Bezár az Egrix is

Egy EU projekt vége

– Nem tudom tovább fenntartani – mondta minden indulat nélkül Karsai Viktor, az Egrix klub és sportpálya üzemeltetője. – Bezárunk, de remélem csak átmenetileg. Nincs pénzük a fiataloknak, a mi költségeink pedig folyamatosan emelkedtek. Igény lenne egy olyan helyre, ahová akkor is be tudnak ülni, ha semmi pénzük nincs a srácoknak. Nálunk nem volt kötelező fogyasztani. Kiadom a lakásom, eladom az autóm és külföldre megyek.
 
 

Bezár az Egrix is

Egy EU projekt vége

– Nem tudom tovább fenntartani – mondta minden indulat nélkül Karsai Viktor, az Egrix klub és sportpálya üzemeltetője. – Bezárunk, de remélem csak átmenetileg. Nincs pénzük a fiataloknak, a mi költségeink pedig folyamatosan emelkedtek. Igény lenne egy olyan helyre, ahová akkor is be tudnak ülni, ha semmi pénzük nincs a srácoknak. Nálunk nem volt kötelező fogyasztani. Kiadom a lakásom, eladom az autóm és külföldre megyek.
 
 
 
 
 

Bezár az Egrix is

Egy EU projekt vége

– Nem tudom tovább fenntartani – mondta minden indulat nélkül Karsai Viktor, az Egrix klub és sportpálya üzemeltetője. – Bezárunk, de remélem csak átmenetileg. Nincs pénzük a fiataloknak, a mi költségeink pedig folyamatosan emelkedtek. Igény lenne egy olyan helyre, ahová akkor is be tudnak ülni, ha semmi pénzük nincs a srácoknak. Nálunk nem volt kötelező fogyasztani. Kiadom a lakásom, eladom az autóm és külföldre megyek.

 

Ezzel az Egrix is beállt abba a sorba, amely az Egal klub bezárásával kezdődött, és gyaníthatóan még nem ért véget. Az okok csak hasonlóak. Míg az Egal-t gazdasági ellehetetlenülése előtt az önkormányzat kitette a klubhelyiségből, addig az Egrix minden önkormányzati kényszer nélkül áll le. Karsai Viktor szerint az okok összetettek. A költségek növekednek, a szabályzók szigorodnak, a közönség elszegényedett. Segítség nélkül nem lehet fenntartani egy ilyen létesítményt. Akik segíthetnének azok nem segítenek, mert nekik sincs. Az önkormányzatnak sincsenek forrásai, egy nagyon fontos pályázaton nem nyertünk, úgyhogy nincs tovább.

Az Egrix bezárásával nem csak egy ifjúsági szórakozóhely szűnik meg, hanem az egyetlen extrém sportpálya is. Az Egrix és az Egal bezárásával a kialakított közpark, játszótér is elérhetetlen, a szabadtéri színpadon már a nyitás óta nem lehet rendezvényeket tartani a lakók tiltakozása miatt.

Így hasznosult Egerben az európai polgárok adóforintja, amelyet arra szántak, hogy zárkózzunk fel az európai kulturális, szellemi és gazdasági színvonalhoz. Több százmillió forint ment pocsékba a Széchenyi utca végén. Ha felelősöket keresnénk, nem igen lennének.

Nem egy ördögi, gonosz terv lopta szét a projektet, hanem a hozzá nem értés, a nemtörődömség, az arrogancia, a politika, az intolerancia, szóval az a hamisítatlan magyar „gulyás”, amit rutinosan tudunk főzni, de se lenyelni, se kiköpni nem bírunk.

 

 

 

 
 
  • 18Bekiabáló2012május01.16:12ÚjVálasz

    Rohadt narancsok! Ha a kenyeret elveszitek, legalább a cirkuszt hagynátok meg...

     
  • 17Bekiabáló2012április27.01:05ÚjVálasz

    Én már elköltöztem Egerből. Többek között azért mert nyugdíjas város lett, nincsennek szórakozási alternatívák, hétközanapokon este 9 után úgy panganak az utckák mint atomtámadás után. "Gratulálok" a polg mesteri hivatalnak, hogy az olyan szívvel lélekkel küzdő arcokat mint Viktor és Misi semmibe veszik...

     
  • 16Bekiabáló2012április26.20:24ÚjVálasz

    Én csak azt nem értem, hogy ez kinek az érdeke? Kinek jó, hogy sok-sok év után bezárták az Egált, amit az egész országban ismertek, pár év után bezárták az Egrixet, ahol volt néhány érdekes próbálkozás? Ki nem szeretné, hogy a szimpla kocsmákon kívül máshol is jól érezzék magukat az itteni és az idelátogató fiatalok? Ki nem akarja, hogy programokat szervezhessenek nekik, vagy hogy programokat szervezhessenek maguknak? És miért van zárva az Egál előtti park? Már ücsörögni vagy bográcsozni is bűn? Én úgy látom, hogy itt nem elsősorban helyek, hanem értékek, közösségek, attitűdök számolódnak fel. Szóval kinek is jó ez? Végül is mindegy, hogy eltaposni, netán büntetni akar a hatalom, vagy csak lerázni minden \"problémát\". Maradnak a kocsmák, igyunk, ne pofázzunk.

