Szegvári Menyhért: TILTAKOZOM!

Úgy látszik nem csökken a szerencsétlen megszólalások száma az egri "lista" ügyben. Most éppen az ATV Habis László polgármester úrral készített interjújában hangzott el egy inszinuáló kijelentés Nádasy Erika színművésznőről, amit Szegvári Menyhért nem hagy szó nélkül az alábbi nyílt levelével.
 
 

Szegvári Menyhért: TILTAKOZOM!

Úgy látszik nem csökken a szerencsétlen megszólalások száma az egri "lista" ügyben. Most éppen az ATV Habis László polgármester úrral készített interjújában hangzott el egy inszinuáló kijelentés Nádasy Erika színművésznőről, amit Szegvári Menyhért nem hagy szó nélkül az alábbi nyílt levelével.
 
 
 
 
 

Szegvári Menyhért: TILTAKOZOM!

Úgy látszik nem csökken a szerencsétlen megszólalások száma az egri "lista" ügyben. Most éppen az ATV Habis László polgármester úrral készített interjújában hangzott el egy inszinuáló kijelentés Nádasy Erika színművésznőről, amit Szegvári Menyhért nem hagy szó nélkül az alábbi nyílt levelével.

 

 

NYÍLT LEVÉL MINDENKINEK, AKIKET ÉRINT ÉS AKIKET LÁTSZÓLAG NEM!

 

Én nem vagyok Émile Zola és ez nem a Dreyfus affaire!

Sőt, érintve sem vagyok (hacsak nem áttételesen).

Mégis tiltakoznom kell, mint egri polgárnak, mint az alább szereplő személy volt férjének (jelenleg is munkatársának) besározása ellen! De legfőképpen az ellen a módszer ellen, amivel megpróbálják belekeverni egy olyan ügybe, amihez az égadta világon semmi köze!

Előrebocsátom, viszonylag hosszú lesz. (Nem miattam!)

2012. 05. 14-én az ATV hírcsatornán Kálmán Olga interjút készített Habis László egri polgármester úrral a „Székhelyi-ügy” kapcsán. (Jobb híján nevezem így, mert aki hallott róla, az tudhatja, miről beszélek, aki nem, az mostantól ne olvassa tovább írásomat, hacsak nem nézi meg az erről készült felvételt, és a számtalan riportot, dokumentumot.)

A „főtéma” Székhelyi József egri fellépésének letiltása volt, aminek „utóéletéről” egy jegyzőkönyv-részlet és egy (vélhetőleg) teljes hanganyag tanúskodik. Ezek boncolásába azért nem megyek itt és most bele, mert csak el kell olvasni, (hiszen régóta nyilvános), meg kell hallgatni, és mindenki számára világos lesz, miről van szó.

A lényeg: Kálmán Olga azon kérdésére, miszerint van-e Egerben, a városi döntéshozók által fölállított írásos (!) lista azokról, hogy kik léphetnek fel a városban, a polgármester úr, azt válaszolta, hogy nincs! (Csöndben jegyzem meg, ezek a „listák” nem papíron szoktak létezni, hanem a fejekben! Annyira senki nem „bátor”, hogy le is írja.)

Kálmán Olga viszont tovább ment és megjegyezte, hogy neki másról is van tudomása, akit „fentről” nem engedtek fellépni, és ez a személy Nádasy Erika, (az egri színház volt tagja, ma korengedményes nyugdíjasa, /- most már csak „járadékos” -/, Domján Edit-díjas színművésze, az egri Földszint 2. /civil lakásszínház/ egyik alapítója), akit egy fellépéséről szintén letiltottak.

Habis polgármester úr azt válaszolta, hogy ő ilyen ügyre nem emlékszik, viszont Nádasy Erikával kapcsolatosan arra igen, (őt úgy tájékoztatták, - jó lenne tudni, hogy kik! -), miszerint Nádasy Erika egy holokauszt ellenes darabban, amit játszott, visszaadta a szerepét, nem játssza tovább.

(Nádasy Erika, mint fönt írtam,nyugdíjba vonult, nem adott vissza szerepet, sőt, felajánlotta a színház vezetőjének, ha szükség van rá, szívesen fellép - az új vezetésű színházban - a továbbiakban is.)

Kálmán Olga közbevetette, hogy ő egy másik ügyre gondolt, a „Vadászat éjszakája” című zenés estre, aminek a plakátján ott szerepelt a művésznő neve. (A műsor – plakáton feltűntetett szervezője – névtelenül egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy őt nemkeresték meg azzal, hogy N. E. nelépjen fel, hanem ő vetette fel a művésznőnek azt a kérdést, hogy az ő közreműködése nem lesz-e akadálya az est létrehozásának, miután tudja, hogy sok mindenben kritizálja a városi vezetést, mire N. E. magától lemondott a fellépésről, mintegy „letiltva önmagát”! (Ezt az abszurdot Beckett, Ionesco urak megirigyelhetnék, ha még élne bármelyük! De érthető, hiszen az illető a megélhetését félti joggal!)

