Heves Megyei Közgyűlés percről-percre – május 7.

Az ülés első felében Beer Ferencné lemondását követően beiktatták a közgyűlés új tagját, az MSZP-s Rajna Kálmánt, illetve - többek között - elfogadták a megyei önkormányzat és intézményei 2009. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót és a rendőrség tavalyi évről szóló jelentését is.

A délután során heves vita alakult ki a Markhot Ferenc Kórház körüli bizonytalan helyzetről. A két frakció egymásnak esett.

 
 

Heves Megyei Közgyűlés percről-percre – május 7.

Az ülés első felében Beer Ferencné lemondását követően beiktatták a közgyűlés új tagját, az MSZP-s Rajna Kálmánt, illetve - többek között - elfogadták a megyei önkormányzat és intézményei 2009. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót és a rendőrség tavalyi évről szóló jelentését is.

A délután során heves vita alakult ki a Markhot Ferenc Kórház körüli bizonytalan helyzetről. A két frakció egymásnak esett.

 
 
 
 
 

Heves Megyei Közgyűlés percről-percre – május 7.

Az ülés első felében Beer Ferencné lemondását követően beiktatták a közgyűlés új tagját, az MSZP-s Rajna Kálmánt, illetve - többek között - elfogadták a megyei önkormányzat és intézményei 2009. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót és a rendőrség tavalyi évről szóló jelentését is.

A délután során heves vita alakult ki a Markhot Ferenc Kórház körüli bizonytalan helyzetről. A két frakció egymásnak esett.

15.45: A közgyűlés további részében csekélyebb egri vonatkozású és kisebb horderejű pontokról határoztak.

15.20: Hermann István bérzsoldosoknak nevezi azokat az orvosokat, akik a Hospinvest alatti időszak alatt elment szakemberek helyére jöttek. Az, hogy az akkori szerződést ők aláírták, az az ő gondjuk, szerinte a közgyűlésnek nem kell jogi segítséget nyújtani ezeknek az embereknek.

Tatár László: A polgári frakció már az elején hangoztatta, hogy csőd lesz a vége. Az, hogy az akkor idehívott orvosok üzleti kockázata negatív eredményt hozott számukra, azt nekik vállalni kell. Az önkormányzatnak az elmaradt bérüket nem kell pótolni. Az orvosok saját ügyvédjeik segítségével forduljanak jogorvoslathoz.

Merczel József: A Hospinvest senkinek nem mondott fel, hiszen bizonyos dolgozók döntöttek úgy, hogy nem vállalják az új feltételeket. Annak a szakdolgozónak köszönetet kell mondani attól függetlenül, hogy az melyik politikai oldal pártfogoltja.

Verebélyi György Merczelnek Józsefnek: "Nem tudom miről beszélsz, vegyél be egy tablettát, hátha megnyugszol!"

A vita kezd elfajulni. A két frakció egymás feleősségét hangsúlyozza a kórház ügyében.

A közreműködői szerződéssel foglalkoztatott orvosok és egészségügyi dolgozók kérelmét elfogadta a közgyűlés, tehát a szükséges esetben jogi segítséget nyújthatnak az említett károsultaknak.

A Markhot Ferenc Kórház Kft. 2009. évi beszámolóját egyhangúlag fogadta el a közgyűlés.

14.45: A Markhot Ferenc Kórház Kft. 2009. évi beszámolójáról folyik a vita. A különböző felek által közölt iratokban más-más adatok szerepelnek a vagyonkezeléssel kapcsolatban. A Fidesztől kifogásolják, hogy a Hospinvesttől történő visszavétel több, mint egymilliárdos hiányvesztést mutat. 

A könyvvizsgáló számításai 400-450 milliónyi hiányt mutatnak az idei működésben a kórháznál. Ő is hangoztatja, hogy a Hospinvesttől visszavett eszközök állománya nem egyezik az átadáskor lejegyzettekkel.

Felvetődött a kórház működésének biztosítására még egy nagyobb összegű hitel felvétele is. Elhangzott, hogy az önkormányzati hitelfelvétel nem megoldás, és erre nincs is nagy lehetőség.

Deé András azt mondja, hogy a kórház jelenlegi helyzetéről a megyei közgyűlés korábbi döntései a felelősek.

Hermann István is az eddigi elhibázott döntések eredményének tekinti az intézmény csődhelyzetét. Szerinte van rá esély, hogy el fog következni az a pillanat, amikor ez a mostani labilis helyzet be fog dőlni. Káosznak nevezi a mostani helyzetet.

Tatár László kifogásolja, hogy a vitában már túlmentek a napirendi pont adta témán. Kiemeli, hogy ilyen formán lehetetlen a kórház működtetése. Szerinte likviditási tervet kell készíteni. Szükséges előre menni, mert csődbe mehet a kórház, és csődközelbe juthat az önkormányzat.

Sós Tamás hivatkozik az új kormány azon kijelentésére, miszerint  ők is elképzelhetőnek tartják a magántőke bevonását az egészséügybe.

