A zsidó, a brácsás, meg az operett kapitány

Na, most érdemes egy kicsit tényleg hátradőlni, lehiggadni és elgondolkodni, hogy hogy a csudába kerültünk ebbe a képtelen helyzetbe. Hogy Egerről cikizik az országos sajtó, de tán még a világsajtó is. Hogy tűnhetett el Eger hírneve egy ilyen blőd és banális ostobaságban? Miként lett vezércikk az el nem hangzott zsidózásból, meg listázás az el nem készült listából.

 
 

A zsidó, a brácsás, meg az operett kapitány

Na, most érdemes egy kicsit tényleg hátradőlni, lehiggadni és elgondolkodni, hogy hogy a csudába kerültünk ebbe a képtelen helyzetbe. Hogy Egerről cikizik az országos sajtó, de tán még a világsajtó is. Hogy tűnhetett el Eger hírneve egy ilyen blőd és banális ostobaságban? Miként lett vezércikk az el nem hangzott zsidózásból, meg listázás az el nem készült listából.

 
 
 
 
 

A zsidó, a brácsás, meg az operett kapitány

Na, most érdemes egy kicsit tényleg hátradőlni, lehiggadni és elgondolkodni, hogy hogy a csudába kerültünk ebbe a képtelen helyzetbe. Hogy Egerről cikizik az országos sajtó, de tán még a világsajtó is. Hogy tűnhetett el Eger hírneve egy ilyen blőd és banális ostobaságban? Miként lett vezércikk az el nem hangzott zsidózásból, meg listázás az el nem készült listából.

 

 

Ami az egri Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság ülésén történt, az azért érdekes, mert felfeslett egy darabka szövet a hatalom palástján, és reccs, kilátszott az uralkodó ülepe. Az pedig fekete. A történet egyfelől jól is elsülhet, másfelől simán alámerülhetnek a nyakig fekáliában állók.

Lássuk a pozitívumokat: Egy apró mismásolás után Habis László (Fidesz-Lokálpatrióta) polgármester vizsgálatot rendelt el. Ez örvendetes. A vizsgálatra az egyetlen ellenzéki vezetésű bizottságot kérte fel, ráadásul az ügy kirobbantójának, dr. Csarnó Ákosnak (LMP-brácsa) a vezetésével. Ez dicséretes. A jegyző, a hivatal azonnal megtalálta a hangfelvételt, azt a nyilvánosság rendelkezésére bocsátotta és semmilyen manapság szokásos reflexet nem mutatott az ügy elkenésére. Ez megnyugtató. Azt mutatja, hogy Egerben a demokratikus intézményrendszer valamelyest jobb állapotban van, mint országosan.

Pozitívum, hogy kiderült az ügy kirobbanásával, hogy a programszervező Pataki Zsuzsának van szakmai önérzete, és gúnyosan egy lista összeállítására kérte a Fideszes Csákvári Antalt, aki az egész letiltást elrendelte, hogy ne egyenként kelljen eltanácsolnia a nemkívánatos művészeket Egerből. Akit megtéveszt Pataki Zsuzsa megalázkodó hangütése a bizottsági ülés hangfelvételén, az nem látott még cinikus anyatigrist. Ilyen lista természetesen nem készült soha, Pataki sem komolyan kérte, talán félig komolyan.

Várkonyi György, konzervatív operett-kapitány, az egri kulturális és turisztikai intézmények tulajdonosi jogainak gyakorlójának a szerepe a legizgalmasabb. Ő az az impulzív egyéniség, aki ebben az ügyben egészen öszödi pályát futott. Emlékezzünk csak Gyurcsány Ferenc (impulzív operett-egyéniség) beszédére, hogy „kurva ország”, „Lószart mama!” stb. Minden mondat arról szólt, hogy a sajátjait szembesítse azzal a képtelenséggel, hogy őket csak a költségtérítés felvétele izgatja. Ebből persze bukás, „forradalom” lett, meg hazugság beszéd satöbbi. Várkonyi Györggyel, bár gyanítom, hogy kirázza a hideg a párhuzam hallatán, hasonló történt. Amikor szélsőséges módon szembesítette a polgár és kulturlény Várkonyi a bizottság fideszes tagjait tarthatatlan álláspontjukkal: „… mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi nem jöhet ide, mert ő... egy SZDSZ-es büdös zsidó, az egyszerűen... De valójában Villon-t baromira tudja. Na most lehet, hogy kell szelektálni evvel, hogy ne jöjjön ide olyan, hanem csak az én emberem jöjjön ide, de...  a turizmushoz, a szakmához, kultúrához semmi köze ennek”, akkor ebből mára annyi maradt az országos híradásokban, hogy: Várkonyi büdös zsidózott. Pedig nem. A MAZSIHISZ feljelentést is tett az ügyészségen. Agyrém.

