Fideszes héjákat lovagol az egri polgármester

Messziről nézve, innen lentről már nem látszik pontosan, hogy Habis László egri polgármester a Fideszes héják karmaiban van-e, vagy éppen ellenkezőleg, mint Nils Holgersson a ludat, maga üli meg ezeket a ragadozókat. Az mindenesetre látszik, hogy jól együttműködik a hatalmi arrogancia kiteljesítésében.

 

 
 

Fideszes héjákat lovagol az egri polgármester

Messziről nézve, innen lentről már nem látszik pontosan, hogy Habis László egri polgármester a Fideszes héják karmaiban van-e, vagy éppen ellenkezőleg, mint Nils Holgersson a ludat, maga üli meg ezeket a ragadozókat. Az mindenesetre látszik, hogy jól együttműködik a hatalmi arrogancia kiteljesítésében.

 

 
 
 
 
 

Fideszes héjákat lovagol az egri polgármester

Messziről nézve, innen lentről már nem látszik pontosan, hogy Habis László egri polgármester a Fideszes héják karmaiban van-e, vagy éppen ellenkezőleg, mint Nils Holgersson a ludat, maga üli meg ezeket a ragadozókat. Az mindenesetre látszik, hogy jól együttműködik a hatalmi arrogancia kiteljesítésében.

 


Senki nem cáfolta, hogy maga a polgármester járt el annak érdekében, hogy egyedüliként az ártAlom fesztivál rendezői ne kapjanak támogatás a sorban kilencedik fesztiváljukhoz. Kb. 100 ezer forintról beszélünk. Akkor, amikor az egyébként a más forrásokból rendesen kistafírungozott városvezetői lakájmédia, a Média Eger is elhappolt a civileknek szánt pénzből egy negyed milliócskát. Ja, a második félévben az önszerveződő civil egri kulturális csoportok, lehetnek vagy százan, támogatására szánt összeg 1.950.000 Ft volt. Demagóg összehasonlításul a sportegyesületek 51.5 milliót kaptak.

Régi egri hagyomány, hogy a kulturális intézményrendszer működtetése éli fel a kultúra támogatására szánt pénzeket. Van azonban ez a picinyke szelet, a Kulturális Alap, amely lassan egy negyed százada 20-200 ezer forintokkal szponzorálja a civil élet csoportjait. Ezek az összegek elenyészőek a költségvetésnek, de sok esetben a létezést biztosítják egy-egy nagy múltú egyesület számára. A lentebb közölt listából mára már látszik, hogy a pályázók köre beszűkült, inkább a nyugdíjasok pályáznak rutinszerűen, illetve néhány politikus lobbista „súgja meg” ezt a költséghelyet a haverjainak.

A Part egyesület azonban évek óta sikeresen hozza tető alá az ártAlom fesztivált, szinte nulla forint költségvetésből. Ez az egyesület volt az, amely felemelte hangját az ellen, hogy a Habis László vezette Városháza a megállapodás előtt „belenyúlt”a tervezett Dohánygyár kulturális centrum létrehozásába azzal, hogy az Agria Parkban álló épületbe a hivatalt akarta költöztetni. Bár az utolsó pillanatban elállt a tervétől a polgármester, mára kiderült, hogy ez az akciója ellehetetlenítette a projektet.

És akkor itt jön a Parlamentben eltanult Fideszes logika, hogy meg kell büntetni azt, aki az utunkba állt és ezért bele kellett rúgnunk. Az Egri Ügyek portál azóta sem cáfolt értesülései szerint maga Habis László üzente meg, hogy egyedüliként a Part egyesület nem kaphat támogatást. Na, ez gáz. Azt tudni lehetett, hogy a Fidesz héjáinak már régóta nem tetszik a Part Kis-zsinagógás tevékenysége, mint ahogy az EGAL működése is csípte a szemük. Az EGAL-lal már végeztek. Félreértés ne essék, a Partosok nem politizálnak Orbán ellen, hanem csak egyszerűen kedvükre való módon töltik az időt. Ez bűn.

Most, hogy Habis eldöntötte, hogy indul a választásokon, a pártján belüli erőviszonyok átrendezéséhez és összekuszálásához (amelynek a végén a Lokálpatrióták, mint megfejtés szoktak előugrani) igyekszik kiegyezni a feltörekvő titánokkal és a vérszomjas polgári körösökkel. Ezzel az üzenettel, hogy húzzák ki a Part egyesületet a listáról demonstrálta, hogy az ifjúság szórakozásának ügyét szívesen átjátssza az ifjú Fideszeseknek, míg a mindenért bosszút állni akaró hisztiseknek azt mutatta be, hogy visszaszólás Egerben sem marad megtorlatlanul.

A rendszerváltás óta Egert de facto költségvetésileg irányító Habis László kétségkívüli erénye, hogy takarékosan, megfontoltan, kiegyensúlyozva kell gazdaságilag menedzselni a dolgokat, amit persze lehet zsugori, rövidlátó jelzőkkel is illetni. Míg a gazdaságban a nagyvonalúság hiánya kiszámíthatóságot eredményez, addig a politikában a kicsinyesség, pitiánerség látszatát kelti.

