Veszélyes-e a kábeltévé

A MEBIR rövidítés egy irányítási rendszert jelöl, ami a cégek biztonsági kötelezettségeit, feladatait foglalja össze a munkahelyi munkavédelem, egészségvédelem, tűzvédelem, egyéb biztonsági és kockázatértékelési tevékenységeinek és kötelezettségeinek területén.
 
 

Veszélyes-e a kábeltévé

A MEBIR rövidítés egy irányítási rendszert jelöl, ami a cégek biztonsági kötelezettségeit, feladatait foglalja össze a munkahelyi munkavédelem, egészségvédelem, tűzvédelem, egyéb biztonsági és kockázatértékelési tevékenységeinek és kötelezettségeinek területén.
 
 
 
 
 

Veszélyes-e a kábeltévé

A MEBIR rövidítés egy irányítási rendszert jelöl, ami a cégek biztonsági kötelezettségeit, feladatait foglalja össze a munkahelyi munkavédelem, egészségvédelem, tűzvédelem, egyéb biztonsági és kockázatértékelési tevékenységeinek és kötelezettségeinek területén.
Munka-ügyes magazinunk a távközlés, hírközlés, elektronika munkaterületeket veszi górcső alá. A UPC szakembere segítségével áttekintjük a táv- és hírközlési szektor munkavédelmi kérdéseit.
 
A munkavédelemnek a szabályokon túl vannak tárgyi feltételei. A biztonságos munkavégzéshez elengedhetetlen a megfelelő környezet, adott esetben védőruházat, védőeszközök használata. Ez utóbbiak különösen fontosak a magasban, esetleg feszültség közelében dolgozók védelmében.
 
A munkahelyi stressz jelenti az egyik legnagyobb egészségügyi és biztonsági kihívást Európában.  A stressz  ugyanis nem csupán az egyének egészségét és biztonságát befolyásolja, hanem a szervezetek és a nemzetgazdaságok állapotát is- írja a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által megjelentetett elemzés. A szerző a megelőzésről szólva kiemeli a pszichoszociális kockázatok elemzését, az előzetes alkalmassági vizsgálatok fontosságát, valamint a mentálhigiénés szemlélet elterjesztését mind a munkáltatónál, mind a munkavállalónál. 
A munkahelyi egészségvédelem része a megfelelő világítás is, melynek hiányában látásromlást, fejfájást, sőt balesetet is elszenvedhet a dolgozó. A foglalkozási ártalom a munkahelyen a munka környezetében fellépő, a dolgozóra ható káros hatás, amelyet azonban az ember maradandó károsodás nélkül elvisel. A foglalkozási ártalom tartós, hosszabb idejű hatása azonban már foglalkozási betegséget okozhat.
 
Az ergonómia az ember és munkakörnyezete kölcsönhatásának tudományos tanulmányozása. A munkakörnyezet azonban ebben az értelemben nem csupán a dolgozót körülvevő fizikai környezeti tényezőket jelenti, hanem a munkavégzés során használt eszközöket, anyagokat, továbbá a munkamódszert, a munka szervezetét. A nem megfelelően kialakított környezetben a dolgozó hamarabb elfárad, mely teljesítménycsökkenéshez és balesethez vezethet- olvashatjuk Orosz Ádám munkavédelmi szakértő egyik blog bejegyzésében.  A távközlés, hírközlés munkavédelmi kérdéseiről most tovább beszélgetünk 
 
 
Hiányzó védőburkolat és biztonsági berendezés, elsősegélynyújtás nem megfelelő feltételei, munkaeszközök érintésvédelmi problémái – ez a három munkavédelmi hiányosság vezeti a Nemzeti Munkaügyi Hivatal idei első negyedéves ellenőrzéseinek mulasztási listáját. Egyébként a munkavédelmi bírság alapösszege súlyosan veszélyeztetett munkavállalónként ötvenezer forint. A munkavédelmi bírság mértékét a munkavédelmi hatóság mérlegelési jogkörében legfeljebb 20%-kal meg is emelheti- tudhatjuk meg a témáról szóló kormányrendeletből. Visszatérve a távközlés, hírközlés témájára, néhány érdekességgel zárjuk beszélgetésünket Makrai Krisztiánnal, a UPC munkavédelmi szakemberével. 
 