Közben senki nem beszél az igazi botrányról, hogy Székhelyit („a zsidó”) politikai nézetei, megnyilvánulásai miatt nem engedték fellépni. Ezt Gál Judit (Fidesz) is kijelenti (… nem a személye miatt, hanem a kijelentése miatt...), amikor arra céloz, hogy akkoriban Székhelyi a Himnuszt átírva, Orbán Viktort gúnyoló versecskével kedveskedett egy pártrendezvényen. Még Várkonyi is úgy nyilatkozik az RTL Klubban, hogy az akkori Himnuszt átíró botrány miatt születhetett az elutasítás.

No, de akkor a legegyszerűbb dolog, ha Áder János köztársasági elnök bölcs üzenetére gondolunk a tiszteletről és a teljesítményről. Úgy értheti meg mindenki, aki megítél egy ellentétes szereplőt, hogy mit jelent az ítélete, ha megfordítja a helyzetet, és magát helyezi ellenfele pozíciójába. Például Blaskó Péter, a kitűnő színész nem vette át a Kossuth-díjat Gyurcsány Ferenctől, mondván, hogy akkor kezet kellett volna fognia vele, és így a művész szerint már soha többé nem simogathatta volna meg gyermekeit. Ez a politikai állásfoglalás sok baloldali szerint nettó feketeöves tahóság. Mégis, elképzelhető lenne egy baloldali vezetésű Egerben, hogy Blaskó Pétert, a Kossuth-díjas színészóriást ne engednék fellépni? Mit szólna ehhez vajon a jobboldali, a liberális, meg a baloldali kultúraszerető publikum? Furkósbottal vernék kupán a városvezetést, nagyon helyesen.

Pozitívuma lehet az ügynek, ha ezt átgondolják a szereplők, ha közelebb hoznak egymáshoz az összekötő értékek, és nem írnak felül mindent az ellentétes érdekek. Lassan az egri polgárság is átgondolhatja, hogy azért nem lehet otthon tartani skorpiót, tigrist, bubópestis baktériumot a betolakodók ellen, mert ezek a lények, bár hatékonyak, de nem válogatnak.

Negatívum lehet, ha az ellenzék a kezét dörzsölve meglovagolja a botrányt, és a minél rosszabb, annál jobb elve alapján kajánul nézi, sőt szítja a sületlenségeket, ha Eger érdekeit (a vonzó, kellemes, békés kisváros képet) lerombolva jajveszékel ahelyett, hogy a valódi felelősöket állítaná politikai pellengérre.

Persze az sem kizárt, hogy éppen annak vagyunk tanúi, hogy az egri Lokálpatrióták (a helyi hatalom megszerzésére szövetkezett helyiérdekű konzervatív párt) elérkezettnek látták az időt arra, hogy a jövőben magukat magasabb pozícióba álmodó Fideszes szövetségeseikkel leszámoljanak, hogy maguk mutassák be a kormányhű pártemberek vállalhatatlanságát.

Ebben az esetben nehéz lesz meg nem történtté tenni egy-két közös akciójukat, kinevezettjüket, kudarcukat. Még akkor sem, ha a városi fenntartású lakájmédia obersovszkyjai engedelmesen hallgatják indokaikat, az érseki központi létből fakadó unortodox döntések szükségszerűségeiről.

 

 

 

 
 
  • 24Bekiabáló2012május18.14:09ÚjVálasz

    "Talán van némi különbség" (mármint a Blaskó P. -Székhelyi J. párhuzamban a két történés között) - erőlteti a T. 22-es hozzászóló. Szerintem meg nincs: mindkettőjük "akciója" az adott miniszterelnök ellen irányult. Különbség a két eset következményében van: Blaskó megdicsőült a "bátorságáért", Székhelyit meg azóta folyamatosan vegzálják. És még valami, nem elhanyagolható: Blaskó - tudtommal - nem kért bocsánatot pökhendi rátartiságáért, Székhelyi viszont igen otromba poénkodásáért. Ha ezeket is beszámítom, akkor valóban van "különbség"!