 

Márpedig az nem tűnik túl sikeres politikának, hogy nem elég pitiánernek lenni, hanem annak is kell látszani. Főleg akkor nem, amikor Habis kihívója egy közismerten kultúrabarát és művészetpártoló egri polgár lesz Szalóczi Géza személyében. 

 

 

1.

 

PART Egri Kulturális. Ifjúsági és Környezetvédelmi Egyesület

 ártAlom. 9. élőművészeti fesztivál rendezése az egri Kis Zsinagógában (tiszteletdíjakra)

250

.

 

2.

Korpinay Margó festőművész (EKMK)

Korponay Margó festőművész kiállításának rendezése a Templom Galériában (képkeretezés, papír)

150

150

 

3.

Derűs Alkony Nyugdíjas Klub Egyesület

III. Felnémeti Derűs Nap rendezése közreműködők tiszteletdíja. hangosítás, színpad sátorbérlés)

200

100

 

4.

Értelmi Fogyatékosok Heves m-i Szövetsége (EFOÉSZ)

„Sérült gyermekek napja” az Állatkertien program (3Utóbuiz,bé£léue)

100

70

 

5.

Ezüstidő Szabadidős Egyesület

Jubileumi nótaműsor Dankó Pista emlékére (zenekari tiszteletdíj. terembérlet)

80

70

 

6.

Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet

Hagyományőrző Együttesek találkozójánál: rendezése Nagy Miklós emlékére (emléklapok, virág, apró ajándékok stb.)

70

50

 

7.

Heves Megyei Honismereti Egyesület

..Hevesi Honismeret” szakmai periodika 12. számánál: megjelentetése (nyomdai kiadásokra)

150

80

 

8.

Gyulay. Zsolt grafikusművész (BSK)

Gyulay Zsolt kiállításának rendezése a Bródy Sándor Könyvtár Galériájában (keretezés, festővászon)

80

60

 

9.

Hangolda Egyesület

Az egyesület által tartón foglalkozásokhoz szükséges szintetizátor beszerzésére

50

40

 

10.

Eger Vára Barátainak Köre Egyesület

Márton naphoz kapcsolódó hagyományok felelevenítésére (tiszteletdíjak, anyag,- és reklám költség)

200

90

 

11.

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület

Fogyatékkal élő alkotók műveiből rendezendő kiállítás anyagköltségére (papír, vászon, festék, stb.)

100

60

 12.

Kurul Dobosok Hagyományőrző Egyesület

..Egri Roma-zenei Fesztivál" rendezésére (zsűri tiszteletdíja. útiköltsége, étkezés, szállás)

200

200

13.

Fegyveres Erők és Testületek Egri Dobó István Nyugdíjas Klubja

Koltói népdalkör fogadásának kiadásaira (terembérlet, virág. üdítő)

40

40

 14.

Kálnoky László Irodalmi és Művészeti Egyesület

„Gárdonyi és a jelenkor" vetélkedő, előadások tartása az évforduló kapcsán (könyvjutalom, terembérlet, nyomdaköltség)

80

50

 15.

Dsida Jenő Baráti Kór - Egyesület

XV. „Ötágú síp üzenete'" Versmondó és Kulturális Találkozó rendezésére (tatáron túli résztvevők szállás-étkezési kiadásaira)

500

260

 16.

Kavalkád Művészeti és Környezetvédelmi Esésűiét

Foglalkozások szervezése a Kis Zsinagógában barkács. és rövidáru eszközök beszerzése)

150

50

 17.

Egri Családsegítő Intézet

Ki'-Mit-Tud vetélkedő rendezése Eger város idősekkel foglalkozó intézményeiben (oklevél, ajándéktárgyak. dekoráció, stb.)

70

70

 18.

Egri Zenészek Egyesülete

Nótatörténeti sorozat rendezése a Magyarnóta Klub részvételével (művészeti vezető és korrepetítor tiszteletdíja)

80

60

 19.

Média Eger Nonprofit Kft.

Gál Elemér emlékkötet kiadására (nyomdai kiadások)

300

250

 20.

Olimpia Társastánc Sportegyesület

Az egyesület tagjainak „Eger ünnepén" történő bemutatkozására (terembérlet, vezető tiszteletdíja, útiköltsége)

140

80

 21.

