Karantén design

Székesfehérváron épült az egri vár

A Székesfehérvár.hu cikke szerint egy apuka fogta, és megépítette Eger várának 1552-es állapotát, Legóból. A karantén kemény egy hely.
 
 

Karantén design

Székesfehérváron épült az egri vár

A Székesfehérvár.hu cikke szerint egy apuka fogta, és megépítette Eger várának 1552-es állapotát, Legóból. A karantén kemény egy hely.
 
 
 
 
 

Karantén design

Székesfehérváron épült az egri vár

A Székesfehérvár.hu cikke szerint egy apuka fogta, és megépítette Eger várának 1552-es állapotát, Legóból. A karantén kemény egy hely.

„KARANTÉNKREATÍV” - LEGÓBÓL ÉPÍTETTE MEG EGER VÁRÁT EGY FEHÉRVÁRI CSALÁDAPA

Különleges építménnyel lepte meg gyermekeit egy fehérvári apuka; Eger várát építette fel legóból, az 1552-es állapotot alapul véve. „Ha nincs ez a mostani karantén-helyzet, akkor valószínűleg ez az építmény sem jött volna létre, most viszont volt rá idő, így egy közös filmélmény nyomán megvalósítottam korábbi tervemet.” - mesélte Bobory Gergely, a 9 éves Bercel és a 7 éves Bulcsú édesapja.

Nyilvánvaló, hogy egy ötlet ilyen nagyszabású kivitelezése nem előzmény nélküli, mióta legózol, mesélj, kérlek egy picit az előzményekről!

Gyermekkoromban legóztam, aztán később, amikor gyermekeim lettek, nekik kezdtem el különböző tematikus terepasztalokat építeni, mikor mi érdekelte őket; az űrállomástól kezdve a csatajeleneteken, tűzoltó,- és rendőrkapitányságokon át a világháborús tankokig.

Miért pont Eger várát építetted meg ilyen részletekbe menően pontosan?


A karantén miatt volt idő, valamelyik nap megnéztük a két kisfiammal az Egri Csillagok című filmet, tehát a történetet megismerték, ezért gondoltam, hogy felépítem nekik a várat. A világhálón fellelhető számos rézkarc, alaprajzok, tehát hiteles források, ezeknek utánanéztem.

El sem tudom képzelni, hogy hogyan lehet, ha nagyjából is, de mégis alapjaiban valósághűen megépíteni egy ekkora, a valóságban is létezett objektumot, hogyan találod meg hozzá a megfelelő elemeket, alkatrészeket?

Való igaz, néha kénytelen vagyok kompromisszumokat kötni, az arányokat nem pontosan tartottam be minden esetben. Például a földbástyánál nehezen tudtam megoldani, hogy kör alakú legyen, amilyen volt a valóságban. Idegenvezetőként számos országban megfordulok, mára már feltérképeztem a lego szakboltokat, ahol akár elemenként is lehet vásárolni, de számos erre szakosodott oldalon körül lehet nézni az interneten is.



Hogy telik a mostani helyzetben egy átlagos napja, milyen a napirendje egy olyan négytagú családnak, ahol két kisiskolás nebuló, egy középiskolai tanár és egy magán-nyelvtanár, valamint idegenvezető a családtagok? Ki tudtok alakítani egyszerre négy munkaállomást?

Igen, azon nevettünk a feleségemmel, hogyha muszáj lenne, akkor akár hatot is. Van egy asztali számítógépünk, két laptopunk és egy tablet is, valamint a szülők rendelkeznek okostelefonnal, tehát ez már összesen hat eszköz. Idegenvezetés most nincs, a nyelvóráim egy része áttevődött a Skype-ra. A feleségem tanít, például érettségiző osztálya is van. Ezen a ponton Gergely felesége, Boglárka is csatlakozik a beszélgetéshez, aki azt meséli:

Általában reggel 6-kor kávéval ébredek, elkészítem a reggelit, ha majd a fiúk feltápászkodnak, ne kelljen félbeszakítani az órámat. Messengeren beköszönök a kollégáknak, majd átnézem, finomítom az adott napra bekészített digitális tananyagokat.

src="https://www.szekesfehervar.hu/_upload/editor/2019/Lugo/a_Glego-5.jpg" />Az ivadékok felébredvén rendszerint kifogásolják a kikészített reggelit. Közben felkerül a classroomba az anyag, a krétába ilyenkor nem tudom könyvelni, mert általában lefagy. Lyukasóra, ebédfőzéssel egybekötött tanulási kísérlet a saját kölykökkel. K betű írása, az igekötők helye, kerületszámítás, énekeld el a dalcsokrot, ismételd át a szavakat... Hálistennek még nem a szinusztételnél tartanak, így van esélyem. Levegővétel után megebédelünk, ilyenkor jut idő a gyerekek és férj közös legóépítményeinek megtekintésére. Délután még egy gyors kör kései feladatmegoldásokkal, előkészített tananyagok áttekintése, rendezése. Este gyerekek csutakolása, ágyba könyörgés, mese. Ilyenkor rájövünk, hogy hittanból nem csináltuk meg a teljes feladatot, majd holnap. De imádkozni szoktunk.

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!