     
  • 23Bekiabáló2012május18.12:54ÚjVálasz

    Blaskó Péter nem vette át a Kossuth-díjat. Ez érdem , kedves 22-es? Dicséretes pozitívum nála, hogy egy demokratikus országban, egy demokratikus választásokon nyert kormányfővel nem volt hajlandó kezet fogni? Vagyis azt fejezte ki ezzel, hogy nem szennyezi be a kezét ezzel a gesztussal. De ezzel nemcsak Gyurcsányt "diszkvalifikálta", de azokat ez embereket is (szakmabelieket is!), akik őt méltónak találták erre a díjra, s jelölték. Más szóval megsértette, lenézte őket: az őt elismerő vétleneket! Persze ezzel az alakításával további piros pontokat szerzett a saját térfelén. Ehhez tapsolnunk kellene még utólag is? Véleményem szerint nem a párhuzam sántít!

     
  • 22Bekiabáló2012május16.10:16ÚjVálasz

    Blaskó Péter és Székhelyi párhuzam sántít picit. Blaskó nem vette át a Kossuth díjat, Székhelyi pedig obszcén módon átírta a himnuszt. Talán van némi különbség.

     
  • 21Bekiabáló2012május12.09:54ÚjVálasz

    Orosz Ibolya azért szerezte meg a kizárólagos vendéglátó ipari jogot mert ENGEDTÉK NEKI,és ez nem összeférhetetlen?????
    És a szépasszonyvölgyi akciói?? És Ő az egri emberekért dolgozik-a sírás keringet,nevetéssel keverve! Mennyi visszanem téítendő támogatást kapott a Ködmön panzióra????

     
  • 20Bekiabáló2012május10.06:43ÚjVálasz

    Olyan kisstílű az egész, hogy már fáj. Amikor harmad-negyedrangú politikusok a felsőbbség kegyelméből hatalomhoz jutnak, ilyen eredményhez vezet. A 4. hozzászólóként leírtam, hogy még nem is tudják, mekkora a baj. Lehet, hogy már sejtik, de csak maszatolásra telik tőlük.
    A felszín alatt sok hazugság és elhallgatás húzódik meg, mert a helyi Fidesz (jogerősen törvénytelen) szétzavarása után egy szedett-vedett, vagy egyenesen addigi társat tál lencséért eladó figurák kerültek a helyi hatalomba, mert egy pásztói és egy pesti autószerelő úgy látta jónak. Ezt nevezik pártszervezésnek.
    Nem mondom, hogy tökéletes lett volna egy szervesebb irányítás, de ekkora bakot nem lőnek. Ez már mindenkinek fáj, aki Egerben él, de más városokban is meg kell szólalni a vészcsengőnek. Ráadásul a polgármester rohangál. mint egy mérgezett egér, senkiben se bízik, mindent másra bíz, mindent megígér és semmit se tart be.
    A középszerűség ( vagy még lejjebb) meg fennhéjázva tort ül, mindent saját zsebébe rak. Ebből a kígyótojásból aztán kikél a kígyó, a házmesterek diktatúrája (Blaskó önmagát adta a Padlásban).
    Igazatok van, ez életveszélyes egyveleg, egy kisváros, egy kis ország levegőjét megfertőzi, s aztán egész, falunyira zsugorodott Földünket megfertőzi. Ezek a nagy, buta gyerekek a gyufával játszanak, miközben leég a krasznahorkai vár teteje. De ők nem jönnek rá most sem, hogy mit tettek, csak irhájukat mentik, akár mások rovására is.
    Ne csak új álarcosokat küldjünk a félhomályba, még több fényt az álarcosbálba...!

     
  • 19Bekiabáló2012május10.05:25ÚjVálasz

    Oke, akkor most kik a "valodi felelosok"? Mintha mindig ezeket keresnenk, de soha meg nem talalnank oket.

     
  • 18Mr Bennfentes2012május10.01:42ÚjVálasz

    Az hogy megy a szalon, meg a nyílt zsidózás, az valóban nem egri ügy, nem is értem miért lepődött meg az országos média, hisz az egész országban ez megy, főleg vidéken. Itt most két út áll előttünk:
    1. Nem csinálunk semmit: ez vezetett a 2.vh-hoz, meg a genodíciumhoz. (most a nemzetközi helyzet is kedvez egy ilyen forgatókönyvnek)
    2. Végre lehetnek újra hősei Egernek, akik bátrak kiállni a barbár őstulok stílussal szemben, és megvédelmezni a város tisztességét, becsületét.

