A közterületi dolgozók munkavédelme

A közelmúltban Egerben tartotta a Magyar Önkormányzati Főkertészek, Díszkertészek, Kertépítők, Parkfenntartók Szövetsége a Munkavédelmi gyakorlat a zöldterület-gondozásban című fórumát, melyen mi is részt vettünk.
 
 

A közterületi dolgozók munkavédelme

A közelmúltban Egerben tartotta a Magyar Önkormányzati Főkertészek, Díszkertészek, Kertépítők, Parkfenntartók Szövetsége a Munkavédelmi gyakorlat a zöldterület-gondozásban című fórumát, melyen mi is részt vettünk.
 
 
 
 
 

A közterületi dolgozók munkavédelme

A közelmúltban Egerben tartotta a Magyar Önkormányzati Főkertészek, Díszkertészek, Kertépítők, Parkfenntartók Szövetsége a Munkavédelmi gyakorlat a zöldterület-gondozásban című fórumát, melyen mi is részt vettünk.
Április 28. a munkavédelem napja. Az emléknapot először 1984-ben a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd 1996-ban lett nemzetközi nap az ENSZ-nél is, mikor a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének kezdeményezésére egy-egy emlékgyertyát gyújtottak azok tiszteletére, akik munkájuk következtében vesztették életüket. 2003 óta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO ) a Munkavédelem Napjaként tartja számon ezt a napot. Ebben az évben a LIGA Szakszervezetek 80 munkavédelmi csomagot osztott szét közterületen dolgozó munkások között a Munkahelyi Balesetben Megsérültek és Elhunytak Nemzetközi Emléknapján. A csomagok, amelyek munkavédelmi kesztyűt, sisakot és munkavédelmi szórólapot tartalmaznak egy-egy megmenthető életet szimbolizálnak a LIGA szerint. Arra szerették volna a figyelmet felhívni, hogy tavaly 80-an haltak meg Magyarországon munkahelyi balesetben, és a halálesetek száma ugyan évről-évre csökken, a tavaly felkeresett vállalkozások 57 százalékánál találtak a felügyelők munkaügyi jogsértést. Munkavédelmi mulasztást pedig 83 százalékuknál állapítottak meg. 2011-ben naponta körülbelül 50 munkahelyi baleset történt, összesen egy év alatt 17.295. Mai adásunkban a közterületi munka veszélyeiről és annak munkavédelméről hallhatnak Ferenczi Tamástól a Városgondozás Eger Kft. Üzemegység vezetőjétől, Kirrné Feicht Ágnestől a Möfösz elnökétől és Zsigó Györgytől a Magyar növényvédő mérnöki kamara tagjától.
 
Az egri konferencián előadás hangzott el a biztonságos munkavégzésről a munkavállalói kötelezettségekről, a közmunkásokra vonatkozó munkavédelmi előírásokról, a közterületi növény- és munkavédelemről is. A szakmai fórumon közel 30 szakember vett részt.
Tavasszal a fákról levágott ágakat és ősszel a lehullott leveleket a Városgondozás Eger Kft. dolgozói gyűjtik össze. Az összegyűjtött lomb mozgatását, taligára való felrakását csak két fő végezheti. A taligába összegyűjtött lombot lábbal tömöríteni – és egyáltalán a taligában állni – balesetveszélyes és ezért tilos. Csoportos lombseprés a forgalommal szemben csak az úttest egyik oldalán történhet, zárt alakzatban. Szükség esetén figyelmeztető jelzés adására alkalmas (a munkaterületet fedező) gépjárművet kell biztosítani. A munkaterületet munkavédelmi állvánnyal, útelzáró ráccsal, terelő kúpokkal kell védeni. Rossz látási viszonyok esetén sárga villogó lámpa használata kötelező. A lombseprésre ezen felül a közúttakarítás munkavédelmi szabályai érvényesek. A háztartási kukák rendszeres kiürítése (vagyis a szemétszállítás), illetve a talajról történő hulladékrakodás (például lomtalanítás esetén) gépjárműre minden esetben a járdáról, járdaszigetről történjen. A rakodást végző munkavállalók a gépjármű járda felőli oldaláról rakodhatnak; a két oldalról való rakodás tilos. Egyszerre maximum két fő rakodhat és a kukákba védőkesztyű nélkül belenyúlni tilos.
 
