Kitették az egri színház szűrét

Áthidalhatatlan távolság

A 7ora7.hu-n közzétett  szöveg arról értesíti az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatóját, hogy: "Mivel felismertük, hogy a távolságok a mi színházi krédónk és az Ön színházra vonatkozó víziója között áthidalhatatlanok, mély sajnálattal megállapítjuk, hogy nem tehetünk mást, mint megköszönjük az Ön együttműködési szándékát."
 
 

Kitették az egri színház szűrét

Áthidalhatatlan távolság

A 7ora7.hu-n közzétett  szöveg arról értesíti az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatóját, hogy: "Mivel felismertük, hogy a távolságok a mi színházi krédónk és az Ön színházra vonatkozó víziója között áthidalhatatlanok, mély sajnálattal megállapítjuk, hogy nem tehetünk mást, mint megköszönjük az Ön együttműködési szándékát."
 
 
 
 
 

Kitették az egri színház szűrét

Áthidalhatatlan távolság

A 7ora7.hu-n közzétett  szöveg arról értesíti az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatóját, hogy: "Mivel felismertük, hogy a távolságok a mi színházi krédónk és az Ön színházra vonatkozó víziója között áthidalhatatlanok, mély sajnálattal megállapítjuk, hogy nem tehetünk mást, mint megköszönjük az Ön együttműködési szándékát."

 

A Quartet Színházi Szövetség a tegnapi nap folyamán juttatta el az alábbi levelet Blaskó Balázs igazgatóhoz (angolból nyersfordítva):

Kedves Blaskó úr,

mindenekelőtt szeretnénk megköszönni a Quartet Színházi Szövetség vezetőségének címzett levelét, melyben kifejtette személyes véleményét a színház lényegére és feladatára vonatkozóan, azzal a céllal, hogy alapot teremtsen a Gárdonyi Géza Színház és a Quartet partnerei közötti jövőbeli együttműködéshez.

Bár tiszteletben tartjuk a nézeteit, meg kell jegyeznünk, hogy ezen nézetek nagyon különböznek azoktól az eredeti szándékoktól, amelyekre alapozva az Európa különböző területeiről jövő négy színház a Szövetséget létrehozta, és kialakította színházi krédóját a Quartet projekt során, amely projektet az Európai Bizottság anyagilag és minden más értelemben támogatott. Ezt a támogatást kifejezi az említett intézmény nyilatkozata, amely tartalmilag, művészileg és szervezettségi szintjében kivételesen jó minőségűnek nevezte a projektet.

Egy Önnel való bármilyen vita kezdeményezésének minden szándéka nélkül, mi, az aláírók, úgy véljük, hogy:

 

- a színháznak nem kellene oktatási szerepet tulajdonítani (oktatási intézmények szolgálnak erre a célra),
(Ön ezt írta levelében: „A színház képes a véleményformálásra. A jól kifejezett, felelősségteljes vélemény magatartás. A magatartás példa.”)
 
- a színháznak nem kellene ideológiai tribünökön megszólalnia (a politika nagyszerűen betölti ezt a szerepet),
(Ön szerint: „A 21. század magyar társadalmának fő kihívása a pozitív példa hiánya. Vissza kell állítanunk, rehabilitálnunk kell a becsület becsületét. E rehabilitációs folyamat kötőszövete a kultúra.”)
 
- a színháznak a mindennapi élet által felvetett kérdésekre adott válaszokkal sem kellene szolgálnia a közönséget (ezt a feladatot a napilapok láthatják el).
(Az Ön állítása szerint: „Példamutatásával egyedül a színházi közeg képes ma gyors és hatékony válaszokat adni a morális biztonságát elvesztett köz- és magánélet kétségbeesett kérdéseire.”)
 
Mi arról vagyunk meggyőződve, hogy a színháznak az autentikus, pontos és precíz kérdéseket kellene megfogalmaznia a saját korával kapcsolatban, és megengednie a kortárs nézőnek, hogy keresse és találja meg a saját válaszait ezen kérdésekre. Ez a meggyőződésünk azon tényen alapul, hogy Európa felelős és öntudatos polgárainak címezzük az előadásainkat.

