Reményekkel indul az évad a színházban

"Élünk, dolgozunk és lüktetünk a siker felé." Derűvel és bizakodással indította a 2012/13-as színházi évadot Blaskó Balázs a Gárdonyi Géza színház igazgatója.
 
 

Reményekkel indul az évad a színházban

"Élünk, dolgozunk és lüktetünk a siker felé." Derűvel és bizakodással indította a 2012/13-as színházi évadot Blaskó Balázs a Gárdonyi Géza színház igazgatója.
 
 
 
 
 

Reményekkel indul az évad a színházban

"Élünk, dolgozunk és lüktetünk a siker felé." Derűvel és bizakodással indította a 2012/13-as színházi évadot Blaskó Balázs a Gárdonyi Géza színház igazgatója.
A társulat rövid bejátszásokkal emlékezett meg a nemrégen elhunyt Safranek Károly színművészről. Ezután a nyári fellépésekkel és meghívásokkal büszkélkedett az igazgató, majd következett a reményekkel teli évad felvázolása.

- A 2011-ben elkezdődött átmeneti állapot állandósult. Még nagyobb összefogásra van szükségünk a túléléshez - fogalmazott a direktor.
 
- A városvezetéssel sikerült megállapodni a tervezett költségvetésben, de vannak még kérdőjelek. Az eddig eladott bérletek árából a teátrum el tudja kezdeni az évadot és vannak kilátásban további források - hangsúlyozta Blaskó Balázs.

Az igazgató a dolgozók segítségét kérte, hogy fenntartsák a közösségi szellemet, és működjön a színház. Elmondta továbbá, hogy több a kiadás, mint a bevétel, így minden ötletet örömmel fogad. Növelni kell az ifjúsági bérletesek számát, új bérletkonstrukciókat kell kitalálni, tájelőadásokat szervezni, és támogatókat szerezni.

Habis László Eger polgármestere arról beszélt, hogy a színházat a város imázsába bele kell építeni, és a lehetőséget kiterjeszteni. Mindent megtesznek az anyagi biztonságért, de a színháznak is újfajta megoldásokkal kell előállnia.

Az évadnyitón Csathó Csaba tanácsnok kiemelte, hogy a tervezett 9 bemutatóból, csupán 5-re van forrás. A többit a színháznak kell előteremtenie.

Gál Judit a kulturális bizottság elnöke arról beszélt, hogy a költségeket csökkentsék azzal, hogy a meglévő díszletekből és jelmezekből gazdálkodnak. Személyességgel próbálják meg becsalogatni a nézőket a színházba és az évadban ne a mennyiségre, hanem a minőségre koncentráljanak.

A színi direktor zárásként kiemelte, hogy az anyagi nehézségekkel tisztában vannak, de bízik a színházszerető közönségben, hogy a bérletek megvásárlásával életben tudják tartani a 25 éves Gárdonyi Géza Színházat és sikerre vinni a tervezett előadásokat.
 
 

 
 
  • 11Bekiabáló2012augusztus25.15:20ÚjVálasz

    Kedves "közelálló" 5-ös!
    Azt hiszem, ön rosszul értelmezi a dolgokat. A "mindent el tud játszani" semmiképpen nem azonos azzal, hogy mely (ön által felsorolt) darabokban volt szerepe a mostani direktornak. Az ön által felsorolt lista művészi kvalitások bizonygatására nem alkalmas, azt viszont valóban jól szemlélteti, hogy az elmúlt kb. 24 évben egyáltalán nem volt mellőzött BB! Szinte minden darabban játszott... Most éppen direktort alakít élesben. Azért a vitába most bekapcsolódók miatt azt sem szabad ám elhallgatni, hogyan, miért, milyen politikai hátszéllel lehetett nagy hirtelen igazgató. S tudja "urambátyám", másfajta ízlésnek, véleménynek, színházi/nézői igénynek is van ám jelentős tábora Egerben. Kölcsön véve a maga lekezelő, pökhendi szavait: "...ha az Önhöz hasonlók a fejük tetejére állnak is", akkor is el fogjuk mondani, ahol csak lehet, hogy nem kérünk ebből a bratyizós (családi, haveri és megélhetési kompániát preferáló), kis stílű, ámde roppant erőszakosan nyomuló, a jelenlegi hatalom által mozgatott marionett-direktorból, nem kérünk igénytelen és reménytelen "remény színházából", mert 1987 óta (akkor lett újra önálló az egri színház) volt alkalmunk megtapasztalni Szikora, Gali, Beke, Csizmadia igazgató urak igazgatása alatt, kiváló színészegyéniségeket látva, milyen is egy valódi értékeket fölmutató színház.

