Érdekes, különleges és változatos lesz az idei Egri Tavaszi Fesztivál

Idén is színes programokkal, sztárfellépőkkel és különleges helyszínekkel várja a látogatókat a március 16-án kezdődő XII. Egri Tavaszi Fesztivál.
 
 

Érdekes, különleges és változatos lesz az idei Egri Tavaszi Fesztivál

Idén is színes programokkal, sztárfellépőkkel és különleges helyszínekkel várja a látogatókat a március 16-án kezdődő XII. Egri Tavaszi Fesztivál.
 
 
 
 
 

Érdekes, különleges és változatos lesz az idei Egri Tavaszi Fesztivál

Idén is színes programokkal, sztárfellépőkkel és különleges helyszínekkel várja a látogatókat a március 16-án kezdődő XII. Egri Tavaszi Fesztivál.

Az Egri Tavaszi Fesztivál a város minősített rendezvénye, mely méltó társa a budapestinek az újítás és a változatosságot tekintve- hangsúlyozta Habis László Eger polgármestere a szerdai sajtótájékoztatón. A programokon keresztül az egrieknek és környékbelieknek szeretnénk újdonsággal és érdekességgel szolgálni. Új helyszín a felújított Líceum tetőterasza, ahol St. Martin fog koncertet adni, de Eger fürdőváros jellegét erősítendő a Török Fürdő is programmal készül, valamint a Város a Város Alatt pincerendszer az egri bor népszerűsítésén kívül zenei „színpadként” is funkcionál majd- fogalmazott a polgármester.


Orosz Lászlóné a kulturális bizottság elnöke az értékes, különleges, változatos jelzőkkel határozta meg az idei fesztivált. Igyekeztünk a programokat minél színesebben összeválogatni, hogy a helyieknek és a turistáknak is vonzók legyenek, tartalmazzanak ingyenes családi programokat, de az igényesebb közönségnek is kedvezzünk- mondta Orosz Lászlóné. Lesz operagála, Magna Cum Laude és Intim Torna Illegál koncert, de fellép St. Martin és az Ethnofil is, lesz fényszobor kiállítás és színházi előadások is az EKMK-ban.

Az Egri Tavaszi Fesztivált Eger MJV Önkormányzata 7,7 millió Ft-tal támogatja, s a programok megvalósítására az önkormányzat további 5 millió Ft-ot nyert  pályázaton.

Négy tematikus programcsokor:
•    Z’energiák
- Operagála – Miklósa Erika, Horváth István és az Egri Szimfonikus Zenekar estje a Hotel Egerben.
- Magna Cum Laude koncert a Színház előtti téren (Hatvani kapu tér)

•    Eger Extra (zenei élmények különleges helyszíneken)
-    St. Martin koncert a Líceum tetőteraszán
-    Intim Torna Illegál koncert az Egrix Club
-    Csakragenerátor dobkör a Török Fürdőben
-    Bolyki Brothers a „Város a város alatt” pincében
-    Ethnofil koncert az Egri Várban

•    Szín-vonal
A Figura Stúdió Színház vendégjátéka - Jevgenyij Griskovec: Tél
A Figura Stúdió Színház vendégjátéka - Georg Büchner: Woyzeck
A Figura S. Sz. vendégjátéka – Katona Imre: A téboly hétköznapjai
Élőkép Társulat: Lepkévé válás

•    Fény-viszonyok
- Fényszobor kiállítás (Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem (MOME) média-design szak)
- Filmturmix (Filmvetítés a Trinitárius templomban, illetve előtte vetítés fényfestéssel mixelve…)

 foto: Nemes Róbert

 

 
 
  • 9Bekiabáló2012március12.19:11ÚjVálasz

    Drága elnőiesedett "Dobókatica"!
    Üdvözlöm:
    :-D

     
  • 8Dobókatica2012március05.19:53ÚjVálasz

    Akceptálom érvei egy részét, tisztelt 7-es Hozzászóló!
    De csak egy részét, mondjuk a felét.
    Kellemes vita volt. Köszönöm figyelmét, reagálását.
    Folyt. köv.!

