Ideje cselekedni!

„Klímaébresztő” címmel országos filmhét zajlik december 1 és 6 között. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet környezetünk visszafordíthatatlan pusztulására, a modern emberi életforma káros következményeire.
 
 

Ideje cselekedni!

„Klímaébresztő” címmel országos filmhét zajlik december 1 és 6 között. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet környezetünk visszafordíthatatlan pusztulására, a modern emberi életforma káros következményeire.
 
 
 
 
 

Ideje cselekedni!

„Klímaébresztő” címmel országos filmhét zajlik december 1 és 6 között. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet környezetünk visszafordíthatatlan pusztulására, a modern emberi életforma káros következményeire.


A szervezők filmvetítésekkel igyekeznek bemutatni azokat az égető problémákat, kérdéseket, amelyek az éghajlatváltozással kapcsolatban ma már megkerülhetetlenek. A földi életet veszélyeztető klimatikus jelenségek okait, következményeit, hatásait, valamint a lehetséges kiutakat bemutató alkotásokat mozikban, klubokban, iskolákban vetítik, számos intézmény közreműködésével.
Egerben két helyszínen, a Művészetek Házában és a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban találkozhattunk a „Klímaébresztéssel”.
Az országos rendezvényhez 43 település, 26 civil szervezet, 5 diákszervezet, 18 iskola, 21 kulturális intézmény, 3 helyi TV és egy börtön csatlakozott filmvetítések rendezésével. Néhány helyszínen egész hétig tartó a programmal várják az érdeklődőket!
A „Klímaébresztő” kitalálója és fő szervezője a rengeteg környezetvédelmi megmozdulást támogató szervezet, a Védegylet. Az elképzeléshez azonnal társultak barátok, szimpatizánsok, aktivisták, szervezetek és magánemberek.
A szervezők szerint, ez a program is egy olyan törekvés, amivel felléphetnek az éghajlat védelmében, a mindannyiunkat érintő káros hatások ellen és természetesen saját jövőnk érdekében. Lehetőség arra, hogy lökést adjon a számunkra oly fontos felelősség felébresztésére, a klíma-tudatos gondolkodás kialakulása felé. Mindehhez, egy alkotó módon gondolkodó, komoly és érzékeny szemléletű közösségre van szükség, amely segíthet az aktív, előremutató mozgalom kialakításában.
Az egri Part Egyesület is úgy érzi, hogy ideje cselekedni, ezért úgy döntött, hogy részt vesz ebben az országos akcióban. Az élet különböző területein, a fogyasztás, a vásárlás, a közlekedés, a szórakozás, a fejlesztés minden rétegében szükséges meghonosítani valamifajta új szemléletmódot, amellyel hosszútávon kezelni lehet a klimatikus problémákat. A Művészetek Háza átriumában december 4-én 18 órakor vette kezdetét a program, amelyben 6 rövid, és egy másfél órás filmet vetítettel le. Az Egyesület képviseletében Törőcsik Gábor szólt néhány szót a rendezvény céljáról, valamint arról az emberi magatartásról amely kívánatos lenne a negatív folyamatok megállításában. Manapság nagy szükség van az ilyen programokra, mert az emberek hajlamosak a szőnyeg alá söpörni a problémákat. Sokakban, még most sem tudatosult az egész emberiséget érintő klímaváltozás veszélye
A bemutatott kisfilmek különböző technikai megoldásokkal, dokumentum, ismeretterjesztő, animációs megoldással, helyenként klipszerűen, helyenként pedagógiai módszerekkel, nagyon szellemesen ábrázolták az életfeltételeket felemésztő fogyasztói – termelői magatartás mechanizmusát. Azt a végzetes körforgást, láncolatot, amelynek kövekeztében rengeteg méreganyag kerül a környezetünkbe, így a szervezetünkbe is. Tárgyakon, embereken, látásmódokon keresztül jelent meg a probléma, sokféle megközelítésben. Mindegyik az éghajlat, számunkra végzetes megváltozását hangsúlyozta. A végeredmény: elkeserítő, az üzenet: ideje cselekedni.
A bemutatott rövidfilmek:
Kék Ember Csoport (Blue Man Group) - Stop Climate Change Campaign, Blue Man Group, magyar feliratos, 2 perc
A földönkívüliek támadása - Greenpeace, 2005, magyar feliratos, 4 perc
Eric Prydz vs Floyd – feladták a leckét! - 2007, angol beszélo, magyar felirattal, 4 perc
Ideje észhez térni! (eredeti magyar címe: Ideje pánikolni!) (Wake up, Freak out) (Leo Murray, Royal College of Art, 2008, magyar szinkron, 12 perc
Tárgyaink története (Story of Stuff) - 2007, magyar szinkron, 20 perc
UNDP jelentés: Klímaigazságosság: akinek a harang már szól - UNDP, 2007, magyar feliratos, 7 perc
A környezetvédelmi adóreform (CO2 Tomorrow I quit) - LMCS, Noe21, 2006, 12 perces, angol nyelvű magyar feliratos
19 órától egy hosszabb filmet vetítettek „Az a kritikus 6 fok” címmel, a National Geographic jóvoltából. A film rengeteg adattal, illusztrációval mutat rá, hogy akár egy fokos globális hőmérséklet növekedés is mennyire átformálja bolygónk arculatát, és a modern társadalmi életre berendezkedett ember élettere miként változik meg.
A rendezvényt több civil szervezet is segíti munkájával, így a Greenpeace, az Energia Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédelmi Szövetség és a Klímabarát Települések Szövetsége is. Ők is úgy gondolják, ideje cselekedni.

 

 

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!