Egerben közel 1,2 millió négyzetméternyi zöld területet kell folyamatosan gondozni. Ezt a feladatot a Városgondozás Eger Kft. látja el közel 100 alkalmazottal. Rendszeresen foglalkoztatnak közmunkásokat is, akik nyáron a virágok kiültetésében, locsolásában, ősszel a falevelek gereblyézésében, télen pedig a hó eltakarításban segítenek. Átlagosan 20-40 fő közmunkást foglalkoztatnak. A közmunkásokat is megilleti a munkaruha és az egyéni védő felszerelés, még akkor is, ha a foglalkoztatás önkormányzati keretek között történik! Ez esetben a munkát nyújtó polgármesteri hivatalnak, vagy ha annak valamelyik részegysége pl:. városgondnokság vagy egyéb szociális intézménye- kell a dolgozó részére a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítania.  A konferencián a közmunkások munkavédelméről is szó volt.
 
 Eger városa kapta a Miniszterelnöki díjat a városok kategóriájában a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny díjkiosztó gáláján, Hévízen. A rangos elismerést Habis László polgármester vette át Lévai Anikótól. Magyarország miniszterelnökének felesége felolvasta a kormányfő üzenetét, melyben Orbán Viktor a virágosítási verseny eredményeit méltatta, kiemelve Eger példaértékű szerepét. Eger kiemelkedő virágosítási tevékenységét idén duplán is elismerték: Ferenczy Tamás, a Városgondozás Eger Kft. üzemegység-vezetője, Eger főkertésze kapta meg az „Év Főkertésze" címet. Eger első emberét és országgyűlési képviselőjét többször is színpadra szólították a gálán, Habis László az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának alelnökeként nyújtotta át Sátoraljaújhely városának a testület által odaítélt díjat.   A Miniszterelnöki díj indoklása szerint Eger az a város, amely a legrégebben, immár húsz éve részt vesz az európai és magyarországi környezetszépítő versenyben. Ez alatt a két évtized alatt nemcsak a város képe, hanem lakóinak a környezetszépítéshez való viszonya is megváltozott. A város kétszer szerepelt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében: 1992-ben az elsők között kapott Európa-díjat, 2007-ben pedig arany fokozatot szerzett. Eger a Virágos Magyarországért verseny egyik példaképe: a két évtizedes helytállás, és az elért eredmények alapján javasolja az országos zsűri az Egri csillagok városát a Miniszterelnöki díjra.  Az „Év Főkertésze" címet a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség, mint a hazai zöldfelület-gazdálkodás szakembereinek szakmai tömörülése, a szakterület elméleti irányítója a következő indoklással ítélte Ferenczy Tamásnak, Eger város főkertészének: Ferenczy Tamás az egri zöldfelületek fenntartási és építési munkálatait immár 22 éve irányítja. Ez alatt a több mint két évtized alatt Eger városa a Virágos Magyarországért verseny legkiválóbbjai közé emelkedett. Ezen kiváló eredmények megvalósulását Ferenczy Tamás főkertész magabiztos szaktudásával, megbízható, lelkiismeretes munkájával segítette elő. Fenti érdemei elismeréseként Ferenczy Tamást a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség elnöksége egyhangúlag választotta az Év Főkertészének 2012-ben.  Az elmúlt csaknem két évtized alatt Eger szinte minden alkalommal részesült valamilyen komoly, virágosításért járó elismerésben. Mindez nagyon sok tudatos munka és komoly összefogás eredménye. A város nem tudott volna ilyen eredményesen szerepelni a versenyeken, a lakosság és a parkfenntartók együttes munkája nélkül.
 