     
  • 17Bekiabáló2012május10.00:45ÚjVálasz

    Habist miért bántják ebben az ügyben? Ő aztán csak a jó együttműködője annak a szemita alapítványnak, amely az ifjúsági házat megkaparintotta. Hagyjuk már az antiszemitizmust. Vegyék már észre az antiszemitizmust kiáltók, hogy a magyarság ellen is éppen elég sok sértő, bántó kijelentés születik meg. Vagy az nem érdekes? A magyarok érzékenysége tréfli?

     
  • 16Bekiabáló2012május09.22:10ÚjVálasz

    Természetesen azzal egyetértek, hogy a politika ne szóljon bele és irányítson direkt módon szakmai dolgokat.
    De azt azért nem hiszem, hogy az "SZDSZ-es ........" kifejezés ma a magyar társadalom közbeszédének része lenne. Például én nem használom, a környezetem sem, valamint nagyon-nagyon sokan szintén nem. Ez egy borzasztóan sértő mondat, amit nem lehet kimondani. Még a vita hevében sem. Pláne nem egy hivatalos kulturális bizottsági ülésen. Teljesen jogos az emberek felháborodása.

     
  • 15Weil Zoltán2012május09.20:39ÚjVálasz

    Igazad van Elemér, de. Az implicit antiszemitizmus, a poénkodó szalonzsidózás, cigányozás ma a magyar társadalom közbeszédének része. Természetesen nem nyugodhatunk bele. Ugyanakkor ebben a történetben egyetlen pillanatig volt tapintható az "antiszemita szál", Várkonyi erős, józanító megszólalásában, és igen, az arra adott reakciókban, illetve reakciók hiányában. Persze, ez is több, mint elfogadható. Mindazonáltal úgy érzem továbbra is, hogy a történet gellert kapott, mert sokkal súlyosabb vonal a politikai vélemény miatti "most megtehetjük" kitiltás, az odatelefonáló politikusok hatalmaskodása.
    Tudom, a zsidózás olyan téma, ami a felháborodás közvetítésére könnyebben kommunikálható, de ellentétben a Parlamentben dívó nyílt rasszizmussal azt remélem, hogy Egerben most nem ennek voltunk tanúi, hanem egy-két Fideszes pártkatona túlmozgásának.

     
  • 14Bekiabáló2012május09.19:21ÚjVálasz

    Zoli, te egy dologban nem látsz tisztán, a zsidózásban. Az ugyanis igaz, hogy Várkonyi nem tett mást, mint "szélsőséges módon szembesítette a polgár és kulturlény Várkonyi a bizottság fideszes tagjait tarthatatlan álláspontjukkal", ám elfelejted minderre azt a gúnyos nevetés közben tett Orosz Ibolya reagálást, miszerint: "te mondtad!"
    Ez volt a zsidózás!. Méghozzá a legalattomosabb módja.
    Magyar Elemér

     
  • 13Bekiabáló2012május09.18:01ÚjVálasz

    Legyen végre önkritikája a városvezetésnek, és 1. Határolódjon el minden szélsőséges antiszemita kijelentéstől (még mindig nem késő) 2. Mondjon le mandátumárol az a 2 képviselő, aki "utasította P.ZS.-t hogy mondja le Székhelyi meghívását. 3. Tiltakozzunk a kollektív bűnösség bélyege ellen, Eger nem antiszemita város, csak van néhány lakója (lakálya) aki az. Őket kell kiközösíteni. a hír, ami kváltotta belőlem a megjegyzést: http://egriugyek.hu/hirek/helyihirek/705-megsertdoett-lemondta-egri-latogatasat-az-izraeli-nagykoevet.html

     
  • 12Bekiabáló2012május09.17:35ÚjVálasz

    Blaskó Balázs "letiltásából" soha nem lesz országos ügy, hiányoznak hozzá a médiát megmozgató kulcsszavak. Eger egy gyönyörű kisváros, ami a turizmusából és a kultúrájából él. Iszonyatosan sokat ártott a városnak ez az ügy.

     
  • 11Bekiabáló2012május09.15:34ÚjVálasz

    Most olvasom egy másik portálon, hogy az MSZP is megtalálta a maga fő nyilatkozóját: Török Zsoltot - gondolom, hogy ne legyen kontraszt az ügy szereplői között.

     
  • 10Bekiabáló2012május09.15:11ÚjVálasz

    A Népszabadság szerint a Zsinagóga Galériában Székhelyi József mellett a jobboldalinak tartott Blaskó Balázs sem jelenhetett meg, mert őt meg a "hely kezelője" (ő kicsoda???)nem szereti. Ha mégis fellép, akkor a hely vezetője (P. Zs.) elveszíti az állását. Ezt a szerencsétlen nőt mindenkiért ki akarják rúgni?