     
  • 7Bekiabáló2012március04.21:13ÚjVálasz

    Drága Demagóg Dobókatica! Nem tudom, ön hol él? Nem valószínű, hogy Egerben, mert akkor nem írt volna ilyeneket: "...miért nem a helyi, környéki előadóművészeket foglalkoztatja?" (Mármint az Egri Tavaszi Fesztivál) Rátarti és roppant tájékozatlan okoskodása mellé egy kis megszívlelendő tény:
    „Önszerveződő (helyi) csoport a Csakragenerátor Dobkör. A dobkör véletlenszerűen jelenik meg Eger különböző pontjain, és spontán ütemekkel próbálja meg a járókelőket kizökkenteni mindennapjaikból.”
    „2008 végén egri fiatalokból alakult az Ethnofil zenekar , mely a magyar népzene, a világzene és a modern jazz világába kalauzolja a hallgatókat. Magukról: ,Egész eddigi életünket itt töltöttük, itt tanultuk meg a zenélés alapjait, ide kötnek ismerőseink, barátaink, akik biztatása és lelkesedése nélkül már nem biztos, hogy együtt lennénk.”
    Nos, a Bolyki Brothers valóban nem egri, de ugye nem égbekiáltó bűn, ha valaki Eger határán túl is tud értékeket, s itt is szeretné őket látni-hallani, ha már egyszer nem mindenki lakik a fővárosban?! Róluk megtudhatja: „A Bolyki Brothers Magyarország egyik legjelentősebb a cappella együttese. Az együttes tagjai képzett zenészek, és aktív résztvevői a nemzetközi komolyzenei életnek is. Univerzális zenei nyelvezetükre jellemző, hogy szívesen látott vendégei televíziós show-műsoroknak, jazzfesztiváloknak és stadionokban rendezett könnyűzenei koncerteknek. Mindemellett hatalmas sikerrel lépnek föl egyházzenei rendezvényeken éppúgy, mint a Bartók Rádió élő műsoraiban…”
    Nagy tévedésének tartom azt a vélekedését is, hogy Egernek csakis a nyári rendezvényekre kellene minden pénzt költeni. Igen? Akkor meg az lenne az első demagóg sirám, hogy ősztől tavaszig meg lehet halni az unalomtól Egerben, mert semmi kultúra, semmi pezsgés, semmi élet. Ezt legjobban éppen az idegenforgalomból élők tudják. Úgy hogy rájuk hivatkozni semmi értelme. (Épeszű szállodás, panziós nem akarja szűkíteni a kulturális kínálatot, éppen ellenkezőleg.) Az önt ajnározó 5-6-nak meg csak annyit, mi a csudának kever bele rosszindulatúan olyat a mondandójába, aminek semmi köze sem a cikkhez, sem a hozzászólásokhoz (a főszerkesztő fiáról). Persze, értem én: érve nincs, de szétfeszíti a demagógia. Csak nehogy azt szűrje le most, hogy ezt a hozzászólást is a "főszerkesztő" írta vagy rendelte meg! Egyébként meg higgyen, amit akar.

     
  • 6Bekiabáló2012március03.01:51ÚjVálasz

    Igazat kell adnom Dobó Katicának! Ebben a városban baromi sok pénz van ezek szerint \"kultúrára\". Öt milla Kaláka koncertre, 7 milla a Tavaszi fesztiválra(?) plusz még ki tudja mi mindenre. De a városban élő és alkotó jó képességű kultúracsinálók dögöljenek meg. Megy a rongyrázás hihetetlenül. Nekünk tavaszi fesztivál? Kérdem mi a francnak? Egyszer kitalálhatnák már hogy az egri művészeknek, művészeti közösségeknek csináljanak ekkora hírverést és fesztivált. Miért nem arra vág fel a város, hogy mennyi tehetség van benne? Mert nekik kellene adni végre a pénzt, nem mindenféle Intimtornára. Vagy Orosznénak van erre szüksége? Ja Dobó Katica. Elcseszted. Nem szabad e helyütt kritizálni a fesztivált, hiszen a főszerkesztő fia érintett az ügyben.Csak nem fűrészeli maguk alatt a fát...?

