Megnyílt az új Kepes Központ

Elkészült és csütörtökön hivatalosan is megnyitotta kapuit Eger sétálóutcáján a volt Ifjúsági Ház felújított és átalakított épületében a Kepes György Művészeti Központ.
 
 

Megnyílt az új Kepes Központ

Elkészült és csütörtökön hivatalosan is megnyitotta kapuit Eger sétálóutcáján a volt Ifjúsági Ház felújított és átalakított épületében a Kepes György Művészeti Központ.
 
 
 
 
 

Megnyílt az új Kepes Központ

Elkészült és csütörtökön hivatalosan is megnyitotta kapuit Eger sétálóutcáján a volt Ifjúsági Ház felújított és átalakított épületében a Kepes György Művészeti Központ.
Az 500 millió Ft-ból átalakított épületben az Alapítvány a Komplex Kultúrakutatásért szándékai szerint egy olyan közösségi tér jön léptre, amely a látogatók legszélesebb körét szólítja meg. Kepes hagyatékára építve egy kollektív szellemi műhely létrehozását tervezték meg, amely Kepes György művészetének, hatásának bemutatásán túl az új vizuális művészeti ágak jelentős hazai és nemzetközi képviselőinek munkásságával is megismerteti a látogatókat.
Az átadón Habis László Eger polgármestere beszédében hangsúlyozta, fontos állomása ez Eger turisztikai fejlődésében. A kultúra várost épít. Emlékszem még azokra az időkre, amikor vitát szült a közgyűlésben, hogy a Kepes hagyaték a Vitkovics Házban nincs méltó helyen. Most már ez az épület a kortárs művészetek új otthona- emelte ki a polgármester.
Kaczáry István az alapítvány kuratóriumi elnöke és Botos Judith építész az átépítési munkálatokról beszélt, Bán András műkritikus pedig Kepes művészetét, gondolkodását, és a Kepes Központ jelentőségét mutatta be.


 

 
 
  • 8Bekiabáló2012március06.12:59ÚjVálasz

    "Legyünk megértőek, nem vagyunk egyformák!" - kéri Dobókatica. Igaza van! Lám, az ő szellemi kapacitásigénye is elég szerény, tökéletesen kielégíti, ha huhoghat, károghat. Az általa hivatkozott iskolában nem erre tanították... Bár az csak egy a sok közösségi tér közül.

     
  • 7Bekiabáló2012március05.21:44ÚjVálasz

    A T. 6-os hozzászóló kezd "Kisszekund" színvonalán fogalmazni, és egyre mindentudóbbnak, csalhatatlan igazságosztónak hiszi magát. Ez elég ciki. mert nemcsak az a gond, hogy háttal áll a valóságnak, de még terjeszti is a rendkívül vitatható, ferde nézeteit. Ezekből leszűrhető, hogy ő sohasem volt gyerek, sohasem volt ifjú. Így a felnőttkora is elég egyhangú lehet. Ez is egyfajta szellemi kapacitást feltételez... Nem szeretnék a gyereke, unokája, fiatal munkatársa lenni!

     
  • 6Dobókatica2012március03.11:51ÚjVálasz

    Tisztelt 5-ös Hozzászóló!
    Tudomásom szerint ezt a házat meglehetősen lelakottan a város átadta 10-20 évre (nem tudom pontosan hányra) a Kepes Alapítványnak, azok meg nyertek EU-projekten (ez tehát nem Eger, hanem az EU költségvetése, amiből ugye sok mindenre telik) jó sok száz milliót (nem tudom pontosan mennyit), hogy felújítsák és modern művészeti alkotások (elsősorban Kepes és művészköre) bemutatására tegyék alkalmassá. Tehát elkészült mindannyiunk örömére egy egri, modern művészeti múzeum. Benne sok, nehezen érthető/emészthető/élvezhető művészeti alkotással. Jelenleg leginkább képpel.

