Mitől véd a munkaruha

A hétköznapi szóhasználatban nem teszünk különbséget munkaruha és védőruha között.  Valójában a munkáltató által biztosított ruházat szerepe alapján sorolhatjuk a ruházatot egyik, vagy másik osztályba.
 
 

Mitől véd a munkaruha

A hétköznapi szóhasználatban nem teszünk különbséget munkaruha és védőruha között.  Valójában a munkáltató által biztosított ruházat szerepe alapján sorolhatjuk a ruházatot egyik, vagy másik osztályba.
 
 
 
 
 

Mitől véd a munkaruha

A hétköznapi szóhasználatban nem teszünk különbséget munkaruha és védőruha között.  Valójában a munkáltató által biztosított ruházat szerepe alapján sorolhatjuk a ruházatot egyik, vagy másik osztályba.
Vannak munkakörök, ahol az egységes, a beosztáshoz illő megjelenés követelmény. Ilyenkor egyenruháról, formaruháról beszélünk. Más esetben a tevékenységből adódó fokozott idénybevétel, szennyeződés indokolja, hogy a munkáltató biztosítsa a ruházatot. A munkaruhát bizonyos esetekben tekinthetjük egyfajta szociális juttatásnak is. Mai munkaügyes magazinunkban a munkaruhákról és védőruhákról lesz szó. Beszélünk majd a szakácsok, a szépségiparban dolgozók a szervizesek és az erdei dolgozók öltözékéről, majd részletesen bemutatjuk a tűzoltók öltözékét, melynek sokszor az életüket köszönhetik.
 
 A védőruha, mint a neve is mutatja, általában valamilyen külső, károsító hatástól védi viselőjét. Ez a hatás lehet fizikai, kémiai, biológiai vagy akár ezek kombinációja. A védőruházat kialakítása ennek megfelelő. Természetesen más szempontokat kell figyelembe venni például a láb védelmére a lakatos vagy maró vegyszerekkel dolgozó munkás esetében. Amíg első esetben a mechanikai védelem az elsődleges, a második esetben a vegyszerállóság lesz a meghatározó. Az építőiparban szinte valamennyi károsító hatás előfordul, mégis leginkább a mechanikai hatások és a kedvezőtlen időjárás elleni védelem a legnagyobb feladat. Más esetben éppen a technológia kívánja meg a dolgozó testének izolálását. Ebben az esetben is meghatározó a védő funkció. Ilyen, amikor az élelmiszeriparban dolgozók, vagy a különlegesen nagy tisztaságot igénylő munkafolyamatok esetén a munkakörnyezetet védjük a dolgozó testéről bekerülő szennyeződéstől. Hogy mire jó a szakácsok ruhája arról Berta Diána kérdezte Gál Miklóst a Szent Lőrinc vendéglátó és idegenforgalmi Szakközépiskola, szakiskola és kollégium gyakorlatvezető tanárát.
A konyhában eltöltendő hosszú nap különleges elvárásokat támaszt a ruhával szemben. A higiéniai előírásoknak való megfelelés és a kényelem igénye egyszerre merül fel, amit csak a speciálisan szakácsoknak kifejlesztett ruházat tud megvalósítani. Nagyon fontos, hogy a munkaruha minden egyes darabja elviselhetővé tudja tenni a sütés-főzés során létrejövő állandó hőséget, még a nyár derekán is. A komfortos viseletnek ezek a legfontosabb jellemzői.

Fontos, hogy a védőruha alkalmas legyen arra, hogy a dolgozót – vagy éppen a munkakörnyezetet – megvédje a károsító hatásoktól. Sérülése, elhasználódása esetén haladéktalanul javítani, illetve pótolni kell. Beszerzéséről a munkáltató gondoskodik. A munkakörre, munkafolyamatra előírt védőruha nélkül munkát végezni tilos. A védőruhának kihordási ideje nincs. Tisztításáról, javításáról is a munkáltató gondoskodik. A védőruházat forgalomba hozatalára, használatba vételére szigorú szabályok vonatkoznak. A védőhatást minőségi tanúsítvány igazolja. Agria Volán dolgozói főként formaruhát hordanak, ám a szervizben dolgozókat már érik olyan hatások, melyek igénylik a védőruha és egyéb védőeszközök alkalmazását. 

