Egy hely, amit mindenki dicsér...megszokásból

De mi nem vagyunk a szokások rabjai.

Ki ne állt volna már meg a poroszlói Tisza hídnál, a legendás Fehér Amúrnál. Magasan a Tisza fölött meredező teraszával csak itt tapasztalható egyedi hangulatot biztosít az éhes vendégeknek. Azért építették ilyen magasra, mert a legenda szerint évtizedekkel ezelőtt az eredetit egy alkalommal elragadta magával a folyó, és meg sem állt vele Szegedig! Az ismerősi körömben már-már megszokásból is dicséri mindenki az itteni konyhát. De Tamás és én nem dőlünk be a legendáknak. Mi most a végére járunk, hogy mire elég a Fehér Amúr teljesítménye a halászlé mezőnyben.
 
 

Egy hely, amit mindenki dicsér...megszokásból

De mi nem vagyunk a szokások rabjai.

Ki ne állt volna már meg a poroszlói Tisza hídnál, a legendás Fehér Amúrnál. Magasan a Tisza fölött meredező teraszával csak itt tapasztalható egyedi hangulatot biztosít az éhes vendégeknek. Azért építették ilyen magasra, mert a legenda szerint évtizedekkel ezelőtt az eredetit egy alkalommal elragadta magával a folyó, és meg sem állt vele Szegedig! Az ismerősi körömben már-már megszokásból is dicséri mindenki az itteni konyhát. De Tamás és én nem dőlünk be a legendáknak. Mi most a végére járunk, hogy mire elég a Fehér Amúr teljesítménye a halászlé mezőnyben.
 
 
 
 
 

Egy hely, amit mindenki dicsér...megszokásból

De mi nem vagyunk a szokások rabjai.

Ki ne állt volna már meg a poroszlói Tisza hídnál, a legendás Fehér Amúrnál. Magasan a Tisza fölött meredező teraszával csak itt tapasztalható egyedi hangulatot biztosít az éhes vendégeknek. Azért építették ilyen magasra, mert a legenda szerint évtizedekkel ezelőtt az eredetit egy alkalommal elragadta magával a folyó, és meg sem állt vele Szegedig! Az ismerősi körömben már-már megszokásból is dicséri mindenki az itteni konyhát. De Tamás és én nem dőlünk be a legendáknak. Mi most a végére járunk, hogy mire elég a Fehér Amúr teljesítménye a halászlé mezőnyben.

A cikk eredeti megjelenési helye:
www.itthonatiszatonal.blog.hu

A tulajdonosok jó érzékkel panoráma ablakos, fabútorzatú terasszal fogadják a betérőket. Persze minket, szigorú kóstolókat, nem lehet holmi látvány tuninggal levenni a lábunkról. Halászlevet ide, rögtön kettőt, pontyból. Belsőséget is igen!

A szokásos kisbográcsban érkezik a halászlevünk. Illatra átlagos, színre egész erős, persze Tamás séf még itt is tett volna még bele a paprikából. Szemmel ez minden amit meg tudunk állapítani, kóstoljunk bele iziben! A sós és csípős egyensúly jól be van állítva. Az alaplé elég gazdag, de ami azt illeti nem a sűrű halpasszírozástól. A sietős rotyogtatás miatt a haldarabok szétestek, morzsalékossá váltak, és sok benne a halbőr is. Ez sajnos visszavesz az étkezési élményből, de itt jegyzem meg gyorsan, hogy az ízét egyáltalán nem rontja le! Azonban nagyságrendekkel javítana a megítélésén, ha ez az egyébként jó egyensúllyal bíró alaplé, szépen irdalt, egyben maradt haldarabokat tartalmazna.

Szálkával elég gyakran találkozunk, nagyobb darabokkal is. Arra gondolunk, hogy az elégtelen elősózás nem puhította fel őket. Csontdarabok viszont nem voltak. A halhús valamennyire átvette az alaplé ízét. Aki követi a cikksorozatot az tudja, hogy sok helyen még ezt sem sikerült elérni, és tulajdonképpen ebben a relatív környezetben értékelődik fel a Fehér Amúr teljesítménye.

A halbelsőség alaplé nélkül érkezik, ki is van száradva rendesen, és hamar ki is hűlt. Persze megoldás, ha rögtön az elején belekanalazzuk a tányérunkba, de akkor is kérdés, hogy hogyan tárolják amíg ki nem hozzák? Az asztalpatikában nem találtunk nyers őrölt piros paprikát, se szárazat. Friss, emberes vastagságú, ropogós héjú kenyeret kapunk, amit mindenki jóízűen fog enni. Megjegyzem továbbra is keressük az igazi, sűrű falusi kenyeret.

A Fehér Amúr évtizedes legendáját, és szájról szájra ajánlását valószínűleg a kiépítése által biztosított látvány és hangulat is támogatja. Ha csak a halászlé megítélésére szorítkozunk, akkor elmondhatjuk, hogy a csapatnak olyan rutinja van, hogy túl nagy hibát nem követnek el. Ha viszont jobban odafigyelnének erre a fogásra, tovább öregbíthetnék a hely hírnevét, és bónuszként engem is mosolyogni látnának. Ez egy közepes halászlé, 1490.- Ft-os árért. Rezeg a léc. Persze könnyen lehet, hogy a saját legendájának csapdájába esett. Ezzel együtt azt mondjuk ide érdemes betérni, és a halászlé után bőven tudnak még másodikat választani a gazdag étlapról. A teraszon a bejárattal átellenes oldalon, a jobb sarkban lévő asztalhoz üljenek. Ott a tuti a kilátás!


Összpontszám: 10,5
(Zoli: 5,5 - Tamás 5)


Van még pár képünk:






Közlemény:
A tesztsorozat meglepetésszerű látogatás során készült, és az írás az OTT és AKKOR tapasztalt halászlé értékelésekor keletkezett szubjektív VÉLEMÉNY. Nem zárjuk ki, hogy más alkalommal akár nekünk vagy másik kóstolónak ettől eltérő álláspontja lehet. Minden ténybeli tévedésünket szívesen korrigáljuk, és bár a szerző véleménye vitatható ugyan, de nem helyreigazítható.
 

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!