EKVI a város karbantartója

Eger MJV Humán Erőförrás Bizottsága szerdán, az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményénél (EKVI) tett látogatást.
 
 

EKVI a város karbantartója

Eger MJV Humán Erőförrás Bizottsága szerdán, az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményénél (EKVI) tett látogatást.
 
 
 
 
 

EKVI a város karbantartója

Eger MJV Humán Erőförrás Bizottsága szerdán, az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményénél (EKVI) tett látogatást.
Ki kell emelni, hogy a 8,5 milliárd forintos költségvetésű Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye végzi el az iskolák és óvodák kisebb-nagyobb felújításait, teljes vizesblokkokat varázsolnak újjá saját erőből, gazdasági tevékenységük hasznából. Közalkalmazottakkal dolgoznak, így a városnak sok felújításnál spórolnak százezres, esetenként milliós tételeket. A műhelyben üzemelő lapszabászat kielégíti az intézmények –így maga, az EKVI központjának- bútorigényeit, saját készítésű szekrényekkel, asztalokkal, de hozzájuk tartozik a körzeti orvosok, iskolaorvosok és fogorvosok hálózata is.

Az EKVI nagyon fontos tevékenysége, hogy mindemellett az egri, önkormányzati fenntartású iskolák és óvodák esetében gazdasági ellenőrző funkciót is ellát. Vizsgálja, hogy az adott intézmény szabályosan költse el a pénzét. Önálló költségvetése van mindenkinek, amellyel rendelkezik. Az iskolák, óvodák kiadásainál az EKVI a fedezet meglétét és tranzakciók szabályosságát vizsgálja, a könyviteli, pénzügyi és ellenjegyzési feladatokat látja el, javaslatokat is tesz a gazdálkodás javítására, de ő maga nem gazdálkodik – mondta Molnár László igazgató. Hozzátette, hogy az EKVI országosan élen jár a Megújulás program elindításával (erről a második linken olvashattok részeleteket). Ennek keretében Eger felkészült például arra, hogy amennyiben a pedagógusok állami alkalmazottak lesznek, a technikai személyzetet a város gond nélkül tovább tudja foglalkoztatni. Ez másutt nagy gondokat okozhat majd.
Az EKVI átvette a Városháza épületének karbantartását, fenntartja az Imókő üdülőt, de technikai újításokkal is rendelkezik. Az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye, ujjlenyomatos „blokkoló” rendszer működik a telephelyeken, amely rögzíti, ki mikor érkezett, mikor távozott a munkavállaló. A gépeket, karbantartó autókat GPS nyomkövetővel figyelik, javítva a munka hatékonyságát.

Molnár László kiemelte: nagy munkával felmérték azt is, hogy az egri iskolák, óvodák hány székkel, asztallal, számítógéppel stb. rendelkeznek. Most már egységes nyilvántartó rendszerük van, melyben az egyes intézmények az esetleges változásokat saját maguk módosíthatják, illertve leltárt is könnyen készíthetnek eszközeikről.

Népszerű az EKVI honlapja, amely városi hírekkel, praktikus információkkal látja el a látogatókat, de ezen a portálon keresztül az érintettek saját kód és jelszó beírása után hozzáférnek a szabályzatokhoz, s így nem kell több százoldalas dokumentumokat kinyomtatniuk. Emellett az intézményvezetők és a Polgármesteri Hivatal Gazdasági Irodája is meg tudja nézni, hogy az adott iskola, vagy óvoda alszámlája hogy áll. Az EKVI sok APEH ellenőrzést kapott az elmúlt időszakban, de egyszer sem találtak náluk hibát, hiányosságot, vagy pontatlanságot – szögezte le az igazgató. Az EKVI közvetlen üvegszálas kapcsolatban van a Városháza szerverével is.

Molnár László kijelentette: tervei között szerepel, hogy az EKVI-hez tartozó intézmények egységes energiagazdálkodást folytassanak, mert a rezsiköltségek viszik el a tanintézmények kiadásainak legnagyobb részét. Példaként említette a lehetőséget, hogy hőmérséklet-figyelő rendszert telepítsenek egyes tantermekbe, amely pontosan regisztrálja, hány fok van a helyiségben. Ha ezután -szabályozással- a megfelelő mértékre lehet csökkenteni az energiafelhasználást, akkor Molnár László szerint 10%-os megtakarítás várható. Rámutatott: pályázatok segítségével valósítana meg ilyen és hasonló, nyugaton már kiválóan működő fejlesztéseket, valamint napkollektorok felszerelését is tervezi a jövőben.
 
 

 
 
  • 1Radó István2011március25.19:38ÚjVálasz

    Ezt a céget Molnár László, már régóta példamutató professzionalizmussal vezeti.
    Rácáfol egy régi római mondásra, miszerint ,,a köz(pénz) vállalkozásai szükségképpen csak veszteségesek".
    Csak így tovább!

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!