     
  • 5Bekiabáló2012március03.01:50ÚjVálasz

    Igazat kell adnom Dobó Katicának! Ebben a városban baromi sok pénz van ezek szerint "kultúrára". Öt milla Kaláka koncertre, 7 milla a Tavaszi fesztiválra(?) plusz még ki tudja mi mindenre. De a városban élő és alkotó jó képességű kultúracsinálók dögöljenek meg. Megy a rongyrázás hihetetlenül. Nekünk tavaszi fesztivál? Kérdem mi a francnak? Egyszer kitalálhatnák már hogy az egri művészeknek, művészeti közösségeknek csináljanak ekkora hírverést és fesztivált. Miért nem arra vág fel a város, hogy mennyi tehetség van benne? Mert nekik kellene adni végre a pénzt, nem mindenféle Intimtornára. Vagy Orosznénak van erre szüksége? Ja Dobó Katica. Elcseszted. Nem szabad e helyütt kritizálni a fesztivált, hiszen a főszerkesztő fia érintett az ügyben.Csak nem fűrészeli maguk alatt a fát...?

     
  • 4Dobókatica2012március01.22:28ÚjVálasz

    Talán mindenkinek máshol kezdődik a demagógia, mint olyan. Engem speciel manapság e műfaj politikai megnyilvánulása tud dühíteni, de nagyon. Mást meg úgy látszik éppen más...
    Én csupán annak kívántam hangot adni, hogy az idegenforgalomból élők szerint Egernek a nyári kulturális rendezvényekre kellene minden pénzt fordítani, mert turisztikailag ez indokolt. Tavaszi fesztivál rendezésére a közhatalom csak presztizsokok miatt vállalkozik. Ezért jellemző tehát, hogy ezek a fesztiválok kizárólag közpénzből fizetődnek.
    De ha már ez a kicsiny skanzen városka fesztivált rendez, akkor miért nem a helyi, környéki előadóművészeket foglalkoztatja?
    Azokat, akik ugyan nem világsztárok, csak ugyanúgy tehetségesek, pedig itt élnek közöttünk. Sokan vannak, illene ismerni őket azoknak, akik az ilyen fesztivált, hangsúlyozom közpénzből fizetik.

     
  • 3Bekiabáló2012március01.11:38ÚjVálasz

    Ne legyen már ennyire demagóg, kedves 2-es! "Ment-e a könyvek által a világ elébb?" - kérdezte Vörösmarty Mihály anno. S bármily hihetetlen ez önnek: ment. Szóval a könyvtárakat nem kellett felgyújtani, mint holmi, keveseket érdeklő luxust. Nem tudom, érti-e a párhuzamot? A kultúrára minden formájában szükség van (mostanában meg különösen!), legalábbis kellene, hogy legyen. Ja, hogy magát ez nem érdekli? Az még nem ok arra, hogy be kelljen fagyasztani mindent. Kapaszkodjon meg, vannak olyan elvetemültek, akik várják ezt a programsorozatot, s tudnak belőle választani kedvükre valót. A "hanyatt eséshez" meg nem kell a Törökfürdőbe menni senkinek, elég ha az ember ilyen vélekedéseket olvas, mint az öné (dobszó nélkül)! Kár, hogy az ön finnyás ízlésének, de inkább csak szuper demagóg gondolkodásának nem felel meg a "kulturális saláta" - nagyfokú hozzászólási kényszerében.

     
  • 2Dobókatica2012február29.23:34ÚjVálasz

    Kenyér helyett cirkuszi játékok?
    Voltaképpen miért, mi célból van szüksége évente tavaszi fesztiválra Egernek? Hoz ez számolhatóan több turistát? Tudtommal nem.
    Szüksége van Eger polgárainak erre a kulturális ,,salátára"?
    Tudtommal nincs. Miért is lenne?
    Tucatnyi tavaszi fesztivált rendeznek széles-e hazánkban.
    Kérdezem: minek? Nem erre lenne szükségük az embereknek, hanem a közkultúra számos, nélkülöző intézményének elegendő fenntartási forrásra. Arra persze nem telik.
    Most kiszór Eger városvezetése az adófizetők pénzéből az ablakon több, mint 7 milliót és még büszke is rá...
    Úgy hiányzik a dobkoncert a Török Fürdőben dagonyázóknak, mint ablakos tótnak a hanyattesés.

     
  • 1Bekiabáló2012február29.19:04ÚjVálasz

    "Orosz Lászlóné a kulturális bizottság elnöke..."

    Hatalmas kulturális tőkével rendelkezik...

    Talán Habis László ért annyira a kultúrához, mint Orosz Lászlóné.
    Megnyugodhatunk.
    Hátra dőlhetünk.
    Jó kezekben vagyunk.
    Jó kezekben van a város.
    Ők ketten a garancia erre.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!