 

Ami a közönséggel való kapcsolatot illeti, mi abban hiszünk, hogy a Quartet művészeti missziója nem a nagyérdemű közönség ízlésének a kielégítése, hanem az, hogy Hamlet szellemében, hogy ellenálljunk a színházakat a piacosodás felé csábító kortárs kísértésnek, és ne fogadjuk el a színházi előadások piaci termékké való degradálását.

A Quartet fesztivál első körének a partnerszínházak által színpadra állított előadásai, valamint a Magyarországon, Csehországban, Franciaországban és Szerbiában bemutatott Hotel Europa koprodukciós darab bizonyítja, hogy lehetséges olyan előadások színre vitele, amelyek nem riasztják el a széles nézőközönséget magas művészeti színvonalukkal. Hanem éppen ellenkezőleg.

Odaadó és felelős, professzionális színházi emberek többet tudnak a színházról, mint a közönség, ezért kötelességük, hogy a tudásukat legjobb tehetségük szerint osszák meg a közönséggel. Hiszünk benne, hogy csak ilyen szellemben járulhatunk hozzá a polgárok életminőségének emeléséhez, és csak ebben a szellemben értelmezzük tanítási felelősségünket.

Mivel felismertük, hogy a távolságok a mi színházi krédónk és az Ön színházra vonatkozó víziója között áthidalhatatlanok, mély sajnálattal megállapítjuk, hogy nem tehetünk mást, mint megköszönjük az Ön együttműködési szándékát.

Kiegészítésképpen szeretnénk Önt tájékoztatni, hogy a Quartet Szövetségnek az egri színházzal való több éves együttműködése és az Ön városában sikerrel megvalósult fesztivál után, figyelembe véve számos találkozást Eger újságíróival és közönségével, felelősséget érzünk a magyar nyilvánosság felé, ezért tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot a döntésünkről és ennek okairól.

 

Kívánunk minden jót jövőbeli munkájához, 
tisztelettel,
 

a Quartet Színházi Szövetség tagjai:

 

Laurent Maindon, Theatre Rictus, Nantes, Franciaország,
Dominique Daheron, Theatre Quartier Libre, Ancenis, Franciaország, Aleksandar Milosavljević, Szerb Nemzeti Színház, Novi Sad (Újvidék), Szerbia, Zdeněk Bartoš, Západočeské divadlo, Cheb, Csehország, Hulio Alvarez, Tantarantana Színház, Barcelona, Spanyolország

 Forrás: 7ora7.hu

 

 
 
  • 17Bekiabáló2011március16.09:05ÚjVálasz

    Én csak gyűlölködés nélkül jegyezném meg, hogy egy másik kommentjében Radó úr azt írta, Blaskó Balázzsal mindössze annyi a személyes viszonya, hogy köszönnek egymásnak, itt pedig már "Blaskó Balázs kedves barátom". Mikor mond Radó úr igazat?

     
  • 16Bekiabáló2011március16.06:56ÚjVálasz

    Radónak!
    Kész. Passssz.
    Aki nem veszi észre magát... Annak mondhat bárki bármit.
    De nem adom fel.
    A hülyeségekre ezután is reagálok.

     
  • 15Radó István2011március15.18:44ÚjVálasz

    Barátaim szóltak, hogy csúnyán, gúnyosan meg vagyok szólítva nevem szerint, mire elolvastam a hírt és az összes kommentet, amire döbbenten állapítottam, meg, hogy valóban elszabadult néhány hozzászólóban a féktelenül gyűlölködő indulat.

    Különösen a 14-es, de a 6-os, 7-es számú névtelenül bekiabálók írása, annak stílusa is fröcsög az indulattól és a gyűlölettől (?!).
    Ez iszonyat! Így egyébként nők beszélnek, ha magukból kikelvén veszekednek...