A likviditási terv elkészítését a 2010. évre a szükséges források és működtetési feltételek biztosítására megszavazta a közgyűlés.

13.50: Kisebb előterjesztésekről szavaznak.

13.30: A Heves Megyei Közoktatási Közlapítvány beszámolójáról szavaznak. Horváth Tamás elnök elmondása alapján a közalapítvány 1997-től 3677 pályázatot bírált el, és majd 1000 millió forintot juttattak a megye oktatási intézményeknek. Az alapítvány jövője kérdéses, hiszen állami támogatást már nem kapnak. A közalapítvány beszámolóját elfogadták.

13.25: Markhot Ferenc Kórház Kft. működésével kapcsolatos kérdések. Bélapátfalvával kötött megállapodást a kórház a település járóbeteg ellátását illetően. A kérdés az üzemeltető váltása miatt került újra felszínre. A szavazás egyhangúlag döntött az együttmőködés folytatásáról.

13.22: Javaslat folyószámla hitelkeret emelésére. Elfogadva.

13.20: Az ebédszünet után a gyűlés folytatódik.

12.15: Jakab Márton, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnökének beszámolója szerint Heves megyében majd 3600 polgárőr segíti a rendőrség munkáját. Az elnök kéri a megye segítségét a poroszlói Országos Polgárőr Nap megrendezéséhez. Heves megyében 111 polgárőr egyesület működik.

12.10: A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság 2009. évi tevékenységéről szóló jelentést a közgyűlés elfogadta.

12.05: Juhász József kijelentette, hogy kollégáit kérte arra, hogy a települések kezdetét illetve végét jelölő táblák 100m-es körzetén belül ne mérjenek sebességet.

12.00: Bencze József országos rendőr-főkapitány felszólalásában a pénz- és forráshiányokról azt mondta, hogy, ugyan nőtt a bevételi forrásoldal, de ebben van 20 milliárd saját bevétel, amelyet nem tudnak beszedni. Ez működési problémákat is okozhat, de a bérek kifizetését nem befolyásolják. S mivel a fizetési hajlandóság csökken a jogsértő állampolgárok felől, nincs könnyű helyzetben a rendőrség. Ez nem jelenti azt, hogy mindenképp ösztönöznék a sebességmérésből fakadó minél nagyobb bevétel megszerzését.

A füzesabonyi-maklári táblát és mérést teljesen igazságtalannak tartotta az ottani rendőrök egyes intézkedéseivel együtt.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységét méltatja, elismerően beszél az egri rablások felderítési eredményeiről.

11.25: Juhász István a kérdésekre reagál. Kikéri magának azt, hogy azért büntetnének, hogy legyen fizetésük. Csak azért büntetnek, hogy szabálybetartásra kötelezzenek. A maklári sebességkorlátozás kapcsán elmondta, hogy értekezleten is téma volt. Kiemelte, hogy külön kérte a kollégákat, hogy korrekten mérjenek, ne járjanak el etikátlanul. 

A kvadosok okozta károkkkal kapcsolatban elmondta, hogy nincs pénzük kvados rendőrök szolgálatba állítására. Hiszen egy kvadossal szemben semmilyen közlekedési eszközzel nem tudnak fellépni a jelenlegi eszközeik közül. A külön pálya kijelölését nem tartja kizárólagos megoldásnak.

Arra a kérdésre, hogy volt-e politikai megrendelés, azt mondta Juhász István, hogy amióta jelenlegi hivatalában van, nem volt ilyen irányú megrendelés, és amíg ő lesz a rendőr-főkapitány, nem is lesz.

A nyomozási eredmények tekintetében a 2008-as utolsó helyezéshez képest 8-at lépett előre ebben a statisztikában a megyei kapitányság.

A maklári sebességémérésről azt mondta, hogy ő nem adott erre utasítást. A Füzesabonyi Rendőrfőkapitányság nagy károkat okozott az egész megyei rendőrség megítélésének.

A gyöngyösi ügyfélváróra vonatkozó kéréseket, miszerint azt komfortosabbá kellene lenni, a rendőr-főkapitány azt mondta, hogy megteszik a kellő lépéseket.

A kábítószerbűnözés jelenlegi helyzetéről: a korábbi időszakban a felderítő részleg nagyobb hangsúlyt fektetett a rendőrség. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne ez kiemelt feladata a felderítőknek, csak van néhány fontosabb, súlyosabb bűncselekmény.

A fiatalokkal kapcsolatban felmerülő fegyelmezetlenségi eljárások növekedése azzal magyarázható Juhász István szerint, hogy több a belső ellenőrzés is.

10.53: A Füzesabony és Maklár között kihelyezett sebességkorlátozó tábla ügye újra előkerült. Immáron sokadszor.

10.45: Heves a vita a sebességkorlátozó jelzőtáblák következetlen használatáról.