 
 Azt, hogy egy munkahelyen a dolgozóknak munkaruhát vagy minősített védőruhát kell biztosítani minden esetben az adott munkahelyen fennálló munkakörülmények által támasztott követelmények határozzák meg. Ezért fontos a szerepe a kockázatelemzésnek, amely meghatározza ezeket a követelményeket. Védőruhánál nemcsak a védelem jellegét, de annak fokozatát is meg kell jelölni, és a vonatkozó EN norma alapján minősíteni kell.
A munkaruhát viszont nem kell minősíteni. Az általános munkaruhára nincsenek európai direktívák. Nemzeti szabványok egyes országokban léteznek. Magyarországon jelenleg ilyen norma nincs.
A munkaruha árát az anyag minősége, teljesítménye, a dizájn, az egyedisége, funkcionalitása határozza meg. A munkaruha anyagánál az esetek döntő részében a korszerűbb kevertszálú szövet választása a célszerűbb, tekintettel annak - a munkaruhánál rendkívül fontos - jó forma- és színtartóssága, könnyű kézehetősége miatt. A kevertszálas anyag rendkívül jó thermofiziológiai tulajdonságokkal rendelkezik. A pamut jó abszorpciós képessége révén, felszívja az izzadás által termelt nedvességet. A poliészter az anyag felszínére transzportálja azt és elpárologtatja. A munkaruha választás szempontjából meghatározó az antisztatikusság.  Ennek megfelelően kell a munkaruha anyagát megválasztani, ami lehet 100%-os pamut, vagy az antisztatikusságot biztosító szénszálas kevertszálas vagy akár 100%-os poliészter minősített védőruha anyag.
Az ÖKO-Tex 100 standard világszerte a legismertebb, a textíliák bevizsgált ártalmas kísérőanyag tartalmára vonatkozó környezetvédelmi védjegy. Azok a textíliák, amelyek elnyerték ezt a jelölést, humán-ökológiai szempontok szerint optimális tulajdonságúak, és ezt nemzetközileg elismert intézetek vizsgálata és tanúsítványa igazolja. A védjegy tehát biztosítja a fogyasztó jó közérzetét.
A jelenleg érvényes EU-konform szabályozás szerint egy minősített védőruhának EU-típustanúsítvánnyal kell rendelkezni, amely pontosan definiálja az adott védőruha védelmi képességét. A tanúsítást Európa-szerte az arra bejelentett és kijelölt intézetek végzik, Magyarországon az INNOVATEXT RT. A típustanúsítás kiadásának és az azt megelőző típusvizsgálat menetét a SzCsM rendelet szabályozza.
A munkaruha anyagra vonatkozó legfontosabb vizsgálati adatokat agyári műbizonylat tartalmazza, amelyekből az anyag minőségére egyértelműen következtetni lehet. Ez a szakítószilárdság, a kopásállóság, a mosások után fellépő zsugorodás %-ban, és a színtartósságra vonatkozó különböző paraméterek.
 
Van úgy, hogy a munkaruha, egyben egyenruha az egyéni megkülönböztetést szolgálja egyes hivatalos szerveknél. Ilyen a tűzoltóság, rendőrség, a mentők és még sorolhatnánk: Antal Erikával a megyei katasztrófavédelem szóvivőjével a katasztrófavédők egyenruháiról beszélgetünk.
 
 
Közúti baleset, veszélyes anyag szivárgása, épülettűz, gázrobbanás. Csak néhány eset, melyhez a tűzoltókat riasztják. Minden esetben más öltözet szükséges. Az egyéni védőeszköz és ezen belül a védőruha biztosítása az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés alapfeltétele. Juttatását több jogszabály, szabvány is részletesen szabályozza. Az alapvető előírásokat a munkavédelemről szóló törvényben találjuk.
 
 
A MUNKA-ÜGYES a Rádió 1 és az Egri Szín munkavédelemmel és foglalkoztatás egészségüggyel kapcsolatos, hetente jelentkező magazinja.

A műsorunkban hallhatnak a helyes és biztonságos munkavégzésről, egészségvédelemről és a különböző munkaterületek munkavédelmi előírásairól. Foglalkozunk, a védőruházat és egyéb eszközök helyes használatával. Magazinunkban szakemberek segítségével tájékoztatást nyújtunk a különböző területen dolgozók munkavégzése folytán kialakuló veszélyekről, foglalkozási megbetegedésekről. Beszámolunk a munkáltató- és a munkavállaló kötelezettségeiről, valamint hogy sérelem esetén hová fordulhatnak jogorvoslatért.
A műsort élőben meghallgathatják vasárnaponként 11-12 között a Rádió 1 Egerben, a 101.9 Mhz-en.

Addig is ha kérdésük, észrevételük van az elhangzottakkal kapcsolatban írhatnak nekünk az ismert elérhetőségek valamelyikén. E-mailt az eger@posta.radio1.hu címen, vagy sms-t a 20/969-1019-es számon. Műsorunkat meghallgathatják, illetve elolvashatják az egriszin.hu weboldalon és nyomon követhetik a facebookon. Szerkesztő-műsorvezetők: Berta Diána és Nagy Kata.

Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának támogatásával.
 
 
 
 
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!