    Ne értem ugyan pontosan, hogy e gyűlölet irántam vagy inkább Blaskó Balázs kedves barátom ellen irányul, de mindenképp elborzasztó.
    Tapasztalataim szerint ilyen vehemencia pl. a színházból jöhet. Nyilván elfojtja, mert kénytelen és itt engedi ki...

    Kedves hölgyem, térjen észre, kívánom, hogy itassa át Önt gyakrabban a szeretet is... ha még lehetséges.
    Üdvözli: Radó István

     
  • 14Bekiabáló2011március14.13:26ÚjVálasz

    12-es részére!
    Mit nem ismernek a külföldi színházak vezetői drága egyetlenem?!? Hagyd már abba ezt a ragadós, nyálas, "radós" Balázsolást! Az üldözési mániát már elég jó eredménnyel tudja gyógyítani a pszichiátria. Erőteljes lejáratási kampányt tételezel fel? B. B.direktor = kakukk-fióka belebratyizta magát egy színvonalas: AZ EGRI NÉZŐK JELENTŐS RÉSZÉNEK IGENIS TETSZŐ színházi struktúrába (amelynek, bármily hihetetlen régóta vezető, szakszervezetis színész tagja volt maga is!), átveszi a nagyvezér és papagájkommandója szólamait, megsérti, megalázza a jó színészeket (velük együtt az egri polgárok nagy részét is), úgy akar tenni, mintha ő lenne az, aki "nyit" külföld felé is, és előveszi a "nyomják Krahácsot" című örökzöld kesergő demagógiát. Ilyen gyalázatosan rátiporni az előd elidegeníthetetlen érdemeire, nem intelligens, nem polgári, nem művészi és nem is keresztényi magatartás. Szimpla hatalommánia, pénzéhes, erőszakos, gőgös nyomulás.

     
  • 13Bekiabáló2011március14.11:43ÚjVálasz

    12-nek!!

    A Quartet fesztiválnak az egri színház az alapító tagja! Első perctől része - volt!!!!
    (Balázska! Legalább önmagunkat ne csapjuk be...)

     
  • 12Bekiabáló2011március14.10:47ÚjVálasz
    Idézet: Bekiabáló
    Dobó Katicának!
    Kérem, foglaljon helyet, mert olyat mondok... hogy ahhoz jó ha ül.
    Képzelje el az egri színház immáron két éve a Quartett tagja.
    Katica!
    ...

    Kedves "oszt annyi", ki kell ábrándítanom, ha gondolja, előbb foglaljon helyet. Dobókaticának igaza van. 2008 és 2010 között négy különböző országban, négy városban járt a Quartet „utazó fesztivál”. Elsõként 2008. október 28 - november 3-ig Novi Sadban, majd 2009 áprilisában Chebben, õsszel Egerben, végül 2010 tavaszán Nantes-ban ZÁRULT a két évet felölelő projekt (a szinhaz.hu-n olvastam). Valószínűleg valami hasonló újra lehet pályázni, mondjuk az érdeklődést mutató egyik spanyol színházzal. Egerrel együtt ez már quintett lenne, lehet, hogy quartet akar maradni?  .
    Komolyra fordítva a szót. nem értem, külföldi színházak felelős vezetői hogyan utasíthatnak el valamit, amit nem is ismernek, nem ismerhetnek. Esetleg ez is egy erőteljes lejáratókampány eredménye? 

     
  • 11Bekiabáló2011március14.09:43ÚjVálasz

    "Ha valaminek még nem vagyunk részei (tagjai)..."

    A Quartet fesztiválnak az egri színház az alapító tagja! Első perctől része - volt...

     
  • 10Bekiabáló2011március14.09:41ÚjVálasz

    Dobó Katicának!
    Kérem, foglaljon helyet, mert olyat mondok... hogy ahhoz jó ha ül.
    Képzelje el az egri színház immáron két éve a Quartett tagja.
    Katica! Ha valamit nem tud, akkor ne tegyen úgy, mintha azt tudná.
    Oszt Jónapot!