     
  • 10Bekiabáló2012augusztus25.15:10ÚjVálasz

    Nem megyünk színházba, nem veszünk bérletet Egerben. Azért mert szeretjük a színházat és undorodunk azt a politikának eláruló mocskos talpnyalóktól. Az egri színház tehetségtelen vezetése, sokad rangú társulata, és vacak műsorterve egyszerű közpénz-lopás.

    Nem asszisztálunk a szenny burjánzásához, csak azért, mert nincs tiszta érték a láthatáron. Blaskó és Habis színháza nem más, mint Orbán és Tarlós színháza: gyalázat.

    NEM FIZETÜNK NEKIK!

     
  • 9Bekiabáló2012augusztus25.14:59ÚjVálasz

    Drága tapsikoló, lelkendező, cseppet sem "károgó" 6-os hozzászóló! De jó, hogy már meg is vette (ha ugyan!) a bérleteket; csak tudja, ez még nem garancia arra, hogy a színház működésének anyagi és színház-igazgatási feltételei is automatikusan rendelkezésre fognak állni. Én határozottan mást gondolok, mint pl. ön: a magából ki sem látó, saját kis ízlésvilágát erőszakosan általánosítani próbáló bérletes (?) néző. Én nem hiszek (sőt megvetem) az ízlésterrorral fenntartott, egyoldalú, politikai parancsra működtetett művészet értékességében. S most éppen ennek vagyunk tanúi itt, Egerben is. De sebaj, rajtunk sem fog múlni! Kibekkeljük ennek a végét - bérlettel vagy anélkül :-)

     
  • 8Bekiabáló2012augusztus25.12:10ÚjVálasz

    Egyszerűbb lenne az egészet most abbahagyni. Ennél csak rosszabb lesz a színház. Rossz irányba lüktet. A gagyi felé.
    ( Egy pesszimista, gonosz lelkű károgó a sok közül.)

     
  • 7Bekiabáló2012augusztus25.12:00ÚjVálasz

    Szíve joga mindenkinek, hogy tessen neki egy társulat és direktora. Speciel én nem tartozom az 5-ös és a 6-os közé, bár vélhetően ő maga vagy családja rejtezik e számok mögött. Sebaj. Az előző évad csúnya bukás volt, s nem kell jóstehetség ahhoz, hogy ez sem lesz különb. Egy jó évadhoz rendezők és mondanivaló szükséges, nem elég egy jobb sorsra érdemes társulat. Sajnálom ezt az egészet. Emlékezzenek a szavamra évad végén.(Vagy az 5. premier után.)

     
  • 6Bekiabáló2012augusztus24.21:09ÚjVálasz

    Direktor Úr, drukkolunk! Ne hallgasson a sok károgóra, szerintem a színház közelében sem voltak, nem néztek előadást, csak fröcsögnek és személyeskednek, ebben éli ki a kicsinyes gonosz lelkük magát. Csak így tovább! Jó volt az elmúlt évad összességében, nekem a következő tervezete még egy kicsit jobban is tetszik. Rajtunk nem fog múlni, hogy legyen színházunk! Már megvettük a bérletet!

     
  • 5Bekiabáló2012augusztus24.21:00ÚjVálasz
    Idézet: Bekiabáló
    Tisztelt 3-as. én csak nézek, az arcok beszédesek. Semmilyen előítéletem nem volt, csupán rossz érzéseim. Blaskó karakrerszínész, s mindig a cselszövőket alakította. Nem véletlenül.
    ...