     
  • 15Bekiabáló2012április26.09:58ÚjVálasz

    Menekülj fiatalság!!! Húzd el a csíkot! Ez egy halott város. Évekbe vagy évtizedekbe telik bármit is újra indítani. Gratula városvezetés.

     
  • 14Bekiabáló2012április26.08:05ÚjVálasz

    Foci meg vízilabda arra van lóvé a sok szotyi köpködő meg örül

     
  • 13Bekiabáló2012április25.14:37ÚjVálasz

    állampárt, vaze, pártállam! back to the 50's...

     
  • 12Bekiabáló2012április25.11:53ÚjVálasz

    NANEEEEEEEEE:(

     
  • 11Bekiabáló2012április25.10:22ÚjVálasz

    Jól illeszkedik az Egri ifjúságpolitika az idióta fideszes-kdmp-s trendhez. Lehetetlenné tették a budapesti ZP-t, aztán Siófok-on állítólag 9 óráig lehet nyitva a Coke Club. Ez már a Deutch tamásnál is kiverte a biztosítékot, de ez sem zavarja őket. Lehet, hogy ki is zárják a pártból?

     
  • 10Bekiabáló2012április25.00:58ÚjVálasz

    Sajnálom, hogy bezár az Egrix, ahogy az Egált is sajnáltam. Mindkettő hely a hibáival együtt is kellett a városnak.
    Be kell látni, hogy a szubkulturális élet egy ekkora városban nem működik támogatás nélkül. Se a néptánc, se a hc.
    Szerintem hiba volt, hogy a működő helyeket a város nem támogatta megfelelő formában, minimum hagyta azokat elsorvadni...
    Most már a szubkultúrák iránt érdeklődőknek - az elköltözés és az internet mellett - két lehetőségük maradt. Vagy az EKMK lélektelenül szervezett koncertjeire mehetnek a Bartakovicsba a barna függöny és az bezárt büfé ihlette térbe, vagy valamelyik vállalkozóbb szellemű kocsmába, ahol koncertet is szerveznek, ha éppen a szomszédból senki nem szól be a rendőrségre. Mindenesetre talán még ott lehetne menteni a helyzetet, ha a város valamilyen módon a koncert- és programszervezést támogatná. Pl. az Egál úgyis kapott a várostól pénzt, azt be lehetne fogatni egy egri koncertalapba és így alányúlni a széteső klubéletnek. Pl.

     
  • 9Bekiabáló2012április24.20:53ÚjVálasz

    se egál, se egrix, se ifiház? mondjátok már nekem hogy a híres egri underground élettel mi lesz ezután?! jah hogy semmi. a fiatalság porba tiprása az megy..

     
  • 8Bekiabáló2012április24.20:50ÚjVálasz

    Én ugyan csak ritkán tévedtem az egrixbe, nem volt a szivem csücske, de igaz, ami igaz, hogy ha az ember nem "diszkós" beállítottságú és nem a rózsaszín ruhás cukker fiúkat/lánykákat akarta nézni az egrixbe ment-mint ahogy én is. Tehát most maradnak a közterületek, ahol persze mindenért ami ment az Xben jól megb@szhatják a város éber őrei. Éljen!.

     
  • 7Bekiabáló2012április24.20:29ÚjVálasz

    az ifiház miért lett ilyen ergya? régen ottis voltak jó koncertek meg szloppantások, francia nap, egy jó büfé, alapvető genghely ha esik az eső vagy akármikor, a szerelmesek titkos randijainak meetingpontja. és mi lett most? 400Ft ha 5m-nél tovább akarsz menni? HA ÉRDEKELNE AMI BENT VAN, AKKOR SE! elvből

    Timódi Purk

     
  • 6Bekiabáló2012április24.20:26ÚjVálasz

    a hétenmég be lehet menni a minibe?

     
  • 5Bekiabáló2012április24.17:40ÚjVálasz

    Eger a mi történetünk, ami egyre több fiatalnak olyan, mint Viktornak. Rázsi úr megfeszülhet, ha az érseki székhely, meg a polgári értékrend punnyadásával próbál szembeszállni. Egerből legalább a nyugdíjasok paradicsomát hozzák ki, ha az ifjúságot már elüldözte ez a hozzállás.

     
  • 4Weil Zoltán2012április24.17:01ÚjVálasz

    Tisztelt Alpolgármester Úr!

