikényszerítsék Várkonyi György elzavarását, akkor Eger polgárai gyávák, és szégyellhetik magukat az egész ország előtt. Ez aztán a város marketing.

     
  • 1Bekiabáló2012május07.21:07ÚjVálasz

    Nem csak művészetben van listázás. Szeleczki sem kiváló képességei és tudása miatt lett iskolaigazgató, hanem mert a négy év elég volt neki ahhoz, összeszedjen információkat. Már működik is a "HA én egyszer kinyitom a számat......." effektus. A polgármesternek kényelmesebb volt őt a szakma ellenében odarakni egy iskola élére, mint rettegni hogy mikor nyitja ki a száját és beszél az elpuskázott pályázatokról /Agora/ értelmetlen felesleges átszervezésekről /Ekvi/ tervezésekért kifizetett milliókról a haveroknak, amely dolgok soha nem fognak elkészülni /Biomassza fűtőmű/. Ez az érdemes ember a város tönkretétele után már csak egy iskolát tesz tönkre, az meg úgyse fontos.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!