     
  • 9Dobókatica2011március14.09:21ÚjVálasz

    Én sértőnek és igaztalannak érzem már magát a tudósítás címét is. Ez inkorrekt prejudicatio. (Gusztustalan előítélet.)
    Ha valaminek még nem vagyunk részei (tagjai) akkor onnan nem lehet kitenni szűrünket sem!

    Nem kellene ennek az, amúgy színvonalas hírportálnak ilyen részrehajlóan elítélőnek lennie a színház új vezetéséhez.

    Meg kellene várni, hogy mit tesz az asztalra (színpadra) és azután bírálni a kész produktumot. Ez volna a tisztességes, kiegyensúlyozott médiamagtartás. Szerintem.

    Erre szólítom fel az Egri Szín tisztelt Szerkesztőit.
    Több önmérsékletet, Uraim!

     
  • 8Tibor2011március14.07:29ÚjVálasz

    Mikor fog kapcsolni a megyei vezetés és az adminisztráció, hogy micsoda értékrombolást vittek végbe? Vagy ez a színvonaluk? Szép új jövő vár Heves vármegyére.

     
  • 7Bekiabáló2011március14.06:31ÚjVálasz

    Radókám, Nyáj(l)as Radókám!
    Nem tartanád meg magadnak a nyá(j)las kommentjeidet?
    Annyira álságosan, átlátszóan egyoldalú vagy, hogy nocsak.
    (Amikor elfogy az a kevés érved, akkor benzin árról, meg macska füléről beszélsz...)

     
  • 6Bekiabáló2011március14.00:40ÚjVálasz

    Kedves 5-ös=Dóra jelenti!
    Ha érted a célzást?! Tulajdonképpen buzgó popsinyalogatás közben tudod, hogy miről beszélsz, Miféle kapcsolatépítést próbált a te kedvenced? S már te is kezded ezzel a ragályos üldözési mániával: hogy aszongya "gondos figyelők itthonról tájékoztatták" azokat a sült hülye külföldi színháziakat, akik amúgy semmit se látnak, olvasnak maguktól, rászorulnak a szegény-szegény, ártatlan direktort mocskoló besúgókra. Fúj, de gusztustalan ez a gerinctelen mószerolásod. Te DÓRA.

     
  • 5Kisszekund2011március13.22:25ÚjVálasz

    Kár és kínos, hogy ebbe a pofonba beleszaladt Blaskó...

    Úgy vélem, hogy jó szándékkal próbált nemzetközi kapcsolatokat építeni, de időben tájékoztatták a külföldieket a ,,gondos figyelők" itthonról.
    Nem jó ez neki, de főleg nem jó a színháznak.

    Na sebaj, nincs tragédia. Ez csak színház.

    A tragédia a svájci franknál, meg az euró árfolyamánál kezdődik, nem beszélve az üzemanyag áráról...

     
  • 4Bekiabáló2011március13.12:28ÚjVálasz

    Még két hét és Blaskó maga dobja be a törülközőt.
    Addig hagyni kell, intézkedjen csak.

     
  • 3csillag442011március13.08:56ÚjVálasz

    Atyaisten hát ez vérciki,hát ennyire hogy tudta magát lejáratni :-)
    Hát komolyan nem kell itt tenni semmit blaksó ellen,ez simán kicsinálja magát.
    És mekkora a levél vége felelősnek érzik magukat,hogy tájékoztassanak minket,szerintem egyébként arról hogy az igazgató totál elmeháborodott... :-)
    Úristen de égőőőőőő,húú jó hosszúhétvégét nekik :-) és álmatlan éjszakákat :-)

     
  • 2Bekiabáló2011március12.22:59ÚjVálasz

    Monnyon le.

     
  • 1Bekiabáló2011március12.22:24ÚjVálasz

    Égeti Egert rendesen. Mégsem ez fáj, hanem, hogy a franciák megúszták, de nekünk nézni kell.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!