Eljött az operák ideje!

November 7-től 9-ig rendezik meg a II. Egri Kamaraopera Fesztivált. Az érdeklődők a Kepes Intézetben, a Líceumban és az Agria Parkban is találhatnak programokat. A különféle operaelőadásokon túl többek között gasztrokoncertet is tartanak.
 
 

Eljött az operák ideje!

November 7-től 9-ig rendezik meg a II. Egri Kamaraopera Fesztivált. Az érdeklődők a Kepes Intézetben, a Líceumban és az Agria Parkban is találhatnak programokat. A különféle operaelőadásokon túl többek között gasztrokoncertet is tartanak.
 
 
 
 
 

Eljött az operák ideje!

November 7-től 9-ig rendezik meg a II. Egri Kamaraopera Fesztivált. Az érdeklődők a Kepes Intézetben, a Líceumban és az Agria Parkban is találhatnak programokat. A különféle operaelőadásokon túl többek között gasztrokoncertet is tartanak.
 
 
Szabó Sipos Máté, művészeti vezető meghívója:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! 
Kedves közönség!

Nagy örömmel invitálom Önöket immár második alkalommal Egerbe a kamaraopera csodálatos és izgalmas műfajának fesztiváljára. Szeretnénk, ha velünk együtt merülnének el és szabadulnának fel ebben az örökké megújulni tudó gazdag világba, amit sok tehetséges elkötelezett művész, fiatal, bátor alkotó segít Önök elé varázsolni, a világ- és a magyar zeneirodalom kitűnő alkotásain keresztül. 
Az Egri Szimfonikus Zenekar, a Kepes Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola összefogásával és Eger Önkormányzatának támogatásával létrejövő idei rendezvény mindegyik előadása valami módon az „idő”-ről mesél. A megmentett, átmentett, egymásnak elmentett időről, a valóságostól a szürreális időkig, a nagy időktől a nagyszerű pillanatokig. 
Árgyélus királyfi varázsköpönyege egy szempillantásnyi idő alatt repíti a gyerekeket  egy meseopera tündérvilágába. Egy telefonbeszélgetésnyi idő lehet maga az élet Poulenc megindító monodrámájában, azonban Menotti komédiájában épp a telefonra fecsérelt idő teszi szinte lehetetlenné, hogy meghalljuk azt, ami igazán fontos. 
A régmúlt időt Pergolesi rafinált szobalányával idézzük meg a barokk könyvtár lenyűgöző atmoszférájában. Gastro-koncertünkön az ínyencebb közönség időutazhat  a húszas évek Párizsának „Ökör a háztetőn” nevű kisvendéglőjébe, ahol a „hatok” zeneszerző csoportja, a művészeti élet egyéb jelentős figuráival múlatta és mentette át az értékes időt a háború utáni évekre. 
Egy sóhajtásnyi időre elmerülhetünk romantikus legendák és vágyálmok ének és zongora varázsába, majd végül Pilinszky időtlen gondolatai emelnek magasba egy színészekre komponált kamaraopera különleges jelenidejében. 
A holtidőt tölthetik akár az Agria Parkban is, mert ott is meglepetésekkel várjuk önöket.
Engedje el magát és gyermekeit és ezen a hétvégén töltse velünk az időt, amit mi értékes élményekkel teszünk önnek felejthetetlenül gazdaggá.
Program: 

November 7.  péntek 12:00 és 14:00 óra Kepes Intézet
Tóth Péter: Árgyélus királyfi – meseopera keresztmetszet
A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Opera Master és Magánének Szakos hallgatóinak és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közös előadása
Narrátor és karmester: Gyüdi Sándor 
Rendező: Toronykőy Attila 
Jegyár: 500 Ft

Árgyélus királyfi - Gulyásik Attila 
Marci, a királyfi szolgája - Török Péter
Ilona - Pintér Tünde, Baracskai Judit
Mária, Ilona szolgálója - Győrffy Dóra
Szaváriusz - Pataki Bence
Mortadella - Himmer Veronika
Hollólány 1, Tündérlány 1, Ara 1 - Iván Sára, Fedor Zsófia
Hollólány 2, Tündérlány 2, Ara 2 - Sóti Erika, Gyüdi Eszter
Hollólány 3, Tündérlány 3, Ara 3 - Haramza Klári, Almádi Fanni
Ördögfióka 1, Sipirc - Doszpod Kristóf
Ördögfióka 2, Seperc - Földvári István
Ördögfióka 3, Kalamajk - Major Attila
Bonifacio - Bagdi Zoltán 

Gyermekeknek kínáljuk ezt a kedves megindító, fordulatos mesét, az ötletekben gazdag muzsika és rendezése felhőtlen szórakozást ígér, akár az óvodás korúaknak is. Ez alatt az egy óra alatt elfelejtjük minden gondunkat és bajunkat, együtt szurkolunk Árgyélusért és szerelméért, harcolunk Mortadellával, a boszorkánnyal és reszketve várjuk, hogy az ördögfiókák milyen huncutságokat találnak ki az örömteli befejezés érdekében. 