     
  • 9Bekiabáló2012május09.14:56ÚjVálasz

    Nem más ez itt, mint a "selejt" klasszikus bosszúja, melynek során mi egriek szépen megtapasztaljuk, hogy mire vezet, amikor a pártlogóra szavazunk ahelyett, hogy megnéznénk a mögötte álló nevet is. Így aztán ilyen testületet sikerült összeszavaznunk, ahol két biztottsági elnök - amint azt nagyjaitól látja - úgy gondolja, hogy bármit megtehet, mert övé a 2/3-ad. Aki meg erre óvatlanul világít rá (P.Zs; V.Gy), éghet, mint a rongy, - meg a városimázsnak is adtunk megint. Amúgy meg W.Z. írása elég zavarosra sikeredett. (bár a Várkonyi Gyurcsány párhuzam nem semmi! ) Azt amúgy nem értem, hogy Habis L. mit akar vizsgálgatni? Történt-e jogsértés? Van-e lista? Talán elég lenne meghallgatni a hangfelvételt, és egy POLGÁR magától is rájöhetne, hogy hol itt a bibi. - mert WZ arra azért jól rávilágít, hogy nem ott, ahol az országos sajtó keresgeti.

     
  • 8Bekiabáló2012május09.08:13ÚjVálasz

    Egyedül az ATV híradója mutatta be korrektül Várkonyi szövegét, a többiek RTL, TV2 kihagyták azt a részt, amikor kimondja, hogy a szakmához ennek semmi köze, tehát világossá tesz, hogy nem ért egyet ezzel az egész megközelítéssel.

     
  • 7Bekiabáló2012május09.07:46ÚjVálasz

    4-es! Nagyon igaz, színvonalas meglátások!

     
  • 6Bekiabáló2012május09.07:23ÚjVálasz

    Zoli! Tetszenek a jelzők.

     
  • 5Bekiabáló2012május09.07:20ÚjVálasz

    Tovább is van, mondjam még...?

     
  • 4Bekiabáló2012május09.07:19ÚjVálasz

    Azt hiszem, az emberi butaság kultúrharcáról van szó itt, amely valójában egzisztenciális küzdelem. Amikor buta és tehetségtelen emberek bizottsági elnökösdit játszanak, és az előmenetelükben, gazdasági pozíciójukban is felhasználják "politikai hűségüket", akkor nincs megállás. Oroszné is túlment minden határon, amellett, hogy tanácsnokként felügyeli a Középkori piacot, megszerezte annak kizárólagos vendéglátói jogát is. Az ilyen összefonódások teszik tönkre ezt az idilli kisvárost.
    Meg mások, a többi hazugságok. Az operett-főkapitány ezzel a kulturális intézményvezetővel, a színházigazgató a kulturális alpolgármesterrel él szoros kapcsolatban, de nyilvánosan mindenki másról beszél. Várható volt ennek a bilinek a kiborulása, még van a fekáliából.
    Oroszné Ibolya keresztény és demokrata? Ez egy vicc. Szépasszony-völgyi viselt dolgai után még ő emlegeti az érseki székhelyet?
    Ez az álarcosbál egy pillanatra lelepleződött. A fények kigyúltak, megriadtak az álarcosok. Még nem tudják, mekkora a baj. (Az előző, szoci vezetés egy szikrával nem volt tisztességesebb, de kevesebbet beszélt mellé, ezért cinizmusa sem volt félreérthető.)

     
  • 3Bekiabáló2012május08.22:43ÚjVálasz

    Nem elfelejteni: Ezeket az embereket az egriek kétharmaddal választották. Orosz Ibolya, Csákvári nem voltak másmilyenek a megválasztásuk előtt sem.

     
  • 2Bekiabáló2012május08.22:23ÚjVálasz

    Szerintem jó, hogy kimaradt Orosz Ibolya, ugyanis lényegtelen. A dolgot egyértelműen a Csákvári nevűnek "köszönhetjük". O.I. csak egy vihogó senki ebben a történetben. A polgári körök selejtjének a bosszúja ez a gyalázat.

     
  • 1Bekiabáló2012május08.22:17ÚjVálasz

    Jó, jó, de miért maradt ki ebből a cikkből Orosz Ibolya, a vörös hajú szőkenő?

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!