Magyar Vásár Kulturális Egyesület

Lajtha László zeneszerző emlékére nívós kulturális nap szervezése az Érsekkertben (zenekari tiszteletdíjakra)

200

120

 

 

 

 
 
  • 7Bekiabáló2013szeptember06.23:49ÚjVálasz

    "A Kulturális Alap 2013. II. félévi pályázati felhívása

    Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a város kulturális, művészeti értékeit ápoló, – legalább három éve színvonalasan működő – alkotók, az amatőr művészeti ágakban tevékenykedő, jogszabályban meghatározott módon nyilvántartásba vett civil szervezetek számára. Az Alap feladata, hogy a civil szervezetek által kezdeményezett, a város kulturális életében jelentősnek ítélt rendezvények, programok megvalósítását lehetőségeihez képest támogatásban részesítse."

    forrás: http://www.eger.hu/onkormanyzat/palyazatok-hirdetmenyek-17/c/kulturalis-alap-2013-ii-felevi-palyazata

    Szóval civil szervezetek kaphatnak rendezvényekre, programokra. Ha jól értem.
    Érdekes az is, hogy hány városi intézmény kapott most indirekt támogatást: EKMK, Média Eger, Vár, Könyvtár, Családsegítő. Ha jól látom.

     
  • 6Weil Zoltán2013szeptember06.11:40ÚjVálasz

    Kedves András!

    Megható soraidat olvasva az alkotó özvegyéről, magam is örülök, hogy létrejött ez a kiadvány. Mondandód azonban nem feledtetheti, hogy te egy közpénzekből kitömött, politikailag súlyosan elfpgult, a helyi hatalmat minden igyekezetével kiszolgáló médiarendszert működtetsz a polgármester jóvoltából. Annak a polgármesternek a jóvoltából, aki a jelek szerint nem átall rosszindulatúan beleszólni a civileknek szánt pénz elosztásába. Ezért persze nem neked, hanem neki kell felelnie a választók előtt. Az azonban már teljesen elfogadhatatlan, hogy a civil közösségeknek szánt forrásokat egy adóforintokból fenntartott cég kapja. Ehhez a céged működését illető lesújtó véleményemnek persze nincs köze.

    És akkor a Csontbrigádból: "Ahol társadalom van, ott törvény kell, és ahol törvény van, ott feltámad az igazság... És ahol az igazság van, ott megszületik az igazságtalanság is."

    Üdv.:
    Zoli

     
  • 5Bekiabáló2013szeptember06.11:00ÚjVálasz

    Kedves Zoli!
    Nem árt azért néhány dolgot tisztázni. Egy egri alkotó özvegye kért segítséget abban, hogy megszülethessen egy életműkiadvány. A 200 példányban megjelenő kötetet könyvtárak, városi intézmények kapják meg. A pályázott összeg a nyomdaköltségek egy részére elegendő, a többi költséget társaságunk állja. Egy kedves Rejtő-gondolattal zárom soraimat: „A kitalált hazugság soha nem ér annyit, mint az ügyes igazmondás.”
    Bérczessy András

     
  • 4Bekiabáló2013szeptember06.09:55ÚjVálasz

    Kedves Zoli!
    Nem árt azért néhány dolgot tisztázni. Egy egri alkotó özvegye kért segítséget abban, hogy megszülethessen egy életműkiadvány. A 200 példányban megjelenő kötetet könyvtárak, városi intézmények kapják meg. A pályázott összeg a nyomdaköltségek egy részére elegendő, a többi költséget társaságunk állja. Egy kedves Rejtő-gondolattal zárom soraimat: „A kitalált hazugság soha nem ér annyit, mint az ügyes igazmondás.”
    Bérczessy András

     
  • 3Bekiabáló2013szeptember04.20:39ÚjVálasz

    Kedves #2! A kulturlt az államnak szerintem azért kell támogatnia, mert az értékteremtésével hozzáad a város életéhez, színesíti azt, utakat kereshet, vagy mutathat, gondolkodásra késztethet, stb. Ha elfogadjuk, hogy ez jót tesz a városnak és az országnak, akkor a közösség (a város) támogathatja, mert az neki lesz jó. Ezen felül, ha civil szervezeteket támogat a város, akkor az ideális esetben nagyon effektíven elköltött pénz, mert a civilek belülről jövő lendülettel, sok-sok önkéntes munkával, saját forrásokat megmozgatva, a közegükbe gyökerezve tevékenykednek. Ezáltal kevés támogatásból lehet olyan eredményeket generálni, amire egy intézmény, vagy egy hivatal vagy nem lenne képes, vagy nagyon drágán.
    Persze tök jó lenne egy olyan társadalomban élni, ahol a civil szervezetek tagdíjakból és adományokból tudnának élni, de itthon még nem ez a helyzet.
    Szóval ha a közösség (a város) fontosnak tartja a kultúrát (jelen esetben a kortárs kultúrát), akkor egy kis támogatást ad, hisz azzal nagyot lendíthet egy-egy ügyön, rendezvényen.

     
  • 2Bekiabáló2013szeptember04.14:40ÚjVálasz

    Miért van egyeseknek az a kényszerképzete, hogy az államnak, vagy az önkormányzatoknak kellene a civilszervezeteket szponzorálnia?
    Az adófizetők pénzének elköltése nem fér össze egy valódi civil kurázsival.
    Mára már elcsépelt civil szó értelmét jó lenne eredeti értelmében használni!!!

     
  • 1Bekiabáló2013szeptember04.12:16ÚjVálasz

    A pályázatot - hogy még kevesebb legyen a pályázó szervezet? - a nyár közepén írták ki....

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!