Megújul a város - de mikor?

Várhatóan már az idén látványos fejlesztések indulhatnak el a belvárosi rehabilitációs program keretében. Az egri önkormányzat közleménye szerint egy hihetetlen bonyolultságú projektről van szó, melynek előkészítése páratlanul időigényes volt, s a közben bekövetkezett események sem a folyamat előrehaladását segítették elő.
 
 

Megújul a város - de mikor?

Várhatóan már az idén látványos fejlesztések indulhatnak el a belvárosi rehabilitációs program keretében. Az egri önkormányzat közleménye szerint egy hihetetlen bonyolultságú projektről van szó, melynek előkészítése páratlanul időigényes volt, s a közben bekövetkezett események sem a folyamat előrehaladását segítették elő.
 
 
 
 
 

Megújul a város - de mikor?

Várhatóan már az idén látványos fejlesztések indulhatnak el a belvárosi rehabilitációs program keretében. Az egri önkormányzat közleménye szerint egy hihetetlen bonyolultságú projektről van szó, melynek előkészítése páratlanul időigényes volt, s a közben bekövetkezett események sem a folyamat előrehaladását segítették elő.

A fizikai megvalósításra a támogatási szerződés aláírásától számított 24 hónap áll rendelkezésre, azaz a beruházásokat 2013 végéig be kell fejezni. A kivitelezők kiválasztása közbeszerzési eljárások keretében történik. A január 1-jétől hatályos, új Közbeszerzési törvény szabályozásai több szempontból is hatással voltak a készülő közbeszerzési kiírásokra, de a közreműködő szervezetet is állásfoglalások beszerzésére kényszerítették – olvasható az önkormányzat közleményében.
Az első, homlokzati felújításokra vonatkozó közbeszerzési kiírásokat már kiküldték, ezek alapján a szerződéskötések augusztus végén várhatóak a nyertesekkel. Ezek után -  a tervek szerint szeptembertől - indulhat a kivitelezés a homlokzat felújítási projektelemekben, így a Bartakovics Béla Közösségi Háznál, a Senator háznál, a Kálvin háznál, majd a Dobó téri Minorita templomnál, illetve a Dobó tér 6/A irodaház, az Irgalmasok kápolnája és a Lenkey János Általános Iskola esetében.
A közbeszerzési eljárások sikeres lezajlása és a szerződéskötések után még a 2012-es évben megkezdődhet a Valide Sultana fürdőrom értékmegőrző fejlesztése és látogathatóvá tétele, valamint a patakmeder rekonstrukció és kerékpárút építése: és a Gerl Mátyás utcai híd felújítása, átalakítása illetve a Fazola utcát az Eszperantó sétánnyal összekötő új híd építése.

A nagyobb kellemetlenséggel járó, a kivitelezések pontos összehangolását kívánó teljes közterületi fejlesztés, annak összes eleme a szükséges közműkiváltásokkal együtt várhatóan a 2013-as évben indulhat. A felújítás előtt álló egri közterületek: Dobó tér, Kis Dobó tér, Dobó utca, Zalár utca, Bajcsy-Zsilinszky u., Jókai u. Eszperantó sétány, Buttler ház környezete, Szúnyog köz, volt Halpiac (Centrum parkoló). Ugyancsak 2013-ra datálódik majd a Városháza rekonstrukciója.

A piac melletti parkolóház építését a megvalósításért felelős Agria Parkoló Kft. a többi környező projektelem megvalósításához igazodva fogja elvégezni.

 

 

A pályázatban megvalósuló 25 projektelem:
Gazdasági célú fejlesztések
1.    Piac mellett parkolóház építése
2.    Irodaház homlokzat felújítása (Dobó tér 6/a) az Eszperantó sétány mentén
3.    Senator ház (Dobó tér 11.) homlokzatának felújítása
4.    Kis Dobó tér felújítása

Közösségi funkciót szolgáló fejlesztések
5.    Minorita templom homlokzat felújítás
6.    Bartakovics Béla Művelődési Ház utcai homlokzatának felújítása
7.    Református közösségi ház homlokzatának felújítása