A közterületre engedélyezett növényvédő szerekre vonatkozó előírások a következők lehetnek: a készítménynek közterületeken való felhasználása estén a kezelésről az érdekelt lakosságot tájékoztatni kell. A permetezés kizárólag növényvédelmi szakirányító közvetlen felügyeletével, 22-03 óra közötti időszakban végezhető. A játszóterek 10 méteres körzetében a szer nem használható!” Július elején az alábbi közleményt adtuk közzé: Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala tájékoztatja a polgárokat, hogy a Városgondozás Eger Kft. a közterületeken álló vadgesztenyefák védelme érdekében permetezést végez. A vegyszeres védekezést - a rajzások figyelembe vételével - 2012. június 27-e és július 6-a között, az éjjeli órákban (22.00 – 3.00 óráig) végezik az időjárási tényezők függvényében. A gesztenyefák védelmében felhasználandó szerek (Topas 100 EC, Dimilin 25 WP, Silwet) vizekre igen, méhekre nem veszélyesek. Élelmezés-egészségügyi várakozási idejük 18 nap, munka-egészségügyi várakozási ideje 0 nap. Arra kérik az egrieket, hogy a vegyszeres beavatkozás időpontjában az érintett helyszíneken, gesztenyefák közelében lehetőleg ne tartózkodjanak, a fák alá ne parkoljanak és a fák közvetlen környezetében lakók éjjelre zárják be az ablakaikat.
 
 
A biztonságpiac.hu egy cikke szerint a hóesés kezdetén kétfős csoportok, kevert hintőanyaggal, vékonyan és egyenletesen megszórják a járdákat, sétáló utcákat és szükség szerint a gyalogos átkelőhelyeket. Az egyik munkavállaló tolja a hófuvarozó vastaligát, a másik lapáttal szórja a speciális hintőanyagot – fokozott figyelmet fordítva a gyalogosok testi épségére. A már egyszer lehintett burkolatról hótoló lapáttal kell a havat összetolni, és vaslapáttal „prizmába” (kupacba) rakni. Csoportos munkavégzésnél ügyelni kell, hogy a szerszámokkal meg ne sértsék egymást a munkavállalók. Az összegyűjtött havat a hófuvarozó vastaligáról két fő ürítheti ki úgy, hogy egymásnak szemben állva két kézzel, függőleges helyzetbe hozzák a taligát, így öntve ki a havat. A taligát egyedül felemelve tilos kiüríteni. Ha a hószállítás géppel történik, a rakodógép körül 2 méteres körzetben senki sem tartózkodhat. A rakodógépbe havat lapátolni csak a gép leállítása után szabad. A rakodógép mozgását és a szállító járművet csak előre kioktatott munkavállaló irányíthatja. Hófelrakás után pedig az úttestet ismételten csúszásmentesíteni kell.
 
 A MUNKA-ÜGYES a Rádió 1 és az Egri Szín munkavédelemmel és foglalkoztatás egészségüggyel kapcsolatos, hetente jelentkező magazinja.

A műsorunkban hallhatnak a helyes és biztonságos munkavégzésről, egészségvédelemről és a különböző munkaterületek munkavédelmi előírásairól. Foglalkozunk, a védőruházat és egyéb eszközök helyes használatával. Magazinunkban szakemberek segítségével tájékoztatást nyújtunk a különböző területen dolgozók munkavégzése folytán kialakuló veszélyekről, foglalkozási megbetegedésekről. Beszámolunk a munkáltató- és a munkavállaló kötelezettségeiről, valamint hogy sérelem esetén hová fordulhatnak jogorvoslatért.
A műsort élőben meghallgathatják vasárnaponként 11-12 között a Rádió 1 Egerben, a 101.9 Mhz-en.

Addig is ha kérdésük, észrevételük van az elhangzottakkal kapcsolatban írhatnak nekünk az ismert elérhetőségek valamelyikén. E-mailt az eger@posta.radio1.hu címen, vagy sms-t a 20/969-1019-es számon. Műsorunkat meghallgathatják, illetve elolvashatják az egriszin.hu weboldalon és nyomon követhetik a facebookon. Szerkesztő-műsorvezetők: Berta Diána és Nagy Kata.

Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának támogatásával.
 
 

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!