    Kedves 2,és 4 alatti valaki! Uramatyám, micsoda megközelítés ez?
    Állítólag valahol valamely néző lelőtte a Jágót alakító színészt-mert hitelesen alakított! Hogy lehet a szerepet a színésszel összekeverni! Úgy látszik, Ön is azok közé a honfitársaink közé tartozik, akik gyűjtést rendeztek Rosaurának, hogy kiszabadítsák a rabszolgaságból. Blaskó egyébként nem karakterszínész, s művészi kvalitásait bizonyítja, hogy MINDENT el tud játszani. Sztrogoff Mihály – címszerep, Euripidesz: Oreszteia – Orestes, Illyés: Fáklyaláng – Szemere Bertalan, Móricz: Kismadár –Bíró Ibsen: Kísértetek –Osvald Alving, Hegedűs Géza: A calais-i polgárok – Ambroise le Fort, Molnár Ferenc: Olympia – Kovács kapitány, Darvas Ferenc: Részeg eső –Balla Géza, Shakespeare: A velencei kalmár – Lorenzo, Shakespeare: Szentivánéji álom – Oberon , Theseus, Harsányi-Zágon-Aldobolyi: XIV. René – György főherceg,Leigh-Wasserman: La Mancha lovagja – Sancho, Don Quiote, Jókai: Thália szekerén – Kelemen László, Wittlinger: Ismeri a Tejutat? – Ember, Tennessee Williams: A vágy villamosa – Stanley, Schisgal: Szerelem, ó! – Milt, Madách: Az ember tragédiája – Lucifer,Rendezéseiben pedig mindig mély humánum volt érzékelhető: Márai Sándor: Kaland, Albee: Nem félünk a farkastól, Ibsen: Kísértetek, Kaló Flórián - Aldobolyi Nagy György: Egyedül, Jókai: Az aranyember, Kertész Lilly - Fábri Péter: Látogatók, Sütő András: Káin és Ábel (felsorolás a színház honlapjáról – de nagyrészt emlékeimből is…) Don Quiote-ként, és az ismeri a tejutat Enbereként különösen a szívünkbe zárta magát.
    Ön azt írja:"csak meg kell nézni az arcokat" - tehát a komplett társulat fizimiskájával baja van? Sebaj. Nekünk tetszenek. S ha az Önhöz hasonlók a fejük tetejére állnak is, sokan fogunk segíteni, hogy megmaradjon a színházunk!

     
  • 4Bekiabáló2012augusztus24.14:21ÚjVálasz

    Tisztelt 3-as. én csak nézek, az arcok beszédesek. Semmilyen előítéletem nem volt, csupán rossz érzéseim. Blaskó karakrerszínész, s mindig a cselszövőket alakította. Nem véletlenül. A színház az összes objektív kategória mellett a jellemekre és az emberségre épül. Itt az ember és a pénz is hiányzik, ezért nem pesszimizmus az, ha hullaszagot érzek az egri teátrumban. A jövőre nézve is tanulságos ez az érzés.

     
  • 3Bekiabáló2012augusztus24.10:48ÚjVálasz

    Nagyon sajnálom tisztelt #2-es, de nekem úgy tűnik, mert írása szerint nyilvánvaló, hogy személyes arc-unszimpátiája eltorzítja véleményét és annak hitelességét a színház jelenlegi helyzetének megitésében.
    Elismerem ugyanakkor, hogy megállapításainak egy része helytálló vagy legalábbis elgondolkodtató.
    Sajnos nagyon pesszimista is. Ennyire azért nem kellene annak lennie, mert mindig a jövő ígéri a reményt.

     
  • 2Bekiabáló2012augusztus23.10:54ÚjVálasz

    A színházszerető közönség a szerethető színházat támogatja, de ez nem az. Csak végig kellnézni az arcokon, kezdve a direktor (akarnok) fizimiskáján. A művészetet nem sokra becsülő, kisstílű polgármester a városimázs részévé akarja tenni a teátrumot, de ebből még sohasem született egy jó előadás sem. Nincs kormánybarát színház sem, csak olyan, amely szembesíti a hatalmat és az embereket hibáikkal. Ebből lehet katarzis. Ilyen itt soha, de soha nem lesz.
    A talpnyalás nem eredményez jó előadást. Ezért reménytelen ez az egri történet.

     
  • 1Bekiabáló2012augusztus22.20:29ÚjVálasz

    Az utóbbi 25-30 évben még sosem volt akkora gondja egri színingazgatónak, mint most. Igaz, a városnak sem volt önállóan, kényszerűen eltartott színháza, ki tudja mióta.
    Nincs mit tenni, újabb színházba járókat kell előcsalogatni a meglévőkön túl. Sikké kell(ene) tenni a színházba járást.
    Dolga, kötelessége lesz ez most már polgármesternek, az összes tanácsnoknak és a város hivatalnoki karának egyaránt.
    Nincs más mód, mert a fideszállamnak, ennek az egyre hízó, mindent felfaló gömböcnek, no meg Übü királynak máshová kell az egyre csökkenő közpénz és mert a kultúrát, mint annyi minden más össztársadalmi célt magasról le...rja.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!