    Eddig tehát csak egy régi épületben pazarul felújított kiállítóhelyről van szó.
    Ha így marad, akkor néhány héten belül ez a ház beáll egy tetszhalott állapotba, ahová kultúrsznobok, kalandvágyó ,,kulturisták" (ezek vannak a legkevesebben) olykor betérnek, ha ki tudják fizetni a belépődíjat, majd fél óra hűsölés/melegedés után továbbállnak. És ennyi.
    Én azonban nagyon remélem, nem fog ez a ház így maradni, mert vannak a világnak boldogabbik felében múzeumok számosan, ahol élénk, pezsgő kulturális programok vannak üzlettel, kaffeshoppal, előadói pódiummokkal.
    Reménykedjünk tehát, hogy nem egy üresen kongó épület marad a Kepes Központ, mert ilyen már van Egerben kettő is (Templom Galéria és a Kis Zsinagóga). Nem kéne tehát egy harmadik.

    Ami az Ön fiatalok közösségi tér iránti igényét illeti:
    Nem tudok mást mondani, hát arra ott van az iskola, mert hogy az pl. arra (is) való már vagy két-háromezer éve. Ma sincs ez másként.
    Gördeszkázni meg sok helyütt lehet, akinek ennyi a szellemi kapacitásigénye... Legyünk megértőek, nem vagyunk egyformák!

     
  • 5Bekiabáló2012március03.01:39ÚjVálasz

    Dobó Katica!
    Nem fog azzá válni! A fiataloknak minek közösségi tér? A pince nincs, onnan felhozták őket a napra, aztán meg onnan ki a placcra. Milyen kultúrát épít ez a város???? Ki a tanácsadója ennek a megvezetett polgármesternek? Mikor jön már rá, hogy a császár meztelen? Ez a központ egy rakás nulla. Ilyen szép régi épületben ennyi hülyeséget egy rakáson, skandalum! Ebből ne reménykedjen senki, hogy Agora lesz. De az érdekelne, hogy a sok-sok milliót amit annak tervezésére is kidobtak, azt ki pótolja vissza a költségvetésbe?

     
  • 4Bekiabáló2012március02.21:22ÚjVálasz

    Már csak arra lennék kíváncsi, hogy a "hivatalos megnyitó" miért nem volt publikus?! Ugyanis csak egyetlen, "elektronikus" meghívó volt, az is olyan megjegyzéssel, hogy "...részvételi szándékát jelezze ilyen és ilyen telefonszámon vagy az ilyen és ilyen e-mail címen."!
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=358938594128678&set=a.358937654128772.81558.253550751334130&type=1&theater

     
  • 3Egri Szín2012március02.15:28ÚjVálasz

    A Kepes György Művészeti Központnak volt egy átadó projektzárója 14 órától, ahol Botos Judith is mondott beszédet és egy hivatalos megnyitója 18 órától, ahol mások mondtak köszöntőt és adtak műsort.

     
  • 2Dobókatica2012március02.14:19ÚjVálasz

    Ott voltam, figyeltem, sokan mondtak köszöntőt (érthetőt és alig érthetőt), sőt néhányan még a kiállítás megnyitójához illő műajánlást, illetve elemzést is megpróbáltak a nagyszámú nagyérdeművel elfogadtatni (kevés sikerrel), műsort adott a világ egyik vagy talán a legjobb leánykara (Cantemus Nyíregyházáról) de Botos Juditot nem láttam beszélni. Kár, mert megérdemelte volna.
    Ettől még és ezért is sokszorosan hajrá a Kepes Intézet/Központ vagy Institut-nak. Váljék újból ez az épület a jobb Fati Partus (a sors része)
    Drukkoljunk és segítsünk, hogy hátha sikerül, hogy ez a ház Eger új, kulturális központjává váljék, mert hogy most momentán nincs ilyen hely. Pedig igény, az volna rá!

     
  • 1Bekiabáló2012március02.11:01ÚjVálasz

    Kultúra várost épít - ez volt a szlogene a miskolci EKF-es pályázatnak. Ez sem egri találmány, miként ez a központ sem. Hol és mikor lesz az egri ifjúságnak közösségi tere?

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!