10.40: A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság 2009. évi tevékenységéről számolnak be. Itt van az országos rendőr-főkapitány is. Dr. Juhász István, Heves megye rendőr-főkapitánya a személyzeti adatokról beszél. Sok volt a vezetőváltás magasabb és alacsonyabb szinten is. A vezetői állomány elég fiatal. 5 év viszonylatában 95%-os volt csak a feltöltöttség. Az állomány 50%-a 31 és 40 év között van. Ugyan fiatal a személyzet, de mégis egynegyede kiemelt kockázatú betegséggel küzd. Ennek lehet oka a túlterheltség, és az a stresszhelyzet, amelyre a fiatalok nincsenek még felkészülve. Dr. Juhász István kiemeli, hogy sok támadás érte a rendőröket. Nem tartja helyesnek, hogy ma már mindent szinte kamerával kell rögzíteniük, hogy meg tudják magukat védeni. A mostani feltöltöttség a 791 fővel jónak számít. Napi 320 órát tudtak túlszolgálatot teljesíteni. Ezzel ugyan nagyobb lett a rendőri jelenlét, de túlterheltek is lettek ezzel. 28 frissen végzett rendőrhallgató kapcsolódott a kapitánysághoz. Kiemelten figyelnek az ő tevékenységükre. Az elmúlt 5 évben regisztrálta Heves megye a legkevesebb bűncselekményt. Hangsúlyozza a trükkös lopások elleni fellépéseket. Ebben az évben új módszereket fejlesztettek ki a visszaszorítására.

A nyomozási eredményesség egy kicsit csökkent ugyan, de még így is elfogadhatóak az adatok. A negatív tendencia a tapasztalatlanságból is fakad. A közrendvédelem területén látványos eredményeket értek el. A baleseti mutatók csökkenést mutatnak

Dr. Juhász István köszöni az eddigi támogatásokat, és kéri a további segítségnyújtást.

10.28:  Heves Megyei Területrendezési Tervet nagy többséggel elfogadta a közgyűlés.

10.26: Mennyiségi és minőségi védelem a vízbázis terén. Szintén megszavazták ajánlásként a Területrendezési Tervbe.

10.25:  Heves Megyei Területrendezési Terv módosításának kapcsán a klimatikus gyógyhelyek védelméről szavaztak. hogy bekerüljön-e a tervezetbe. 37 igen, 1 tartózkodás.

10.10: Klimatikus gyógyhelyek kijelölését javasolják többen, kiemelve a Mátra több területét. A felvetés a Heves Megyei Területrendezési Terv módosításának kapcsán került elő. Fótos Dániel kifogásolja, hogy nem hoztak létre egy Területfejlesztési Bizottságot. Továbbá a vízbázis fokozottabb védelmére hívja fel a figyelmet, és szempontként a mennyiségvédelmet is kérelmezi a minőségvédelem mellett.

10.04: A képviselők eréjesen kifogásolják Sós Tamás vezetési gyakorlatát.

10.00: A Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2009. évi gazdálkodásáról vitatkoznak. Mikó Béla könyvvizsgáló az önkormányzat beszámolóját elfogadja, és kiemeli, hogy az eredetileg 9%-os hitelfelvétel helyett az alig több, mint 6 % bizakodásra ad okot. Dr. Tatár László kifogásolja az 500 millió körüli vagyonvesztést. Sós Tamás szerint az önkormányzat eszközeiben és befektetett forrásaiban növekedett, és mindenkinek köszönetet mond a feladatuk ellátásáért, továbbá kiemeli, hogy nem vagyonvesztés, hanem vagyongyarapodás történt. Dr. Tatár László szerint történt vagyonvesztés, s nem fogadja el Sós Tamás érvelését. A 2009. évi gazdálkodási beszámolót végül elfogadták.

9.45: Merczel Józsefet nem szavazták meg a Regionális Közlekedési Szakbizottság tagjává.

9.42: Beer Ferencnét megszavazták az Ügyrendi Bizottság nem közgyűlési tagjának. Letette az esküt.

9.40: Az MSZP Beer Ferencné megüresedett Egyeztető Bizottságban betöltött helyére Hiesz Györgyöt javasolja. Elfogadva.

9.35: A Fidesz polgári frakció felveti, hogy a közgyűlés alelnökei nem készítenek rendszeresen beszámolót. Kérik Sós Tamást, hogy szóbeli kiegésztéssel értékelje Beer Ferencné munkáját. Sós úgy gondolja, hogy mindhárom alelnök kiválóan végzi a munkáját, és a lemondott Beer Ferencné tevékenységét külön ki is emeli az elnök. Dr. Tatár László Sós Tamás szóbeli értékelésételégtelennek tartja. A Fidesz frakció követeli az írásos beszámolóját a lemondott alelnök tevékenységétől.

9.22: Beer Ferencné, a HMK alelnöke még márciusban lemondott a képviselői mandátumáról. Az MSZP-s Rajna Kálmán kapott helyet a közgyűlésben. Vékony Tibor, a Heves Megyei Területi Választás Bizottság elnökhelyettese a bizottság nevében átadta a megbízólevelet, ezzel Rajna Kálmán a Heves Megyei Közgyűlés teljes jogú tagjává vált.

9.18: Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke megnyitja a mai ülést. Az ülés határozatképes, 35-en jelentkeztek be, 5-en hiányoznak.

 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!