 
A munkavédelmi felügyelőségekhez összesen 1578 közérdekű bejelentés és 205 panasz érkezett az idei első három negyedévben- olvashattuk a héten a Napi Gazdaságban. A legtöbb bejelentést Budapesten, míg a legkevesebbet Tolna megyében nyújtották be. Az előző év azonos időszakához képest 20 százalékkal nőtt a közérdekű bejelentések, míg csökkent a panaszok száma. A vizsgálatok túlnyomó része csak részben bizonyult megalapozottnak, és a felügyelők az ellenőrzések során számos más munkavédelmi és munkaügyi jogsértést is találtak. Az eljárások eredményeként közel kétezer munkavédelmi határozat született, de meghatározó volt az azonnali intézkedést foganatosító, illetve a hiányosságot megszüntető határozatok száma. Mindössze 49 esetben szabtak ki munkavédelmi bírságot a felügyelők, és csak a határozatok hat százaléka szólt pénzbírságról. Ennek ellenére a kiszabott munkavédelmi bírság összege több mint duplája a 2011 azonos időszakában kiszabottnak, közel 16,5 millió forint volt az első kilenc hónapban. A bejelentők 90 százalékban idén is magánszemélyek voltak, de a tavalyinál többen, mintegy 42 százalékuk kívánt névtelen maradni. A legtöbb bejelentés a munkahely kialakításával, a munkavégzés körülményeivel, az általános higiéniés feltételekkel, valamint a munkaszervezéssel kapcsolatban érkezett. Panaszokat túlnyomórészt azok a munkavállalók nyújtanak be, akiket munkabaleset ért vagy foglalkozási megbetegedést kaptak, azonban sérelmezték a munkaadó ezzel kapcsolatos hozzáállását, intézkedését. A bejelentések többsége a feldolgozóipari, a kereskedelmi és az építőipari tevékenységhez kötődött, de a mezőgazdaságból is a korábbinál több észrevételt tettek a munkavállalók- tudhattuk meg a Napi Gazdaság jelentéséből. 
 
foto: antennaszerelo.hu
 
 A MUNKA-ÜGYES a Rádió 1 és az Egri Szín munkavédelemmel és foglalkoztatás egészségüggyel kapcsolatos, hetente jelentkező magazinja.

A műsorunkban hallhatnak a helyes és biztonságos munkavégzésről, egészségvédelemről és a különböző munkaterületek munkavédelmi előírásairól. Foglalkozunk, a védőruházat és egyéb eszközök helyes használatával. Magazinunkban szakemberek segítségével tájékoztatást nyújtunk a különböző területen dolgozók munkavégzése folytán kialakuló veszélyekről, foglalkozási megbetegedésekről. Beszámolunk a munkáltató- és a munkavállaló kötelezettségeiről, valamint hogy sérelem esetén hová fordulhatnak jogorvoslatért.
A műsort élőben meghallgathatják vasárnaponként 11-12 között a Rádió 1 Egerben, a 101.9 Mhz-en.

Addig is ha kérdésük, észrevételük van az elhangzottakkal kapcsolatban írhatnak nekünk az ismert elérhetőségek valamelyikén. E-mailt az eger@posta.radio1.hu címen, vagy sms-t a 20/969-1019-es számon. Műsorunkat meghallgathatják, illetve elolvashatják az egriszin.hu weboldalon és nyomon követhetik a facebookon. Szerkesztő-műsorvezetők: Berta Diána és Nagy Kata.

Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának támogatásával
.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!