November 7. péntek 19:00  Kepes Intézet  
Fesztivál Megnyitó
Francis Poulenc: La voix humaine / Az emberi hang/- egyfelvonásos monopera
Közreműködik: Pasztircsák Pollina
Gian Carlo Menotti: A telefon – egyfelvonásos vígopera
Közremőködik: A MoltOpera társulat, Göncz Renáta, Ágoston László 
és az Egri Szimfonikus Zenekar
karmester: Szabó Sipos Máté
Jegyár: 1500 Ft

Két operaritkaság főszereplője is a telefon, mely manapság is a legfontosabb kommunikációs eszközünk.  
Jean Cocteau monodrámájára írta a francia hatok egyik legismertebb zeneszerzője ezt a lenyűgöző drámai monooperát, mely egy asszony utolsó telefonbeszélgetése volt kedvesével. A telefon az egyetlen szál, ami az éjszakai városban még az élethez köti a magára maradt, csalódott asszonyt. Szavakból, mondatfoszlányokból kell megértenie, hogy végleg elhagyták. 
A komoly színészi feladatot kínáló szerepet Pasztircsák Pollina kíváló, nemzetközi hírű, fiatal énekesnőnk alakítja. 
Ugyancsak Cocteau telefonja adott ötletet Carlo Menottinak, hogy kétszemélyes vígoperát írjon a csodált készülék fonákságairól. Egy fiatalember szeretné megkérni szerelmese kezét, de nem jár sikerrel. A lány ugyanis folyamatosan telefonál, nincs ideje arra, hogy a férfit meghallgassa. Ben dolgavégezetlenül távozik, de támad egy mentőötlete: egy telefonfülkéből felhívja a lányt, és az így igent mond neki. 
A bájos történetet a MoltOpera, már komoly hazai és külföldi sikereket magának tudható, fiatal társulata varázsolja elénk. 
 
 
November 8. szombat 15:30-tól  Agria Park
Opera-Plaza 
Meglepetések az operák világából


November 8. szombat  17:00  Eszterházy Károly Főiskola barokk könyvtár
Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló - egyfelvonásos vígopera
A debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadása 
2009-es „Szabad Színpad Fesztivál” I. díjnyertes előadása
Szereplők:
Serbina(szoprán): Fehér Éva
Uberto(basszus): Ürmössy Imre
Vespone (prózai szerep): Vranyecz Artúr
Zongorán közreműködik: Bojti Eszter
Rendezte: Vranyecz Artúr 
Jegyár: 1000 Ft

Vidám, rizsporosan is aktuális történet egy szobalányról, aki úrnő akar lenni és ezért minden fondorlatra képes. A szerző intermezzonak szánta, de végül ennek sikere tette világhírűvé.
 
 
November 8. szombat  19:00  Eszterházy K. Főiskola Díszterem
Ökör a háztetőn, avagy Nagy francok 6 fogásban -  gasztrokoncert 
Közreműködik: Marik Erzsébet, Bolya-Pap Nikoletta, az EKF művésztanárai és  az Egri Szimfonikus Zenekar művészei
Karmester: Szabó Sipos Máté
Mesterszakács:  Macsinka János
Egri Borászok
Jegyár: 15.000 Ft

Az I. világháború  idején - melynek centenáriumára idén emlékezünk - a hangversenytermek és színházak nagyrészt zárva voltak. Ezalatt a  párizsi művészek egy csoportja egy lakásban tartott koncerteket, majd később a Darius Milhaud balettjéről Ökör a háztetőn-nek keresztelt bárba tették át székhelyüket. Ök voltak a híres francia Hatok és társaik, akik karakteresen új utakat kerestek zenéjükben. Satie, Auric, Durey, Honegger, Milhaud, Poulenc, Tailleferre asztaltársaságának varázslatos világa elevenedik meg ezen a hangversenyen, minden akkori „velejárójával”, zenével, jó borokkal és a zene által ihletett francia étkekkel és fényfestői látvánnyal.
 
 
November 9. vasárnap 17:00  Eszterházy K. Főiskola Kápolna
Egy sóhajtásnyi idő – zongora és dalest
Közreműködik: Gábos Judit és Udvarhelyi Boglárka
Jegyár: 1500 Ft (a jegy érvényes az “Urbi et Orbi” produkcióra is)

Az EKF két nagyszerü művésztanárának romantikus estje. Balladák, legendák és mesék elevenednek meg  Liszt, Chopin, Dvořak, Gounod, Offenbach műveiből. Sóhajok, vágyak törnek elő, még a zongora is bel canto énekel.


November 9. vasárnap 20:00  Eszterházy Károly Főiskola Moziterem
Kovács Márton- Pilinszky János: Urbi et Orbi
Kamaraopera éneklő színészekre, beszélő zenészekre és hupákra
A budapesti HOPPart társulat előadása 
Fehér pápa: Szilágyi Katalin
Fekete pápa: Kiss Diána Magdolna
Kardinális: Keresztény Tamás
Apáca: Herczeg Tamás
Rendező: Rusznyák Gábor
Jelmez: Török Adél, Csomor Katarina
Díszlet: Khell Zsolt 
Jegyár: 1500 Ft (a jegy érvényes az “Egy sóhajtásnyi idő” produkcióra is)

Két pápa, egy fekete és egy fehér. Az egyik az agonizáló, a másik az eljövendő. A tömeg a téren várja pápájuk halálát és az áldást. „Urbi et orbi” a testi szenvesdésről, „Urbi et orbi” azaz a városnak és az egész földkerekségnek szóló igét.  Amit ‘kapnak” az valami egészen más. Csoda? Meglepetés? Váratlan fordulat? Isten fricskája? Valami.
Pilinszky a történet nélküli színházat vágyta. Mélyen és gazdagon gondolkodott a világról és hitt – többek között – a szavak erejében.
 
 
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!