Hogyan főz a kis Hableány?

Mesebeli élmény vajon?

A Hableány nem is tudja, hogy milyen sokat köszönhet Széchenyi Istvánnak. Ha anno a gróf nem szorgalmazza a Tisza megszabályozását, akkor a Hableány se épülhetett volna meg. Nem tudom, vették-e a lapot, de ezzel az erőltetett körülírással akartam érzékeltetni, hogy a mostani célállomásunk közvetlenül a Tisza melletti töltés másik oldalán van. Ne erőltessem? Jól van, na. Akkor úgy folytatom: 2 halászlé érkezik az asztalra…
 
 

Hogyan főz a kis Hableány?

Mesebeli élmény vajon?

A Hableány nem is tudja, hogy milyen sokat köszönhet Széchenyi Istvánnak. Ha anno a gróf nem szorgalmazza a Tisza megszabályozását, akkor a Hableány se épülhetett volna meg. Nem tudom, vették-e a lapot, de ezzel az erőltetett körülírással akartam érzékeltetni, hogy a mostani célállomásunk közvetlenül a Tisza melletti töltés másik oldalán van. Ne erőltessem? Jól van, na. Akkor úgy folytatom: 2 halászlé érkezik az asztalra…
 
 
 
 
 

Hogyan főz a kis Hableány?

Mesebeli élmény vajon?

A Hableány nem is tudja, hogy milyen sokat köszönhet Széchenyi Istvánnak. Ha anno a gróf nem szorgalmazza a Tisza megszabályozását, akkor a Hableány se épülhetett volna meg. Nem tudom, vették-e a lapot, de ezzel az erőltetett körülírással akartam érzékeltetni, hogy a mostani célállomásunk közvetlenül a Tisza melletti töltés másik oldalán van. Ne erőltessem? Jól van, na. Akkor úgy folytatom: 2 halászlé érkezik az asztalra…

A cikk eredeti megjelenési helye:
www.itthonatiszatonal.blog.hu
Kíváncsi a töltés melletti Hableány halászlevére? Tudja ugye, mi a dolga linkkel?

Minimál stílusú, fehér mélytányérokban érkezik elénk a lé, akár mondhatnám azt is, hogy menzásan tolják. Elkerülhetetlenül feltűnik az alaplé homogenitása, amihez hasonlóval a mezőnyben nem találkoztunk. Itt valami egyedi eljárással dolgoznak a konyhán. Valószínűleg az átpasszírozás után, még botmixerrel is rámentek, akár több körben is. Ezzel elérték, hogy egy apró csontdarab nem sok, annyi sem volt az alaplében. A paprikás bordó színt folyton számonkérő Tamás séf is elégedetten kevergeti a halászlevét velem szemben, „a színe egyébként elfogadható” mormogja maga elé. Illatra nem sokat árul el magáról a mélytányéros, úgyhogy jöhet is a kóstolás.

Az első benyomás, hogy a botmixer által a csontokból felszabadított halenyv alig észrevehetően megtapad a fogainkon, és kissé olyan ragadós érzést kelt. Nem zavaró ez, csak egyszerű tapasztalat. A másik, hogy a turmixos utómunka miatt poros hatású a lé. Még mielőtt negatív jellemzőként könyvelnék el az előbbi két mondatot, gyorsan hozzáteszem, hogy azok kedvence lesz ez a hely, akik szeretik a hal ízét, de valamiért nem szeretik lében úszkáló darabokat.

A halászlé szépen irdalt, nagy darab halszeleteket rejt a felszín alatt. Sajnos nem vették át az alaplé ízét, amit a konyha kis odafigyeléssel könnyen ki tud javítani. Mi határozottan elvárjuk, hogy a halhús ne csak betét legyen, hanem szerves része a fogásnak. Ízében is egy azzal. Itt ez most nem sikerült.

A Hableány szeretne az ínyencek kedvében járni, ezért halbelsőséget is kínálnak! Szépen alaplében érkezik, ahogy az illik, viszont a melegen tartás miatt az ikra kiszáradt, a haltej kissé kemény. Ezért mindkettőt percekre alá kell meríteni a halászlében. Ezzel a trükkel viszont bárki javítani tud az állagukon, ha véletlenül hasonló módon érkezne az asztalra ez a különlegesség.

Az asztalpatika bolti kenyeret, zöld csípős paprikát tartalmaz. Az alapteríték részeként elérhető az őrölt piros paprika, de nyers darált pirospaprika nem volt. Ez utóbbit kérjük pótolni. Szálkatányért, és villát talán csak azért nem kaptunk, mert biztosak voltak a példásan irdalt filéjükben.

Az 1350 Ft-os árát csak akkor szavazzuk meg, ha megoldják, hogy halhús átvegye a finom alaplé ízét. Kérjük erre figyeljenek jobban, mert az eddig látott igyekezet, és az udvarias kiszolgálás megérdemli a koronát. A Hableány gondosan eldolgozott alaplevét a gyerekek is különösebb kockázat nélkül fogyaszthatják, utána pedig az egész család egy kellemes levezető sétát tehet végig a töltésen, a friss, tiszai levegőn. Nekem mindez eszem ágában sincs, én kifekszem folyóparti fák árnyékába a frissen nyírt fűre, és alszom egyet.

Kíváncsi a töltés melletti Hableány halászlevére? Tudja ugye, mi a dolga linkkel?
Képek még:






Közlemény:
A tesztsorozat meglepetésszerű látogatás során készült, és az írás az OTT és AKKOR tapasztalt halászlé értékelésekor keletkezett szubjektív VÉLEMÉNY. Nem zárjuk ki, hogy más alkalommal akár nekünk vagy másik kóstolónak ettől eltérő álláspontja lehet. Minden ténybeli tévedésünket szívesen korrigáljuk, és bár a szerző véleménye vitatható ugyan, de nem helyreigazítható.
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!