Városi funkciót erősítő fejlesztések
8.    Irgalmasok kápolnája homlokzat felújítás
9.    Dobó tér – dísztér és rendezvénytér felújítása
10.    Buttler ház környezetének közterületi rekonstrukciója: Gólya utca, játszótér felújítása
11.    Közösségi tér kialakítása az Eszperantó sétány mentén
12.    Eszperantó sétány felújítása
13.    Közterület fejlesztés a volt halpiac területén (a Centrum parkoló helyén)
14.    Dózsa György tér - Dobó utca felújítása
15.    Szúnyog közi közterület fejlesztés, az Eger-patakhoz kapcsolódóan
16.    Kerékpárút kialakítása az Eger-patak medrében és patakmeder rekonstrukció
17.    Valide Sultana török kori fürdőrom látogathatóvá tétele
18.    Közterületi fejlesztés: Bajcsy-Zsilinszky út
19.    Közterületi fejlesztés: Jókai utca

Közszféra funkcióit erősítő fejlesztések
20.    Városháza részleges rekonstrukciója
21.    Lenkey János általános iskola – utcai és udvari homlokzatok felújítása

    Önállóan nem támogatható, választható kapcsolódó tevékenységek
22.    Belterületi közút felújítása: Zalár utca
23.    Új gyalogos híd építése a Fazola utca meghosszabbításában
24.    Gyalogos híd felújítása (Gerl M. út)

Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységek: ERFA típusú közösségi célú programok
25.    Soft projekt elemek

 

 

 
 
  • 3Bekiabáló2014február19.20:14ÚjVálasz

    agyon kéne ütni azokat akik ezt tervezték és megszavazták!egy gyönyörű barok várost így eltorzitani modern beszúrásokkal milyen GAGYi ötlet! fertelmes! a DOBÓ térre a szobor helyett szökőkút tiszta bolond aki ezt kitalálta. a CSebokszári városrészbe miért nem tette a felesleges szökőkútját? vagy otthon a saját kertébe? oda kellett volna tennie és szobrokat otthagyni a DOBÓ téren!bg

     
  • 2Bekiabáló2012július30.13:50ÚjVálasz

    A funkcionálisan szörnyű, politikai okokból szellemileg torz Makovecz uszoda óta, semmi nem épült Egerben. Ez a mostani "csoda" beruházás még a szocik alatt elnyert pályázat eltökölése. Nem nehéz kiszámolni, hogy az elhalasztott beruházás rengeteg pénzt húzott ki a drágulás miatt az egriek zsebéből.

    Persze ez az összeg eltörpül a becsempészett tolvajlások, a parkolóház hülyeség veszteségei mellett.

     
  • 1Bekiabáló2012július30.10:57ÚjVálasz

    Ebben a ,,hihetetlen bonyolultságú" felújítási tervben azért komoly hibák, hiányosságok is fellelhetők:

    1. Lényegében forgalmi okokból nem volna szükség a piaci parkolóház megépítésére, elég volna a meglévő parkolókat mind (a patakpartiakat is) felújítani, racionalizálni és a kórházi híd környékét gyalokos szempontból biztonságossá tenni.
    Ez volna az egriek érdeke!

    2. Az Irgalmasok kápolnája előtt, amit végre valahára felújítanak, mielőtt összedőlne, szégyenletesen pusztul, egyre romosabb Eger emblematikus épülete a Minaret is. Na azzal mi lesz? Úgy tűnik, hogy semmi!!!

    3. A Buttler ház környezetének közterületével, meg a Gólya utcával lényegében nincs semmi gond, arra kár lesz pénzt áldozni, viszont az újabb híd építése a Fazola utcával szemben és egyáltalán, annak a romos környéknek a rendbetétele ezerszer fontosabb lenne.

    5. Végül egy gonoszkodó megjegyzés:
    Voltaképpen érthető a városházi urak ,,hihetetlen bonyolultság" -ra utalása, mert úgy kell kíirják a kivitelezési pályázatokat a ,,Közfideszgépre", ahogyan megparancsolták nekik...
    Hmmm... érdekes, pedig már rég nem ügyelnek a látszatra sem.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!