    Csak, mert megszólított. Értékelve és méltányolva az Ön eddigi sikertelen próbálkozásait a területen működő ifjúsági szabadidős egységek megmentésére, újraindítására, tisztelettel megjegyezném:

    Azért fogalmaztam úgy, hogy "..az Egál-t gazdasági ellehetetlenülése előtt az önkormányzat kitette a klubhelyiségből", mert természetesen ez az igazság, ha tetszik a tény. Ennek a mondatnak az a tartalma, hogy az Egál is hasonló pályán mozgott, mint az Egrix, azaz a rárakott terhek alatt összeroskadt, üzleti alapon finanszírozhatatlanná vált.
    Ez a tény azonban nincs ellentmondásban azzal, hogy az önkormányzat a korábbi működtetővel nem kívánt a továbbiakban együttműködni. Pikantériája a helyzetnek, hogy az újranyitás hatósági feltételrendszere gyakorlatilag lehetetlenné teszi a további működtetést egy irracionálisan nagy beruházás nélkül. Azaz az Egál csak a régi üzemeltetőkkel és engedélyeikkel, és csak támogatással maradhatott volna életben. A régi üzemeltetőkkel nem kívánt az önkormányzat együttműködni, ez politikai döntés volt, a tevékenység finanszírozására meg egyszerűen nincs pénz és szándék.

    Az Egrix esetében annyiban más a helyzet, hogy ők "csak" képtelenek tovább működni a jelenlegi üzleti modelljük szerint. Mivel a közösség támogatása nélkül az egri underground klubélet láthatóan nem finanszírozható, ezért az önkormányzatnak fel kell tennie néhány kérdést:

    - Akar-e közpénzt költeni a fiatalok szórakozására. A kérdés azért is legitim, mert pl. a Bíboros, Jaffa, Lámpás stb. közpénz nélkül működnek, igaz eltérő eredményességgel. Az is igaz, hogy ezek vendéglátóhelyek, azaz fogyasztó vendégek számára nyitottak.
    - Ha akar pénzt költeni a város ilyen célokra, akkor milyen elvárásokat fogalmaz meg? Akar ideológiai, kulturális, vagy egyéb elvárásokat támasztani?
    - Ha a saját kulturális csúcs intézményét, az EKMK-t képtelen tisztességesen kezelni (pl. igazgatóválasztás), akkor vajon alkalmas-e az alternatív önszerveződések életébe való beleszólásra?
    A sor még sokáig folytatható.
    Az jó hír az, hogy remek tervei vannak az önkormányzatnak. A rossz meg az, hogy hiszi a piszi. Tudom, és komolyan elhiszem, hogy őszintén gondolta annak idején, hogy január elsején már kinyithat az új klub az Egál helyén. Biztos vagyok benne, hogy most is komolyan gondolja, hogy majd lesz egy pályázat, amivel lehet tüzet oltani, és kárt enyhíteni.
    Sziszüphosz munkája is nagyon kemény volt. Kívánom, hogy fáradozásaival több sikert érjen el, mint az említett mitológiai alak, aki a hiábavaló munka jelképe lett. Örömmel tudósítanék ősszel arról, hogy újranyit az Egrix.
    De mi is lesz az Egál helyével és a parkkal?!

    Őszinte tisztelettel:

    Weil Zoltán

     
  • 3Bekiabáló2012április24.14:23ÚjVálasz

    Tisztelt Weil Úr! Tisztelt kommentelők!

    Megelőzve az ilyenkor szokásos komment-"cunamit", szeretnék két dolgot kapásból tisztázni.

    1. AZ ÖNKORMÁNYZAT NEM TETTE KI AZ EGÁLT A KLUBHELYISÉGBŐL! Juhász Misiék maguktól döntöttek úgy, hogy a szerződés lejártakor (2012. október) befejezik a működést (bár utána kérték, hogy lehessenek még decemberig, amihez hozzájárultunk!), mert egész egyszerűen nem kívánják/tudják tovább folytatni.

    2. Az EgriX problémájáról értesülve elkezdtünk kidolgozni egy, a hely továbbműködtetésére irányuló tervet, melyhez a napokban pályázati lehetőségeket is találtunk. A terv szerint egyrészt a jelenlegi üzemeltető marad a működtethető, másrészt a hely megtelik olyan ifjúsági-kulturális-sport tartalommal, amely mellett jelenlegi arculata és közönsége is megtartható, sőt, növelhető. Így a hely bezárása csak átmenetinek tekinthető, ősszel mindenképpen szeretnénk újraindítani. Addig is igyekszünk a sportolói igények kielégítésére ideiglenes megoldást találni.

    Eddig a tényekre való reagálás. A cikkben megfogalmazott véleményre reagálva: "a hír szent, a vélemény szabad".

    Rázsi Botond

     
  • 2Bekiabáló2012április24.12:47ÚjVálasz

    mo. ...

     
  • 1Bekiabáló2012április24.12:47ÚjVálasz

    A deszkások 20 éve küzdenek egy helyért. Nagy nehezen meglett, el is kellett tüntetni. Szívesen megvizsgálnám én azt a "minden önkormányzati kényszer nélkül" való leállást.
    Sajnos ebben a városban egyre undorítóbb állapotok uralkodnak. Valószínűleg a pince színháznak (Egal helyén terv) sokkal nagyobb látogatottsága lesz, mint mondjuk egy alternatív diszkónak volt. Ez biztos, mert néhány nagyon hozzáértő ember ezt megmondta. Punktum...
    Szerintem támogassunk olyan szórakozó helyeket, ami egy centivel sem tér el a jól megszokott diszkóktól, ahol semmi esetre sem találkozhatunk kábítószer, alkohol és agresszivitási problémákkal. Hajrá Eger!!!!

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!