Habis polgármester úr erre nem emlékezett. (Erről, úgy tűnik, nem tájékoztatták. Valóban képtelen elvárás, hogy „minden műsor mellé egy rendőrt állítsanak”, - parafrazeálva, amit a város vezetője a Székhelyi-ügy kapcsán mondott-.)

Nos, így lehet valakit burkoltan meggyanúsítani rasszizmussal egy olyan (teljesen más) ügyhöz kapcsolva, ami viszont valóban arról – is – szólt! Ez bravúros teljesítmény!

A polgármester úr, ezek után, arra a kérdésre, hogy „van-e ilyen tiltó lista Egerben”, mosolyogva azt válaszolta, hogy biztosan nincs!

Miután fenti írásomat, mind az ATV megjelölt adása, mind plakát és újságcikkek, riportok kellőképpen alátámasztják és tanúsítják, ki kell mondanom ismét:

„Tiltakozom!” Ez ellen a módszer ellen, ami egy fontos - és sajnos húsba vágó kérdésről - más irányba próbálja terelni a figyelmet, nem törődve sem az igazsággal, sem a tényekkel, sem az emberek személyiségi jogaival!

Szegvári Menyhért

(nyugdíjas és Jászai-díjas színházrendező, az egri Gárdonyi Géza Színház „örökös tagja”, az egri Földszint 2. Színház egyik alapítója)

 

 

 

 

 

 

 

 
 
  • 5Bekiabáló2012május20.23:53ÚjVálasz

    Ajánlom szeretettel mindenki figyelmébe a Gárdonyi Géza Színház 2011/12-es évadának beharangozó műsorfüzetét, az Egri Est különszámát, amely egyébként az egri színház honlapján még mindig fenn van: http://theater.hu/media/ggeger/PDF/evadhirdeto2011-12.pdf Az utolsó oldalon:
    TOVÁBBRA IS MŰSORON Kertész Lilly - Fábri Peter:LÁTOGATÓK színpadi játék egy felvonásban

     
  • 4Bekiabáló2012május17.18:24ÚjVálasz

    Egyáltalán nem érdekes, és sajnos nem is szokatlan a "csipegető", szelektív olvasás. (Csúsztatás, mószerolás) Mint ahogy erre az 1-es hozzászóló tett most bizonyságot. Sz: M. alapos, hosszú és korrekt levelében sok mindent megemlít, de ezek sorában egyáltalán nem az a legfontosabb, hogy kije volt neki a színésznő! Ez csak egy tény a sok egyéb között. Ám van a "bulvárolvasó" (jelen esetben 1-es), neki aztán beszélhetnek, ő csak tudja. mitől bűzlik... S teszi mindezt "elegánsan", mert ő is "úriember". Most már csak azt kérdem: mit is akart mondani tulajdonképpen ebben az ügyben?

     
  • 3Bekiabáló2012május17.08:44ÚjVálasz

    Tisztelt 1-es!

    Köszönöm személyemet ért minősítését. (Nem veszem ironikus megjegyzésnek.)

    Ami a "többit" illeti: Nádasy Erika (foglalkozásánál, hivatásánál fogva) közszereplőnek minősül. Mint ilyen, a vele kapcsolatos történések nem feltétlenül "érdektelenek" a "nagyközönség" számára. Ha róla írhatnak, nyilatkozhatnak (akár tájékozatlanul is), ha feltételezések jelenhetnek meg tevékenységéről, vagy akár személyéről, bárki (ő maga is) jogosult arra, hogy ezekre reagáljon, vagy véleményezze ezeket és nyilvánosságra hozza ezirányú ismereteit. Mindezt, már csak a "nagyközönség" jobb tájékoztatása miatt is, nem pusztán az illető személyiségi jogainak védelmében.

    Tisztelettel: Szegvári Menyhért

     
  • 2Bekiabáló2012május17.06:37ÚjVálasz

    1-nek
    Nemcsak erről van szó.
    Hanem arról is, ami az utóbbi időben, Blaskó regnálása (majdnem magyarul írtam: uralkodása) alatt Egerben a Színház körül kialakult. Nagyon rövid idő alatt sikerült az ország egyik legjobb színházából egy önállóságát vesztő színjátszó csoporttá válni.
    Minden estre ehhez is gratulálunk Blaskóéknak.
    De ne másban keressék a hibát.

     
  • 1Bekiabáló2012május16.22:06ÚjVálasz

    Érdekes és szokatlan, ám de kétségkívül elegáns magatartás, ahogy Szegvári úr a volt feleségét védi.
    Szegvári egy úriember. Az e fajta ritka manapság.
    A többi meg - szerintem - a nagyközönségnek leginkább érdektelen.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!